Αναζήτηση Αναρτήσεων

Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΤΟΜΕΑ ΠΟΛ. ΕΥΘΥΝΗΣ ΑΓΡ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ Ν.Δ. κ. Γ. ΚΑΣΑΠΙΔΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜ. ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΤΗΣ Ν.Δ. κ. Κ. ΚΟΛΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΤΟΜΕΑ ΠΟΛ. ΕΥΘΥΝΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ Ν.Δ. κ. Γ. ΚΑΣΑΠΙΔΗ & ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΤΗΣ Ν.Δ. κ. Κ. ΚΟΛΛΙΑ (9/7/2010)

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Αγροτικής Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κοζάνης, κ. Γ. Κασαπίδης και ο Γραμματέας Αγροτικού, βουλευτής Κορινθίας, κ. Κ. Κόλλιας, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

«Έπειτα από αλλεπάλληλες απόπειρες διαπραγμάτευσης για την επίλυση των προβλημάτων που ταλανίζουν τον κλάδο, οι κτηνοτρόφοι μας εξακολουθούν να βρίσκουν τα αφτιά της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κλειστά.

Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, αντί να αναγνωρίσει τον κτηνοτροφικό τομέα ως πυλώνα της εθνικής Οικονομίας, τον αντιμετωπίζει ως ασήμαντο παρακλάδι, κωφεύοντας μπροστά στα πιεστικά ζητήματα επιβίωσης που θέτουν οι παραγωγοί μας:

- Δεν δίνει λύση στο πρόβλημα του αυξανόμενου κόστους παραγωγής και της ραγδαίας πτώσης των τιμών.

- Δεν οχυρώνει τα Ελληνικά προϊόντα απέναντι στις παράνομες εισαγωγές και τις ελληνοποιήσεις

- Δεν ενισχύει την κτηνοτροφική παραγωγή μπροστά στον εντεινόμενο ανταγωνισμό με αναπτυξιακές επενδύσεις.

Ο κτηνοτροφικός τομέας έχει πάγια αιτήματα, που απαιτούν μακροπρόθεσμη στρατηγική, αλλά και επίκαιρα προβλήματα που δημιουργεί η έλλειψη πολιτικής βούλησης και πράξης από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Απαιτείται άμεσα:

- Καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης του 2009 και η διευθέτηση εκκρεμοτήτων του 2008.

- Επιστροφή φόρου πετρελαίου ανάλογα με τη δυναμικότητα κάθε μονάδας.

- Επιστροφή του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, όπου ακόμα δεν έχει καταβληθεί.

- Πληρωμή των δικαιούχων προγραμμάτων βιολογικής κτηνοτροφίας.

- Περίοδος χάριτος στους νέους κτηνοτρόφους, ενταγμένους στο Πρόγραμμα Εγκατάστασης Νέων Αγροτών, οι οποίοι έχουν καθυστερήσει τις επενδύσεις τους, χωρίς δική τους υπαιτιότητα.

- Προκήρυξη του μέτρου του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης ‘’Αλ. Μπαλτατζής’’ για τα Σχέδια Βελτίωσης.

- Επίσπευση της διαδικασίας αδειοδότησης ποιμνιοστασίων και σταβλικών εγκαταστάσεων.

- Ενίσχυση της ρευστότητας κτηνοτροφικών μονάδων μέσω αγροτικού ΤΕΜΠΜΕ.

- Ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τις τρέχουσες, εξυπηρετούμενες οφειλές.

- Ενεργοποίηση μηχανισμών για τον έλεγχο των παράνομων ελληνοποιήσεων.

Σε όλα αυτά τα αιτήματα, το υπουργείο απαντά, εδώ και δέκα μήνες, με τη μονότονη επανάληψη των ‘’θα’’. Σε δελτίο Τύπου, που εξέδωσε, μιλά για μέτρα στήριξης των κτηνοτρόφων, ενώ παραδέχεται ότι πρόκειται για «σχέδιο» και όχι για πεπραγμένα:

- Μιλά για έλεγχο των εισαγωγών, όταν οι εισαγωγές γάλακτος τριπλασιάστηκαν τους τρεις πρώτους μήνες του 2010.

- Όλα τα μέτρα για την τόνωση των επενδύσεων συνοδεύονται από τις φράσεις ‘’στο προσεχές διάστημα’’ ή ‘’προωθείται’’ - τίποτα δεν υλοποιείται.

- Μιλά για απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης, όταν εδώ και δέκα μήνες δεν έχει πραγματοποιήσει ούτε καν σύσκεψη για θέμα.

- Μιλά για ρύθμιση χρεών, χωρίς να αναφέρεται στα εξυπηρετούμενα δάνεια, που είναι το βασικό πρόβλημα των κτηνοτρόφων.

- Υπόσχεται καταβολή επιπλέον δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης σε μειονεκτικές περιοχές, χωρίς να έχει ακόμα προσδιορίσει κριτήρια.

- Καμία συγκεκριμένη δέσμευση δεν αναφέρει για την πληρωμή της εξισωτικής 2008-2009.

Πρέπει η κυβέρνηση, επιτέλους, να αναλάβει με σοβαρότητα τις ευθύνες της απέναντι στους Έλληνες κτηνοτρόφους. Είναι υποχρέωση της πολιτείας να κοιτάξει στα μάτια τους Έλληνες παραγωγούς και να απαντήσει εάν, εντέλει, διαθέτει εθνική στρατηγική για την κτηνοτροφία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: