Αναζήτηση Αναρτήσεων

Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Γεωπονικός Σύλλογος Λάρισας ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ κα ΜΠΑΤΖΕΛΗ & ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ κ. ΡΑΓΚΟΥΣΗ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ κα ΜΠΑΤΖΕΛΗ & ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ κ. ΡΑΓΚΟΥΣΗ
2 ΙΟΥΝΙΟΥ 2010
Αξότιμη κυρία Υπουργέ & Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, το Δ.Σ. του Γ.Σ.Λ. θα επιθυμούσε να εστιάσει την προσοχή σας στα φλέγοντα ζητήματα, που απασχολούν πληθώρα μελών του Συλλόγου μας.Η δυσμενής οικονομική κατάσταση της χώρας μας προφανώς επηρεάζει αρνητικά όλες τις δραστηριότητες όλων των επαγγελματικών κλάδων.Σ’ ό,τι αφορά το γεωπονικό κλάδο, ένα μεγάλο ποσοστό συναδέλφων μας έβρισκαν διέξοδο από τη μεγάλη μάστιγα της ανεργίας μέσω της απασχόλησής τους σε συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Δυστυχώς η αρνητική κατάσταση, η οποία διαμορφώθηκε στο γεωπονικό κλάδο, είχε αρχίσει πολύ νωρίτερα της οικονομικής κρίσης. Συγκεκριμένα, οι δυσκολίες παρουσιάστηκαν από την εποχή, κατά την οποία συνάπτονταν αθρόες συμβάσεις έργου στον ΟΠΕΚΕΠΕ,συμβάσεις,όμως, που αφορούσαν πρόσληψη προσωπικού και ειδικοτήτων , που δεν είχαν καμία σχέση τόσο με το γεωπονικό επάγγελμα, όσο και με τη φύση του αντικειμένου ενός ελεγκτικού οργανισμού,όπως ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος θα έπρεπε να στελεχώνεται κυρίως από γεωπόνους, αφού άλωστε αυτό είναι και το γνωστικό τους αντικείμενο.Έτσι, φτάσαμε στο σημείο οι διοικητικοί ΔΕ ή ακόμη και ΥΕ αντί των γεωπόνων να βγαίνουν να διενεργούν ελέγχους και ταυτοποίηση καλλιεργειών.

Το τραγελαφικό δε αυτής της κατάστασης είναι ότι οι αγρότες θεωρούν τους διοικητικούς υπαλλήλους ως γεωπόνους επιστήμονες!!!Να τονίσμουμε ότι μέχρι πρότινος οι προσλήψεις αυτές γινόταν μέσω διαδικασιών ΑΣΕΠ, ενώ τώρα αυτό το καθεστώς των συμβάσεων έργου με άσχετες ειδικότητες έφερε δικαιολογημένη αναστάτωση στους συμβασιούχους συναδέλφους γεωπόνους, με επέκταση όχι μόνο στον ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά και σε άλλους φορείς, όπως ΕΛΓΑ,δακοκτονία κλπ. Λόγου χάρη, συνάδελφοι με πολύμηνη ανεργία έμειναν έξω από τις λίστες του ΟΠΕΚΕΠΕ και μένουν ακόμη άνεργοι, διότι και η λίστα επιλογής του ΕΛΓΑ έχει σταματήσει, αφού δεν γίνονται πλέον προσλήψεις.

Μέχρι σήμερα δεν έχουμε πληροφορίες για το αν θα υπάρξουν προκηρύξεις,αλλά ακόμη και αν υπάρξουν, δεν γνωρίζουμε ποιο θα είναι το καθεστώς, με το οποίο θα προκηρυχθούν, για να καλυφθούν οι ανάγκες των διαφόρων οργανισμών, όπως ΕΛΓΑ & ΟΠΕΚΕΠΕ.Η δική μας άποψη, ως εκτίμηση του επιστημονικού γεωπονικού κόσμου, είναι ότι όχι μόνο δεν πρέπει να περικοπούν αυτές οι θέσεις αλλά πρέπει να αυξηθούν, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες αυτών των οργανισμών και να υπάρξει σωστή λειτουργία αυτών.

Πιστεύουμε δε ακράδαντα ότι η πρόσληψη επιστημόνων γεωπόνων σε αυτούς τους οργανισμούς είναι αναγκαία και επιτακτική για την στήριξη του αγροτικού κόσμου.στον ΕΛΓΑ οι εκτιμήσεις και η παράδοση έγκυρων, αξιόπιστων και έγκαιρων πορισμάτων εξασφαλίζει την στήριξη των αγροτών εν μέσω της οικονομικής κρίσης.

Στον ΟΠΕΚΕΠΕ η γρήγορη διεκπεραίωση των ελέγχων και η έγκαιρη πληρωμή των επιδοτήσεων θα βοηθήσει, έτσι ώστε κάθε παραγωγός να μπορεί να αντεπεξέλθει στις οικονομικές του υποχρεώσεις και να προγραμματίσει τη πορεία του τη νέα χρονιά.Σε κάθε περίπτωση, η ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών ειδικά αυτών των δύο οργανισμών νε γεωπόνους, που είναι άλλωστε κα εξ ορισμού και εκ φύσεως οι πλέον αρμόδιοι επιστήμονες, εξασφαλίζει σε όλους ότι σαν χώρα θα μπορέσουμε να απανακτήσουμε την αξιοπιστία μας στους κοινοτικούς εταίρους και θα αποφύγουμε την επιβολή προστίμων για τη μη έγκαιρη πραγματοποίηση των υποχρεώσεών μας.

Η άμεση διεκπεραίωση των υποχρεώσεων της Πολιτείας απέναντι στους αγρότες μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την συμβολή των συμβασιούχων γεωπόνων. πέραν αυτού με την τήρηση των υποχρεώσεων προς τον αγρότη ενισχύεται και η παράπλευρη αγροτική και μη οικονομία, καθώς θα επιφέρει την έγκαιρη πληρωμή δεκάδων άλλων επαγγελματικών κλάδων - αγροτικών εφοδίων, αγοτικών μηχανημάτων, πρατηρίων καυσίμων κοκ, που συνδέονται με την αγροτική παραγωγή - και τη διοχέτευση χρήματος στις αγροτικές κοινωνίες αμβλύνοντας την οικονομική ύφεση, την οποία βιώνουμε στη χώρα μας.

Εν κατακλείδι, μερικά από τα βασικά αιτήματα και προτάσεις, που θέλουμε να σας θέσουμε και ζητούμε την άμεση και ειλικρινή ανταπόκρισή σας, είναι:

1.Κατάργηση του 24μηνου κωλύματος του Προεδρικού Διατάγματος 164/2004 για συμβασιούχους γεωπόνους.,

2.Υιοθέτηση της φιλοσοφίας κάθε ειδικότητα στη σωστή θέση, ετσι ώστε να παύσουν επιτέλους οι προσλήψεις διαφορετικών ειδικοτήτων για τις θέσεις , όπου έπρεπε να εργάζονται αποκλειστικά καιμόνο ΓΕΩΠΟΝΟΙ σε φορείς και υπηρεσίες όλων των Υπουργείων.

3. Ορθολογική γεωγραφική κατανομή και διαχείριση του προσωπικού εποχιακού και τακτικού σε σχέση με τις ανάγκες των οργανισμών.Η κινητικότητα του προσωπικού από Περιφέρεια σε Περιφέρεια εξαιτίας της μη ορθής διάγνωσης των πραγματικών αναγκών και κατανομής του προσωπικού, έχει ως συνέπεια την οικονομική αιμορραγία, την εξόντωση της προσωπικής και οικογενειακής ζωής, ένω δημιουργεί αντικίνητρα στην παραγωγικότητα του προσωπικού,

4. Αμεση προκήρυξη θέσεων εργασίας μέσω συμβάσεων ορισμένου χρόνου στον ΕΛΓΑ & ΟΠΕΚΕΠΕ χωρίς καμία περικοπή των θέσεων αυτών και όχι με τη μορφή “σύμβασης έργου”, η οποία επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στις αποδοχές και τα λοιπά εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων.

5. Καταγραφή πραγματικών , πάγιων και διαρκών αναγκών τακτικού προσωπικού στις υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, των εποπτευόμενων φορέων, καθώς και των υπηρεσιών, όπως αυτές θα προκύψουν μετά την υλοποίηση του προγράμματος ” Καλλικράτης” στην Αυτοδιοίκηση. Αξιότιμη κυρία Υπουργέ και Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, Οι συνάδελφοι συμβασιούχοι Γεωπόνοι στηρίζουν την αγροτική οικονομία και την αγροτική πολιτική και τον αγροτικό πληθυσμό.Ο Αγροτικός τομέας χρειάζεται γεωπόνους επιστήμονες στο χωράφι! Οι ανάγκες είναι πολλές! Δώστε μας την ευκαιρία να βρεθούμε δίπλα στους αγρότες και τη γη τους εργαζόμενοι μέσα από ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες και διαφανείς διαδικασίες.Ο Ελληνας Αγρότης και Αγρότισσα μας χρειάζονται τώρα περισσότερο από ποτέ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: