Αναζήτηση Αναρτήσεων

Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

Παίρνει ΦΕΚ η απόφαση για τους επαγγελματίες αγρότες

ImageΘέμα ημερών είναι η δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης της απόφασης της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνας Μπατζελή για τις διαδικασίες ορισμού των επαγγελματιών αγροτών για την υποβολή αιτήσεων για επενδύσεις στις ΑΠΕ. Αυτό, μεταξύ άλλων, τονίστηκε στο πλαίσιο σχετικής ενημερωτικής ημερίδας που οργάνωσε την Πέμπτη 1η Ιουλίου η ΠΑΣΕΓΕΣ σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.


Μεταξύ άλλων, η απόφαση προβλέπει ότι ειδικά για το 2010 και για όσους ενδιαφέρονται να επενδύσουν στις ΑΠΕ, ως επαγγελματίες αγρότες ορίζονται όσοι έχουν κριθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών και του ΟΓΑ, ότι ασκούν ως κύρια δραστηριότητα την αγροτική. Κριτήρια θα είναι όσα ίσχυαν μέχρι σήμερα, δηλαδή τουλάχιστον το 50% του ετήσιου χρόνου εργασίας να αφορά αγροτική δραστηριότητα και το 50% του εισοδήματος να προέρχεται από την αγροτική αυτή δραστηριότητα.

Επιπλέον, μέσα στις επόμενες μέρες, σύμφωνα με τα στελέχη της ΠΑΣΕΓΕΣ, αναμένεται να εκδοθεί και η ερμηνευτική εγκύκλιος της υπουργού Περιβάλλοντος, Τίνας Μπιρμπίλη για την απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης.

Η έκδοση των παραπάνω αποφάσεων αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο «ξεμπλοκάροντας» τα επενδυτικά σχέδια των ενδιαφερόμενων αγροτών.

Σύμφωνα με το στέλεχος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Μιχάλη Σμύρη μέχρι στιγμής –αφού δεν έχουν εκδοθεί οι αποφάσεις αυτές- δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία των αιτήσεων. Γι’ αυτό, όπως είπε χαρακτηριστικά, οι αγρότες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην παρασύρονται από επιτήδειους που υπόσχονται σύνταξη φακέλων για τη σχετική αδειοδότηση.


Έτοιμες να υποδεχθούν τις αιτήσεις οι Ενώσεις

Στην εκδήλωση που έδωσαν το παρόν πρόεδροι και στελέχη από συνεταιριστικές οργανώσεις όλης της χώρας, τονίστηκε ότι οι ΕΑΣ είναι έτοιμες να υποδεχθούν το μεγάλο όγκο των αιτήσεων από επαγγελματίες αγρότες που επιθυμούν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκούς σταθμούς στα αγροτεμάχιά τους.

Σύμφωνα με το γενικό διευθυντή της ΠΑΣΕΓΕΣ, Γιάννη Τσιφόρο, με τον συντονισμό της ΠΑΣΕΓΕΣ προχωρούν ομαλά οι απαραίτητες διαδικασίες, ώστε και από την επόμενη εβδομάδα οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών της χώρας να υποδεχθούν τις αιτήσεις των επαγγελματιών αγροτών, για συμμετοχή στις ΑΠΕ.

www.agronews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: