Αναζήτηση Αναρτήσεων

Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Τα Θερινά Προγράμματα Εθελοντικής Εργασίας του WWF Ελλάς είναι εδώ και αυτό το καλοκαίρι!

Τα Θερινά Προγράμματα Εθελοντικής Εργασίας του WWF Ελλάς είναι εδώ και αυτό το καλοκαίρι!

Για τέταρτη συνεχή χρονιά διοργανώνονται από το WWF Ελλάς τα Θερινά Προγράμματα Εθελοντικής Εργασίας με την υποστήριξη της Amita Motion. Στόχος των προγραμμάτων που φέτος θα πραγματοποιηθούν σε σημαντικές οικολογικές περιοχές της Ελλάδας είναι να καλλιεργηθεί η αξία της εθελοντικής προσφοράς για την προστασία του περιβάλλοντος.

Το ημερήσιο πρόγραμμα περιλαμβάνει εκτός από την πρωινή εργασία, συζητήσεις και περιηγήσεις από το επιστημονικό δυναμικό του WWF Ελλάς, εκδρομές αλλά και συμμετοχή σε τοπικά πολιτισμικά δρώμενα. Σε κάθε πρόγραμμα συμμετέχουν άτομα ηλικίας 18-35 ετών, υπό την καθοδήγηση των τοπικών συνεργατών του WWF-Ελλάς. Το κόστος συμμετοχής είναι 105 ευρώ και καλύπτει τη διαμονή, τη διατροφή, την ιδιωτική ασφάλιση, τις ξεναγήσεις από τους επιστημονικούς συνεργάτες του WWF Ελλάς καθώς και περιηγήσεις-εκδρομές στην ευρύτερη περιοχή των προγραμμάτων.

Οι συμμετέχοντες στα Θερινά Προγράμματα Εθελοντικής εργασίας θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίζουν από κοντά το έργο της οργάνωσης, συμβάλλοντας ουσιαστικά σε αυτό, τη σημασία του εθελοντισμού, να διασκεδάσουν αλλά και να γνωρίσουν το φυσικό πλούτο της Ελλάδας. Τα θερινά προγράμματα εθελοντικής εργασίας του WWF Ελλάς προσφέρουν και φέτος το καλοκαίρι στους νέους μια μοναδική ευκαιρία να βιώσουν την απόλαυση που μπορεί να προσφέρει η επαφή με τη φύση και να εργαστούν για την ουσιαστική προστασία σημαντικών οικολογικών περιοχών της χώρας μας. Έτσι, πέρα από τη σημαντική συμβολή στην προστασία του περιβάλλοντος, οι νέοι θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τα μυστικά των τόπων και τους ανθρώπους των περιοχών που θα επισκεφτούν.

Η Amita Motion, αναγνωρίζοντας ότι η προστασία τους περιβάλλοντος αφορά όλους μας, έχει εντάξει την περιβαλλοντική ηθική και συνείδηση στην φιλοσοφία της και το αποδεικνύει με συνέπεια και συνέχεια. Φέτος, υποστηρίζει για τέταρτη συνεχή χρονιά τα Θερινά Προγράμματα του WWF Ελλάς, αποδεικνύοντας ότι ενδιαφέρεται έμπρακτα για το περιβάλλον. Με το σύνθημα «Γεμίζουμε τον Πλανήτη με Θετική Ενέργεια» έχει θέσει ως στόχο της την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των νέων ανθρώπων για τη σημασία της ανακύκλωσης, του περιορισμού των αέριων ρύπων αλλά και της προστασίας περιοχών με ουσιαστική οικολογική σημασία για τη χώρα μας. Στο πλαίσιο αυτό, υλοποιεί δράσεις, είτε με δική της πρωτοβουλία είτε με τη συνέργια σημαντικών φορέων όπως το WWF Ελλάς, που χαρίζουν θετική ενέργεια όχι μόνο στο κοινό των νέων ανθρώπων αλλά και στο περιβάλλον.

Τα θερινά προγράμματα εθελοντικής εργασίας 2010 θα πραγματοποιηθούν στις ακόλουθες περιοχές:

Σούδα Χανίων, Κρήτη, 11-24 Ιουλίου 2010

Η ξεχωριστή σημασία που έχουν οι νησιωτικοί υγρότοποι για τη γεωγραφική συνέχεια, την ποικιλία και τη συντήρηση της ζωής στα Ελληνικά νησιά, το κενό επιστημονικής γνώσης σε ό,τι τους αφορά αλλά και οι αυξανόμενες σε ένταση και έκταση απειλές που αντιμετωπίζουν οδήγησαν το WWF Ελλάς να αναλάβει το 2004 την πρωτοβουλία να δώσει ταυτότητα σε όλους τους νησιωτικούς υγροτόπους. Μέσα από το πρόγραμμα «Προστασία των Νησιωτικών Υγροτόπων της Ελλάδας» καταγράφηκαν και απογράφηκαν συνολικά 782 υγρότοποι - 672 σε 65 νησιά του Αιγαίου και 110 σε 10 νησιά του Ιονίου. Παράλληλα, δρομολογήθηκε και μία σειρά δράσεων για την προστασία τους με κύριους άξονες την έρευνα, την ευαισθητοποίηση των πολιτών, τις συντονισμένες συνεργασίες μεταξύ φορέων για την υλοποίηση υποδειγματικών διαχειριστικών μέτρων σε κάποιους από τους υγροτόπους και την άσκηση πιέσεων σε όλα τα επίπεδα για την προστασία τους. Για το λόγο αυτό, και με στόχο-ορόσημο την αποκατάσταση και διαχείριση ενός σημαντικού υγροτόπου της Κρήτης, του Μορώνη, οργανώνεται για πρώτη φορά στην περιοχή της Σούδας θερινό πρόγραμμα εθελοντικής εργασίας, σε συνεργασία με τους τοπικούς συνεργάτες του WWF Ελλάς και το Δήμο Σούδας.

Εργασία: Η εργασία θα περιλαμβάνει χειρωνακτική εργασία (απομάκρυνση φερτών υλικών) για την διαμόρφωση του υγροτόπου μετά την επιχείρηση απομάκρυνσης μπαζών που είχε ξεκινήσει τον Φεβρουάριο του 2010 καθώς και διαμόρφωση οικοτουριστικών διαδρομών.

Αριθμός εθελοντών: 15 (13 εθελοντές, 2 ομαδάρχες).

Διαμονή: Στις εγκαταστάσεις της Ακαδημίας του Εμπορικού Ναυτικού, στη Σούδα Χανίων.

Παραλία Σεκανίων, Ζάκυνθος, 18-31 Ιουλίου 2010

Η ευρύτερη περιοχή του Κόλπου του Λαγανά, θεωρείται εξαιρετικής οικολογικής σημασίας για τη διατήρηση του πληθυσμού της θαλάσσιας χελώνας Caretta-Caretta. Το WWF Ελλάς, το 1994 αγόρασε την έκταση που περιβάλλει τη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας, τα Σεκάνια, που αποτελεί και τον πυρήνα του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου.

Εργασία: Η εργασία περιλαμβάνει συντήρηση του φυλακίου, μονοπατιών, αυλακιών, πασσάλων που βρίσκονται εντός της προστατευόμενης περιοχής των Σεκανίων. Επίσης θα πραγματοποιηθούν δύο εκδηλώσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Αριθμός εθελοντών: 15 (2 ομαδάρχες, 13 εθελοντές).

Διαμονή: Σε σχολείο της περιοχής.

Λίμνη Κερκίνη , 25 Ιουλίου – 7 Αυγούστου 2010

Η ορνιθοπανίδα της λίμνης Κερκίνης θεωρείται από τις πλουσιότερες στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως. Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της κοιλάδας του Στρυμόνα ποταμού και απέχει περίπου 80χλμ. από την Θεσσαλονίκη και 35 χλμ. από τις Σέρρες. Η κατασκευή πλωτών ξύλινων βάσεων για φώλιασμα σπάνιων πουλιών καθώς και η δημιουργία και συντήρηση υποδομών από τους εθελοντές του WWF Ελλάς θα ενισχύσει τις προσπάθειες για την διατήρηση αυτού του σπάνιου βιότοπου.

Εργασία: Κατασκευή πλωτών ξύλινων βάσεων για φώλιασμα σπάνιων πουλιών, κατασκευή τεχνητών θέσεων ανάπαυσης πουλιών, δημιουργία και συντήρηση υποδομών (κιόσκια, θέσεις παρατήρησης πουλιών κλπ.).

Αριθμός εθελοντών: 15 (13 εθελοντές, 2 ομαδάρχες).

Διαμονή: Στο κλειστό γυμναστήριο της Βυρώνειας Κερκίνης.

Πρέσπες, 8-21 Αυγούστου 2010

Η περιοχή των Πρεσπών βρίσκεται στην καρδιά των Βαλκανίων, στη νοτιοανατολική Ευρώπη και την μοιράζονται 3 χώρες: η Ελλάδα, η Αλβανία και η ΠΓΔΜ. Οι λίμνες Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα και τα γύρω βουνά που τις περικλείουν σχηματίζουν τη λεκάνη των Πρεσπών. Οι δύο λίμνες βρίσκονται σε υψόμετρο 853μ. περίπου ενώ τα γύρω βουνά φθάνουν συχνά πάνω από τα 2.000μ. Η Μικρή Πρέσπα ανήκει στην Ελλάδα, εκτός από ένα πολύ μικρό τμήμα στα νότια που βρίσκεται στην Αλβανία. Η Μεγάλη Πρέσπα μοιράζεται και στις 3 χώρες, με την ΠΓΔΜ να καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος αυτής. Λόγω της απομόνωσης της περιοχής, πολλά είδη φυτών και ψαριών είναι ενδημικά της Πρέσπας ή/και των Βαλκανίων. Αυτό σημαίνει ότι συναντώνται μόνο στην Πρέσπα και σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου. Ακόμα πολλά είδη πανίδας και χλωρίδας είναι σπάνια και προστατεύονται από τη διεθνή, ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία. Η Πρέσπα φιλοξενεί την μεγαλύτερη στον κόσμο αποικία Αργυροπελεκάνου, είδος που απειλείται παγκοσμίως με εξαφάνιση.

Εργασία: περιλαμβάνει παρακολούθηση και καταγραφή των πελεκάνων που περνάνε από το όρος Βαρνούντα, σε συνεργασία με τους τοπικούς συνεργάτες της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών.

Αριθμός Εθελοντών: 15 (13 εθελοντές, 2 Ομαδάρχες)

Διαμονή: Στον βιολογικό σταθμό φιλοξενίας εθελοντών στο χωριό Μικρολίμνη Πρεσπών έπειτα από την ευγενική παραχώρηση της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

Τα δάση στα χέρια μας

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς και Πίνδος Περιβαλλοντική, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, συνδιοργανώνουν πρόγραμμα εθελοντικής δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης στη Βόρεια Πίνδο για τη θερινή περίοδο 2010.

Μετά την τραγική εμπειρία των μεγάλων πυρκαγιών του 2007 τόσο στη Βόρεια Πίνδο (Γράμμος, Αμάραντος, Ζαγόρι κλπ.) όσο και στην Πελοπόννησο καθώς και το 2008 στη Ρόδο, και έχοντας ως δεδομένη την καλή συνεργασία που αναπτύχθηκε τα προηγούμενα χρόνια μεταξύ της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των περιβαλλοντικών οργανώσεων στη Βόρεια Πίνδο, αποφασίσθηκε να οργανωθούν επιπλέον άλλα δύο προγράμματα δασοπυροπροστασίας. Τα εθελοντικά αυτά προγράμματα θα διεξαχθούν στις περιοχές του Ταϋγέτου, με τη συνεργασία του ΕΟΣ Σπάρτης, και στη περιοχή της Νότιας Ρόδου.

Σε κάθε πρόγραμμα θα συμμετέχουν άτομα ηλικίας 18 και άνω, υπό την καθοδήγηση των τοπικών συνεργατών του WWF Ελλάς. Το κόστος συμμετοχής είναι 105 ευρώ και καλύπτει τη διαμονή, τη διατροφή, την ιδιωτική ασφάλιση, τις ξεναγήσεις από τους επιστημονικούς συνεργάτες του WWF Ελλάς, καθώς και περιηγήσεις-εκδρομές στην ευρύτερη περιοχή των προγραμμάτων.

Βωβούσα, Ανατολικό Ζαγόρι, Πίνδος, 1 Αυγούστου – 12 Σεπτεμβρίου 2010

Το χωριό της Βωβούσας βρίσκεται 60 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Μετσόβου. Το χωριό το χωρίζουν στα δύο τα καταγάλανα νερά του ποταμού Αώου. Στην περιοχή συναντάμε σπάνια μεγάλα θηλαστικά, όπως είναι η αρκούδα, ο λύκος και το αγριόγιδο. Η Βωβούσα είναι κυριολεκτικά περικυκλωμένη από πυκνά δάση και αποτελεί το κέντρο του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου.
Το πρόγραμμα θα έχει εφαρμογή στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου, με έδρα την κοινότητα Βωβούσας του νομού Ιωαννίνων και οργανώνεται από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις Πίνδος Περιβαλλοντική και WWF Ελλάς. Κάθε ομάδα που θα συμμετέχει στο πρόγραμμα θα είναι εφοδιασμένη με οχήματα, κιάλια, ασυρμάτους και τα κατάλληλα εργαλεία δασοπυρόσβεσης και θα συνεργάζεται στενά με το δασικό συνεταιρισμό Βωβούσας και την Πυροσβεστική Υπηρεσία Μετσόβου και Μηλιωτάδων. Κάθε ομάδα θα αντικαθίσταται κάθε 15 μέρες, οπότε συνολικά θα συγκροτηθούν τρεις (3) ομάδες.

Εργασία: Περιπολίες σε επιλεγμένα σημεία του δάσους, στελέχωση πυροφυλακίων και συντήρηση μονοπατιών.

Αριθμός εθελοντών: Οκτώ (8) εθελοντές ανά περίοδο (συνολικά 24 εθελοντές)

Περίοδοι: Τρεις (3),

(α) 1-15 Αυγούστου,

(β) 15–29 Αυγούστου,

(γ) 29 Αυγούστου– 12 Σεπτεμβρίου.

Διαμονή: Στο καταφύγιο της Βωβούσας «Βάλια Κάλντα» με πρόσβαση σε οργανωμένη κουζίνα και εγκαταστάσεις υγιεινής.

Ταΰγετος, 1 Αυγούστου – 29 Αυγούστου 2010

Το πρόγραμμα οργανώνεται από την περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς και τον ΕΟΣ Σπάρτης στην ανατολική περιοχή του Ταϋγέτου, του ψηλότερου ορεινού όγκου της Πελοποννήσου ( 2407 μ. ), με έδρα το χωριό Αναβρυτή που απέχει 12 χλμ. από τη Σπάρτη. Η Αναβρυτή υπήρξε παλιό κεφαλοχώρι, και διέθετε ιδιαίτερα ακμάζουσα οικονομία αλλά πλέον ο πληθυσμός έχει μειωθεί και το χωριό αποτελεί κυρίως ορμητήριο για διάφορες πεζοπορικές διαδρομές.

Εργασία: Συντήρηση πεζοπορικών μονοπατιών καθώς και στελέχωση πυροφυλακίων.

Περίοδοι: Δύο (2)

(α) 1-14 Αυγούστου,

(β) 16-29 Αυγούστου.

Αριθμός Εθελοντών: 15 (13 εθελοντές, 2 Ομαδάρχες) ανά περίοδο.

Διαμονή: Στις εγκαταστάσεις του Συλλόγου Βρυσεατών & Φίλων της Αναβρυτής «η Φανερωμένη», στο παλιό σχολείο της Αναβρυτής.

Νότια Ρόδος, 8 – 22 Αυγούστου 2010

Η Ρόδος βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της Ελλάδας σε απόσταση 250 ναυτικά μίλια από τον Πειραιά. Το 2008 μεγάλη δασική πυρκαγιά απείλησε προστατευόμενες περιοχές και περιοχές με σημαντικές οικολογικές αξίες, καίγοντας περισσότερο από 100.000 στρέμματα.

Το πρόγραμμα θα έχει εφαρμογή στη Περιοχή της Νότιας Ρόδου, με έδρα την κοινότητα Απολακκιάς και γίνεται σε συνεργασία με το Δήμο Νότιας Ρόδου.

Εργασία: Στελέχωση πυροφυλακίων και/ή περιπολίες σε επιλεγμένα σημεία του δάσους κθώς και συντήρηση οικοτουριστικών εγκαταστάσεων.

Αριθμός Εθελοντών: 15 (13 εθελοντές, 2 Ομαδάρχες) ανά περίοδο.

Διαμονή: Στις εγκαταστάσεις φιλοξενίας εθελοντών στο Φράγμα Απολακκιάς.

Δηλώσεις συμμετοχής έως την Κυριακή 20 Ιουνίου 2010. Θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας.


Περισσότερες πληροφορίες:

Τζένη Λαζάρου,

Συντονίστρια Συλλογικών Δράσεων και Εθελοντών,

WWF Ελλάς

Τηλέφωνο: 210-3314893

j.lazarou@wwf.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: