Αναζήτηση Αναρτήσεων

Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

Κατάσταση και Προοπτικές Τεχνικής και Επαγγελματικής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Διδυμοτείχου 14, 104 44 Αθήνα
Τηλ/Fax: 210-6003230, 210-5138873
κιν.: 6945840032, 6977749143
E-mail: info@sygeke.gr
TsatirisB@aua.gr
akosmat@gmail.com
Αθήνα 5-7-2010
Αρ. Πρωτ.: 17
Προς:
1. Υπουργό Π.Δ.Β.Μ.Θ, κ. Διαμαντοπούλου Α.
2. Υφυπουργό Π.Δ.Β.Μ.Θ, κ. Ε. Χριστοφιλοπούλου
3. Ειδικό Γραμ. Πρωτ/θμιας & Δευτ/θμιας Εκπ/σης Π.Δ.Β.Μ.Θ, κ. Μ. Κοντογιάννη
4. Προϊστάμενο Δ/νσης Σπουδών Δευτ/θμιας Εκπ/σης Π.Δ.Β.Μ.Θ, κ. Σ. Μερκούρη
Οι όποιες αλλαγές επιχειρήθηκαν στην Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση (ΤΕΕ) της χώρα μας, μετά την καθιέρωσή της με τον Ν. 576/77, αν και έφεραν τον βαρύτιμο τίτλο «εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις» απεδείχθησαν στην πράξη πρόχειρες, ευκαιριακές και αρνητικές για το μέλλον της. Τα προβλήματα της ΤΕΕ παραμένουν και η διάστασή τους έχει χαρακτήρα ποσοτικό, ποιοτικό και ταξικό.
Δεν προηγήθηκε καμιά σοβαρή επιστημονική μελέτη και αξιολόγηση του συστήματος ΤΕΕ, ώστε να αναδειχθούν τα αδύνατα σημεία του και με βάση αυτά να προχωρήσουν οι αναγκαίες προσαρμογές και βελτιώσεις. Δεν υπάρχει μια σταθερή ετήσια απογραφή του χαρακτήρα, του ρόλου και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της ΤΕΕ για να παρακολουθείται η πορεία της διαχρονικά. Το σημαντικό στο επίπεδο αυτό είναι ότι ποτέ δεν υπήρξαν συγκεκριμένοι στόχοι, εκτός από τα πρώτα χρόνια, για το τι θέλει η ελληνική κοινωνία και η Ελληνική Πολιτεία από την ΤΕΕ. Ποτέ δεν έγινε ουσιαστικός διάλογος για αναμόρφωση ή επικαιροποίηση των όποιων στόχων υπάρχουν. Μόνο σε επίπεδο πολιτικού σχεδιασμού η κάθε καινούργια πολιτική ηγεσία εφάρμοζε αυτό που μια περιορισμένη ομάδα ανθρώπων πίστευε ότι είναι σωστό ή επίκαιρο.
Δεν διασφαλίστηκαν και δεν αξιοποιήθηκαν οι αναγκαίοι οικονομικοί πόροι για την στήριξη και βελτίωση της υποδομής του συστήματος. Δεν καθιερώθηκε και δεν λειτούργησε το σύστημα της πρακτικής άσκησης των μαθητών, δεν θεσπίστηκαν επαγγελματικά δικαιώματα και επαγγελματικές άδειες για όλες τις ειδικότητες.
Αντίθετα, τα τελευταία χρόνια η ΤΕΕ αποτελεί πεδίο επικίνδυνων πειραματισμών (με την κυοφορούμενη νέα μεταρρύθμιση τα τελευταία 12 χρόνια έχουμε σύνολο 3 μεταρρυθμίσεις) και προσφιλές πεδίο κομματικών αλλά και κλαδικών αντιπαραθέσεων. Οι βασικές τελικά παράμετροι που διαμόρφωσαν την σημερινή κατάσταση της ΤΕΕ ήταν διάφορες κομματικές-πελατειακές σχέσεις των εκάστοτε ημετέρων σε τοπικό επίπεδο και κύρια η εκμετάλλευση των συγκυριών από διαφόρους κλάδους εκπαιδευτικών για την ευνοϊκότερη κατανομή της «πίτας» των μαθητών, με αποτέλεσμα κλαδικά επαγγελματικά οφέλη (διορισμοί). Αυτή η νοοτροπία είναι κυρίαρχη στο σύνολο της εκπαίδευσης αλλά στην ΤΕΕ βρήκε την πιο καταστροφική της εφαρμογή εφόσον απουσίαζαν οι στόχοι για αυτήν από πλευράς κοινωνίας και πολιτείας. Στο γενικό σύστημα εκπαίδευσης (Γυμνάσιο και Λύκειο) ο απώτερος ή αμεσότερος στόχος της εισαγωγής στο πανεπιστήμιο, με ότι αυτό σημαίνει και σηματοδοτεί για την ελληνική κοινωνία, είναι αρκετός για να κρατά την γενική Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση σε ικανοποιητικό επίπεδο, παρά τα όσα λέγονται και γράφονται. Τα προβλήματα αυτής της λογικής εμφανίζονται στα Πανεπιστήμια ή κατά την εισαγωγή των αποφοίτων στο επαγγελματικό στίβο, αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση. Αντίστοιχα σ’ αυτό το πλαίσιο δυστυχώς η ΤΕΕ λειτούργησε ως ο χώρος υποδοχής αυτών που δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στον «ευγενή» στόχο της εισαγωγής σε Πανεπιστημιακές σχολές. Τα προβλήματα στην ΤΕΕ απ’ αυτή την στρεβλή λογική είναι πάρα πολλά.
Τελικά υποστηρίζουμε ότι δεν θεμελιώνονται με μετονομασίες τίτλων, με αλλαγές σε ταμπέλες, συρραφές και προσθήκες οι μεταρρυθμίσεις στην ΤΕΕ. Χρειάζονται οι στόχοι της ΤΕΕ να στραφούν σε σπουδαία και ουσιώδη πράγματα των αναγκών της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας με σοβαρή μελέτη και συζήτηση για την αναβάθμιση του νευραλγικού αυτού χώρου της εκπαίδευσης. Σ’ αυτό τον διάλογο θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν οι διαχωριστικές γραμμές -και στην πράξη- της εκπαίδευσης και της κατάρτισης.
Οι επιλογές που θα γίνονται θα έχουν πολιτικό χαρακτήρα αλλά με διακομματική αποδοχή της όλης διαδικασίας που οφείλει να είναι διαρκώς ανοιχτή. Ανοιχτή συνεχής καταγραφή της κατάστασης της ΤΕΕ αλλά και ανοιχτή συζήτηση, σε τακτά χρονικά διαστήματα, των επιδιωκόμενων στόχων ανάλογα με τις κοινωνικές ανάγκες. Αυτά θα αποτελέσουν τις εγγυήσεις για επιτυχή αναβάθμιση και εξέλιξη της ΤΕΕ με κοινή αποδοχή. Η αναβάθμιση και η εξέλιξη της ΤΕΕ μ’ αυτούς τους όρους θα δείξουν τον πραγματικό τους χαρακτήρα της συνέχειας και της οικοδόμησης σε στέρεες και δοκιμασμένες βάσεις. Έτσι θα αποφύγουμε οι έννοιες «αναβάθμιση και εξέλιξη» στην πράξη να έχουν την μορφή ισοπέδωσης του προηγούμενου συστήματος κάθε 3 ή 4 χρόνια. Αυτό τελικά είναι καταστροφικό για τους μαθητές και την κοινωνία. Δεν οικοδομείται νέο οικοδόμημα με παλιά υλικά, χωρίς τους αναγκαίους πόρους στήριξης, ούτε εκπονείται κανένα σοβαρό σχέδιο ευκαιριακά από ομάδες εργασίας και κατά περίπτωση άγνωστους συμβούλους χωρίς στόχους, αναγκαίες επιστημονικές μελέτες και αξιολογήσεις του συστήματος.
Υπό τις παρούσες συνθήκες, κρίνουμε φρόνιμο, να μελετηθεί και να αξιολογηθεί, στην πορεία του χρόνου εφαρμογής του, το υπάρχον σύστημα ΤΕΕ, να εξαχθούν έγκυρα συμπεράσματα και να επέλθουν σταδιακά οι αναγκαίες βελτιώσεις και συμπληρώσεις στο σύστημα, ώστε να αποδώσει τα μέγιστα. Να αποκτήσει έτσι βήμα – βήμα το αναγκαίο κύρος και την αξιοπιστία και να τύχει τελικά της εμπιστοσύνης και αναγνώρισης της Ελληνικής κοινωνίας.
Ο Σύλλογός μας πιστεύει ότι
1. τα Επαγγελματικά Λύκεια και οι Σχολές πρέπει σταδιακά να καταστούν πολυδύναμα κέντρα τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης, κατάρτισης και δια βίου μάθησης καθώς και τοπικής ανάπτυξης.
2. η αντιμετώπιση των θεμάτων ή των προβλημάτων της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης ή και της κατάρτισης, δεν πρέπει να στηριχθεί σε συγκυριακά στατιστικά στοιχεία του σήμερα (π.χ. αριθμός μαθητών) αλλά, σε βασικά στοιχεία όπως η κατανομή της απασχόλησης, η σημασία των παραγωγικών κλάδων καθώς και οι στρατηγικές ανάπτυξης και προοπτικής της χώρας.
3. είναι αναγκαία η καθιέρωση και εφαρμογή διαρκούς και αξιόπιστου συστήματος παρακολούθησης, αξιολόγησης και ανατροφοδότησης του συστήματος της ΤΕΕ.
Ειδικότερα, ο Τομέας Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος σχετίζεται με επαγγέλματα που υπηρετούν έμμεσα ή άμεσα την αγροδιατροφική αλυσίδα και τους φυσικούς πόρους και καλύπτουν τουλάχιστον το 20-25% του ενεργού δυναμικού της. Επίσης η Γεωργία, ειδικότερα στη χώρα μας (αγροτουρισμός, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κλπ), δίνει γένεση αλλά μπορεί να αποτελέσει και την ατμομηχανή για την αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας μεγάλου επιπλέον τμήματος της οικονομίας μας. Τελικά αποτελεί τον βασικό πυλώνα για την εθνική ανεξαρτησία κάθε χώρας.
Η ενότητα γεωργία, τρόφιμα και φυσικοί πόροι είναι διεθνώς ενιαία και αδιάσπαστη (AGRICULTURE, FOOD and NATURAL RESOURCES), εφόσον εντάσσεται στην αυτή επιστημονική – οικονομική και επαγγελματική ενότητα υπό την ευρεία έννοια.
Σημειώνουμε ότι η στήριξη του Τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος, στην Επαγγελματική Εκπαίδευση, πρέπει να συσχετισθεί
♦ με τις ανάγκες του πρωτογενή τομέα παραγωγής
♦ με τις ανάγκες του γενικότερου αγροτικού τομέα συμπεριλαμβανομένων και των βιομηχανιών τροφίμων
♦ με τα περιβαλλοντικά προβλήματα του αγροτικού, περιαστικού και αστικού χώρου.
Είμαστε πεισμένοι ότι η στήριξη του Τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος αποτελεί ουσιαστική ανάγκη για την ομαλή λειτουργία και την πρόοδο κάθε κοινωνίας. Δεν πρέπει το όλο πλαίσιο λειτουργίας του Τομέα να βλέπεται αποκλειστικά με το πρίσμα μιας στενής οικονομικής αντίληψης σχετικά με τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη. Το θέμα της λειτουργίας των σχετικών σχολείων και τμημάτων του Τομέα πρέπει να εξετάζεται με βάση τις ανάγκες και τους στόχους της κάθε τοπικής κοινωνίας. Εν κατακλείδι η παροχή γεωπονικής και γεωργικής εκπ/σης πιστεύουμε ότι πρέπει να κριθεί απαραίτητη –ιδιαίτερα σήμερα- για την επιβίωση αλλά και την εύρωστη ανάπτυξη της Ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.
Με εκτίμηση για το Δ.Σ.
Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
-ΤΣΑΤΗΡΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
-Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ
-ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΣΜΑΤΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: