Αναζήτηση Αναρτήσεων

Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Αρνούνται οι περισσότεροι αγρότες να υπογράψουν την ένταξή τους στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών παρά την πρόσκληση των Περιφερειών

Αρνούνται οι περισσότεροι αγρότες να υπογράψουν την ένταξή τους στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών παρά την πρόσκληση των Περιφερειών

Αρνούνται οι περισσότεροι αγρότες να υπογράψουν την ένταξή τους στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών παρά την πρόσκληση των Περιφερειών
Εν μέσω αντιδράσεων και διαμαρτυριών από την πλευρά της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ) συνεχίζεται η διαδικασία για την καταβολή της 1ης δόσης των ενισχύσεων στους εγκεκριμένους δικαιούχους του Μέτρου 112 «Εγκατάσταση Νέων Αγροτών». Μάλιστα από την Πέμπτη, 10 Ιουνίου, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους (έχουν ήδη υπογραφεί οι 234 Αποφάσεις Έγκρισης) να προσέλθουν στην Περιφέρεια, στο αμφιθέατρο Μέγας Αλέξανδρος, για να αποδεχθούν και να παραλάβουν τις εγκρίσεις τους. Ωστόσο σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Γεωργικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, κ. Αντώνης – Περικλής Μούντζιας «το μεγαλύτερο μέρος των αγροτών από αυτούς που καλούμε να προσέλθουν στην περιφέρεια αρνούνται να το κάνουν διότι βρίσκουν τους όρους του προγράμματος ασύμφορους». Από την πλευρά της, η ΠΕΝΑ καταγγέλλει ότι «εξελίσσεται νέας μορφής εκβιασμός εις βάρος των δικαιούχων του Προγράμματος» ενώ η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κα. Κατερίνα Μπατζελή πρόσφατα ανέφερε ότι πέραν της άμεσης οικονομικής ενίσχυσης «διασφαλίζεται για το σύνολο των δικαιούχων μία σειρά μέτρων συμπληρωματικής αρωγής, όπως προτεραιότητα επιλογής και υψηλότερα ποσοστά ενίσχυσης στο πρόγραμμα των Σχεδίων Βελτίωσης και σε άλλα μέτρα του ΠΑΑ, καθώς και χρηματοπιστωτικές ελαφρύνσεις και δικαίωμα πρόσβασης στο εθνικό απόθεμα για την καταβολή ενισχύσεων».
Αξίζει να σημειωθεί ότι με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ, εντάσσεται στους δικαιούχους του Μέτρου των Νέων Γεωργών του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας (ΠΑΑ) 2007-2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», το σύνολο των υποψηφίων που πληρούν τα κριτήρια ένταξης. Σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ, κατά την 1η προκήρυξη του μέτρου για το έτος 2009, προϋπολογισμού 100 εκ. €, υποβλήθηκαν συνολικά 8.856 αιτήσεις.
Όσον αφορά την περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Καλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι όπως προσέλθουν στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στο αμφιθέατρο Μέγας Αλέξανδρος, για να αποδεχθούν και να παραλάβουν τις εγκρίσεις τους, παρουσία του κ. Γ.Γ. της Π.Δ.Μ. κ. Γεωργίου Κίρκου, σύμφωνα με το κάτωθι πρόγραμμα:
Δικαιούχοι του Ν. Κοζάνης: Δευτέρα, 14 Ιουνίου, ώρα 10:00 π.μ.
Δικαιούχοι του Ν. Φλώρινας: Τρίτη, 15 Ιουνίου, ώρα 10:00 π.μ.
Δικαιούχοι του Ν. Καστοριάς: Τετάρτη, 16 Ιουνίου, ώρα 10:00 π.μ.
Δικαιούχοι του Ν. Γρεβενών: Πέμπτη, 17 Ιουνίου, ώρα 10:00 π.μ.
Θα πρέπει να έχουν μαζί τους το Δελτίο της Αστυνομικής τους Ταυτότητας και φωτοαντίγραφο της 1ης σελίδας του τραπεζικού βιβλιαρίου τους, στο οποίο να είναι κύριοι δικαιούχοι (πρώτο όνομα). Σε περίπτωση μη αποδοχής της σύμβασης ο δικαιούχος, ή εκπρόσωπός του θα πρέπει να προσκομίσει Υπεύθυνη Δήλωση μη αποδοχής της σύμβασης θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής».
Στην Κρήτη
Από 20.000 ευρώ θα εισπράξουν στη μεγάλη τους πλειοψηφία οι 720 νέοι αγρότες της Κρήτης, οι αιτήσεις των οποίων για ένταξη στο Mέτρο 112 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας «Π.Α.Α.» 2007-2013, εγκρίθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Όπως ανακοίνωσε η Δ/νση Γεωργικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κρήτης, αποστάλθηκαν 720 αποφάσεις έγκρισης, που αντιστοιχούν το 64,5% της εγκεκριμένης πίστωσης με βάση τις οδηγίες του ΥΠΑΑΤ και σύμφωνα με την κατάταξη της Γνωμοδοτικής Επιτροπής, στις Δ/νσεις Αγροτικής Ανάπτυξης των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων της Περιφέρειας Κρήτης. Το σύνολο του χρηματικού ποσού φτάνει στα 13.840.000 ευρώ και ανά Νομό οι αιτήσεις που εγκρίθηκαν κατανέμονται ως εξής:
- Νομός Ηρακλείου: Εγκρίθηκαν 291 νέοι αγρότες (5.462.000 ευρώ)
- Νομός Ρεθύμνης: Εγκρίθηκαν 224 νέοι αγρότες (4.347.500 ευρώ)
- Νομός Χανίων: Εγκρίθηκαν 125 νέοι αγρότες (2.435.000 ευρώ)
- Νομός Λασιθίου: Εγκρίθηκαν 80 νέοι αγρότες (1.595.000 ευρώ).
Η λίστα με τα ονόματα των νέων αγροτών για τους οποίους έχει εκδοθεί Ατομική Απόφαση Έγκρισης έχει αναρτηθεί στις Δ/νσεις Αγροτικής Ανάπτυξης των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, στη Δ/νση Γεωργικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κρήτης και στο δικτυακό τόπο της Περιφέρειας Κρήτης.
Οι εγκρινόμενοι νέοι αγρότες πρέπει να μεταβούν στη Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης του νομού τους και να παραλάβουν την ατομική απόφαση έγκρισης προσκομίζοντας φωτοτυπία του τραπεζικού τους βιβλιαρίου (ΙΒΑΝ), ενώ για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να απευθύνονται στη Δ/νση Γεωργικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κρήτης στα τηλέφωνα 2810278679 – 683 – 691.
Τι λέει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
Σύμφωνα πάντως με πρόσφατη ανακοίνωση του Υπ.ΑΑΤ η συνολική Δημόσια Δαπάνη του Μέτρου της «Εγκατάστασης των Νέων Γεωργών» για ολοκλήρωση την 4η Προγραμματική Περίοδο ανέρχεται στο ποσό των 305 εκ.€. Μετά την αφαίρεση 30 εκ. €, για την πληρωμή ανειλημμένων υποχρεώσεων από την 3η Προγραμματική Περίοδο, απομένουν πιστώσεις ύψους 275 εκ.€, πόροι που επαρκούν για την έγκριση 7.750 δικαιούχων για ολόκληρη την 4η Προγραμματική Περίοδο.
Κατά την 1η προκήρυξη του μέτρου για το έτος 2009, προϋπολογισμού 100 εκ. €, υποβλήθηκαν συνολικά 8.856 αιτήσεις. Με βάση το όριο των διαθέσιμων πιστώσεων (100εκ.€) εκδόθηκαν αποφάσεις ένταξης για 2.792 δικαιούχους, κατατάχθηκαν στην κατηγορία των «επιλαχόντων» 5.742 υποψήφιοι και στην κατηγορία των «απορριπτόμενων» 322 υποψήφιοι.
Η αύξηση του προϋπολογισμού Δημόσιας Δαπάνης της 1ης προκήρυξης του Μέτρου και κατανομής πιστώσεων συνολικού ύψους 275 εκ.€, στις Περιφέρειες, που αποφασίσθηκε από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία, προϋπέθετε την τροποποίηση της σχετικής ΣΑΕ, με σημαντική άμεση επιβάρυνση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Με δεδομένο ότι η σχετική ΣΑΕ του Μέτρου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων δεν έχει τροποποιηθεί (η τροποποίηση απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Οικονομικών), δεν είναι δυνατή η έκδοση από τις Περιφέρειες αποφάσεων ένταξης νέων γεωργών πέραν του αρχικού ποσού των πιστώσεων των 100 εκ. €.
Με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ, εντάσσεται στους δικαιούχους του Μέτρου των Νέων Γεωργών του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας (ΠΑΑ) 2007-2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», το σύνολο των υποψηφίων που πληρούν τα κριτήρια ένταξης. Η ρύθμιση αφορά και τους νέους γεωργούς που θα εγκατασταθούν στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, της Άνδρου, της Αστυπάλαιας, των Ηρακλειδών, της Καρπάθου, της Κιμώλου, της Κύθνου, της Μήλου, της Νάξου, της Πάτμου, της Σίφνου, της Υδρούσας και της Φολέγανδρου.
Για την ενίσχυση των συνολικά, περίπου 8500 δικαιούχων, θα καταβληθούν πρόσθετες πιστώσεις, ύψους 60 εκ. €, πέραν του αρχικού προϋπολογισμού των 100 εκ.€ της Προκήρυξης του Μέτρου των Νέων Γεωργών.
Το ύψος της ενίσχυσης που μπορεί να χορηγηθεί κυμαίνεται από 10 έως 20.000 €, ανάλογα με την περιοχή μόνιμης κατοικίας, τον προσανατολισμό παραγωγής της εκμετάλλευσης και το επίπεδο εισοδήματος της εκμετάλλευσης στη μελλοντική κατάσταση.
Με βάση τη νέα ρύθμιση, το μέσο ύψος της οικονομικής ενίσχυσης που καταβάλλεται στους δικαιούχους, διαμορφώνεται σε 17.500 €, υψηλότερο αυτού που ίσχυε κατά τη Γ' Προγραμματική Περίοδο (μ.ο. 16.000 €).
Επιπρόσθετα, πέραν της άμεσης οικονομικής ενίσχυσης, διασφαλίζεται για το σύνολο των δικαιούχων μία σειρά μέτρων συμπληρωματικής αρωγής, όπως προτεραιότητα επιλογής και υψηλότερα ποσοστά ενίσχυσης στο πρόγραμμα των Σχεδίων Βελτίωσης και σε άλλα μέτρα του ΠΑΑ, καθώς και χρηματοπιστωτικές ελαφρύνσεις και δικαίωμα πρόσβασης στο εθνικό απόθεμα για την καταβολή ενισχύσεων.
Επιπλέον, στο πλαίσιο της επικείμενης αναθεώρησης του ΠΑΑ 2007-2013, προβλέπεται η αύξηση των πιστώσεων που θα διατεθούν στα Σχέδια Βελτίωσης για την υλοποίηση στοχευμένης δράσης για το σύνολο των εγκεκριμένων Νέων Γεωργών, προκειμένου να πραγματοποιήσουν παραγωγικές επενδύσεις με αυξημένα ποσοστά ενίσχυσης (50-75%).
Κατ' αυτόν τον τρόπο δίδεται αίσιο τέλος στην πολύμηνη αναστάτωση που προκάλεσαν στους 5800 επιλαχόντες της Προκήρυξης του 2009 οι ανυπόστατες ανακοινώσεις της απελθούσας κυβέρνησης, οι οποίες εξαγγέλθησαν χωρίς, προηγουμένως να έχει διασφαλιστεί η δυνατότητα διάθεσης των απαιτούμενων πόρων. Ταυτόχρονα, αποδεικνύεται έμπρακτα, η βούληση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ να στηρίξει του νέους Έλληνες γεωργούς στην παρούσα δυσμενή οικονομική συγκυρία με τρόπο δίκαιο και αποτελεσματικό.
Η καταβολή της 1ης δόσης της ενίσχυσης στους εγκεκριμένους Νέους γεωργούς προβλέπεται να πραγματοποιηθεί εντός του έτους 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια: