Αναζήτηση Αναρτήσεων

Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

Σχέδια Βελτίωσης και ΟΠΑΑΧ

ImageΤην υπογραφή της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναμένει το κείμενο της προκήρυξης των ιδιωτικών δράσεων του άξονα 3 (πρώην ΟΠΑΑΧ) του «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», προκειμένου ακόμα κι από την ερχόμενη εβδομάδα να βγουν «στον αέρα» τα νέα προγράμματα και να ξεκινήσει η υποβολή των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους.


Παράλληλα, όπως έχει γράψει ήδη η Agrenda, αναμένεται από μέρα σε μέρα και η προκήρυξη για τα Σχέδια Βελτίωσης, το μέτρο 121, δηλαδή, για τον εκσυγχρονισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Στο ίδιο διάστημα, δηλαδή την εβδομάδα 5-10 Αυγούστου προτίθεται το υπουργείο να δημοσιεύσει δεύτερη προκήρυξη για τα Μικρά Σχέδια Βελτίωσης, που αφορούν την ενίσχυση επενδύσεων έως 50.000 ευρώ αποκλειστικά για κτηνοτρόφους με οργανωμένες μονάδες.

Μόλις συγκεντρωθεί η δεύτερη «φουρνιά» των αιτήσεων, θα αξιολογηθούν όλοι μαζί οι υποψήφιοι, προκειμένου να δει το υπουργείο σε πόσους θα καταβάλει συνολικά τα 50 εκατ. ευρώ του προγράμματος.

Μιλάμε, λοιπόν, για ένα ιδιαίτερα θερμό καλοκαίρι από άποψης προγραμμάτων για την αγροτική οικονομία, σε μια περίοδο μάλιστα έντονης ενασχόλησης με τα χωράφια από τους ίδιους τους αγρότες. Το αποτέλεσμα θα κριθεί τόσο από το εύρος της προθεσμίας, που θα δώσει το υπουργείο, όσο και από τη διαδικασία και τα δικαιολογητικά, που απαιτούνται, ώστε να μην υπάρξει τόσο μεγάλος φόρτος στους υποψηφίους, όπως τα προηγούμενα χρόνια.

Στις επόμενες σελίδες της Agrenda, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν εάν η περιοχή τους είναι επιλέξιμη για να χρηματοδοτηθεί από τα νέα ΟΠΑΑΧ, της 4ης Προγραμματικής Περιόδου και τι θα περιλαμβάνει η δεύτερη προκήρυξη των Μικρών Σχεδίων Βελτίωσης.

Βρείτε εδώ τον Κατάλογο Δήμων για επενδύσεις σε ΟΠΑΑΧ

Επαναπροκηρύσσονται τα Μικρά Σχέδια Βελτίωσης για κτηνοτρόφους

ImageΜε 580 εκατ. ευρώ στον εθνικό και κοινοτικό «κορβανά» προκηρύσσονται τις επόμενες μέρες τα μικρά και τα «μεγάλα» Σχέδια Βελτίωσης, του Μέτρου 121 «Εκσυγχρονισμός των Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων», ενώ αναμένεται σχεδόν ταυτόχρονα η προκήρυξη του αντίστοιχου μέτρου για τους καπνοπαραγωγούς με 150 εκατ. ευρώ δημόσια δαπάνη και άλλα 150 εκατ. ευρώ ιδιωτική συμμετοχή.

Σημαντική ώθηση στην αγροτική οικονομία αναμένεται να δώσουν τα πολυαναμενόμενα Σχέδια Βελτίωσης, είτε φυτικής είτε ζωικής παραγωγής και αναμένεται η υπογραφή της προκήρυξης από την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου θα αναγράφονται όλες οι λεπτομέρειες των απαιτήσεων του προγράμματος.

Από όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα και έχει δημοσιοποιήσει και η Agrenda, o προϋπολογισμός καθενός από τα επενδυτικά σχέδια δεν μπορεί να ξεπεράσει συνολικά τα 500.000 ευρώ, με ποσοστά χρηματοδότησης που ξεκινούν από 40% της επιλέξιμης επένδυσης και μπορούν να φτάσουν μέχρι το 75% για τους γεωργούς των μικρών νησιών του Αιγαίου Πελάγους, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα δράσεων όπως, μεταξύ άλλων, την αποδοτική διαχείριση των υδάτων, τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), τη μετεγκατάσταση κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, την εισαγωγή καινοτομιών και τεχνολογιών πληροφορικής και την ίδρυση μικρών καθετοποιημένων μονάδων.

Μίνι Σχέδια

ImageΈπειτα από σχεδόν δύο χρόνια καθυστερήσεων φαίνεται ότι τελικά θα αξιολογηθούν οι φάκελοι που κατέθεσαν οι ενδιαφερόμενοι κτηνοτρόφοι, για να αποκτήσουν αλμεκτικά μηχανήματα ή παγολεκάνες, μέσω των περιβόητων Μικρών Σχεδίων Βελτίωσης. Τόση φασαρία, λοιπόν, για επενδυτικές προτάσεις που δεν ξεπερνούν τις 50.000 ευρώ και το θέμα θα μπορούσε να είχε λήξει από το 2008.

Πολλοί κτηνοτρόφοι που ήθελαν να ενταχθούν, έχουν ήδη αποκτήσει τα απαραίτητα μηχανήματα με δάνειο και περιμένουν με ανυπομονησία την επαναπροκήρυξη του Μέτρου. Οι πληροφορίες της Agrenda, πάντως, αναφέρουν ότι η δεύτερη προκήρυξη, εκτός από τους πρώτους υποψηφίους, θα δεχτεί και δεύτερη «φουρνιά», έτσι ώστε να καλυφθεί συνολική δημόσια δαπάνη ύψους 50 εκατ. ευρώ. Όλοι οι φάκελοι θα εξεταστούν μετά τη λήξη της νέας προθεσμίας, η οποία θα γίνει γνωστή με τη δημοσιοποίηση της προκήρυξης, όπως και τα οποιαδήποτε επιπλέον δικαιολογητικά θα ζητηθούν, καθώς και η ιστοσελίδα μέσω της οποίας θα κατατίθενται ηλεκτρονικά οι αιτήσεις.

Ο χάρτης του άξονα 4- Leader

Τις 21 πλέον φτάνουν οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί για τα νέα τοπικά προγράμματα Leader. Η Agrenda παρουσιάζει τον χάρτη με όλες τις επιλέξιμες περιοχές που μπορούν να χρηματοδοτηθούν για επενδυτικά έργα στον αγροτουρισμό. Η ολοκλήρωση των υπογραφών πρόκειται να γίνει μέσα στο καλοκαίρι και παράλληλα θα ξεκινήσουν σταδιακά οι προκηρύξεις δράσεων ανά νομό και ανά Αναπτυξιακή Εταιρεία.

Από το 242ο φύλλο της εφημερίδας Agrenda

www.agronews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: