Αναζήτηση Αναρτήσεων

Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2010

Αυστηροί έλεγχοι σε κτηνοτρόφους στο Λασίθι τα αιγοπρόβατα των οποίων προκαλούν καταστροφές στο περιβάλλον και αγροζημιές

Με στόχο την καταπολέμηση της συμπεριφοράς ορισμένων κτηνοτρόφων στο Νομό Λασιθίου οι οποίοι αφήνουν τα αιγοπρόβατά τους να βόσκουν χωρίς ουδεμία επιτήρηση και με αποτέλεσμα να προκαλούνται καταστροφές στο φυσικό περιβάλλον και ζημιές σε καλλιέργειες γεωργών, μετά από σχετική εντολή του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ.Μιχάλη Καρχιμάκη, ξεκινούν αυστηροί έλεγχοι και στο πλαίσιο των ελέγχων του ΟΠΕΚΕΠΕ για την καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης.

Όπως γνωστοποίησε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, «σε συνδυασμό με τους ελέγχους που διεξάγει ο ΟΠΕΚΕΠΕ για την καταβολή των ενισχύσεων στους δικαιούχους ενιαίας ενίσχυσης και άλλων προγραμμάτων που σχετίζονται με τις καλλιεργούμενες εκτάσεις και τα επιλέξιμα ζώα, θα αρχίσουν την Παρασκευή 18.06.2010 οι έλεγχοι στην περιοχή της Ιεράπετρας. Στο δείγμα ελέγχου συμπεριλαμβάνονται από φέτος υποχρεωτικά και όσοι δημιουργούν προβλήματα από την μη επιτήρηση των ζώων τους. Οι έλεγχοι αυτοί θα ενισχυθούν και από τις τοπικές υπηρεσίες Κτηνιατρικής. Σε όσους διαπιστωθούν παραβάσεις ή παρατυπίες που έχουν σχέση τόσο με την τήρηση των υποχρεώσεων τους σύμφωνα με όσα προβλέπουν οι κανονισμοί και ειδικά το καθεστώς της πολλαπλής συμμόρφωσης όσο και με προβλήματα βλάβης του περιβάλλοντος, θα επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις. Σε όσους δε, υπάρξει υποτροπή δεν θα καταβάλλονται ενισχύσεις μέχρι της πλήρους συμμόρφωσης. Στόχος των ελέγχων είναι η σωστή και διαφανής καταβολή των ενισχύσεων αλλά και η προστασία του περιβάλλοντος απαραίτητου στοιχείου για τη γεωργική και λοιπή ανάπτυξη της περιοχής.»
Υπενθυμίζεται πως για το συγκεκριμένο πρόβλημα είχε πραγματοποιηθεί σύσκεψη στην Ιεράπετρα, στις 31 Μαΐου, υπό την προεδρεία του κ.Καρχιμάκη και με την συμμετοχή του Νομάρχη Λασιθίου κ. Σήφη Αναστασάκη, του Δήμαρχου Ιεράπετρας κ. Μανώλη Μαστοράκη και πολλών κατοίκων και με θέμα τους ελέγχους και επιβολή κυρώσεων σε συγκεκριμένους κτηνοτρόφους που παραβιάζουν τις υποχρεώσεις τους δημιουργώντας προβλήματα στο περιβάλλον και στις αγροτικές περιοχές των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής
Βέβαια το πρόβλημα με την ανεξέλεγκτη βόσκηση των αιγοπροβάτων σε αφορά μόνο την Ιεράπετρα ή το Λασίθι, αλλά ολόκληρη την Κρήτη, καθώς αποτελεί μια πάγια τακτική ορισμένων κτηνοτρόφων. Πρόσφατα μάλιστα οι καταγγελίες για πλήρη αποψίλωση του – προστατευόμενου – όρους Γιούχτα στο Ηράκλειο από την παράνομη βόσκηση αιγοπροβάτων, είχαν προκαλέσει την άμεση παρέμβαση του Εισαγγελέα Ηρακλείου με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι να πάρουν τα αιγοπρόβατά τους από την περιοχή. Όμως η ανεξέλεγκτη αυτή βόσκηση αποτελεί και μόνιμη αιτία διαμάχης των κτηνοτρόφων με τους γεωργούς καθώς συχνά τα αιγοπρόβατα μπαίνουν σε καλλιέργειες, είτε κηπευτικών, είτε με ελαιόδεντρα και τις καταστρέφουν. Από την διαμάχη αυτή, δυστυχώς, έχουν χάσει την ζωή τους και άνθρωποι , ενώ έχει αποτελέσει την αιτία για βεντέτες και άλλα εγκλήματα με δολιοφθορές σε περιουσίες, κυρίως γεωργών που έκαναν καταγγελίες. Η κατάσταση αυτή ήταν και βασικός λόγος που οι Κρητικοί ήθελαν και θέλουν την αγροφυλακή, ενώ διαμαρτυρήθηκαν όταν είχε αποφασιστεί η συγχώνευση πολλών αστυνομικών τμημάτων και σταθμών που ευρίσκοντο στα χωριά.

Ναπολέων Σαραντίδης- agrotypos.gr

Δημοσίευση σχολίου