Αναζήτηση Αναρτήσεων

Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της ΑΤΕ Leasing για επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά από κατά κύριο επάγγελμα αγρότες

Το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της ΑΤΕ Leasing για επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά από κατά κύριο επάγγελμα αγρότες αναμένεται να παρουσιαστεί κατά τη συνάντηση των εκπροσώπων του ομίλου της τράπεζας με συνεταιριστές. Η εκδήλωση αυτή με θέμα την αξιοποίηση από τους αγρότες ορισμένων ρυθμίσεων του Νόμου 3851/2010 για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, γίνεται με πρωτοβουλία της ΠΑΣΕΓΕΣ, την Πέμπτη 17 Ιουνίου στο ξενοδοχείο President, Λ. Κηφισίας 43, στους Αμπελόκηπους. Εκεί θα συζητηθούν όλες οι πτυχές των θεμάτων που ανακύπτουν σχετικά με τη δραστηριότητα των αγροτών στα φωτοβολταϊκά.
Αναλυτικά το πρόγραμμα της ημερίδας έχει ως εξής:
Ξενοδοχείο President - Αίθουσα ΟΛΥΜΠΙΑ
10:30 - 11:00 Προσέλευση - Εγγραφές
11:00 - 11:15
11:15 - 11:30 Καλωσόρισμα του Προέδρου της ΠΑΣΕΓΕΣ κου Τζ. Καραμίχα
Χαιρετισμός εκπροσώπων πολιτικής ηγεσίας ΥΠΑΑΤ - ΥΠΕΚΑ
11:30 - 11:45 Κατευθύνσεις και διαδικασίες για την αξιοποίηση των φωτοβολταικών σταθμών από επαγγελματίες αγρότες
Εισηγητής: κ. Μιχ. Σμύρης, Μηχαν. Μηχανικός, Προϊστάμενος ΥΟΠΑ/ΠΑΣΕΓΕΣ
11:45 - 12:00 Ανάλυση απαιτήσεων και προϋποθέσεων για την αδειοδότηση, εγκατάσταση και παρακολούθηση φωτοβολταϊκών σταθμών και διαδικασίες χρηματοδότησης
Εισηγητής: κ. Γρ. Δρέττας, Μηχαν. Μηχανικός - Μελετητής
12:00 - 12:15 Ενδεικτικός προϋπολογισμός δαπάνης εγκατάστασης φωτοβολταικών σταθμών
Εισηγητής: κ. Π. Παραδείσης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΤΕ Leasing
12:15 - 12:30 Παρουσίαση ψηφιακής εφαρμογής για την υποβολή αιτήσεων αξιοποίησης ΑΠΕ από επαγγελματίες αγρότες
Εισηγητής: κ. Αν. Γαργαλάκος, Γενικός Δ/ντης NEUROPUBLIC ΑΕ
12:30 - 13:30 Συζήτηση - Συμπεράσματα
13:30 Ελαφρύ γεύμα
Leasing σε αγρότες για φωτοβολταϊκά
ImageΌπως πρώτη έγραψε η Agrenda, στο φύλλο που κυκλοφόρησε στις 22 Μαΐου, ειδικό πρόγραμμα 100% χρηματοδότησης των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών για την δημιουργία μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά, μελετά ο όμιλος της ATEbank υπό την καθοδήγηση του διοικητού της τράπεζας Θόδωρου Πανταλάκη.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Agrenda το εν λόγω χρηματοδοτικό πρόγραμμα προβλέπει τη κατασκευή μονάδων μέχρι 100 ΜW (μεγαβάτ) το συνολικό κόστος των οποίων υπολογίζεται σε 350.000 ευρώ.
Το σχετικό πρόγραμμα θα «τρέξει» η ATELeasing καθώς θα κινείται με τους κανόνες της χρηματοδοτικής μίσθωσης και θα κυμαίνεται από 12 μέχρι 15 χρόνια. Το ενδιαφέρον είναι ότι με τον τρόπο αυτό θα μπορεί να χρηματοδοτηθεί το 100% της επένδυσης που με βάση την τελευταία τεχνολογία (τα σώματα ακολουθούν τη φορά του ήλιου) κοστίζει μέχρι 350.000 ευρώ. Γίνονται συζητήσεις ώστε το πρόγραμμα να προβλέπει επιδοτούμενο επιτόκιο για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, θέμα το οποίο αντιμετωπίζεται με ενδιαφέρον από τις αρμόδιες κυβερνητικές αρχές.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη με παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού, η προτεραιότητα των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών για την κατασκευή μονάδων φωτοβολταϊκών σε γαίες υψηλής παραγωγικότητας θα φθάσει τους 6 μήνες και στη συνέχεια θα δοθεί αυτή η δυνατότητα στους υπόλοιπους ενδιαφερόμενους επενδυτές, εφ’ όσον υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης του τομέα και κριθεί απαραίτητο από τις αρμόδιες αρχές.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ρυθμίσεις που έχουν γίνει στο νομοσχέδιο για της Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σε συνδυασμό με την πρόθεση πολλών τραπεζών να προχωρήσουν σε αντίστοιχα χρηματοδοτικά προγράμματα, κάνουν πολλές εταιρείες με εξοπλισμό και τεχνογνωσία για τα φωτοβολταϊκά, να κινούνται δραστήρια προς αναζήτηση ενδιαφερόμενων επενδυτών στο χώρο των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών.
Με βάση τα σημερινά δεδομένα, τα προβλεπόμενα μεικτά έσοδα μιας μονάδας φωτοβολταϊκών 100 ΜW υπολογίζονται σε 80.000 ευρώ το χρόνο. Με την εφαρμογή του παραπάνω χρηματοδοτικού προγράμματος από την Αγροτική ή οποιαδήποτε άλλη εμπορική τράπεζα, σε μια περίοδο 12 ετών παρέχεται η δυνατότητα απόσβεσης της επένδυσης με παράλληλη εξασφάλιση καθαρού εισοδήματος για τον αγρότη της τάξεως των 25.000 ευρώ το χρόνο. Σημειωτέον ότι για μια μονάδα ηλεκτροπαραγωγής αυτής της κατηγορίας απαιτούνται 6 στρέμματα γης.
Τρέχουν και εταιρείες για τα φ/β των αγροτών
ImageΝόμος του κράτους με αριθμό 3851/2010 (ΦΕΚ 85/ 4-6-2010) είναι από την περασμένη εβδομάδα οι ρυθμίσεις για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), εξέλιξη που ανοίγει διάπλατα το δρόμο για τη συμμετοχή και των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών σε επενδυτικά προγράμματα για κατασκευή μικρών φωτοβολταϊκών (μέχρι 100 ΚW) σε εκτάσεις υψηλής παραγωγικότητας.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Agrenda στις επαφές που έγιναν την τελευταία εβδομάδα και μάλιστα μετά τη δημοσίευση του νέου νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αντιμετωπίστηκαν με θετικό τρόπο κάποια επί μέρους ζητήματα τα οποία ωστόσο κρίνονται καθοριστικά για την υλοποίηση μικρών φωταβολταϊκών μονάδων από κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι γίνεται δεκτό το αίτημα από την πλευρά των αγροτών να είναι δυνατή η αξιοποίηση του ευνοϊκού νομοθετικού πλαισίου από κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα με μοναδικό αντικείμενο τις επενδύσεις σε ΑΠΕ. Πιο συγκεκριμένα, εφ’ όσον στα υπό σύσταση νομικά πρόσωπα συμμετέχουν μόνο κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, εκτός του ότι θα μπορούν να κάνουν χρήση των ευνοϊκών διατάξεων του νόμου (3851/2010) για τους αγρότες, θα μπορούν να απαλλάσσονται και από την υποχρέωση ασφάλισης στο ΟΑΕΕ (πρωην ΤΕΒΕ). Τη σύμφωνη γνώμη επ’ αυτού εξέφρασαν τόσο ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Θάνος Μωραϊτης, όσο και ο υφυπουργός Απασχόλησης Γιώργος Κουτρουμάνης.
Δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται επίσης το τρίμηνο από τη δημοσίευση του νόμου για την κατά προτεραιότητα συμμετοχή των αγροτών σε επενδύσεις αυτής της κατηγορίας. Πιο συγκεκριμένα, το θέμα αυτό θα αντιμετωπίζεται με ειδική ΚΥΑ η οποία ήδη συντάσσεται και η οποία δεν αποκλείεται να δίνει αφήνει «παράθυρο» για προνομιακή συμμετοχή στα αντίστοιχα προγράμματα μέχρι και έξι μήνες μετά την ψήφιση του νόμου. Διευκρινίζεται ότι επί του προκειμένου το «προνόμιο» είναι ότι σε ζώνες υψηλής παραγωγικότητας θα αντιμετωπισθούν κατά προτεραιότητα για την υπογραφή σχετικών συμβάσεων με τη ΔΕΣΜΗΕ Α.Ε. (Διαχειριστής Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για τη δημιουργία των μονάδων παραγωγής ρεύματος (φωτοβολταϊκά).
Ένα άλλο θέμα που θα πρέπει να αντιμετωπισθεί βέβαια και μάλιστα άμεσα, έχει να κάνει με το ποιοι είναι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Το νομοσχέδιο που η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή είναι έτοιμη να προωθήσει για συζήτηση στη Βουλή απαιτεί χρόνο και δύσκολα θα μπορούσε να είναι η βάση για την προώθηση των παραπάνω προγραμμάτων. Εδώ λοιπόν οι πληροφορίες αναφέρουν πως η υπουργός είναι έτοιμη να προσυπογράψει την σχετική ΚΥΑ η οποία θα δίνει επί τω προκειμένω τον τίτλο του «κατά κύριο επάγγελμα αγρότη» σε όσους αντλούν το 40% του εισοδήματός τους από αγροτικές εργασίες ή απασχολούνται στο 40% του χρόνου τους σε αντίστοιχες εργασίες.
Τέλος, το σημαντικότερο όλων είναι το θέμα της χρηματοδότησης αυτών των επενδύσεων από τις τράπεζες, καθώς είναι γνωστό ότι κανένας αγρότης δεν θα μπορούσε να διαθέσει 250 και 300.000 ευρώ για να συμμετάσχει σε μικρά φωτοβολταϊκά, ακόμα και αν διαθέτει την κατάλληλη γη.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι με εξαίρεση τη δαπάνη που απαιτείται για την έκδοση των σχετικών αδειών και η οποία ενδεχομένως να ξερνά τις 15.000 ευρώ, Αγροτική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς είναι ήδη έτοιμες να «τρέξουν» προγράμματα (η πρώτη μέσω της ATEleasing) τα οποία θα αναλαμβάνουν στο 100% το κόστος αυτών των επενδύσεων. Σ’ αυτή την προοπτική οι πληροφορίες αναφέρουν ότι Πανταλάκης και Σάλλας έδωσαν ήδη το «πράσινο φως» στα στελέχη τους να προχωρήσουν στην διαμόρφωση των αντίστοιχων τραπεζικών προϊόντων, έτσι ώστε με ταχύτητα και ευελιξία οι τράπεζες να μπουν «συνεταίροι» στα μικρά φωτοβολταϊκά των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: