Αναζήτηση Αναρτήσεων

Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Συνέντευξη Κ.Μπατζελή για το θέμα της ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε,για τις καταργήσεις ή συγχωνεύσεις Οργανισμών στην εκπομπή της ΝΕΤ « Πρωινή ενημέρωση»

«Είναι ένα μείζον πολιτικό ζήτημα που πρέπει να δούμε σε πολιτική βάση και σε καμία περίπτωση να μη δεχθούμε αυτές τις περικοπές και κυρίως αυτές που αφορούν τις Κοινοτικές επιδοτήσεις» ανέφερε, μεταξύ άλλων η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις του Ολι Ρεν σε σχέση με τη μείωση των κοινοτικών επιδοτήσεων.

Τα σχόλια της υπουργού έγιναν κατά την διάρκεια συνέντευξης, την Τρίτη 6 Ιουλίου, στην εκπομπή της ΝΕΤ « Πρωινή ενημέρωση» και στους δημοσιογράφους Ρίτσα Μπιζόγλη και Προκόπη Δούκα

Η υπουργός αναφέρθηκε και στα εξής:

  • Για το θέμα της ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε:

«Κόστιζε περίπου στις 200.000 ευρώ το 2002 και μετά το άνοιγμα των προσλήψεων από τον Αύγουστο του 2009, έφτασε στα 9,5 εκατομμύρια ευρώ».

  • Σε σχέση με τις καταργήσεις ή συγχωνεύσεις Οργανισμών:

«Προσπαθούμε να συγχωνεύσουμε τους οργανισμούς κάνοντας αναδιάταξη τόσο των προτεραιοτήτων όσο και του προσωπικού που απασχολείται. Δεν απολύουμε. Δεν μετακινούμε, δε βγάζουμε έξω από τις εργασιακές σχέσεις κανέναν εργαζόμενο».

Αναλυτικά, το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Ακούσαμε χθες τι είπε ο κ. Πάγκαλος για τους 269, αρκετοί από τους οποίους, τουλάχιστον όπως είπε ο Υπουργός, έχουν σχέση με πρώην Βουλευτές ή Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Π. ΔΟΥΚΑΣ: Για πάμε να ξεδιπλώσουμε αυτό το πράγμα της Αγρογής.

Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Είναι μια συζήτηση την οποία την έχουμε ξανακάνει για το κομμάτι Αγρογή.

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Το θέμα της Αγρογής, από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε, το έχουμε

αναδείξει για τον τρόπο με τον οποίο είχαν γίνει οι προσλήψεις. Συζητάμε σήμερα για την Αγρογή διότι σε κυβερνητικό επίπεδο έχουμε καταλήξει ποιοι Οργανισμοί συγχωνεύονται και ποιοι καταργούνται. Με άμεσο αντίκτυπο να συζητάμε για τις μετακινήσεις των εργαζομένων.

Π. ΔΟΥΚΑΣ: Τι σημαίνει Αγρογή για το ελληνικό Δημόσιο;

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Είναι ένας Οργανισμός, μια Α.Ε., είχε συσταθεί με βάση το νόμο περί ανωνύμων εταιρειών από το 2002 και είχε ως σκοπό να μεταβιβάζει ή να διαπραγματεύεται την αγοραπωλησία γης μεταξύ αγροτών. Το 2004 απασχολούσε 25 άτομα και από το 2004 μέχρι τον Ιούλιο του 2009 άλλα 50, συνολικά 75. Κόστιζε περίπου στις 200.000 ευρώ το 2002 και μετά τις προσλήψεις και το άνοιγμα των προσλήψεων από τον Αύγουστο του 2009, έφτασε στα 9,5 εκατομμύρια ευρώ.

Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Οι προσλήψεις δηλαδή αυτές γίνονται αυτό το Σαββατοκύριακο που λέμε, 4 και 5 Αυγούστου 2009;

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Έγιναν 4 με 10 Αυγούστου, περιλαμβανομένου και του Σαββατοκύριακου. Ο διαγωνισμός αναρτήθηκε στο site της Αγρογής, χωρίς να γίνει γνωστός και φυσικά δεν ανακοινώθηκε σε καμία εφημερίδα προκειμένου να γίνει ευρέως γνωστό.

Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Μόνο στο site, όποιος ήξερε έμπαινε..

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Μόνο στο site, με μια Υπουργική Απόφαση η οποία δεν είχε πρωτόκολλο.

Π. ΔΟΥΚΑΣ: Όντως δεν έχει πρωτόκολλο;

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Βεβαίως, δεν είχε πρωτόκολλο. Το έγγραφο δεν είναι νόμιμο. Στο Υπουργείο υπάρχει μια Εποπτεύουσα Αρχή η οποία έπρεπε να γνωμοδοτήσει, και τελικά να υπογράψει και να συνυπογράψει ο Υπουργός.

Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Τι ζητάει η πρόσληψη; Γιατί βλέπω ότι έχουν προσληφθεί γυμναστές, φιλόλογοι..

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Σίγουρα δεν ζητάει γυμναστές. Τι κάνει η Αγρογή; Η Αγρογή τουλάχιστον με την Υπουργική Απόφαση, του κ. Χατζηγάκη την χωρίς πρωτόκολλο, αναζητούσε συνεργάτες, επιστήμονες έτσι ώστε ν' αναλάβουν το έργο της ψηφιοποίησης.

Π. ΔΟΥΚΑΣ: Υπήρχε αφορμή, υπήρχε κάποιο πρόγραμμα ευρωπαϊκό; Υπήρχε μια οδηγία που έπρεπε να υλοποιηθεί;

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Από το 2008 θα έπρεπε το Δημόσιο να είχε παραδώσει την ψηφιοποίηση, δηλαδή το σύστημα ολοκλήρωσης της χαρτογράφησης της αγροτικής γης. Το 2008 λοιπόν έπρεπε να το είχαμε παραδώσει. Και επειδή άκουσα χτες τον κ. Χατζηγάκη ότι τους προσέλαβε για να μην πάρει πρόστιμο, το 2008 δεν μας έβαλαν πρόστιμο. Το 2009 δεν υπήρχε κανένας λόγος να προσλάβουμε λόγω προστίμου. Μας είχαν ξεκαθαρίσει ότι: «όταν το κάνετε, εμείς δε θα σας βάλουμε πρόστιμο».

Π. ΔΟΥΚΑΣ: Βάλανε το 2009;

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Από το 2000 έπρεπε να βάλουν και δε έβαλαν πρόστιμο το 2008.

Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Ήθελε Γεωπόνους δηλαδή η συγκεκριμένη Υπηρεσία; Έπρεπε να προσλάβει Γεωπόνους;

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Βεβαίως. Γεωπόνους, Τοπογράφους, Μηχανικούς ανθρώπους οι οποίοι ξέρουν να μετράνε χωράφια, και ορισμένους διοικητικούς, προφανώς για να κάνουν τη διοικητική εργασία. Εδώ θα σας έλεγα ότι σ' έναν διαγωνισμό, ακόμα και στα πλαίσια λειτουργίας μιας Α.Ε., θα πρέπει να βγαίνει ένα επιχειρησιακό σχέδιο, γιατί απαιτούνται 270 υπάλληλοι και όχι 290 ή 500 ή 600;.

Π. ΔΟΥΚΑΣ: Ένα οργανόγραμμα που λέμε, έτσι;

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Ένα επιχειρησιακό πρόγραμμα με το κόστος, με τη λειτουργία έτσι ώστε οι ειδικότητες και το ποσοτικό στοιχείο των διαγωνιζομένων να είναι εμφανές. Αυτό δεν έγινε.

Π. ΔΟΥΚΑΣ: Κυρία Μπατζελή, πριν η Αγρογή ήταν μια καθαρή Υπηρεσία; Ή ήταν από την αρχή μια αποθήκη ρουσφετιών;

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Αποθήκη ρουσφετιών όταν προσλαμβάνεσαι με ΑΣΕΠ δεν υπάρχει.

Π. ΔΟΥΚΑΣ: Όλοι λοιπόν πριν είχαν προσληφθεί με ΑΣΕΠ;

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Ήταν Α.Ε. Έγιναν ορισμένες μετακινήσεις στην αρχή από άλλες υπηρεσίες στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Τότε, μεταφέρθηκαν γύρω στα 10 άτομα και οι υπόλοιποι με προσλήψεις..

Π. ΔΟΥΚΑΣ: Στην αρχή όταν λέτε τι εννοείτε;

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Αρχή του 2002. Μετά, οι υπόλοιποι, το μεγαλύτερο τμήμα, προσλήφθηκαν με τη διαδικασία που προσλαμβάνονται στις Ανώνυμες Εταιρείες..

Π. ΔΟΥΚΑΣ: Μέσω ΑΣΕΠ;

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Όχι, με ανοιχτό διαγωνισμό. Και μάλιστα πρέπει να σας πω ότι πάρα πολλοί υπάλληλοι από αυτούς συνταξιοδοτήθηκαν, γύρω στα 10-15 άτομα είχαν αποχωρήσει.

Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Ένα λεπτό, ήταν 270 κι ένας παραιτήθηκε;

Π. ΔΟΥΚΑΣ: Αυτός ο Διευθυντής που είχε το μπαρ κτλ.. παραιτήθηκε; Γιατί ο κ. Χατζηγάκης έλεγε χτες ότι παραιτήθηκε στις δυο μέρες, μετά είπε δυο μήνες...

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Δυο μήνες και εν πάση περιπτώσει, μέχρι πρότινος ήταν σε παράρτημα της Αγρογής στην Κρήτη.

Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Άρα μιλάμε για 270 άτομα.

Π. ΔΟΥΚΑΣ: Συγνώμη Ρίτσα, οι συνάδελφοι όμως είπαν ότι έφυγε με εξώδικο γιατί δεν εμφανιζόταν ποτέ στη δουλειά. Ισχύει αυτό;

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Βεβαίως.

Π. ΔΟΥΚΑΣ: Ποιος το έκανε αυτό το εξώδικο;

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Επί της δικής μας Κυβέρνησης το μήνα Απρίλιο αν ενθυμούμαι καλά ή τον Μάιο. Με ειδοποίησε ο Πρόεδρος της Αγρογής.

Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Αυτοί οι 270, ή 269, έπρεπε να είναι στα χωράφια; Έπρεπε να είναι στα αγροκτήματα; Υπήρχαν οι Διοικητικοί θα ήταν στα γραφεία και κάποιοι άλλοι οι οποίοι θα ήταν στα αγροτεμάχια απ' ό,τι φανταζόμαστε.

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Προφανώς η ψηφιοποίηση δεν γίνεται από κεντρικό μόνο σύστημα. Γίνονται έλεγχοι στην περιφέρεια σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πληρωμών, να ελέγχεις και να δίνεις τους χάρτες. Οι χάρτες δίνονται από την Αγρογή, πηγαίνει ο κάθε παραγωγός και πάνω στο χάρτη δείχνει πού είναι το αγροτεμάχιό του. Εδώ πρέπει να σας πω ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος της καθυστέρησης της ψηφιοποίησης που είχαμε το 2009 προς 2010, οφειλόταν στο ότι η Αγρογή δεν είχε ολοκληρώσει τους χάρτες αυτούς.

Π. ΔΟΥΚΑΣ: Δούλευαν αυτοί οι 269;

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Με τα ποιοτικά στοιχεία τα οποία έχουμε θεσπίσει, από το καινούργιο Διοικητικό Συμβούλιο και με πολύ καλή θέληση -να είμαστε σωστοί απέναντι σε νέους ανθρώπους ασχέτως το πώς προσελήφθησαν- υπάρχουν 4-5 άτομα τα οποία πραγματικά έχουν και την τεχνογνωσία και παρουσίασαν μια πολύ καλή εργασιακή σχέση και φιλότιμο...

Π. ΔΟΥΚΑΣ: Μόνο 4-5 από τους 269; Αυτοί θ' απολυθούν;

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Εδώ πρέπει να πούμε το εξής και αυτό είναι το δεύτερο σκάνδαλο: Ότι άνθρωποι οι οποίοι έχουν προσόντα, αλλά παράτυπη πρόσληψη, «καίγονται» και αυτοί. Δεν θέλουμε να καταλύσουμε καμία εργασιακή σχέση και μάλιστα αορίστου χρόνου, γιατί έχουμε ακούσει κι αυτό και είναι κάτι που δεν ισχύει. Αυτό που θέλουμε είναι να βάλουμε τέλος στις παρατυπίες στο θέμα των προσλήψεων. Παρατηρείται το φαινόμενο άνθρωποι οι οποίοι πιθανά να είχαν τα προσόντα να μείνουν στην Αγρογή, να « καίγονται» τώρα μαζί με τους άλλους.

Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Από αυτούς τους 269, πόσοι είναι αυτοί που έχουν σχέση με Βουλευτές, πρώην Βουλευτές κτλ. της Νέας Δημοκρατίας;

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Περίπου οι μισοί, 110 περίπου άτομα, έχουν συγγενικές σχέσεις. Τώρα αν ήταν κόρη ή ανιψιός ή βαφιστήρι, αυτό δεν αλλάζει σε τίποτε τον συσχετισμό. Οι υπόλοιποι ήταν άνθρωποι που δεν είχαν τα προσόντα ή τις ειδικότητες, για να μπουν στην Αγρογή. Οι μισοί περίπου δηλαδή είναι άνθρωποι οι οποίοι δεν είχαν καμία σχέση με το αντικείμενο.

Π. ΔΟΥΚΑΣ: Το παράτυπο των προσλήψεων κα Μπατζελή σε τι συνίσταται; Δεν ήταν ο μήνας πριν τις εκλογές που απαγορεύει αυστηρά ο νόμος. Ήταν αυτό;

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Ήταν η περίοδος όπου όλοι περιμέναμε μέρα με τη μέρα την προκήρυξη των εκλογών...

Π. ΔΟΥΚΑΣ: Ναι, αλλά τυπικά είναι παράνομο;

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Τυπικά, για τις 4 Αυγούστου που έγινε, όχι, δεν ήταν.

Π. ΔΟΥΚΑΣ: Είναι παράνομη όμως η διαδικασία.

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Αυτό θέλω να σας πω. ..

Π. ΔΟΥΚΑΣ: Δηλαδή το μη πρωτόκολλο, η μη δημοσίευση...

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Βέβαια. Διότι ακόμη και μια Ανώνυμη Εταιρεία λογοδοτεί στους μετόχους, αν το θέλετε έτσι, και έχει μια ανοιχτή διαδικασία. Μια Ανώνυμη Εταιρεία δεν είναι μετερίζι όπου βάζουμε ανθρώπους που δεν έχουν την καταλληλότητα και την εξειδίκευση του επαγγέλματος. Υπάρχουν και ορισμένες διαδικασίες από το νόμο περί Ανωνύμων Εταιρειών.

Μάλιστα πρέπει να σας πω, επειδή γνώριζαν ότι όλη η διαδικασία δεν είναι νόμιμη ή νομότυπη, στα μέσα του Οκτωβρίου προσέλαβαν δικηγόρο για να γνωμοδοτήσει σε σχέση με το νομότυπο του πράγματος. Φυσικά, χωρίς να ειδοποιήσουν το βασικό μέτοχο που είναι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ήθελαν αυτό το δίμηνο της μαθητείας που είχαν, να το θεωρήσουν ως χρόνο εργασίας. Έγινε δηλαδή πρόσληψη από τέλη Σεπτεμβρίου. Δηλαδή το γνώριζαν και γι αυτό, επιτάχυναν τη διαδικασία στα κρυφά ώστε να μην απολυθούν τα παιδιά ή μην τυχόν δημιουργήσουμε πρόβλημα στην Αγρογή..

Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Αν εξαιρέσουμε το γεγονός του νόμου και του ηθικού που είναι μεγάλη συζήτηση και την κάνουμε πολύν καιρό σε αυτό τον τόπο, αν αυτοί οι άνθρωποι ήταν Γεωπόνοι ή ήταν πραγματικά οι άνθρωποι που έπρεπε να είναι στην Αγρογή, θα απολύονταν και πάλι πέρα από το αν προέρχονται από Βουλευτή, αν είναι συγγενικά του πρόσωπα ή όχι;

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Η διαδικασία η οποία προβλέπεται, - πάλι νόμιμη- είναι ότι εφ' όσον η δραστηριότητα μεταφέρεται στον ΟΠΕΚΕΠΕ, δηλαδή σε κάποιον άλλο Οργανισμό -προκειμένου να έχει τη συνολική επίβλεψη της ψηφιοποίησης- όλοι θα έπρεπε να έχουν περάσει από μια συνέντευξη. Ο καινούργιος Οργανισμός ανάλογα με το οργανόγραμμα και τις αρμοδιότητες θα έπρεπε να έχει επιλέξει εκείνους τους εργαζομένους που είναι πολύ καλοί στη συνέντευξη και έχουν και τα τυπικά και τα ουσιαστικά προσόντα.

Αυτή λοιπόν είναι η διαδικασία. Όμως, επειδή οι 270 δεν προσλήφθηκαν με σωστή διαδικασία, θεωρούμε ότι δεν έχουν το δικαίωμα να μπουν στη διαδικασία της συνέντευξης όπως αυτή προβλέπεται.

Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Δε σας ρώτησα καθόλου για το πώς έγινε η πρόσληψη, δηλαδή αν μιλάμε για αορίστου και για τι μισθούς μιλάμε.

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Αορίστου χρόνου. Επειδή άκουσα τον κ. Χατζηγάκη να λέει περί εργαζομένων των 700 ευρώ κτλ...

Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Μου έκανε κι εμένα αίσθηση αυτό, ότι μιλάμε για τη γενιά των 700 ευρώ.

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Η γενιά των 700 ευρώ είναι ένα πολύ μεγάλο δράμα για όλη την ελληνική κοινωνία και πρέπει να σεβόμαστε την κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Οι εργαζόμενοι αυτοί, οι διοικητικοί αρχίζουν από 1.200 ευρώ μικτά και οι Π.Ε., οι πτυχιούχοι, είναι από 1.700 μέχρι 2.500. Δηλαδή είναι εκτός του μισθολογίου του Δημοσίου. Είναι πολύ περισσότερα χρήματα. Και έχουν μεγαλύτερη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις και στον τρόπο με τον οποίο κινούνται.

Π. ΔΟΥΚΑΣ: Κυρία Υπουργέ, θα υιοθετήσω τη συνδικαλιστική ρητορική σ' αυτό τον τόπο και θα σας πω: Έτσι όμως ανοίγετε μια κερκόπορτα, φοβούνται πολλοί, περί κατάργησης θέσεων αορίστου χρόνου στο Δημόσιο. Ναι;

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Θα πρέπει να φοβούνται εκείνοι που καταπατούν βασικές και θεμελιωμένες εργασιακές σχέσεις. Που τις καταπατούν, τις κακοδιαχειρίζονται και δημιουργούν κακή εντύπωση στους εργαζομένους, στους νέους ανθρώπους με τον τρόπο με τον οποίο προσλαμβάνουν. Δηλαδή σε καμία περίπτωση δε στοχεύουμε στην κατάργηση των συμβάσεων αορίστου χρόνου. Εμείς δίνουμε έμφαση και αναδεικνύουμε κάθε περίπτωση όπου γίνεται παραποίηση των βασικών εργασιακών σχέσεων όπως είναι αυτή της Αγρογής.

Π. ΔΟΥΚΑΣ: Ο κ. Πάγκαλος είχε πει σε ανύποπτο χρόνο ως Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, ότι όπου οι θέσεις καταργούνται, μπορεί να καταργηθούν και αυτές οι σχέσεις, οι αορίστου χρόνου, έτσι;

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Υπάρχει μια διαφορά. Εμείς αυτή τη στιγμή καταργούμε το διαγωνισμό των 270 που έγινε με τη συγκεκριμένη διαδικασία. Με τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων μπαίνουν στη διαδικασία της συνέντευξης αυτοί πού είχαν προσληφθεί κανονικά. Δηλαδή οι 75. Αυτό είπε ο κ. Πάγκαλος. Υπάρχει μια διαφορά σ' αυτό που κάνουμε.

Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Η Αγρογή θ' αντικατασταθεί τώρα; Θα περάσει δηλαδή σε άλλον Οργανισμό, καταργείται; Γιατί άκουσα τον κ. Χατζηγάκη ο οποίος είπε χθες ότι καταργείτε την Αγρογή για να τη δώσετε σε άλλες εταιρείες, ιδιωτικές. Το έργο της Αγρογής, φαντάζομαι ότι είναι σημαντικό...

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Να μας πει ποιες είναι οι ιδιωτικές εταιρείες.

Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Το έργο της Αγρογής ποιος θα το κάνει τώρα;

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Ο ΟΠΕΚΕΠΕ με διαγωνισμό σε συνεργασία με τους φορείς που θα αναλάβουν να γίνει. Μέχρι σήμερα το έκανε ο ΟΠΕΚΕΠΕ σε συνδυασμό με τις Ενώσεις. Την επόμενη χρονιά θα δούμε ποιος θα το αναλάβει.

Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Ο οποίος πρέπει να ενισχυθεί για να μπορέσει ν' ανταποκριθεί στο έργο του;

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Επειδή έχει πάρα πολύ μεγάλη δικτύωση, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να έχει σε όλα τα χωριά και στις πρωτεύουσες της επαρχίας, τόσο πολλά εξειδικευμένα άτομα για να περνάνε τα στοιχεία των δηλώσεων των αγροτών. Είναι ένα πολύπλοκο έργο. Χρειάζεται το Δημόσιο να έχει τεχνολογική συγκρότηση και εξειδίκευση, ώστε να μπορέσει από μόνο του να το κάνει. Προσπαθούμε. Είμαστε πολύ κοντά σ' αυτό το εγχείρημα και θα δούμε πώς θα γίνει το 2010 προς 2011, προκειμένου να μη μας λένε περί ιδιωτικών εταιρειών.

Π. ΔΟΥΚΑΣ: Επειδή υπήρξε και η παράμετρος ότι κάποιοι από αυτούς τους ανθρώπους είχαν συμμετάσχει σε κάποιο άλλο διαγωνισμό όταν ο κ. Χατζηγάκης ήταν Υπουργός Δικαιοσύνης..

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Δε μπόρεσε στο ένα, τους έβαλε στο άλλο.

Π. ΔΟΥΚΑΣ: Υπάρχουν κι άλλες «Αγρογαίες» στον τομέα ευθύνης σας; Γιατί για όλο το δημόσιο φαντάζομαι δε μπορείτε να μας πείτε.

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Σε ό,τι αφορά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και αυτό το έχουμε αναδείξει, εμείς κατ' αρχήν stage δεν είχαμε. Είχαμε ένα-δύο άτομα, καμία σχέση με το μεγάλο αριθμό που υπήρχε αλλού. Είχαμε τα ΤΟΚΑΑ, τα Γραφεία Τοπικής Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου το 2007 προσλήφθηκαν περίπου 280 άτομα ανά την περιφέρεια για να δίνουν πληροφορίες και να ενημερώνουν τους αγρότες.

Π. ΔΟΥΚΑΣ: Νομίμως προσλήφθηκαν;

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Ήταν μέσα σε κάποια άδεια γραφεία και μόνο οι εργαζόμενοι κόστιζαν στα 12-18 εκατομμύρια το χρόνο συν τα κτίρια. Τα άτομα αυτά προσλήφθηκαν με διαδικασία ΑΣΕΠ, ούτε καν τ' αγγίξαμε, τα μεταφέραμε στις υπόλοιπες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Σήμερα προσπαθούμε με το καινούργιο οργανόγραμμα και μέσα από τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, να τους ενσωματώσουμε μέσα στη λειτουργία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Επειδή η απόλυση όπως καταλαβαίνουμε όλοι, έστω και αν έγινε έτσι η πρόσληψη είναι μια πολύ σκληρή διαδικασία, όταν μιλάμε για νέους ανθρώπους οι οποίοι με τον έναν ή τον άλλον μπήκαν σ' αυτή την Υπηρεσία εξασφαλίζοντας την αορίστου όπως λέτε κι εσείς, είναι κάτι που το ξανασκέφτεστε; Είναι κάτι που θέλετε να διαχωρίσετε, να υπάρχουν κάποιοι εργαζόμενοι τους οποίους θα κρατήσετε ή κάποιους άλλους όχι;

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Ξέρετε, όλοι μας, όπως κι εσείς, κι εμείς οι πολιτικοί, είμαστε πάρα πολύ ευαίσθητοι απέναντι στο θέμα των νέων ανθρώπων. Και αυτό το έχω δηλώσει πάρα πολλές φορές. Οι εργαζόμενοι της Αγρογής, οι 270 και οι άλλοι - δεν θέλω να διαχωρίζουμε τους ανθρώπους- σε μια-δυο συναντήσεις που είχα έβλεπα στα μάτια τους την αγωνία της απασχόλησης. Αυτό όμως, το να δημιουργούμε διαχωριστικές γραμμές μεταξύ αυτών των νέων, που έχουν τη δυνατότητα της προσέγγισης στο Δημόσιο ή τη σταθερότητα του επαγγέλματος, και τους άλλους που με αγωνία αναζητούν να βρουν δουλειά, δεν είναι σωστό. Εμείς θέλουμε να προσλάβουμε νέους ανθρώπους και να μπουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ με τη διαδικασία που προβλέπεται από τη λειτουργία των Ανωνύμων Εταιρειών.

Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Θα δώσουν εξετάσεις κάποιοι;

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Βεβαίως.

Π. ΔΟΥΚΑΣ: Θα μπουν μέσω ΑΣΕΠ;

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Η διαδικασία που προβλέπεται, είναι ότι τα άτομα αυτά θα δώσουν συνέντευξη στον ΟΠΕΚΕΠΕ, μιλάω πάντα για τους 70...

Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Με μοριοδότηση; Δηλαδή αυτό θα μετράει στα συν του;

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Βεβαίως, θα βγάλουμε κανονικά όπως προβλέπεται, μόρια, συνέντευξη, θα γίνει από πενταμελή Επιτροπή.

Π. ΔΟΥΚΑΣ: Οι 70 όμως, όχι οι 269.

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Θεωρούμε ότι οι υπόλοιποι δεν μπορούν να μπουν στη μετέπειτα φάση, στη φάση της συνέντευξης στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καταργούνται κι άλλοι Οργανισμοί. Είναι στο μοναδικό κομμάτι που γίνονται οι απολύσεις;

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Καταργούνται Οργανισμοί, γίνονται συγχωνεύσεις διότι τρεις Οργανισμοί που ασχολούνται κυρίως με τα τρόφιμα, προσπαθούμε να τους συγχωνεύσουμε. Κάνουμε μια αναδιάταξη τόσο των προτεραιοτήτων όσο και του προσωπικού που απασχολείται. Δεν απολύουμε. Δεν μετακινούμε, δε βγάζουμε έξω από τις εργασιακές σχέσεις κανέναν εργαζόμενο.

Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Και προσλήψεις έχουμε μόνο στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Δηλαδή μόνο εκεί θα προκηρυχθούν προσλήψεις.

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Από την Αγρογή.

Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Και πότε θα γίνει αυτό ως διαδικασία;

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Πρέπει να περάσει πρώτα το νομοσχέδιο και μετά από ένα μήνα υποθέτω το αργότερο θα γίνει αυτή η μετακίνηση των εργαζομένων.

Π. ΔΟΥΚΑΣ: Στην ευθύνη σας κα Υπουργέ υπήρχε ένα κανάλι το οποίο δεν ήταν κανάλι.

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Ήταν κανάλι..

Π. ΔΟΥΚΑΣ: Ήταν κανάλι αλλά δεν ήταν κανάλι. Στο οποίο υποτίθεται υπήρχε παραγωγή εκπομπών αλλά αυτές οι εκπομπές ή δε διοχετεύονταν ή δεν είχαν κανένα λόγο ύπαρξης. Τι έχει γίνει μ' αυτό το θέμα;

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Το κανάλι αυτό από 1η Γενάρη το έχουμε κλείσει διότι και εκεί -τουλάχιστον έδειχνε- ότι γίνονταν κάποιες προσλήψεις αλλά ήταν το καθεστώς διαφορετικό. θεωρούμε ότι το έργο που παρήγαγε δεν είχε επαρκή προστιθέμενη αξία στις πολιτικές δραστηριότητες του ίδιου του Υπουργείου. Είχε μεγάλο κόστος και το καταργήσαμε.

Π. ΔΟΥΚΑΣ: Δηλαδή δεν έχει μείνει τίποτε απ' αυτό;

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Έχει μείνει ένα εξαιρετικό στούντιο το οποίο μελλοντικά θα το χρησιμοποιήσουμε .Πρέπει να βγούμε κι εμείς στην αγορά, να χρησιμοποιήσουμε την περιουσία μας. Σε αυτό το σημείο θέλω να παρουσιάσω μια πρόταση. Όποιο μεγάλο κανάλι ή μικρό κανάλι θέλει να χρησιμοποιήσει το στούντιο το προσφέρουμε..

Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Ζητάτε ενοικιαστές δηλαδή;

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Βεβαίως. Γιατί να μη το νοικιάσουμε; Προσπαθούμε, όχι να εκποιήσουμε, αλλά να χρησιμοποιήσουμε την περιουσία την οποία έχουμε. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι από τα Υπουργεία που έχει κάνει σημαντικές περικοπές στις σπατάλες. Έχουμε προχωρήσει στον εξορθολογισμό των δαπανών τόσο εντός του Υπουργείου όσο και στους εποπτευόμενους Οργανισμούς.

Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Άκουσα προχθές στην Ευρωπαϊκή Ένωση μια πρόταση που κατατέθηκε και συζητείται, την ξέρετε κι εσείς, για τις χώρες που ξεφεύγουν δημοσιονομικά, ότι μία από τις προτάσεις, είναι να μην παίρνουν επιδοτήσεις οι χώρες αυτές.

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Νομίζω ότι θίξατε μια πολύ ευαίσθητη πολιτική χορδή. Αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο θεωρώ ότι πρέπει ν' αποτελέσει ένα κεντρικό ζήτημα και της Κυβέρνησης αλλά και του πολιτικού κόσμου, της Βουλής και των πολιτικών κομμάτων.

Μέσα στα πλαίσια της οικονομικής διακυβέρνησης, ο Όλι Ρεν παρουσίασε μια πρόταση που φυσικά θα μπει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων: αν μία χώρα δεν προσαρμοστεί στα επόμενα 2-3 χρόνια, θα γίνουν περικοπές τόσο στα διαρθρωτικά Ταμεία, όπου περιλαμβάνονται και οι αγροτικές επιδοτήσεις.

Θέλω να τονίσω ότι ο αγροτικός τομέας ποτέ δε συνέβαλλε στα ελλείμματα. Ποτέ δε συνέβαλλε στην ύφεση. Συνεπώς, το να περικοπούν οι αγροτικές επιδοτήσεις λόγω οικονομικής διακυβέρνησης αποτελεί μείζον θέμα για εμάς. Στα πλαίσια της αναθεώρησης του 2013 της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, μπορεί να βρεθούμε μπροστά σε μια μεταφορά άμεσων ενισχύσεων των επιδοτήσεων των αγροτών σε διαρθρωτικά Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης, δηλαδή θα έχουμε μια επιπλέον μείωση.

Π. ΔΟΥΚΑΣ: Σας λέει μάλιστα ότι «δε θα σας δίνουμε τα λεφτά αλλά θα πρέπει να τα δίνει η ελληνική πολιτεία», έτσι;

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Ναι, είναι το τρελό της υπόθεσης. Υποτίθεται ότι αυτή η κύρωση βοηθάει στο να προσαρμοστεί μια χώρα στη διαδικασία κάλυψης των ελλειμμάτων. Όταν λοιπόν επιβαρύνεται περίπου με 500-600 εκατομμύρια ετησίως ο εθνικός προϋπολογισμός για να καλύψει τις επιδοτήσεις των αγροτών, καταλαβαίνετε ότι μόνο σύγκληση στο έλλειμμα δεν κάνουμε, αλλά διεύρυνση. Αυτό είναι πολιτικό ζήτημα και πιστεύω ότι αν μπούμε σ' αυτή τη λογική, η οποία υπερβαίνει ακόμα και τη Συνθήκη που προβλέπει τις κυρώσεις για το δημόσιο έλλειμμα και για το χρέος, πηγαίνουμε σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση πολλαπλών ταχυτήτων. Η Κοινή Αγροτική Πολιτική θα έχει τους πολύ καλούς, τους κακούς και τους μέτριους. Λίγα λεφτά θα παίρνει ο ένας, λίγο περισσότερα ο άλλος. Με αυτό τον τρόπο «σπάει» το ενιαίο.

Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Πολλών ταχυτήτων είμαστε αυτή τη στιγμή. Έτσι όπως είναι τα πράγματα τουλάχιστον..

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Προς το παρόν δεν είμαστε, φανταστείτε όμως να θεσμοθετηθεί, τι σημαίνει για την Ευρωζώνη, τι σημαίνει για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τι σημαίνει για την ανάπτυξη αυτής της χώρας;.

Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Δεν απέχουμε όμως από το να θεσμοθετηθεί, έτσι δεν είναι; Τουλάχιστον όπως άκουσα κι εγώ τον κ. Όλι Ρεν κι απ' αυτά που λέει και η κα Μέρκελ, δεν απέχουμε πολύ.

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Εάν κοπούν διαρθρωτικοί πόροι, δηλαδή το Περιφερειακό Ταμείο, το Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης, της Αλιείας, τα Ταμεία Συνοχής, τότε θα έχουμε μια σημαντική μείωση του αναπτυξιακού μας μοντέλου και της αναπτυξιακής μας πορείας .

Ήδη έχουμε μια μείωση γύρω στα 500 εκατομμύρια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων λόγω μνημονίου, φανταστείτε τώρα να μειωθούν και οι κοινοτικές επιδοτήσεις στα Διαρθρωτικά Ταμεία.

Είναι ένα μείζον πολιτικό ζήτημα το οποίο πρέπει σύσσωμοι να το δούμε σε πολιτική βάση, και σε καμία περίπτωση να μη δεχθούμε αυτές τις περικοπές και κυρίως αυτών των κοινοτικών επιδοτήσεων.

Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Μέσα σ' αυτό το κλίμα που συζητάμε και στην οικονομική κρίση που περνάμε, σας έχω ξαναρωτήσει κι άλλοτε, πρέπει να επιστρέψουμε μέρος των επιδοτήσεων που έχουμε πάρει μέχρι σήμερα;

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Εάν δεν προσαρμόζεσαι στους Κοινοτικούς κανονισμούς, δηλαδή δεν εφαρμόζεις σωστά μια Κοινοτική νομοθεσία, βεβαίως έχεις σημαντικές ποινές. Θα πρέπει να σας πω ότι τα τελευταία 4 χρόνια λόγω μη σωστής εφαρμογής της νομοθεσίας έχουμε φτάσει γύρω στα 560 εκατομμύρια ευρώ, αν θυμάμαι καλά, τα οποία πληρώνει ο εθνικός προϋπολογισμός, δηλαδή ο Έλληνας φορολογούμενος

Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Τα πρέπει να τα δώσουμε στις Βρυξέλλες πάλι πίσω;

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Βεβαίως. Είναι μια χρονοβόρα φυσικά διαδικασία, θα πρέπει να διαπραγματευθούμε με την Επιτροπή, ενίοτε πηγαίνουμε και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο γιατί είμαστε πεπεισμένοι ότι εμείς καλώς το κάναμε και μετά από αυτή τη διαδικασία, μεταφέρεται στο χρέος. Είναι η διαφορά μεταξύ ελλείμματος και χρέους.

Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Συνήθως κερδίζουμε χρόνο στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο γιατί θα τα δώσουμε όπως και νά' χει.

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Ακριβώς. Πάντως δεν είμαστε η μοναδική χώρα που πληρώνουμε ποινές. Η χώρα η οποία πληρώνει τις περισσότερες ποινές και κυρώσεις είναι η Γερμανία διότι δίνει κοινοτικές, εθνικές ενισχύσεις, πράγμα το οποίο εμείς δεν το κάνουμε.

Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Σας ευχαριστούμε πολύ.

www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: