Αναζήτηση Αναρτήσεων

Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

Επίσημη πρώτη για την βελγική προεδρία στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας

Ξεκίνησε σήμερα το πρωί – λίγο μετά τις 10:00 – το πρώτο Συμβούλιο Γεωργίας υπό την βέλγικη προεδρία. Η συνεδρίαση γίνεται παρουσία της υπουργού Γεωργίας του Βελγίου, κας Sabine Laruelle, και του πρωθυπουργού της Περιφέρειας της Φλάνδρας υπεύθυνου για την Αλιεία, κ. Kris Peeters, οι οποίοι θα προεδρεύουν του Συμβουλίου το δεύτερο εξάμηνο του 2010. Μεταξύ των θεμάτων που θα απασχολήσουν την συνεδρίαση είναι το αίτημα να επιτρέψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα κράτη μέλη να καταβάλουν προκαταβολές άμεσων ενισχύσεων στους αγρότες σε ποσοστό μέχρι 80%, όσον αφορά τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν το 2010.

Το θέμα έχει μπει στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου κατόπιν αιτήματος της Λιθουανίας καθώς καταστράφηκαν από παγετό μεγάλες εκτάσεις καλλιεργειών χειμερινών σιτηρών και ελαιοκράμβης ,τον περασμένο χειμώνα, και οι παραγωγοί της βρίσκονται σε απόγνωση. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σχετικό σημείωμα, που συνοδεύει το αίτημα της Λιθουανικής αντιπροσωπείας, οι μεγαλύτερες ζημιές στα χειμερινά δημητριακά και στις καλλιέργειες ελαιοκράμβης προκλήθηκαν τον χειμώνα του 2009 από το γεγονός πως υπήρξε απότομη πτώση της θερμοκρασίας σε μείον 20 βαθμούς Κελσίου (και κάτω) και παρέμεινε σ 'αυτό το επίπεδο για αρκετές εβδομάδες. Την άνοιξη του 2010, όταν το έδαφος ήταν ακόμα σε βαθιά κατάψυξη, μάζα νερού που παρέμεινε στην κορυφή του εδάφους για μεγάλο χρονικό διάστημα και, κατά συνέπεια, εκτός από την κατάψυξη, οι καλλιέργειες υπέστησαν, επίσης, σοβαρό εμποτισμός.
Σε ορισμένες από τις περιοχές της Λιθουανίας, με σίτο, κριθάρι και ελαιοκράμβη, οι χειμερινές καλλιέργειες που χάθηκαν αποτελούσαν περίπου το 50-60% του συνόλου των χειμερινών καλλιεργειών. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι απώλειες καλλιεργειών ήταν μεγαλύτερες, που ανερχόμενες στο 80% της εκμετάλλευσης. Σε εθνική κλίμακα, η απώλεια των καλλιεργειών ήταν περίπου 23% για τα χειμερινά σιτηρά και περίπου 55% για την ελαιοκράμβη του χειμώνα. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έκαναν οι εμπειρογνώμονες από τις λιθουανικές αρχές, η νομισματική αξία των ζημιών υπερβαίνει τα 100 εκατομμύρια λίτας, δηλαδή ~ 30 εκατ. ευρώ.
Ως εκ τούτου, την άνοιξη του 2010, οι αγρότες των χειμερινών καλλιεργειών που χάθηκαν αναγκάσθηκαν να ξανακαλλιεργήσουν με ανοιξιάτικες καλλιέργειες σιτηρών και ελαιοκράμβης, με αποτέλεσμα να εκτιναχθεί το κόστος παραγωγής. Ενώ αν συνυπολογισθεί ότι οι χειμερινές αποδόσεις είναι περίπου 25% περισσότερο από ότι από των εαρινών ποικιλιών, αυτό σημαίνει ότι οι αγρότες θα εισπράξουν λιγότερα από ότι είχαν προγραμματίσει. Προκειμένου να αποκατασταθούν οι καλλιέργειες, πολλοί παραγωγοί χρειάστηκε να λάβουν δάνεια από τράπεζες και πιστωτικές ενώσεις, γεγονός που επηρέασε αρνητικά τη χρηματοοικονομική τους κατάσταση και τους οδήγησε σε έλλειψη οικονομικών πόρων που πρέπει να διατεθούν για τη συντήρηση των καλλιεργειών και τη μελλοντική συγκομιδή.
Επιπλέον, το τρέχον έτος η οικονομική κατάσταση των γεωργών επηρεάστηκε αρνητικά από τη συνεχιζόμενη οικονομική ύφεση στη Λιθουανία, δεδομένου ότι, λόγω των χαμηλών τιμών των γεωργικών προϊόντων και του υψηλού κόστους παραγωγής, οι γεωργοί αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα ρευστότητας. Καταλήγοντας το υπόμνημα σημειώνει πως «Το 2009, λαμβάνοντας υπόψη τη δύσκολη οικονομική κατάσταση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέλαβε την πρωτοβουλία να παράσχει στα κράτη μέλη τη δυνατότητα να καταβάλουν προκαταβολές επί των άμεσων ενισχύσεων (κανονισμός (ΕΚ) αριθ 691/2009). Αυτό το έτος, η οικονομική κατάσταση, η οποία παραμένει δύσκολη, έχει επιδεινωθεί από τις δυσμενείς κλιματικές συνθήκες στη Λιθουανία, αλλά και σε ορισμένα άλλα κράτη μέλη που αντιμετώπισαν παρόμοια προβλήματα που προκάλεσαν οι εξαιρετικά δυσμενείς κλιματολογικές συνθήκες και έχουν δει το εισόδημα των παραγωγών να μειώνεται λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής ύφεσης. Λαμβάνοντας υπόψη την υφιστάμενη κατάσταση και προκειμένου να αμβλυνθούν οι προαναφερθείσες δυσκολίες, η Λιθουανία υποβάλλει αίτηση προς την Επιτροπή να επιτρέψει στα κράτη μέλη να καταβάλουν προκαταβολές στους αγρότες σε ποσοστό μέχρι 80% επί των πληρωμών όσον αφορά τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν το 2010, όπως προβλέπεται στο άρθρο 29 (4) (α) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ 73/2009».

Τα θέματα του Συμβουλίου
- Η παρουσίαση των προτεραιοτήτων της Βέλγικης προεδρίας της Ε.Ε. για τα θέματα της γεωργίας και αλιείας, από τους δύο αξιωματούχους του Βελγίου.
- Η έκθεση της ομάδας υψηλού επιπέδου για το γάλα και τα γαλακτομικά
- Πρόταση κανονισμού σχετικά με τις ενισχύσεις που χορηγούνται στο πλαίσιο του Γερμανικού μονοπωλίου αλκοόλης γεωργικής προέλευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: