Αναζήτηση Αναρτήσεων

Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

Επαναχρησιμοποίηση εκροών υγρών αποβλήτων

Ερώτηση για το θέμα της επαναχρησιμοποίησης των εκροών υγρών αποβλήτων, κατέθεσε προς την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ο βουλευτής Ηρακλείου Μανόλης Στρατάκης.

Σύμφωνα με τον βουλευτή, η διαχείριση των αστικών υγρών αποβλήτων στην Ελλάδα, καθώς και στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διέπεται από την Οδηγία 91/271/ΕC, σύμφωνα με την οποία έχουν τεθεί χρονικά όρια προσαρμογής και τήρησης των όρων επεξεργασίας και των συγκεντρώσεων διαφόρων συστατικών και των θρεπτικών στοιχείων (όπως του αζώτου και του φωσφόρου) στις εκροές των επεξεργασμένων αποβλήτων.

Η χρήση των θρεπτικών στοιχείων με την επαναχρησιμοποίηση των εκροών των υγρών αποβλήτων για άρδευση γεωργικών καλλιεργειών, εξοικονομεί τη χρήση των χρησιμοποιούμενων χημικών και άλλων λιπασμάτων και προάγει την αειφορία και κυρίως την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.

Ακόμη και στις περιπτώσεις ευαίσθητων περιοχών, στις νότιες χώρες η επαναχρησιμοποίηση των εκροών, αντί της περαιτέρω μείωσης των θρεπτικών ουσιών που θα επιβαρύνει δυσβάσταχτα τους καταναλωτές, θα συμβάλλει στην πληρέστερη προστασία τους.

Επίσης, η περιορισμένη ρύπανση από θρεπτικά στοιχεία, των θαλασσών και άλλων υδατικών σωμάτων στην Ελλάδα και άλλες χώρες, οφείλεται κυρίως σε άλλες πηγές, όπως είναι οι βιομηχανικές, βιοτεχνικές και γεωργικές αλλά και στη ρύπανση που μεταφέρεται από άλλες περιοχές.

Ο κ. Στρατάκης αναφέρει ότι οι θάλασσες της νοτίου Ε.Ε. είναι ολιγοτροφικές σε σύγκριση με αυτές της βόρειας Ε.Ε. που είναι πολυτροφικές, ενώ το πρόβλημα του ευτροφισμού υδατικών πόρων στο βαθμό που οφείλεται σε εκροές αστικών υγρών αποβλήτων, όταν διατίθενται σ αυτούς, αφορά κυρίως τις βόρειες χώρες της ΕΕ και όχι αυτές του νότου.

Επιπρόσθετα, η συγκέντρωση φωσφόρου στο Βόρειο Αιγαίο οφείλεται σε μεταφερόμενη ρύπανση από τη Μαύρη Θάλασσα και όχι στην διάθεση εκροών αποβλήτων από παράκτιες μονάδες αστικών υγρών αποβλήτων.

Έτσι, καταλήγει ερωτώντας την υπουργό:

1) Αν στη συζητούμενη μελλοντική αναθεώρηση της Οδηγίας 1991/271/ΕC ή άλλης σχετικής διάταξης, θα ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες του Μεσογειακού χώρου και κυρίως της Ελλάδας, που βασίζονται στις παραπάνω διαπιστώσεις.

2) Αν προτίθεται να προβεί στη θέσπιση οδηγιών και κριτηρίων επαναχρησιμοποίησης των εκροών των υγρών αποβλήτων, κυρίως για άρδευση γεωργικών καλλιεργειών, όπως έχουν κάνει άλλες χώρες της Ε.Ε (Ιταλία Κύπρος, Γαλλία, Ισπανία και Πορτογαλία).

Δεν υπάρχουν σχόλια: