Αναζήτηση Αναρτήσεων

Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

Για νέο παραγωγικό μοντέλο δεσμεύεται ο M. Καρχιμάκης

Image«Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε το εισόδημα του Έλληνα αγρότη, τη φορά αυτή με κανόνες και αρχές, με σχεδιασμό, θέλουμε να συγκρουστούμε με τα συμφέροντα. Οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν από τους προηγούμενους ήταν χωρίς σχέδιο, με σπατάλες, με επιδοτήσεις και αποζημιώσεις. Όλα αυτά εγκλώβισαν τον κόσμο σε μια αντιπαραγωγική λογική. Το υπουργείο δηλώνει έτοιμο να χτίσει μια γέφυρα εμπιστοσύνης με τους αγρότες και τον κόσμο...». Αυτά τόνισε, ανάμεσα στα άλλα, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μιχάλης Καρχιμάκης, παρουσία και του υφυπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη, μιλώντας το μεσημέρι του Σαββάτου 12 Ιουνίου σε ευρεία σύσκεψη αιρετών, αγροτοκτηνοτροφικών φορέων, και παραγωγικών τάξεων στην κατάμεστη αίθουσα του Δημαρχείου Ελασσόνας. Παρόντες ακόμη ήταν οι βουλευτές Βασίλης Έξαρχος, Αστέριος Ροντούλης και Έκτορας Νασιώκας.

Ανοίγοντας τη σύσκεψη, τόσο ο δήμαρχος Ελασσόνας Γιώργος Πασχόπουλος, όσο και η έπαρχος Ελασσόνας Μαρία Μαμάρα, αναφέρθηκαν στα μεγάλα προβλήματα – θέματα της περιοχής, προτάσσοντας, ανάμεσα στα άλλα τη συνέχιση και ολοκλήρωση των εργασιών στο πολυσυζητημένο Φράγμα Αγιονερίου, την επίσπευση της κατοχύρωσης της ονομασίας Π.Ο.Π. «Αρνάκι – Κατσικάκι Ελασσόνας», την ένταξη της Δυτικής πλευράς του Ολύμπου σε Ειδικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, την ενίσχυση της γεωργίας και της κτηνοτροφίας της περιοχής, κ.ά.

Αρχικά, ο υφυπουργός Μ. Καχριμάκης μετέφερε τη βούληση του υπουργείου για διασφάλιση του εισοδήματος του αγρότη και καυτηρίασε τα κρούσματα και φαινόμενα διαφθοράς και σήψης, στην πολιτική ζωή και στη διοίκηση. «Φαίνεται πως σε αρκετές περιπτώσεις η πολιτική εξυπηρετούσε τους ίδιους τους πολιτικούς, παρά τους πολίτες αυτής της χώρας. Για εμάς, όλα αυτά τα φαινόμενα, δεν έχουν θέση ανάμεσά μας, αφού μιλάμε για άτομα που καπηλεύτηκαν την εμπιστοσύνη του λαού για ίδιο όφελος. Έχουμε αποφασίσει να χτίσουμε την ανάκτηση της εμπιστοσύνης με τους πολίτες...», τόνισε με νόημα.

Κλείνοντας την αρχική του τοποθέτηση, ο κ. Καχριμάκης δεν έκρυψε την αισιοδοξία του πως οι πολιτικές που εφαρμόζει το υπουργείο θα αποδώσουν, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης έκανε λόγο για «ανεκμετάλλευτο αναπτυξιακό απόθεμα που έχει η χώρα», αλλά και για την αναγκαιότητα να «τρέξουν» παραγωγικές δραστηριότητες, σε μια κρίσιμη περίοδο, όπου η Ελλάδα έχει διασφαλίσει ένα σημαντικό ποσόν, κάνοντας βήματα προόδου, και μειώνοντας το έλλειμμα, το τελευταίο διάστημα, κατά 39%.

Στην τοποθέτησή του, ο βουλευτής κ. Έξαρχος στάθηκε ανάμεσα στα άλλα: στην αναγκαιότητα εξάντλησης όλων των περιθωρίων που υπάρχουν για να μην χάσουν χρήματα οι καπνοπαραγωγοί, στην εξυγίανση της αγοράς των παράνομων ελληνοποιήσεων στην κτηνοτροφία, στην ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ, και στον τερματισμό της ταλαιπωρίας των κτηνοτρόφων για τη νομιμοποίηση των παράνομων αδειοδοτήσεων.

Ο βουλευτής κ. Ροντούλης, με τη σειρά του, έκανε λόγο για μια εποχή, που «ο τόπος γέμισε παραγραφές και… μπλάνκο», για συσσωρευμένα προβλήματα στον αγροτικό κόσμο της χώρας, για το πότε θα πληρωθούν οι εξισωτικές αποζημιώσεις, για τον «εμπαιγμό» των νέων αγροτών, για τους βιοκαλλιεργητές, για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου, για το χτύπημα της συνεταιριστικής λειτουργίας, αλλά και για τα υπέρογκα χρέη των αγροτών.

Ακολούθησε κύκλος τοποθετήσεων και αιτημάτων – προτάσεων από την ΕΑΣ Ελασσόνας, αιρετούς, αγροτικούς φορείς, από το Επιμελητήριο Λάρισας, από την ΑΕΝΟΛ, φορείς καπνοπαραγωγών, κτηνοτρόφων, αγελαδοτρόφων (γαλακτοπαραγωγής – κρεοπαραγωγής), χοιροτρόφων, βιοκαλλιεργητών, εμπόρων, τυροκόμων, μελισσοκόμων, οινοποιών, γεωτεχνικών, αλλά και από απλούς πολίτες που πήραν το λόγο.

Δευτερολογώντας, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στάθηκε ιδιαίτερα στην «επιτακτική αναγκαιότητα ενός νέου παραγωγικού μοντέλου στη χώρα», σε μια Ελλάδα που έχει προϊόντα μεγάλης διατροφικής αξίας και ποιότητας, αλλά ελλειμματικά στην κατανάλωση, με αποτέλεσμα την κατάρρευση των τιμών του παραγωγού. Στο θέμα των «ελληνοποιήσεων», στην αγορά κρέατος, μίλησε για ένα αυστηρό και αξιόπιστο μηχανισμό ελέγχων, με μεγαλύτερες ποινές, που θα είναι αποτρεπτικές για τη συνέχεια. Ακόμη, έκανε λόγο για τη δημιουργία των συνθηκών για «εθνική καταναλωτική συνείδηση», ενώ υπενθύμισε την ανοιχτή και συνεχή «γραμμή επικοινωνίας και συνεργασίας» με το Υπουργείο Οικονομικών, προαναγγέλλοντας ταυτόχρονα και συνάντηση την επόμενη εβδομάδα με τον υφυπουργό κ. Σαχινίδη για το πρόγραμμα ανάπτυξης ορεινών όγκων, σε ό,τι σχετίζεται με την επαρχία Ελασσόνας. Για το «αρνάκι – κατσικάκι Ελασσόνας» έκανε λόγο για μια πολύ καλή πρόταση, που ήδη κατατέθηκε στα αρμόδια όργανα της επαρχίας Ελασσόνας, από όπου και αναμένεται η τελική απάντηση. Για την ολοκλήρωση του Φράγματος Αγιονερίου τόνισε χαρακτηριστικά: «Μετά την καταγραφή των έργων που έχουν γίνει έως τώρα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, θα συνταχθεί το Τεχνικό Δελτίο και το έργο θα πάρει το δρόμο του...».

Κλείνοντας τη σύσκεψη, ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης επισήμανε ότι καταβάλλονται καθημερινά συντονισμένες προσπάθειες από τα δύο Υπουργεία, για να βρεθούν λύσεις στα θέματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο, ενώ δεσμεύθηκε να εξετάσει προσεκτικά το θέμα των χρεών των παραγωγών και των ρυθμίσεων και διευκολύνσεών τους. Για την επιστροφή του ΦΠΑ ο κ. Σαχινίδης ήταν κατηγορηματικός: «Δεν έχει δοθεί καμιά εντολή για πάγωμα της επιστροφής του ΦΠΑ, σε αντίθεση με ό,τι ακούγεται στα Μ.Μ.Ε. Ο ΦΠΑ δίνεται κανονικά στους δικαιούχους, αφού προηγηθεί έλεγχος των τιμολογίων και των δικαιολογητικών. Ήδη, το μήνα Μάιο, η επιστροφή ΦΠΑ ανήλθε στα 480 εκατ. ευρώ...».

agronews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: