Αναζήτηση Αναρτήσεων

Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ- ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ ΓΙΑ ΚΥΑ 4985- Μέτρο 121, «Εκσυγχρονισμός των γεωργικών εκμεταλλεύσεων»

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ

Καψούρη 4, 41222 Λάρισα

Τηλ - fax:2410618638

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ ΓΙΑ ΚΥΑ 4985 - Μέτρο 121, «Εκσυγχρονισμός των γεωργικών εκμεταλλεύσεων» του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης 2007–2013»

Το Δ.Σ του Γεωπονικού Συλλόγου του Ν. Λάρισας με ανακοίνωση-δελτίο τύπου του εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία για την Κοινή Υπουργική Απόφαση(ΚΥΑ 4985) που εκδόθηκε η με αριθ. 4985/21-6-2010 για τα καθεστώτα ενισχύσεων του Μέτρου 121 “Εκσυγχρονισμός των γεωργικών εκμεταλλεύσεων» του Άξονα 1: «Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τομέα της γεωργίας και της δασοκομίας» του Προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007−2013»” (ΦΕΚ Β΄ 1026/2-7-2010) σχετικά με την υλοποίηση των Σχεδίων Βελτίωσης.. Σύμφωνα με το άρθρο 15 παρ.3 β) της εν λόγω ΚΥΑ η αίτηση ενίσχυσης συντάσσεται και υπογράφεται:

α) από γεωπόνο τακτικό μέλος του ΓΕΩΤΕΕ. Σε ειδικές περιπτώσεις επενδύσεων η αίτηση ενίσχυσης δύναται να συντάσσεται και να υπογράφεται ή να συνυπογράφεται κατά περίπτωση από τακτικά μέλη των λοιπών κλάδων του ΓΕΩΤΕΕ, και

β) από τεχνολόγους γεωπονίας για αιτήσεις ενίσχυσης προϋπολογισμού έως και 150.000 ευρώ.

Το προηγούμενο άρθρο εισήχθη «αυθαίτερα» χωρίς να αναφέρεται πουθενά Π.Δ των επαγγελματικών δικαιωμάτων των τεχνολόγων γεωπονίας ως ληφθείσα διάταξη για την έκδοση της ΚΥΑ .Αντιθέτως στην σύνταξη της εν λόγω ΚΥΑ λήφθηκαν υπόψη διατάξεις όπως η διάταξη 1.2. Του Π.Δ. 344/2000 (ΦΕΚ 297/Α΄/2000) περί «Άσκησης του επαγγέλματος γεωτεχνικού»

Στην ΚΥΑ με αρ. απόφασης 4985 καθώς και σε όλες τις προηγούμενες ΚΥΑ (532/2003) απαραίτητη προϋπόθεση ήταν το Σχέδιο Δράσης να συντάσσεται και να υπογράφεται από γεωτεχνικό διαπιστευμένο από το ΓΕΩΤΕΕ.

Οι συνάδελφοι Γεωπόνοι επαρκώς καταρτισμένοι σε Γεωπονικές Σχολές πενταετούς φοίτησης και με την χορήγηση διαπίστευσης καθώς και εγγραφή τους στο Ειδικό Μητρώο Συντακτών Σχεδίων Δράσης και Σχεδίων Βελτίωσης μετά την υποχρεωτική παρακολούθηση Σεμιναρίων Επιμόρφωσης συντάσσουν επιτυχώς επί σειρά ετών τα Σχέδια. Ακόμη η σχετική σύνταξη Σχεδίων Δράσης και Σχεδίων Βελτίωσης διατυπώνεται σαφέστατα και στο Π.Δ. 344/2000 «Περί άσκησης του επαγγέλματος γεωτεχνικού» το οποίο λήφθηκε υπόψη κατά την υπογραφή όλων των ΚΥΑ (και στην παρούσα) που αφορούν τα επαγγελματικά δικαιώματα των γεωπόνων. ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΕΩΠΟΝΩΝ Άρθρο 8 κθ) επαγγελματική δραστηριότητα γεωπόνου είναι η σύνταξη και υπογραφή μελετών για τη δημιουργία ή επέκταση και εκσυγχρονισμό γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων

Απαίτηση του Γεωπονικού Συλλόγου του Ν. Λάρισας είναι να συντάσσεται και να υπογράφεται η αίτηση ενίσχυσης από γεωτεχνικό-γεωπόνο διαπιστευμένο από το ΓΕΩΤΕΕ και μόνο . Ακόμη θεωρούμε πως το ΓΕΩΤΕΕ ως σύμβουλος της Πολιτείας , με ρόλο την προάσπιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των γεωπόνων να απαιτήσει την τροποποίηση της ΚΥΑ από τους αρμόδιους συνυπογράφοντες Υπουργούς, προτού της έκδοσης της πρόσκλησης ενδιαφέροντος, της παρούσας ΚΥΑ .

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ

O Πρόεδρος - Ο Γεν. Γραμματέας
Δημήτρης Σοφολόγης - Μπεκύρης Μιχάλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: