Αναζήτηση Αναρτήσεων

Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Πρωτοποριακές αντιμικροβιακές βρώσιμες μεμβράνες για συσκευασία τροφίμων από τη Γεωπονική Σχολή του ΑΠΘ

Πρωτοποριακές διαφανείς μεμβράνες από βρώσιμα υλικά, οι οποίες έχουν αντιμικροβιακή δράση, δημιουργήθηκαν, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως υλικά συσκευασίας τροφίμων, στο πλαίσιο μελέτης που εκπονείται εδώ και δύο χρόνια στη Γεωπονική Σχολή του ΑΠΘ. Οι μεμβράνες αυτές, στις οποίες ενσωματώνονται αντιμικροβιακές ουσίες, φτιάχνονται από υλικά προερχόμενα από το γάλα, το καλαμπόκι, το σιτάρι, τις πατάτες ,τα φύκια , τα φρούτα και τα λαχανικά. Χάρη στις αντιμικροβιακές ουσίες που έχουν εξασφαλίζουν αποτελεσματική συντήρηση των τροφίμων, και παράλληλα είναι ασφαλείς για τον καταναλωτή αλλά και φιλικές για το περιβάλλον γιατί είναι κατασκευασμένες από βρώσιμα υλικά.

Προς το παρόν , όμως, οι μεμβράνες αυτές δεν χρησιμοποιούνται ως υλικό συσκευασίας αναμένεται όμως να χρησιμοποιηθούν μελλοντικά . Οι μεμβράνες αυτές δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο μελέτης, που εκπονείται υπό την επίβλεψη των καθηγητών Κωνσταντίνου Μπιλιαδέρη και Κωνσταντίνου Κουτσουμανή στο Εργαστήριο Χημείας και Βιοχημείας Τροφίμων και το Εργαστήριο Υγιεινής και Μικροβιολογίας Τροφίμων της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ ”, και η οποία παρουσιάστηκε σήμερα στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο τη Διεπιστημονικής Εταιρείας Διασφάλισης Υγιεινής Τροφίμων (Δ.Ε.Δ.Υ.Τ) που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη. Στοιχεία της μελέτης αυτής, η οποία που χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα ProSafeBeef Food-CT-2006-36241, δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στα διεθνή επιστημονικά περιοδικά «Μeat Science» και «Food Hydrocoloid». «Η ποιότητα , η ασφάλεια και η διατηρησιμότητα των έτοιμων προς κατανάλωση γευμάτων καθορίζεται από το είδος και τον αριθμό των μικροοργανισμών που βρίσκονται στην επιφάνεια του τροφίμου. Συνεπώς γίνεται όλο και εντονότερη η ανάγκη εισαγωγής νέων τεχνολογικών συσκευασίας που προφυλάσσουν το προϊόν από τις επιμολύνσεις.

Μία πολλά υποσχόμενη νέα τεχνική είναι η χρήση βιο-αποικοδομήσιμων εδώδιμων (βρώσιμων) μεμβρανών , οι οποίες συντελούν στη διατήρηση της ποιότητας του προϊόντος λόγω του περιορισμού της μεταφοράς νερού, οξυγόνου και άλλων αερίων, ενώ παράλληλα προστατεύουν το τρόφιμο από τη μηχανική καταπόνηση. Οι εδώδιμες μεμβράνες βιοπολυμερών είναι δυνατό να αποκτήσουν και αντιμικροβιακή δράση με την ενσωμάτωση αντιμικροβιακών ουσιών στο δομικό πλέγμα τους. Η ενσωμάτωση των ουσιών αυτών στις εδώδιμες μεμβράνες συντελεί στην ελεγχόμενη απελευθέρωσή τους διασφαλίζοντας έτσι τη διατήρηση υψηλών συγκεντρώσεών τους, κυρίως στην επιφάνεια του προϊόντος για εκτεταμένες περιόδους» ανέφερε η υποψήφια διδάκτωρ του Εργαστηρίου Χημείας και Βιοχημείας Τροφίμων της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ Κυριακή Ζηνοβιάδου η οποία υπό την επίβλεψη του καθηγητή Κωνσταντίνου Μπιλιαδέρη, εκπονεί διατριβή με θέμα « Επιμήκυνση της διάρκειας ζωής νωπού βοείου κρέατος με την εφαρμογή εδώδιμων αντιμικροβιακών μεμβρανών».

Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ Ζηνοβιάδου οι εδώδιμες αντιμικροβιακές μεμβράνες παρασκευάζονται από πρωτεΐνες, που προέρχονται από το γάλα ή από καλαμπόκι, ή από πολυσακχαρίτες, που προέρχονται από άμυλο σιταριού ή πατάτας, από φύκια, ή από πηκτίνες που προέρχονται από φρούτα και λαχανικά. Οι μεμβράνες αυτές δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανεξάρτητα, δηλαδή είναι φτιαγμένες από βρώσιμα υλικά αλλά δεν καταναλώνονται οι ίδιες και χρησιμεύουν μόνο ως υλικό συσκευασίας το οποίο είναι φιλικό στο περιβάλλον και ασφαλές για τον άνθρωπο σε περίπτωση που θα το καταναλώσει. Οι αντιμικροβιακές μεβράνες που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της μελέτης , που παρουσιάστηκε στο συνέδριο, παρασκευάστηκαν από πρωτεΐνες ορού γάλακτος με την ενσωμάτωση ελαίου ρίγανης, ε-πολύ-λυσίνης και γαλακτικού νατρίου.
ΑΠΕ-ΜΠΕ - geoponikanea.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: