Αναζήτηση Αναρτήσεων

Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Στα σκαριά πρότυπο βοτανικό πάρκο από το ΑΠΘ

ImageΈκταση, περίπου 40 στρεμμάτων παραχώρησε η διεύθυνση Δασών Πολυγύρου στη Σχολή Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο κέντρο του Πολυγύρου, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την πειραματική, αρχικά, καλλιέργεια του καλλωπιστικού φυτικού είδους «ilex», το γνωστό γκι.

Η Σχολή Δασολογίας θα δοκιμάσει, για πρώτη φορά, στην Ελλάδα την καλλιέργεια περίπου 14 διαφορετικών ειδών του συγκεκριμένου γένους φυτών, για να διαπιστώσει κατά πόσο μπορούν να ευδοκιμήσουν σε ορεινούς και ημιορεινούς όγκους σε μεσογειακά κλίματα. Εάν η πειραματική καλλιέργεια είναι επιτυχής, θα δώσει τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους ιδιώτες να επιχειρήσουν την καλλιέργειά του, με την επιστημονική επίβλεψη του πανεπιστημίου, τόσο στην συγκεκριμένη περιοχή όσο και σε άλλες, με παρόμοιες γεωγραφικές και κλιματικές συνθήκες, όπως το Καρπενήσι ή η Πελοπόννησος.

«Πρόκειται για ένα είδος φυτού με υψηλή αισθητική αξία, που χαίρει μεγάλης εκτίμησης σε χώρες της Ευρώπης και των ΗΠΑ», δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ΑΠΕ ο καθηγητής και διευθυντής του εργαστηρίου Δασικής Γενετικής του ΑΠΘ, Απόστολος Σκαλτσογιάννης.

Η εξαγωγή του συγκεκριμένου φυτού μπορεί να αποφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη στον παραγωγό, καθώς ένα μόνο κλαδί αυτού πωλείται στην αγορά προς ένα ευρώ, ενώ δεν απαιτείται η κοπή όλου του δέντρου για τη συγκομιδή του, όπως για παράδειγμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου, που εδώ και χρόνια καλλιεργείται στην περιοχή του Χολομώντα.

«Αποτελεί πλεονέκτημα για τον καλλιεργητή το γεγονός ότι, η συγκομιδή μπορεί να γίνει μόνο με το κλάδεμα, χωρίς το φυτό να υποστεί ολική φθορά από την κοπή» ανέφερε ο κ.Σκαλτσογιάννης.

Σε περίπου ένα στρέμμα έκτασης γης, μπορούν να τοποθετηθούν 100 - 200 δενδρύλλια (ύψους 3-4 μέτρων), χαρακτηριστικό των οποίων είναι η ανθεκτικότητα.

Το βοτανικό πάρκο και οι ροδιές

Όλες οι νέες ποικιλίες της ροδιάς θα είναι η δεύτερη εναλλακτική καλλιέργεια, που θα επιχειρήσει η Σχολή Δασολογίας, στην ίδια έκταση. Στόχος είναι να καλλιεργηθεί τόσο για τον ωφέλιμο καρπό του όσο και ως καλλωπιστικό φυτό.

Η φύτευση των δύο εναλλακτικών καλλιεργειών θα γίνει το Νοέμβριο του τρέχοντος έτους, ενώ μέσα σε δύο χρόνια αναμένονται άμεσα αποτελέσματα. Ωστόσο, η συγκεκριμένη έκταση των δύο καλλιεργειών θα αξιοποιηθεί και προς μία ακόμη κατεύθυνση, αυτής της δημιουργίας ενός πρότυπου βοτανικού πάρκου, επισκέψιμου για το κοινό.

Λάτρεις της φύσης και ενδιαφερόμενοι παραγωγοί, επιχειρηματίες και ερευνητές θα μπορούν να απολαύσουν μία βόλτα στην έκταση των καλλιεργειών, όπου θα τοποθετηθούν, σε ειδικές διαδρομές, πόστερ, κιόσκια με ηλεκτρονικά μέσα και άλλες ήπιες παρεμβάσεις, που θα ενημερώνουν τους επισκέπτες για τις εναλλακτικές καλλιέργειες και τα οφέλη τους.

Στην περιοχή, άλλωστε, σε δασικές εκτάσεις που αξιοποιεί το ΑΠΘ, καλλιεργείται εδώ και περίπου 25 χρόνια το είδος της μαύρης πεύκης, το οποίο έχει μεγάλη ζήτηση από χώρες της Ευρώπης, των ΗΠΑ και του Καναδά, εξαιτίας της μεγάλης ανθεκτικότητας και προσαρμοστικότητάς του στις κλιματικές αλλαγές.

«Οι πρωτοβουλίες αυτές έχουν ως απώτερο στόχο την προσφορά του πανεπιστημίου στην τοπική κοινωνία του Πολυγύρου και την προσέλκυση του ενδιαφέροντος του κόσμου», δήλωσε ο κ. Σκαλτσογιάννης.

agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: