Αναζήτηση Αναρτήσεων

Σάββατο 12 Ιουνίου 2010

Κ. Μπατζελή: Πλεονασμός η λειτουργία Κέντρων Αγροτικής Ανάπτυξης

Οι εργαζόμενοι στα Τοπικά Κέντρα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΤΟΚΑΑ) θα μετατεθούν σε άλλες υπηρεσίες του υπουργείου, ενώ οι πλέον επιστημονικά καταρτισμένοι από αυτούς θα αξιοποιηθούν στις κεντρικές του υπηρεσίες. Τα ΤΟΚΑΑ, ωστόσο, δεν πρόκειται να συνεχίσουν να λειτουργούν, καθώς αποτελούν έναν δαπανηρό πλεονασμό στην τωρινή διάρθρωση της αγροτικής πολιτικής - ανέφερε στη Βουλή, η υπουργός Κατερίνα Μπατζελή, απαντώντας σε επερώτηση της ΝΔ.

Αναπτύσσοντας την επερώτησή τους, οι βουλευτές της ΝΔ Γ. Κασαπίδης, Λ. Αυγενάκης, Γ. Κοντογιάννης, Γ. Αποστολάκος, Ε. Τσουμάνη-Σπέντζα, καθώς και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Αλέξανδρος Κοντός, παραδέχθηκαν πως η κυβέρνηση της ΝΔ, δεν υλοποίησε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο την πολιτική της σχετικά με τα Κέντρα, αλλ' από την άλλη, η λειτουργία τους παραμένει αναγκαία. "Η προσπάθεια που έγινε με τα ΤΟΚΑΑ, ήταν να προσληφθούν γεωπόνοι και επιστήμονες, νέοι άνθρωποι που θέλουν να προσφέρουν και να είναι δίπλα στον αγρότη. Τώρα, τους ξανακάνουμε γραφειοκράτες. Αντί να προσλάβουμε και άλλους γεωτεχνικούς, αντί να αξιοποιήσουμε αυτούς που έχουμε πάρει, τους φέρνουμε δίπλα στο υπουργείο", παρατήρησε μεταξύ άλλων ο Αλέξανδρος Κοντός, υπενθυμίζοντας την παροιμία "πονάει κεφάλι, κόψει κεφάλι".

Παράλληλα, ο κ. Κοντός κατηγόρησε την κυβέρνηση για τους σχεδιασμούς της σε σχέση με τον ΕΛΓΑ, προειδοποιώντας πως η κατάθεση του σχεδίου νόμου που έχει δει την δημοσιότητα, σχετικά με την αναμόρφωσή του Οργανισμού, αποτελεί για τη ΝΔ "casus belli". "Έχει απαξιωθεί σε τέτοιο βαθμό ο ΕΛΓΑ που οι αγρότες δεν υποβάλλουν δηλώσεις, αφού τα εκτιμητικά που θα καταβάλουν θα είναι περισσότερα από τις αποζημιώσεις που θα λάβουν. Τα 4 δισ. ευρώ που είναι το συνολικό χρέος του ΕΛΓΑ, είναι χρήματα που δόθηκαν με δίκαιο και αντικειμενικό τρόπο στους αγρότες για να αντιμετωπίσουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Ας μας πει η κυβέρνηση, αν το 1 εκατ. και πλέον των αγροτών μας, δεν αξίζει να συμμετέχουν στο 1% του χρέους", ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κοντός.

Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επισκόπησε την πολιτική της ΝΔ σε σχέση με τα ΤΟΚΑΑ, εκτιμώντας πως τα τελευταία, "δεν εκπλήρωσαν τον σκοπό για τον οποίον συστάθηκαν: Δεν είχαν αντικείμενο, δεν εξέδωσαν κανένα έγγραφο και δεν υπήρξε κανένα ίχνος οδηγίας του υπουργείου προς αυτά. Οι υπηρεσίες τους ήσαν σχεδόν μηδενικές". Και όμως, για τα ΤΟΚΑΑ "δαπανήθηκαν 5,5 εκατ. ευρώ για μισθούς προσωπικού και 940 εκατ. για εξοπλισμό που παρέμεινε αναξιοποίητος. Αυτό είναι το συνολικό κόστος, που στην περίοδο που διανύουμε, είναι περιττό και αναποτελεσματικό για τον τρόπο που λειτουργεί ένα Δημόσιο", ανέφερε η υπουργός. "Και χωρίς αυτά, το υπουργείο έχει άλλες 145 υπηρεσίες σε περιφερειακό επίπεδο", συμπλήρωσε. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής εκτίμησε ότι "ο πραγματικός λόγος ίδρυσης των ΤΚΑΑ, ήταν οι ρουσφετολογικές ρυθμίσεις και οι πελατειακές σχέσεις της ΝΔ με ορισμένους φορείς των ΟΤΑ".

Απαντώντας στην ερώτηση ποιος θα αντικαταστήσει τα ΤΟΚΑΑ στο ρόλο της ενημέρωσης των αγροτών, η κα Μπατζελή υπέδειξε τα γραφεία αγροτικής ανάπτυξης (που λειτουργούν ήδη στις νομαρχίες με πρωτοβουλία της διακυβέρνησης της ΝΔ) στο πλαίσιο του σχεδίου "Καλλικράτη". Όσο για τον ΕΛΓΑ, "κατανοώ το casus belli, γιατί κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου θα φανεί πώς χρεώθηκε κατά 4,2 δισ. ευρώ το κράτος. Γιατί αν τα χρήματα αυτά τα έπαιρναν οι αγρότες, θα ήσασταν τώρα κυβέρνηση - αλλά δεν τα πήραν. Ήταν στοχοθετημένα και δομημένα διαφορετικά. Ήταν τόσα πολλά τα λεφτά που έδωσε ο ΕΛΓΑ, που θα έπρεπε και το εισόδημα των αγροτών να είχε αυξηθεί και η ανταγωνιστικότητα και η ποιότητα των προϊόντων να είχε βελτιωθεί. Δεν μπορεί να εξηγηθεί πώς δεν έπιασαν τόπο στην ελληνική ύπαιθρο", ανέφερε η υπουργός.

Από πλευράς ΛΑΟΣ ο Γ. Καρατζαφέρης κάλεσε την κα Μπατζελή "να πάρει τους κτηνιάτρους και τους γεωπόνους από τα γραφεία και να τους στείλει στη στάνη και στο χωράφι", ενώ η Ευαγγελία Αμανατίδου-Πασχαλίδου (ΣΥΡΙΖΑ) εξέφρασε τις έντονες ανησυχίες της για την "έλλειψη σχεδιασμού και στήριξης της αγροτικής πολιτικής" και προειδοποίησε πως "η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει μια χώρα που δεν θα παράγει".

Δεν υπάρχουν σχόλια: