Αναζήτηση Αναρτήσεων

Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

Υποχρεωτικό Agro για προγράμματα σε ΟΠ φρούτων

ImageΜε υπουργική απόφαση καθίσταται υποχρεωτική η εφαρμογή του AGRO στις περιπτώσεις Ομάδων Παραγωγών οπωροκηπευτικών που ασχολούνται με την ολοκληρωμένη διαχείριση, προκειμένου να εντάξουν την πιστοποίηση ως επιλέξιμη δράση για ενίσχυση μέσω επιχειρησιακού προγράμματος.

Επίσης, στην εν λόγω απόφαση, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ B΄ 812/2010) περιλαμβάνονται τροποποιήσεις σχετικά με τις προθεσμίες για τις αλλαγές στα επιχειρησιακά προγράμματα, καθώς και μεγαλύτερα ποσοστά χρηματοδότησης για δράσεις προώθησης της κατανάλωσης οπωροκηπευτικών με στόχο τα παιδιά στα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Αναλυτικά:

"Η αριθμ. πρωτ. 266355/11-02-2009 ΚΥΑ "συμπληρωματικά μέτρα για την εφαρμογή του Καν(ΕΚ) 1234/07 του Συμβουλίου όπως αυτός τροποποιήθηκε από τον Καν(ΕΚ) 361/08, σχετικά με την Εθνική Στρατηγική για βιώσιμα επιχειρησιακά προγράμματα στον τομέα των οπωροκηπευτικών", τροποποιείται και συμπληρώνεται ως ακολούθως:

1. Το υποσημείο 1, του σημείου Δ, της παραγράφου 2, του άρθρου 7, "Ολοκληρωμένη διαχείριση της καλλιέργειας" αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο: "η μετάβαση από το σύστημα συμβατικής παραγωγής στο σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης του προτύπου AGRO 2 καθώς και η διατήρησή του.

2. Το άρθρο 14, παρ. 2, αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

"1. Οι ΟΠ δύνανται να ζητήσουν τροποποιήσεις των επιχειρησιακών προγραμμάτων τους, συμπεριλαμβανομένης και της παράτασής τους μέχρι πέντε έτη συνολικά, το αργότερο μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου για να αρχίσουν να ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους.

Οι αιτήσεις τροποποίησης συνοδεύονται από δικαιολογητικά τα οποία αναφέρουν το λόγο, τη φύση και τις επιπτώσεις των προτεινόμενων αλλαγών. Οι αιτήσεις τροποποίησης εξετάζονται σύμφωνα με την διαδικασία του άρθρου 13 της παρούσας.

2. Με την προϋπόθεση ότι δεν απαξιώνονται οι γενικοί στόχοι του επιχειρησιακού προγράμματος, οι ΟΠ μπορούν να ζητήσουν κατά τη διάρκεια του έτους υλοποίησής τους, τροποποίηση των επιχειρησιακών προγραμμάτων τους, το αργότερο μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου κάθε έτους. Οι αιτήσεις τροποποίησης κατά τη διάρκεια του έτους εξετάζονται σύμφωνα με την διαδικασία του άρθρου 13 της παρούσας, και δύνανται επίσης να περιλαμβάνουν: α. παράταση του επιχειρησιακού προγράμματος μέχρι πέντε έτη συνολικά, β. αύξηση το πολύ έως 25% του αρχικά εγκεκριμένου ποσού του επιχειρησιακού προγράμματος.

3. Το υποσημείο 1.2.3, του σημείου 1.2, της παραγράφου 1, του άρθρου 16, αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

"Μετά από σχετική αίτηση της ενδιαφερόμενης ΟΠ κατά την αίτηση έγκρισης ή κατά την αίτηση ενίσχυσης, το ποσοστό 50% της κοινοτικής ενίσχυσης μπορεί να ανέλθει μέχρι και 60% όταν ένα επιχειρησιακό πρόγραμμα ή μέρος επιχειρησιακού προγράμματος πληροί τουλάχιστον μια από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α. υποβάλλεται από περισσότερες της μιας ΟΠ της κοινότητας που λειτουργούν σε διαφορετικά Κράτη-Μέλη για διεθνικές ενέργειες, β. υποβάλλεται από μια ή περισσότερες ΟΠ για ενέργειες που υλοποιούνται σε επίπεδο διεπαγγελματικής οργάνωσης, γ. καλύπτει αποκλειστικά την παροχή ειδικής στήριξης για την παραγωγή βιολογικών προϊόντων (Καν(ΕΚ) 2092/91), δ. είναι το πρώτο που υποβάλλεται από αναγνωρισμένη ΟΠ που έχει συγχωνευτεί με άλλη αναγνωρισμένη ΟΠ, ε. είναι το πρώτο που υποβάλλεται από αναγνωρισμένη Ένωση Ομάδων Παραγωγών, στ. υποβάλλεται από ΟΠ σε Κράτη - Μέλη στα οποία η παραγωγή οπωροκηπευτικών που διατίθεται στο εμπόριο μέσα από τις ΟΠ του τομέα αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 20% της συνολικής παραγωγής, ζ. καλύπτει αποκλειστικά ειδική στήριξη για δράσεις προώθησης της κατανάλωσης οπωροκηπευτικών με στόχο τα παιδιά στα εκπαιδευτικά ιδρύματα"."

www.agronews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: