Αναζήτηση Αναρτήσεων

Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Στον πάγο οι πληρωμές εξισωτικής και βιολογικών

Αδικαιολόγητη και επιζήμια για τον αγροτικό κόσμο της χώρας είναι η σημαντικά μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή των ενισχύσεων της εξισωτικής αποζημίωσης για το 2008 και το 2009 και του προγράμματος της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, σύμφωνα με τον υπεύθυνο του Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτή Κοζάνης, Γιώργο Κασαπίδη, κατά την περιοδεία του στο Νομό των Γρεβενών.

Ο κ. Κασαπίδης έκανε λόγο για αδράνεια και αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης, που στον αγροτικό τομέα οδηγεί σε αδιέξοδα τους Έλληνες αγρότες.
Ο κ. Κασαπίδης αναφέρει τα εξής: «Πολλοί παραγωγοί βρίσκονται σε ασφυκτικό κλοιό, λόγω των υποχρεώσεων που έχουν να αποπληρώσουν για τα έξοδα των καλλιεργειών τους, καθώς υπολόγιζαν στις ενισχύσεις αυτές. Ενισχύσεις τις οποίες οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. κατέβαλλαν έγκαιρα ή και προκαταβολικά (εξισωτική).
Τα χρήματα αυτά για τους κτηνοτρόφους της χώρας είναι, επιπλέον, απαραίτητα για την προμήθεια των ζωοτροφών, καθώς η περίοδος που διανύουμε συμπίπτει με τον αλωνισμό των δημητριακών.
Έτσι, θα μπορέσουν, τόσο οι γεωργοί, όσο και οι κτηνοτρόφοι, να παρακάμψουν τους μεσάζοντες και να πετύχουν καλύτερες τιμές για τους ίδιους, αλλά και να μειώσουν το κόστος των προϊόντων για τον καταναλωτή.
Την ίδια στιγμή, οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι του Νομού Γρεβενών - που είναι ο Νομός με το μεγαλύτερο ποσοστό εφαρμογής βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας στη χώρα- έχουν φτάσει στα όριά τους, λόγω της καθυστέρησης από το ΥΠΑΑΤ των πληρωμών που δικαιούνται. Εκφράζονται, μάλιστα, φόβοι για απένταξή τους από τη βιολογική παραγωγή, αφού -εδώ και 8 μήνες τώρα- παίρνουν μόνο υποσχέσεις για πράσινη ανάπτυξη, που δεν τη βλέπουν.
Η κυβέρνηση δείχνει να πελαγοδρομεί και στον αγροτικό τομέα, που θα όφειλε να προσέξει περισσότερο, καθώς από τον τομέα αυτό μπορούμε να προσδοκούμε θετικά αποτελέσματα και προοπτική.
Ως Ν.Δ., καλούμε την κυβέρνηση, στη δύσκολη αυτή συγκυρία για την πατρίδα μας, να προτάξει την αγροτική παραγωγή στη χώρα. Εν όψει του Συνεδρίου μας καταθέτουμε μια σειρά προτάσεων που μπορούν να αποτελέσουν και θέσεις της κυβέρνησης για το καλό της χώρας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: