Αναζήτηση Αναρτήσεων

Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Μεγάλη ζημιά από χαλάζι σε 8.000 στρέμματα στα Φάρσαλα

ImageΚαλλιέργειες βαμβακιού, βιομηχανικής ντομάτας, καλαμποκιού, τεύτλων και κηπευτικών χτύπησε η αιφνίδια χαλαζόπτωση, μικρής διάρκειας αλλά ισχυρής έντασης, που έπληξε την επαρχία Φαρσάλων, την Πέμπτη 22 Ιουλίου.


Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι ζημιές αφορούν τουλάχιστον 8.000 στρέμματα με καλλιέργειες, σε ποσοστό από 30% έως 100%.

Οι καταστροφές σημειώθηκαν στα χωριά Πολυνέρι, Ελληνικό, Υπέρεια, Ανωχώρι, Κατωχώρι, Σταυρός του Δήμου Ενιπέα. Τις πληγείσες περιοχές και συγκεκριμένα το Πολυνέρι και το Ελληνικό, επισκέφθηκαν χθες με εντολή του νομάρχη Λάρισας οι αντινομάρχες κ.κ. Κων/νος Σπανούλης και κ. Αντώνης Δραμαλιώτης, ο διευθυντής Αγροτικής Ανάπτυξης Λάρισας κ. Δημ. Ζδουκόπουλος, ο προϊστάμενος του γραφείου Φαρσάλων κ. Χρ. Παπαδόπουλος, ο προϊστάμενος Εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ κ. Γ. Παντελιάδης, ο επόπτης κ. Β. Φασούλας, κλιμάκιο του Πολιτικού Σχεδιασμού της Βιομηχανίας Ζάχαρης, καθώς και ο δήμαρχος Ενιπέα κ. Χρ. Παπαθανασίου,ο διοικητής του Α.Τ. Φαρσάλων, δημοτικοί σύμβουλοι, συνοδευόμενοι από αγρότες, προκειμένου να διαπιστώσουν από κοντά το μέγεθος των καταστροφών.

Κατόπιν στο Πολυνέρι οι αρμόδιοι παράγοντες ενημέρωσαν τους αγρότες, για τις ενέργειες στις οποίες θα προβούν και συγκεκριμένα να υποβάλλουν αμέσως δηλώσεις στους κατά τόπους ανταποκριτές των ΕΛΓΑ, ώστε να γίνουν γρήγορα οι εκτιμήσεις των ζημιών από τον ΕΛΓΑ.

Ο αντινομάρχης Κων/νος Σπανούλης, μετά την επίσκεψη στις πληγείσες περιοχές, ανέφερε ότι «Δυστυχώς για δεύτερη φοράτην τελευταία τριετία πλήττεται περιοχή του δήμου Ενιπέα. Ειδικά για αυτήν την περιοχή που έχουμε καταστροφές σήμερα, πρέπει να γίνει επιστημονική έρευνα γιατί πλήττεται κάθε φορά τόσο έντονα και θα πρέπει ο ΕΛΓΑ να τη βάλει στη ζώνη επικινδυνότητας για την πρόληψη κυρίως, οι καταστροφές είναι μεγάλες στις καλλιέργειες, ο ΕΛΓΑ πρέπει να δει το πρόβλημα άμεσα, να κάνει την απογραφή των ζημιών και να αποζημιώσει τους αγρότες έγκαιρα και δίκαια, γιατί είμαστε σε εποχή οικονομικής κρίσης, και αν οι αγρότες δεν πάρουν αυτά που δικαιούνται τότε η κατάσταση θα είναι ανεξέλεγκτη τη φετινή χρονιά».

Ο δήμαρχος Ενιπέα Χρήστος Παπαθανασίου τόνισε ότι «η καταστροφή ήταν πρωτοφανής, οι αγρότες είναι σε απόγνωση, κάνω έκκληση στην Πολιτεία να δει το πρόβλημα των αγροτών με δίκαιες εκτιμήσεις και άμεσες αποζημιώσεις γιατί εν μέσω οικονομικής κρίσης δύσκολα θα τα βγάλουν πέρα τη νέα χρονιά». Κατόπιν, ο προϊστάμενος εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ Γ. Παντελιάδης υποστήριξε ότι «από τις πρώτες εκτιμήσεις υπάρχουν αρκετές καταστροφές, θα το δούμε το μέγεθος των καταστροφών αργότερα». Ο πρόεδρος του Τ.Σ. Πολυνερίου Μιχ. Ντάφος επισήμανε ότι «εκτός των καλλιεργειών που υπέστησαν μεγάλες καταστροφές, επλήγησαν από τη θεομηνία σπίτια και αποθήκες. Ο ΕΛΓΑ και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να βοηθήσουν τους αγρότες γιατί είναι σε απόγνωση. Έχουμε να πληρωθούμε ένα χρόνο από την παράδοση βιομηχανικής ντομάτας στα εργοστάσια».

Δήλωση Β. Έξαρχου

«Σε απόγνωση βρίσκονται οι αγρότες Δημοτικών Διαμερισμάτων του Δήμου Ενιπέα λόγω των μεγάλων καταστροφών που σημειώθηκαν σε καλλιέργειες ντομάτας, βαμβακιού, καλαμποκιού και γεωργικές εγκαταστάσεις ύστερα από τη σφοδρή ανεμοθύελλα και χαλαζόπτωση» δηλώνει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κ. Βασίλης Έξαρχος, σχετικά με τις ζημιές που προκλήθηκαν σε δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Ενιπέα, ύστερα από τη σφοδρή χαλαζόπτωση και καταλήγει: «Δεδομένου ότι οι αγρότες βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, έχουν ήδη κάνει όλες τις καλλιεργητικές δαπάνες, είναι ανάγκη να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στις εκτιμήσεις των ζημιών από τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ και να αποζημιωθούν το συντομότερο δυνατό οι πληγέντες αγρότες προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις».

Ανακοίνωση της ΕΟΑΣΝΛ

Κλιμάκιο του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας επισκέφτηκε το Πολυνέρι και διαπίστωσε το τεράστιο μέγεθος της καταστροφής από τη χθεσινή χαλαζόπτωση και τα άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή.

Στην ανακοίνωση της η Ομοσπονδία αναφέρει ότι «η καταστροφή είναι ολοκληρωτική σε χιλιάδες στρέμματα κυρίως με βαμβάκι και βιομηχανική ντομάτα αλλά και σε άλλες καλλιέργειες (καλαμπόκι κ.ά.) με επίκεντρο το Δημοτικό Διαμέρισμα Πολυνερίου του Δήμου Ενιπέα και επεκτείνεται στα Δ.Δ. Κατωχωρίου και Υπέρειας καθώς και σε Ελληνικό και Ανωχώρι. Άμεσα πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία των εκτιμήσεων των ζημιών από τον ΕΛΓΑ όπως έχουν δεσμευτεί και τα στελέχη του. Ιδιαίτερα σήμερα που το αγροτικό εισόδημα έχει μειωθεί εξαιτίας των εξευτελιστικών τιμών των προϊόντων, που χρωστάνε στους αγρότες χρήματα που τους ανήκουν, που μια σειρά αποφάσεις και νομοσχέδια καθώς και σχέδια που ετοιμάζονται για την αναθεώρηση της ΚΑΠ και ωθούν τους μικρομεσαίους αγρότες στην εγκατάλειψη της γεωργίας, χρειάζεται να στηριχτούν με δίκαιες και αντικειμενικές εκτιμήσεις και αποζημιώσεις οι αγρότες των χωριών αυτών αλλιώς δεν θα μπορούν να επιβιώσουν και να καλλιεργήσουν τη νέα καλλιεργητική περίοδο.

Η ΕΟΑΣΝΛ και οι Αγροτικοί Σύλλογοι των χωριών που επλήγησαν από το χαλάζι απαιτούν τη δίκαιη εκτίμηση των ζημιών που φτάνουν στο 100% της παραγωγής καθώς και την αντικειμενική καταγραφή και αποζημίωση της πραγματικής παραγωγής που έχει χτυπηθεί από το χαλάζι».

Και η ΕΟΑΣΝΛ καταλήγει: «Ζητάμε αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιώνεται το 100% της ζημιάς για όλες τις καταστροφές που οφείλονται σε καιρικά φαινόμενα, αλλά και να γίνονται με διαφάνεια οι εκτιμήσεις, να ενημερώνεται ο αγρότης στο χωράφι, ώστε να είναι και πιο δίκαιες».

http://www.agronews.gr/content/view/58998/67/lang,el/

Δεν υπάρχουν σχόλια: