Αναζήτηση Αναρτήσεων

Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

ΥΠΑΑΤ - ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ - ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΝΕΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΕΡΓΑ & ΔΡΑΣΕΙΣ 2010-2011

ΙΟΥΛΙΟΣ 2010

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Ι. ΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ

1. ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ Κ.Α.Π 6

2. ΙΣΧΥΡΟΙ ΘΕΣΜΟΙ - ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ 7

3. ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ 8

4. ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ 10

5. AEIΦΟΡΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ 11

II. ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ

6. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ 13

7. ΤΕΜΠΜΕ- ΝΕΑ ΠΝΟΗ ΣΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ 15

8. ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ 15

9. ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΓΗΣ 17

10. ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ. ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ 17

11. ΕΛΓΑ : ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ-ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ-ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ 18

12. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΑΓΡΟΤΩΝ 19

13. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ 20

14. ΝΕΑ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΥΠΑΑΤ 20

15. ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΕΡΟΙ
ΕΠΟΠΤΕΥΟΜΕΝΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ 20


Μπροστά σε μια νέα εποχή

Ο αγροτικός τομέας καλείται να αντεπεξέλθει μέσα σε δυσμενείς συνθήκες, όπως αυτές διαμορφώνονται στην εγχώρια αγορά αλλά και στο διεθνές περιβάλλον. Η διατροφική και ενεργειακή κρίση σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση αλλά και τον μέχρι τώρα τρόπο διακυβέρνησης της Ε.Ε. επηρέασε και θα επηρεάσει την αγροτική οικονομία και την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ).

Οι σημερινές συνθήκες πλήττουν το αγροτικό εισόδημα, αναστέλλουν την αναδιάρθρωση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, αυξάνουν το κόστος παραγωγής, μειώνουν την παραγωγικότητα, διευρύνουν τις ανισότητες και τις τιμές από τον παραγωγό στο ράφι και βάλλουν την ανταγωνιστικότητα της αγροτικής οικονομίας, σε μεγάλο μέρος της οποίας συμμετέχουν ο τομέας της βιομηχανίας και του εμπορίου.

Η αδυναμία των δομών της αγροτικής οικονομίας παρουσιάζεται πλέον έντονα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γεγονός το οποίο καταμαρτυρεί ότι ο παραδοσιακός τρόπος διάρθρωσής της αλλά και των μέτρων στήριξής της θα πρέπει να μετασχηματιστούν, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Αυτά τα μηνύματα των «καιρών» θα συνυπολογιστούν και στον επαναπροσδιορισμό των νέων πολιτικών οι οποίες θα κληθούν να προσδιορίσουν το νέο αγροτικό μοντέλο της χώρας μας και της ανταγωνιστικότητάς του σε επίπεδο εθνικής οικονομίας, αλλά και σύγκλισής του με εκείνο του ευρωπαϊκού.

Κινούμαστε προς την απόκτηση ενός ανταγωνιστικού μοντέλου αγροτικής οικονομίας προσανατολισμένου στην αγορά και την παραγωγή ποιοτικών και επώνυμων προϊόντων.

Επιδιώκουμε να θέσουμε την ελληνική γεωργία σε μια νέα τροχιά, παραγωγική και εμπορική, που να παράγει υψηλή προστιθέμενη αξία.

Στοχεύουμε στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε περιοχής και περιφέ­ρειας, στηρίζοντάς τες με διαφοροποιημένα μέτρα.

Συνεργαζόμαστε με το επιστημονικό δυναμικό της χώρας για να προωθηθεί η καινοτομία και έρευνα από το επίπεδο των εισροών μέχρι την τελική κατανάλωση.

Ενισχύουμε τη συμπληρωματικότητα της αγροτικής πολιτικής με εκείνη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), για την προστασία του περιβάλλοντος, την ορθολογική διαχείριση του κόστους παραγωγής και την ένταξη των αγροτών στην οικονομία της περιφέρειας.

Δημιουργούμε νέους θεσμούς και δομές για να είναι εφικτή και αποτελεσματική η λειτουργία της αγροτικής οικονομίας στο πλαίσιο της γενικότερης διάρθρωσης της αγοράς και της ανάπτυξης της εθνικής μας οικονομίας.

Προωθούμε με ολοκληρωμένες παρεμβάσεις τη νέα γενιά της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, της αλιείας, τη «γενιά των τροφίμων».

Σηματοδοτούμε μια νέα εποχή των τροφίμων, προϊόντων ελληνικής γης, και πρεσβευτών της μεσογειακής-ελληνικής διατροφής.

Τα ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΗΣ διεκδικούν πλέον τη θέση που τους αξίζει.

ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΕΠΟΧΗ ξεκινάει για τον Έλληνα αγρότη και για την ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας.

Κατερίνα Μπατζελή

Υπουργός

Ιούλιος 2010
Νέοι ορίζοντες στη γεωργία

Η αναδιάρθρωση της ελληνικής γεωργίας, η ενίσχυση του εισοδήματος του αγρότη και η νέα προοπτική στην ποιότητα και στην εμπορική δύναμη των παραδοσιακών γεωργικών μας προϊόντων αποτελούν το επίκεντρο της πολιτικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Γιατί και οι τρεις αυτές πολιτικές πηγάζουν από τον κοινωνικό, οικονομικό και πολιτισμικό πυρήνα της Ελλάδας, ως μια κατεξοχήν αγροτική κοινωνία.

Σε αντίθεση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, η γεωργία στην Ελλάδα συμπορεύεται με την ιστορία μας, αποτελώντας ακόμα και σήμερα την κύρια απασχόληση των κατοίκων στην περιφέρεια, ενώ και τα τρόφιμα που παράγουμε είναι αναγνωρισμένα και βραβευμένα με διεθνείς διακρίσεις για την ποιότητα και τη διατροφική τους αξία.

Αυτό αποτελεί για εμάς ένα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα, έναντι των ανταγωνιστικών αγορών, το οποίο θέλουμε όχι μόνο να διατηρήσουμε αλλά να το ενισχύσουμε και να το προβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Στις ραγδαίες, λοιπόν, αλλαγές που πραγματοποιούνται στις αγορές του κόσμου, εμείς απαντάμε με θεσμικές παρεμβάσεις που δίνουν ορίζοντα στη γεωργία και ενισχύουν καθολικά την εθνική μας οικονομία. Ειδικότερα σήμερα, που η εγχώρια και διεθνής οικονομική κρίση αναδεικνύει το στρατηγικό ρόλο της γεωργίας.

Χωρίς πολιτικές και ηθικές εκπτώσεις. Χωρίς διλήμματα και πρόχειρες λύσεις, αλλά με ξεκάθαρη βούληση και σαφή προσανατολισμό, επιδιώκουμε μαζί με όλους τους εμπλεκόμενους να δημιουργήσουμε μια νέα εποχή.

Την εποχή που η αγορά μπορεί να λειτουργεί απρόσκοπτα, προς όφελος των αγροτών και των καταναλωτών.

Την εποχή που το κυρωτικό πλαίσιο πρέπει να είναι σαφές, αυστηρό και αποτρεπτικό, διασφαλίζοντας την ομαλή λειτουργία του εμπορίου.

Την εποχή που ο αγρότης θα είναι δημιουργικός, ασφαλής και υπερήφανος για το προϊόν που παράγει.

Την εποχή που η Ελλάδα επανακτά την αξιοπιστία της, προσαρμοζόμενη στη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την παράλληλη διασφάλιση των δικαιωμάτων και του εισοδήματος των αγροτών μας.

Την εποχή της διαφάνειας και της ίσης μεταχείρισης όλων των αγροτών απ’ άκρη σ’ άκρη της πατρίδας μας.

Την εποχή που ο πληθυσμός της υπαίθρου αποδεικνύει και πάλι τον πολυσήμαντο ρόλο του στην εθνική οικονομία, στην πολιτισμική ιστορία, στην κοινωνική ισορροπία της χώρας.

Και έχουμε όλοι ρόλο, λόγο και ευθύνη να προσφέρουμε στην ελληνική γεωργία και στην ελληνική κοινωνία το παρόν και το μέλλον που δικαιούται.

Μιχάλης Καρχιμάκης

Υφυπουργός


I. ΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ

1. ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ Κ.Α.Π.

Η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) μετά το 2013 συμπεριλαμβάνεται στη γενικότερη Στρατηγική της Ευρώπης 2020. Μια αναπτυξιακή στρατηγική της ευρωπαϊκής οικονομίας που αναζητά πολιτικές για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στις παγκόσμιες αγορές, στη διατροφική και επισιτιστική ασφάλεια, στη ρύθμιση και εποπτεία των αγορών και κυρίως για τον ανταγωνιστικό της ρόλο στα διατροφικά προϊόντα. Ζητούμενα η συμπληρωματικότητά της με την ενεργειακή αυτάρκεια, η συμβολή της στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, στη βιοποικιλότητα και στο νέο καταμερισμό του διεθνούς εμπορίου, το οποίο σταδιακά στρέφεται πλέον σε περιφερειακές συμφωνίες. Και φυσικά, ο νέος ρόλος της ΚΑΠ θα κριθεί και από τη θεσμική ενίσχυση της Ε.Ε., την αλλαγή του τρόπου διακυβέρνησής της και την πορεία των Δημοσιονομικών Προοπτικών.

Αυτό το νέο πλαίσιο θα πρέπει να εγγυάται ότι οι αγρότες θα διασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας τους, αλλά θα δημιουργηθούν και νέες θέσεις, τόσο στα πλαίσια της «πράσινης ανάπτυξης» όσο και των γενικότερων επενδύσεων στο διατροφικό τομέα με στόχο την παραγωγή ασφαλών και υψηλής ποιότητας τροφίμων. Τα τρόφιμα αυτά πρέπει να καταναλώνονται από όλους τους πολίτες ως δικαίωμα και όχι ως πλεονέκτημα ορισμένων κοινωνικών στρωμάτων. Τα τρόφιμα είναι δημόσια αγαθά.

Στην νέα αρχιτεκτονική της ΚΑΠ οι βασικές προτεραιότητές μας, οι οποίες και θα πρέπει να διασφαλιστούν, είναι:

3 άμεσες ενισχύσεις που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, επιπρόσθετες ενισχύσεις ανάλογα με τα εδαφολογικά χαρακτηριστικά των περιοχών και την ποιότητα των προϊόντων,

3 μέτρα βελτίωσης της αλυσίδας εφοδιασμού των αγροτοδιατροφικών προϊόντων και νέοι μηχανισμοί ελέγχου και εποπτείας τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο,

3 πολιτικές για την ανάληψη των κινδύνων του αγροτικού εισοδήματος από φυσικές καταστροφές και εμπορίας των γεωργικών προϊόντων ,

3 δημιουργία ενιαίου ή και αυτοδιαχειριζόμενου περιφερειακού δικτύου ασφάλειας των εμπορικών τιμών,

3 προώθηση συμβολαίων διαμέσου διαθεσμικών συμφωνιών,

3 παρακολούθηση των τιμών αλλά και του κόστους παραγωγής διαμέσου Παρατηρητηρίων,

3 κατοχύρωση της απασχόλησης και της απασχολησιμότητας,

3 προώθηση συμπληρωματικών οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών με στόχο την εδαφολογική συνοχή και την εισοδηματική σύγκλιση,

3 ενσωμάτωση της αγροτικής δραστηριότητας με εκείνη της πράσινης ενέργειας, κυρίως με τη διαχείριση της βιομάζας, των βιολογικών αποβλήτων, των βιοκαυσίμων δεύτερης γενιάς, των φωτοβολταϊκών, της γεωθερμίας και άλλων φιλικών στο περιβάλλον καινοτομιών.

Έχοντας διαμορφώσει τις προτεραιότητες του Υπουργείου για το επόμενο χρονικό διάστημα, αναπτύσσουμε ένα πολυδιάστατο «πλέγμα» πρωτοβουλιών ώστε αφενός να βοηθήσουμε τον αγροτικό κόσμο να ξεπεράσει την κρίση και αφετέρου να τον προετοιμάσουμε ενόψει των νέων πολιτικών που θα ισχύσουν από το 2013.

Ήδη έχει συγκροτηθεί ομάδα εργασίας στο Υπουργείο, οι προτάσεις της οποίας θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση τον Οκτώβριο του 2010, ώστε η ελληνική πλευρά να είναι έτοιμη για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με την Ανακοίνωση της Επιτροπής, η οποία αναμένεται το Νοέμβριο.

Στη διαβούλευση αυτή, οι αγρότες αποκτούν έναν καινούργιο ουσιαστικό ρόλο. Γίνονται ενεργοί μέτοχοι και συνδιαμορφωτές της κορυφαίας αυτής διαδικασίας.

Ο αγροτικός κόσμος, οι φορείς του αλλά και οι οικονομικοί και κοινωνικοί εταίροι του συνόλου της αγροτικής οικονομίας καλούνται να συνεισφέρουν με ρεαλισμό τις απόψεις τους και τις διεκδικήσεις τους.

Μια τέτοια μεταρρυθμιστική διαδικασία μεγάλου βεληνεκούς, όπως η νέα ΚΑΠ 2013, δημιουργεί νέες απαιτήσεις και προκλήσεις, στις οποίες η Ελλάδα οφείλει να ανταποκριθεί με συνέπεια και ευθύνη.

2. ΙΣΧΥΡΟΙ ΘΕΣΜΟΙ - ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

Η συγκρότηση ισχυρών παραγωγικών δομών και θεσμών στην αγροτική οικονομία και την αγορά είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να εξασφαλίσει στον Έλληνα παραγωγό ρόλο και λόγο στις αυριανές δομές και τα κέντρα αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει μηχανισμούς εφαρμογής αγροτικής πολιτικής με ταυτόχρονη παρέμβαση στην αγορά, έτσι ώστε να καταστούν τα αγροτικά μας προϊόντα ανταγωνιστικά, ενώ η ενασχόληση με τη γεωργία να καθίσταται βιώσιμη και επωφελής για τους αγρότες οι οποίοι παράγουν πραγματικά.

Ένα νέο ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο πολιτικών έχει κατατεθεί προς ψήφιση από το Υπουργείο με στόχο την ανασυγκρότηση δομών και τη δημιουργία νέων θεσμών. Η υλοποίηση των νέων αυτών δομών θα λειτουργήσει ως δίχτυ ασφαλείας για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, την αύξηση των εισοδημάτων, τη διαφάνεια και τον έλεγχο της αγοράς.

Διαμορφώνεται μια ανταγωνιστική ασπίδα για την Ελληνική γεωργία και ικανοποιούνται πάγια αιτήματα του αγροτικού κλάδου.

ü Συστήνεται Μητρώο Αγροτών και Μητρώο Εμπόρων με στόχο τον έλεγχο της προέλευσης, της διακίνησής τους και της διαμόρφωσης των τιμών στην αγορά.

ü Ανασυγκροτούνται οι Συνεταιρισμοί ως δομές συγκέντρωσης της παραγωγής, ελέγχου της ποιότητας και της εμπορίας των παραγόμενων προϊόντων ενώ κατοχυρώνονται και ως θεσμικοί διαπραγματευτές.

ü Αναδιοργανώνονται και ενισχύονται οι Διεπαγγελματικές Οργανώσεις, ως εγγυητές των τιμών, της προώθησης, της ποιότητας και της προστασίας των καταναλωτών.

ü Εφαρμόζεται η Συμβολαιακή Γεωργία ως ένα οικονομικό και κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ των παραγωγικών εταίρων, το οποίο αποτελεί εγγύηση για τον τρόπο παραγωγής, τη διαχείριση των εφοδίων και των εισροών, τον τρόπο διάθεσης και εμπορίας των προϊόντων, την καταγραφή και τον έλεγχο των τιμών, την εγγύηση της ποιότητας και τον έλεγχο των διακινούμενων ποσοτήτων και των εισαγωγών.

ü Γίνεται ανασυγκρότηση των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων, με πλήρη ανεξαρτητοποίηση και κλαδική τους οργάνωση.

ü Μειώνεται το κόστος παραγωγής με εθνικά μέτρα, όπως την αύξηση του ποσοστού επιστροφής του ΦΠΑ από το 7% στο 11% και καθιερώνεται ένας ορθολογικότερος και δικαιότερος τρόπος προσδιορισμού και επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) πετρελαίου. Και οι δύο αυτές πολιτικές θα πρέπει να συνδυάζονται με την δήλωση ΟΣΔΕ για την αποφυγή παρατυπιών.

Οι Νομοθετικές αυτές Πρωτοβουλίες, οι οποίες ήδη βρίσκονται σε κοινοβουλευτική διαδικασία, στοχεύουν στην εξυγίανση και στον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας της αγροτικής παραγωγής και οικονομίας, στην αποτελεσματική διάθεση των προϊόντων, στον έλεγχο των εμπορικών πρακτικών και των εισαγωγών, στην προστασία του τελικού καταναλωτή και στη διασφάλιση των εθνικών και δημόσιων πόρων.

3. ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της γεωργίας και η αύξηση του αγροτικού εισοδήματος, όπως άλλωστε έχει διαπιστωθεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εξαρτώνται από τη λειτουργία του συνόλου της εφοδιαστικής αλυσίδας, και κυρίως των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης. Η μονοπωλιακή συμπεριφορά έχει ως αποτέλεσμα:

ü τη μείωση των εμπορικών τιμών που λαμβάνουν οι παραγωγοί, όπου πολλές φορές διαμορφώνεται κάτω του κόστους παραγωγής,

ü την αύξηση των εισαγωγών από τρίτες χώρες, και

ü τη σταδιακή αποχώρηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων τοπικής ή και περιφερειακής εμβέλειας.

Έχει επίσης διαπιστωθεί ότι εκτός των εθνικών μέτρων, που πρέπει να ληφθούν και που εξαρτώνται και από τη δομή και την οργάνωση της εθνικής οικονομίας, είναι αναγκαίο να προωθηθούν και μέτρα οριζόντιου και ενιαίου χαρακτήρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η επανεξέταση του τρόπου λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς και της πολιτικής ανταγωνισμού αποτελούν ένα κομβικό σημείο της νέας αρχιτεκτονικής της ΚΑΠ και του τρόπου χρηματοδότησής της.

Η πρωτοβουλία μας διέπεται από μια λογική άρσης των στρεβλώσεων της ανταγωνιστικότητας και ορθής λειτουργίας της αγοράς των τροφίμων. Παράλληλα, οι ευρωπαϊκές εξελίξεις και η νέα ΚΑΠ-2013 επιβάλλουν εφαρμογή ολοκληρωμένων προγραμμάτων ιχνηλασιμότητας για την παρακολούθηση της ποιότητας και της προέλευσης των προϊόντων.

Το ΥΠΑΑΤ έχει ήδη προετοιμάσει ολοκληρωμένη πρόταση.

Η υλοποίησή της επιτυγχάνεται με την εγκατάσταση ενός Εθνικού Πληροφοριακού Συστήματος ηλεκτρονικής παρακολούθησης και διαχείρισης του συστήματος ιχνηλασιμότητας των προϊόντων.

Το σύστημα αυτό συνδυάζεται με το Παρατηρητήριο αγροτικών τιμών και κόστους παραγωγής του ΥΠΑΑΤ, το οποίο επικαιροποιείται από τη λειτουργία του Μητρώου Εμπόρων. Η ανάλυση των στοιχείων θα μας οδηγεί για προτεινόμενα μέτρα εξυγίανσης της αγοράς, της διαστρέβλωσης του ανταγωνισμού και του εμπορικού ισοζυγίου των επιχειρήσεων.

Με τις διαρθρωτικές αυτές παρεμβάσεις θα ελέγχονται οι «ελληνοποιήσεις» προϊόντων που αποτελούν μάστιγα της ελληνικής γεωργίας και της εθνικής οικονομίας.

Το αμέσως επόμενο διάστημα προχωράμε σε συγκεκριμένα μέτρα και παρεμβάσεις για τον έλεγχο των τιμών, όπως:

ü στη διαδικασία του περιορισμού των εκπτώσεων μεταξύ παραγωγών-μεταποιητών και αλυσίδων λιανικής με την απαγόρευση έκδοσης εκ των υστέρων εκπτωτικών τιμολογίων από τις αλυσίδες λιανικής πώλησης,

ü στον έλεγχο και περιορισμό του χονδρεμπορικού κέρδους, απαγορεύοντας στις διασυνδεδεμένες εταιρείες του ίδιου ομίλου να προσθέτουν συνέχεια εικονικό χονδρεμπορικό κόστος,

ü στην ενίσχυση της διαπραγματευτικής ικανότητας των αγροτών με ένα νομικό πλαίσιο για συμπράξεις παραγωγών ή και συνεταιρισμών,

ü στη δημιουργία κινήτρων που αξιοποιούν εμπορικά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων.

Προχωράμε επίσης στην Προστασία των Αγροτών με τη θέσπιση μέτρων, όπως:

ü Πρόβλεψη ελάχιστου χρόνου εξόφλησης τιμολογίων Αγοράς Αγροτικών προϊόντων (30 ημέρες).

ü Διοικητικές και ποινικές κυρώσεις στους εμπόρους Αγροτικών προϊόντων που καθίστανται υπερήμεροι για την εξόφληση των παραγωγών.

ü Δημιουργία Μητρώου Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων.

ü Διακίνηση και εμπορία Αγροτικών Προϊόντων αποκλειστικά από εμπόρους εγγεγραμμένους στο Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων.

ü Έλεγχος παραεμπορίου Αγροτικών προϊόντων εκτός των ορίων των οργανωμένων κεντρικών Αγορών.

ü Ενεργοποίηση και συντονισμό όλων των ελεγκτικών μηχανισμών (ΣΔΟΕ, ΕΦΕΤ, ΕΛ.Ο.ΓΑ.Κ., Δ.Ο.Υ., Ν.Α.) από ενιαίο συντονιστικό κέντρο για τον έλεγχο της Αγοράς.

ü Θέσπιση πολιτικών ελέγχου των εισροών στην Αγροτική παραγωγή (έλεγχος τιμών Αγροτικών εφοδίων).

Στην κρίσιμη μάχη που δίνουμε καθημερινά για τον περιορισμό της «ψαλίδας» από το χωράφι στο ράφι, ψηφίστηκε ήδη η διάταξη για την άμεση έκδοση τιμολογίου στην πώληση των αγροτικών προϊόντων και τον τρόπο πληρωμής του παραγωγού.

Τα μέτρα ελέγχου της αγοράς προωθούνται και θα προωθηθούν σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία.

Σε εθνικό επίπεδο εξυγιαίνονται οι παθογένειες του συστήματος της αγοράς τροφίμων και δημιουργούνται νέοι όροι υγιούς ανταγωνισμού.


4. ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ

Πρόκειται για μία από τις πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις, που αλλάζει την οργάνωση των συνεταιρισμών, τη διάρθρωση της αγροτικής οικονομίας, τη λειτουργία και τον έλεγχο της αγοράς τροφίμων καθώς και την ανάπτυξη της περιφερειακής οικονομίας.

Ένας συνεταιρισμός αυξάνει την διαπραγματευτική δύναμη των ίδιων των αγροτών, δημιουργεί οικονομίες κλίμακας, επιτυγχάνει φθηνότερες εισροές και καλύτερες τιμές για τα παραγόμενα προϊόντα, αποτρέπει τους μεσάζοντες να διαστρεβλώνουν τις ενδιάμεσες και τελικές τιμές, συνδιαμορφώνει νέα χρηματοπιστωτικά προϊόντα στήριξης της αγροτικής οικονομίας, προάγει νέες επενδυτικές συμμαχίες, προωθεί καινοτόμα και ποιοτικά προϊόντα, ενώ φέρνει κοντά τον παραγωγό με τον καταναλωτή.

Στις προτάσεις μας για την Ανασυγκρότηση των Αγροτικών Συνεταιρισμών προβλέπονται .

ü Η σταδιακή μετατροπή των σημερινών Ενώσεων (ΕΑΣ) σε συνεταιρισμούς. Οποιαδήποτε μετατροπή θα είναι εθελοντική, ενώ η διατήρηση κλαδικού χαρακτήρα εξαρτάται από την απόφαση της κάθε Οργάνωσης.

ü Η υποχρεωτική συνεργασία και παράδοση της παραγωγής των μελών του Συνεταιρισμού.

ü Η διάλυση ή συγχώνευση προβληματικών συνεταιριστικών οργανώσεων γίνεται βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας ή νέων διατάξεων οι οποίες θα διευκολύνουν τη χρησιμοποίηση της ακίνητης περιουσίας των υπό διάλυση οργανώσεων.

ü Η δυνατότητα συνεργασίας συνεταιρισμών σε εθνικό επίπεδο για τη δημιουργία Κεντρικών Ενώσεων ή Κοινοπραξιών.

ü Η δυνατότητα νέου τρόπου διαχείρισης των Συνεταιρισμών από αιρετούς ή διευθυντικά στελέχη, που όμως καταθέτουν απολογισμό στη Γενική Συνέλευση της Οργάνωσης.

ü Η δυνατότητα και ο τρόπος συμμετοχής ιδιωτών μελών-επενδυτών αποφασίζεται από το καταστατικό των ίδιων των συνεταιριστικών οργανώσεων.

ü Η δημιουργία μητρώου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων, το οποίο επικαιροποιείται συνεχώς ανάλογα με τη λειτουργία των Οργανώσεων. Το Μητρώο διατηρείται και στο ΥΠΑΑΤ.

ü Η συγκρότηση Κεντρικού Εποπτικού Οργάνου των Συνεταιρισμών, το οποίο ελέγχει την οικονομική διαχείριση, τη λειτουργία και τον τρόπο εκλογής των ΔΣ. Επιβολή κυρώσεων έως και αποκλεισμού του συνεταιρισμού εφόσον δεν τηρούνται οι βασικές υποχρεώσεις.

ü Η συνεχής εκπαίδευση των μελών, των υπαλλήλων, των στελεχών και των διοικήσεων και η συνεργασία με ερευνητικούς και επιστημονικούς φορείς στοχεύει στη βελτίωση της παραγωγής ποιοτικών και ανταγωνιστικών προϊόντων.

Η ανασυγκρότηση των Αγροτικών Συνεταιρισμών αποσκοπεί σε πραγματικούς συνεταιρισμούς που συμμετέχουν πραγματικοί παραγωγοί.


5. AEIΦΟΡΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ – ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Η γεωργία διαμέσου της πράσινης ανάπτυξης εντάσσεται δυναμικά στη στρατηγική 2020 της Ε.Ε. Συμμετέχει δυναμικά με τον τρόπο αυτό στο νέο ενεργειακό πλούτο δημιουργώντας διατροφική ασφάλεια και κατοχυρώνοντας και ενισχύοντας την απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα στον τομέα αυτό.

Η Πράσινη Ανάπτυξη, όπως ορίζεται μέσα από τις βασικές αρχές των ευρωπαϊκών πολιτικών και της κυβέρνησης, συνεισφέρει με στην μείωση του κόστους παραγωγής για τον αγρότη, την ενίσχυση της απασχόλησης, την προστασία της αγροτικής παραγωγής, των εδαφών και των υδάτων αλλά και του περιβάλλοντος γενικότερα.

Δημιουργούνται έτσι οι συνθήκες για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη βελτίωση της ποιότητας των διατροφικών προϊόντων.

Η πιο σημαντική πρόσφατη παρέμβαση του ΥΠΑΑΤ σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ είναι η ένταξη των αγροτών στη διαχείριση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), όπως φωτοβολταϊκά, βιομάζα, γεωθερμία και βιολογικά απόβλητα.

Η παρέμβαση αυτή θα αλλάξει τη «φυσιογνωμία» των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και των αγροτικών περιοχών, τον χαρακτηρισμό και τη χρήση της γεωργικής γης, τον τρόπο παραγωγής των προϊόντων και της διαχείρισης των υπολειμμάτων τους, το κόστος και τελικά την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα του κάθε κλάδου.

Στο πλαίσιο αυτά το ΥΠΑΑΤ έχει προχωρήσει στη στήριξη του συνόλου των παραγωγών και κυρίως των καπνοπαραγωγών με μέτρα κατοχύρωσης της συμμετοχής τους στην κατανομή των ΑΠΕ και διασφάλισης ενός μακροχρόνιου εισοδήματος.

Επίσης, για την ενίσχυση των πολιτικών μας στόχων για την περιβαλλοντική προστασία και την ορθολογική διαχείριση των εδαφών προωθείται ο χαρακτηρισμός της αγροτικής γης και των κατηγοριών της. Η ποιότητα και τα χαρακτηριστικά των αγροτικών γαιών θα βοηθήσουν τον καθορισμό παραγωγικών ζωνών και στους αναπτυξιακούς μας στόχους για τη σύγχρονη γεωργία.

Τέλος, για την καλύτερη και ασφαλέστερη για τον γεωργό, το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, αλλά και για τη μείωση του κόστους παραγωγής προωθείται νομοθεσία που αφορά στα φυτοφάρμακα και θέτει ένα νέο πλαίσιο με διπλό στόχο:

ü Τον έλεγχο της χρήσης και των τιμών των φυτοφαρμάκων με την κατάρτιση εθνικού συνταγολογίου και παράλληλο προσδιορισμό ενδεικτικών τιμών.

ü Την εφαρμογή των περιβαλλοντικών διατάξεων της Κοινοτικής νομοθεσίας μέσω της συγκέντρωσης και διαχείρισης των χημικών αποβλήτων και των επικίνδυνων συσκευασιών.

Πέρα όμως του ζητήματος των ΑΠΕ, μιας πολιτικής που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, και η εφαρμογή της οποίας θα παρακολουθείται από το ΥΠΑΑΤ, προωθούνται μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος, όπως της βιοποικιλότητας και Πολλαπλής Συμμόρφωσης.

Σε ό,τι αφορά στη γεωργική βιοποικιλότητα, το ΥΠΑΑΤ προωθεί στο τελικό του στάδιο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που επικαιροποιεί, βάσει των σύγχρονων δεδομένων, τις διατάξεις για την «προστασία και αειφόρο διαχείριση των φυτογενετικών πόρων για τη διατροφή και τη γεωργία». Η προστασία της «ενδημικής», όπως λέγεται, βιοποικιλότητας και του γενετικού κεφαλαίου των αγροτικών και των συγγενικών ειδών, που εκπορεύεται από το ΥΠΑΑΤ, δεν αποτελεί μόνο περιβαλλοντικό στόχο, αλλά και μέσο διατήρησης παραδοσιακών ειδών και ποικιλιών, πολύτιμων για την ίδια την ποικιλομορφία των προϊόντων μας και την προστιθέμενη αξία τους.

Όσο για την Πολλαπλή Συμμόρφωση, προσθέτει μεν υποχρεώσεις στους Ευρωπαίους γεωργούς με επιπτώσεις στο κόστος παραγωγής, παρόλο που εμείς διεκδικούμε και έχουμε βάσιμες εκτιμήσεις ότι θα το πετύχουμε, τη μετατροπή των υποχρεώσεων αυτών σε συγκριτικό πλεονέκτημα των προϊόντων μας. Η κατάλληλη ενημέρωση των καταναλωτών με ακριβή σήμανση για τον τρόπο που έχουν παραχθεί και επομένως για την υπεροχή των εγχώριων απέναντι στα εισαγόμενα προϊόντα, θα αποφέρει προστιθέμενη αξία στα προϊόντα μας, που είναι επιδεκτικά και επωφελούνται από τέτοια γεωργικά μοντέλα.

Από την άλλη πλευρά είναι η πολλαπλή συμμόρφωση που νομιμοποιεί και δικαιολογεί τη στήριξη της γεωργίας μας τόσο στην κοινή γνώμη όσο και στους διεθνείς ανταγωνιστές μας.

Σημειώνουμε ακόμη ότι στην προσπάθεια μείωσης των διοικητικών απαιτήσεων και διευκόλυνσης των γεωργών που επωμίζονται τις υποχρεώσεις της πολλαπλής συμμόρφωσης, προχωράμε στην επίλυση προβλημάτων που χρονίζουν. Ένα τέτοιο πρόβλημα είναι η τακτοποίηση των υφιστάμενων δικαιωμάτων για χρήση νερού, που υπήρχαν πριν το 2005 και δεν έχουν άδεια σε ισχύ.

Προχωράμε, σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ, σε τριμερή υπουργική απόφαση, με βάση την οποία καθιερώνεται μια απλή και με το μικρότερο δυνατό κόστος για τους γεωργούς διαδικασία αδειοδότησης. Εξυπηρετούμε έτσι, πέρα από τους ίδιους τους γεωργούς που «νομιμοποιούν» το δικαίωμά τους να αρδεύουν από τις υπάρχουσες πηγές ύδρευσης, και τη βιώσιμη διαχείριση των υδάτων, πηγή πλούτου και βιωσιμότητας, με ανεκτίμητη αξία υπό το φως των κλιματικών αλλαγών.

Η Αειφορία, η χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και η προστασία του Περιβάλλοντος, Νερών και Αγροτικής Γης είναι στοιχεία ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής Γεωργίας διαμέσου της ποιότητας, της αναγνωρισιμότητας και της εξοικονόμησης φυσικών και οικονομικών πόρων.


ΙΙ. ΤΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ

ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ

6. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
– ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ

Η ενίσχυση της Αγροτικής Ανάπτυξης και κατ’ επέκταση όλων των πολιτικών που βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα, τη συνοχή των αγροτικών περιοχών, τονώνουν τις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, εξασφαλίζουν αλλά και δημιουργούν νέες θέσεις απασχόλησης, προστατεύουν το περιβάλλον, τη βιοποικιλότητα και την εδαφολογική συνοχή, ενώ διαφοροποιούν τα μέτρα στήριξης των παραδοσιακών και βιολογικών προϊόντων, φαίνεται ότι αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα στις διαπραγματεύσεις για την αναθεώρηση της ΚΑΠ – 2013. Φυσικά, η προσέγγιση αυτή σχετίζεται και με την άποψη της σταδιακής μετατροπής της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής σε μία Περιφερειακή Πολιτική, πολιτική στήριξης της υπαίθρου με τη συγχρηματοδότηση και την εγγύηση του Δημοσίου.

Όμως η σωστή κατανομή των πόρων με στοχευμένα και χωροταξικά σχεδιασμένα μέτρα αναμφισβήτητα οδηγούν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και στην ανάπτυξη της υπαίθρου. Το ζήτημα αυτό θα απασχολήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και τη χώρα μας, διότι θα κρίνει και τον τρόπο υλοποίησης της αγροτικής πολιτικής σε εθνικό επίπεδο.

Το ΥΠΑΑΤ με το Πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» παρεμβαίνει δυναμικά με στόχο τη στήριξη της επιχειρηματικότητας στην ελληνική περιφέρεια με σαφή και διάφανα κριτήρια, καταργώντας τις πελατειακές λογικές του παρελθόντος που οδήγησαν τους Έλληνες αγρότες σε τέλμα.

Με βάση αυτές τις αρχές αναδιαμορφώνεται το Πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» με συνολικό ύψος 5,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ είναι εθνικοί πόροι.

Έγινε αναθεώρηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης με σκοπό τον εξορθολογισμό και την εξοικονόμηση πόρων για μια ανταγωνιστική και βιώσιμη γεωργία.

Ένα πάγιο αίτημα των αγροτών υλοποιείται.

Τώρα , οι πόροι του προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» κατευθύνονται:

ü Στον Αγρότη και την Αγρότισσα

ü Στην Αγροτική Παραγωγή και Οικονομία

ü Στην Πράσινη Ανάπτυξη.

Από το ΥΠΑΑΤ έχουν δρομολογηθεί οι εξής δράσεις:

1. Αποπληρωμή των επενδυτικών σχεδίων βελτίωσης (ζωικής και φυτικής παραγωγής) της Γ’ Προγραμματικής Περιόδου του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», ύψους 61 εκατομμυρίων ευρώ από εθνικούς πόρους.

2. Ενεργοποίηση των Προγραμμάτων Leader ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, μέσω της κατανομής πιστώσεων σε 43 Αναπτυξιακές Εταιρείες-Ομάδες Τοπικής Δράσης που θα υλοποιήσουν τα Τοπικά Προγράμματα Leader.

3. Κατασκευή αρδευτικών έργων ύψους 758 εκατομμυρίων ευρώ. Η υλοποίηση των μεγάλων αρδευτικών έργων προχωρά έτσι ώστε να ολοκληρωθούν σύντομα και να συμβάλουν άμεσα στη διαχείριση του ύδατος.

4. Έγκριση σχεδίων βελτίωσης για τους καπνοπαραγωγούς ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ.

5. Κατοχύρωση επιδοτήσεων 568 εκατομμυρίων ευρώ για τους καπνοπαραγωγούς, οι οποίοι θα έχουν μέχρι το 2014 τη δυνατότητα –μέσω ενός πακέτου μέτρων– να λάβουν το μεγαλύτερο μέρος της απώλειας των κοινοτικών επιδοτήσεων μετά την περικοπή κατά 50% λόγω νέας ΚΑΠ.

6. Νέα προκήρυξη για τα σχέδια βελτίωσης των αγροτικών εκμεταλλεύσεων ύψους 750 εκατομμυρίων ευρώ, όπου θα δίνεται η δυνατότητα τόσο για την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών όσο και την ένταξη νέων ανταγωνιστικών δραστηριοτήτων, όπως ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εμπορία και επεξεργασία προϊόντων και σωστή διαχείριση των αρδευτικών υδάτων.

Γίνεται ήδη η προκήρυξη των μικρών Σχεδίων Βελτίωσης για την κτηνοτροφία συνολικού προϋπολογισμού 50 εκ. ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι το συνολικό κόστος των επενδύσεων θα φτάσει τα 100 εκ. ευρώ.

7. Ένταξη του Προγράμματος Νέων Αγροτών στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με κονδύλια ύψους 155 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς και τη δυνατότητα ένταξης των Νέων Αγροτών σε άλλα μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης όπου θα τύχουν μιας σειράς πρόσθετων ωφελημάτων.

8. Στήριξη των γεωργο-περιβαλλοντικών μέτρων με πρόσθετους καταρχήν πόρους 240 εκατομμυρίων ευρώ, με στόχο την ενίσχυση της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, την προστασία των υγροτοπικών συστημάτων και του αγροτικού τοπίο, καθώς και την προστασία των ευαίσθητων στα νιτρικά περιοχών στις οποίες θα τεθούν και διαφορετικά κριτήρια.

Η δρομολόγηση των προτεραιοτήτων του προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» προς τη σωστή κατεύθυνση, μας δίνει τώρα τη δυνατότητα να ρίξουμε το βάρος στο περιβάλλον, το οποίο άλλωστε θα αποτελέσει και κομβικό σημείο της ΚΑΠ–2013 για τον τρόπο ενίσχυσης των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Το ΥΠΑΑΤ στηρίζει καινοτόμα προγράμματα και μέτρα διαχείρισης των υδάτων, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε μέτρα που αφορούν την άρδευση, κυρίως εκείνης της στάγδην, τη συγκέντρωση των επικίνδυνων συσκευασιών και της καταστροφής τους και, πάνω απ’ όλα, όπως τονίστηκε, στη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Το ΥΠΑΑΤ τονώνει την αγροτική ύπαιθρο και τους Έλληνες αγρότες με παρεμβάσεις στις εκμεταλλεύσεις, στην ποιότητα και προώθηση των προϊόντων, στην εκπαίδευσή τους, διασφαλίζοντάς τους πάνω από όλα εισόδημα και ποιότητα ζωής.


7. ΤΕΜΠΜΕ –ΝΕΑ ΠΝΟΗ ΣΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σε μία δύσκολη οικονομικά περίοδο, η διευκόλυνση των εμπλεκόμενων με την αγροτική οικονομία να προχωρήσουν σε επενδύσεις αναδιαρθρώσεων και βελτίωσης της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων ήταν μία πολιτική επιλογή η οποία γίνεται πραγματικότητα διαμέσου των πόρων του Προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».

Η ένταξη των αγροτών στις πρόνοιες του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων είναι έμπρακτη απόδειξη της κεντρικής πολιτικής επιλογής του ΥΠΑΑΤ.

Το αγροτικό ΤΕΜΠΜΕ, που ήδη έχει εγκριθεί και ενεργοποιείται το Σεπτέμβριο του 2010, καλύπτει επιδότηση επιτοκίου και εγγύηση κεφαλαίου συνολικού ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ για τη γεωργία και 50 εκατομμυρίων ευρώ για την αλιεία.

Παράλληλα, δίνονται κίνητρα επενδύσεων στην αγροτική οικονομία σε συνδυασμό με το Πρόγραμμα «Αλ. Μπαλτατζής».

Οι αγρότες, οι αγροτικές επιχειρήσεις και οι φορείς αγροτικής οικονομίας υποστηρίζονται οικονομικά, παρέχοντάς τους δυνατότητα να μειώσουν το κόστος των επενδύσεών τους και τη δική τους κεφαλαιακή συμμετοχή σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο.

8. ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΗΣΗ

ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΗΣ

ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Με «όχημα» τη Διατροφική Διπλωματία και με «όπλο» την Ελληνική Μεσογειακή Διατροφή, το ΥΠΑΑΤ σχεδιάζει δράσεις για την ανάδειξη και την προώθηση των ελληνικών προϊόντων εντός και εκτός συνόρων.

Η ενίσχυση του τομέα της Διατροφής ως δυναμικής πολιτικής οικονομικής ανάπτυξης και διασφάλισης της δημόσιας υγείας είναι εφικτή εάν ενεργοποιηθούν οι εμπλεκόμενοι στη διατροφική αλυσίδα φορείς και κατοχυρωθεί η πιστοποίηση των παραδοσιακών ελληνικών τροφίμων σε συνδυασμό με τη σήμανση προέλευσής τους.

Η ανάπτυξη συνεργειών με όλους τους κοινωνικούς εταίρους αλλά και η καλλιέργεια «εθνικής», συλλογικής συνείδησης για την υποστήριξη των προϊόντων της ελληνικής γης αποτελούν βασικές συνιστώσες μιας κοινής προσπάθειας για κοινωνική συνοχή, ανάπτυξη και ευημερία. Επιλογή μας είναι η ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου, η ενεργοποίηση της κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης και η καλλιέργεια της υπευθυνότητας.

Προς αυτή την κατεύθυνση, το ΥΠΑΑΤ διοργανώνει νέου τύπου συλλογικές προωθητικές δράσεις με σκοπό την ενημέρωση του κοινού, την κινητοποίηση και ανταλλαγή τεχνογνωσίας των παραγωγών αλλά και την προβολή επιτυχημένων παραδειγμάτων σωστής επιχειρηματικής δραστηριοποίησης από αγροτικές-συνεταιριστικές δομές.

Με βάση το διατροφικό μοντέλο, διαμορφώνουμε νέες εταιρικές σχέσεις και νέα χρηματοπιστωτικά προϊόντα.

Ταυτόχρονα, βρίσκεται σε εξέλιξη πρωτοβουλία αναγνώρισης της Μεσογειακής Διατροφής ως τμήμα της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ουνέσκο.

Μια πρωτοβουλία, που συνδυάζεται άρρηκτα με τη σύσταση Εθνικού Κέντρου Μεσογειακής Διατροφής, το οποίο φιλοδοξεί να καθιερώσει την Ελλάδα ως «Διατροφικό κόμβο ποιότητας της Μεσογείου».

Αναδεικνύουμε το ελαιόλαδο ως εθνικό προϊόν “Μade in Greece”. Μια ένδειξη που αποτελεί ταυτότητα-διαβατήριο ποιότητας στις διεθνείς αγορές.

Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής και φιλοσοφίας, επιδιώκουμε τη μέγιστη δυνατή συνέργεια με τα συναρμόδια Υπουργεία, Οργανώσεις και Φορείς, και προωθούμε τις ακόλουθες δράσεις:

ü Εκπόνηση και κατοχύρωση σήματος «Προϊόν Ελληνικής Γης» και δημιουργία πρότυπου σχήματος πιστοποίησης.

ü Καταγραφή των ελληνικών παραδοσιακών προϊόντων και δημιουργία σήματος εθνικής αναγνώρισης και πιστοποίησης «Ελληνικών Παραδοσιακών Προϊόντων».

ü Καταγραφή των νησιωτικών προϊόντων και δημιουργία πρότυπου σήματος πιστοποίησης «Ελληνικών Νησιωτικών Προϊόντων».

ü Δημιουργία Κεντρικού Πληροφοριακού Συστήματος Πληροφόρησης και Ελέγχου Ιχνηλασιμότητας και Ποιότητας των αγροτικών προϊόντων, με σκοπό την τήρηση των κανόνων ασφάλειας και υγιεινής των τροφίμων.

ü Προώθηση συνεργειών με επαγγελματικούς φορείς (όπως ΣΕΒ, ΣΕΒΕ, ΣΕΤΕ, ΠΟΕΣΕ), Ενώσεις Καταναλωτών, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες (όπως Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, ΕΣΤΙΑ).

ü Συνεργασία με Δημόσιους Οργανισμούς και Πιστωτικά Ιδρύματα (όπως ΟΠΕ, ΕΟΤ, ΟΠΑΠ, ΑΤΕ).

ü Σύμπραξη με μεγάλες αλυσίδες τροφίμων και λιανεμπόρους για την προώθηση των Προϊόντων της Ελληνικής Γης και τη δημιουργία χώρων πώλησης αποκλειστικά ελληνικών προϊόντων.

ü Δημιουργία θεσμού Γιορτών της Ελληνικής Γης στις Περιφέρειες της χώρας και ανάδειξη ενός τοπικού προϊόντος ως το τιμώμενο προϊόν κάθε Περιφέρειας.

ü Σύσταση Κέντρου Μεσογειακής Διατροφής στο Αγρόκτημα Βυτίνας.

ü Ενημέρωση για τις ελληνικές Γεωγραφικές Ενδείξεις (Προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ) των στελεχών του δημόσιου τομέα, που εμπλέκονται λόγω αρμοδιότητας σε διαπραγματεύσεις ΕΕ-τρίτων χωρών, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Ναυτιλίας.

Τα Προϊόντα της Ελληνικής Γης, προϊόντα μιας μεγάλης και ιστορικής κληρονομιάς της Μεσογείου, μπορούν να αποτελέσουν «κλειδί» για την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας.


9. ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΓΗΣ

Η σωστή διαχείριση των φυσικών πόρων είναι ένα κρίσιμο κεφάλαιο στην εφαρμογή της πράσινης ανάπτυξης στη γεωργία.

Αναπτυξιακές πολιτικές, όπως η διαχείριση του νερού, η ποιότητα του εδάφους, η κατανομή των αναπτυξιακών πόρων απαιτούν χωροταξικό σχεδιασμό και ορθολογική διαχείριση της γης.

Μια μεταρρύθμιση της χρήσης και διαχείρισης της αγροτικής γης προς όφελος της οικονομίας και των ίδιων των αγροτών απαιτείται να λάβει υπόψη και τις νέες διατροφικές ανάγκες.

Με ορίζοντα το Νοέμβριο του 2010, θα έχουν επιλυθεί σημαντικά και πολύπλοκα ζητήματα, λαμβάνοντας υπόψη και τη νέα αρχιτεκτονική δομή της χώρας όπως αυτή διαμορφώνεται από το σχέδιο «Καλλικράτης».

Σημειώνεται ότι μια τέτοια παρέμβαση προϋποθέτει μια πλήρη αποτύπωση και πληρότητα στοιχείων αναφορικά με τις επιλέξιμες εκτάσεις και τη σημερινή κατάσταση χρήσης τους.

Η εικόνα αυτή είναι πλέον διαθέσιμη και επικαιροποιείται συνεχώς. Έχουμε πλέον στα χέρια μας ένα πολύτιμο εργαλείο χάραξης και εφαρμογής πολιτικής. Ένα εργαλείο, μία ταυτότητα, με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα.

Η ολοκλήρωση του Ο.Σ.Δ.Ε (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Επιδοτήσεων), του αποκαλούμενου Αγροτικού Κτηματολογίου, είναι πλέον γεγονός. Η Ελλάδα έχει ζητήσει μαζί με άλλα κράτη μέλη από την Επιτροπή την πληρωμή προκαταβολών των κοινοτικών άμεσων ενισχύσεων στους παραγωγούς το φθινόπωρο 2010.

Η αγροτική γη είναι το ποιοτικό κριτήριο για τη στήριξη της ελληνικής υπαίθρου και των νέων αγροτών, ενώ η αναδιανομή μια από τις βασικές πολιτικές του Κράτους Πρόνοιας.

10. ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ:

ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ

Οι υδατοκαλλιέργειες στην Ελλάδα αποτελούν έναν ανταγωνιστικό τομέα υπό την προϋπόθεση ότι εντάσσονται σε ένα συγκροτημένο πλαίσιο λειτουργίας.

Το νέο καθεστώς-πλαίσιο θα εφαρμοστεί σε συνδυασμό με το χωροταξικό σχεδιασμό των Υδατοκαλλιεργειών (ΥΠΕΚΑ).

Όσον αφορά στις βιολογικές υδατοκαλλιέργειες, ολοκληρώθηκε η προσαρμογή της εθνικής νομοθεσίας στην Κοινοτική.

Η βελτίωση και ο έλεγχος της ποιότητας των αλιευτικών προϊόντων αποτελούν προτεραιότητες του Υπουργείου και βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η επεξεργασία του νόμου-πλαισίου που θα καθορίζει τη διαδικασία και υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων.

Η προσαρμογή των αλιευτικών δεδομένων στις νέες προτάσεις της Επιτροπής θα βελτιώσει την εφαρμογή του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας 2007-2013.

Υδατοκαλλιέργειες, μια δυναμική προοπτική της αγροτικής και εθνικής οικονομίας αποκτά νομικό πλαίσιο, οικονομική στήριξη και πολιτικές προώθησης.

11. ΕΛΓΑ: ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ-ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ-ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ

Η ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και των αγροτικών εισοδημάτων σταδιακά πρέπει να εξελιχθεί σε έναν από τους βασικούς πυλώνες στήριξης της αγροτικής παραγωγής, του αγροτικού εισοδήματος και της αγροτικής οικονομίας. Η εξέλιξη αυτή θα εξαρτηθεί από την πορεία της ΚΑΠ– 2013, τα νέα ασφαλιστικά προϊόντα, τη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς αλλά και τις συμφωνίες της ΕΕ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Ο ΕΛΓΑ, ως ο κύριος μηχανισμός ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής με υποχρεωτικό χαρακτήρα, πρέπει να ανταποκριθεί στις ανάγκες της σύγχρονης ασφαλιστικής πολιτικής και τη στήριξη των αγροτών με διαχρονικές και καινοτόμες ασφαλιστικές προτάσεις.

Ο ΕΛΓΑ πρέπει πρωτίστως να εξυγιανθεί. Πρέπει να απαλλαγεί από το έλλειμμα των δισεκατομμυρίων ευρώ, το «εν δυνάμει» ευρωπαϊκό πρόστιμο 500 εκατομμυρίων ευρώ και να εκσυγχρονίσει τον τρόπο λειτουργίας του περιλαμβανομένου και του συστήματος διοίκησής του.

Μέχρι σήμερα (μέσα σε λίγους μήνες) έχει γίνει μία λειτουργική εξυγίανση του Οργανισμού που πέτυχε μείωση των συνολικών δαπανών του κατά 184% το 2010 έναντι του 2009.

Με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου για την ασφάλιση και την προστασία της γεωργικής παραγωγής. Επανακαθορίζονται οι κανόνες για τη γεωργική ασφάλιση και τις κρατικές ενισχύσεις (ΠΣΕΑ) στους αγρότες με κύριους στόχους τη διαφάνεια, τη μείωση των δαπανών του προϋπολογισμού και κυρίως την αποφυγή δημιουργίας νέου χρέους. Ειδικότερα:

ü Αποσαφηνίζονται πλήρως οι κανόνες που θα διέπουν το νέο σύστημα ασφάλισης και προστασίας της γεωργικής παραγωγής και περιγράφονται οι φορείς στους οποίους ανατίθεται τόσο η ασφάλιση όσο και η προστασία της γεωργικής παραγωγής και του εισοδήματος των αγροτών.

ü Διαχωρίζεται ο τομέας των κρατικών ενισχύσεων (ΠΣΕΑ), από τον τομέα της ασφάλισης.

ü Η υποχρεωτική ασφάλιση αναλαμβάνεται από τον ΕΛΓΑ, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει και στην προαιρετική ασφάλιση, με όρους ανταγωνισμού στο πλαίσιο της ασφαλιστικής αγοράς.

ü Αλλάζει ο τρόπος επιβολής και είσπραξης της εισφοράς των αγροτών στον ΕΛΓΑ, με αποτέλεσμα την αναμενόμενη αύξηση των εσόδων του στα επίπεδα που είναι αναγκαία για την εξασφάλιση της ασφάλισης της παραγωγής και τη βιωσιμότητα του συστήματος.

ü Παράλληλα αλλάζει και ο τρόπος υπολογισμού των αποζημιώσεων, έτσι ώστε να είναι πιο δίκαιες και συμβατές με τους κανόνες της ασφάλισης, όπως αυτές διαμορφώνονται από τις συνθήκες της ελληνικής γεωργίας, της κοινοτικής νομοθεσίας και της αγοράς.

Με το νέο ΕΛΓΑ, η προστασία του αγροτικού εισοδήματος και της αγροτικής παραγωγής θα είναι υποχρεωτική, διαχρονική και συνεχώς θα εξελίσσεται ώστε να περιλαμβάνει και κινδύνους που προέρχονται από το εμπόριο και την αθέμιτη λειτουργία της αγοράς.

12. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΑΓΡΟΤΩΝ

Σ’ έναν κόσμο που εξελίσσεται ραγδαία και η γνώση αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα, εισάγονται και σχεδιάζονται προγράμματα Διά Βίου Αγροτικής Μάθησης και Κατάρτισης.

Κατοχυρώνεται το αγροτικό επάγγελμα με την αξιοποίηση του «αγροτικού χάρτη» (όπως αυτός ορίζεται από το πρόσφατα συσταθέν Μητρώο Αγροτών) και συνδυάζεται η αγροτική δραστηριότητα με την παροχή εκπαιδευτικού πιστοποιητικού.

Ταυτόχρονα, ανασυγκροτείται ο ΟΓΕΕΚΑ-Δήμητρα και μπαίνουν τα θεμέλια για τη σύσταση Εθνικής Σχολής Αγροτικής Εκπαίδευσης με τη συνεργασία του ΕΘΙΑΓΕ και Πανεπιστημιακών σχολών. Η Εκπαίδευση των Αγροτών πρέπει να είναι εστιασμένη στην απόκτηση γνώσης για αγροτική επιχειρηματικότητα, διαχείριση περιβάλλοντος, τιμολόγηση προϊόντων, διαχείριση κρίσεων, χρήσης ΑΠΕ, συνεταιριστικής αντίληψης και πολιτικών προώθησης και δικτύωσης.

Το ΥΠΑΑΤ επικεντρώνεται στα κύρια θέματα της γεωργικής επαγγελματικής εκπαίδευσης όπως:

1. Καθορισμός των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων όλων των ειδικοτήτων των Σχολών που θα οδηγήσει στην κατοχύρωση των γνώσεων και δεξιοτήτων που παρέχουν οι εκπαιδευτικές μας δομές (Σύνταξη Π.Δ. από τον ΟΕΕΚ).

2. Επαγγελματική κατοχύρωση του Γεωργικού Επαγγέλματος μέσω της θεσμοθέτησης του Πράσινου Πιστοποιητικού. Η θεσμοθέτηση αυτή θα οδηγήσει στην ανάγκη δημιουργίας νέων Εκπαιδευτικών δομών ενταγμένων στο Εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, με σκοπό τη χορήγηση του Πράσινου Πιστοποιητικού. Οι νέες Εκπαιδευτικές δομές για να καλύψουν τις ανάγκες όλων των υποψήφιων νέων αγροτών θα πρέπει να είναι διάσπαρτες σε όλο τον ελλαδικό χώρο. Η εκπαιδευτική πολιτική των αγροτών απαιτεί στενή συνεργασία συναρμόδιων υπουργείων.

3. Λειτουργία του ΙΕΚ του ΥΠΑΑΤ (Ίδρυση: ΦΕΚ 900Β΄/06.06.2007), το οποίο θα παρέχει επαγγελματική αρχική κατάρτιση (επιπέδου 1) στις εξής ειδικότητες: Θαλάσσιας αλιείας, Μεταποίησης αλιευτικών προϊόντων, Μελισσοκομίας και Αμπελουργίας – Οινοτεχνίας – Οινοτουρισμού.

Η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, που δραστηριοποιείται ή σκοπεύει να δραστηριοποιηθεί στον Πρωτογενή Τομέα, αποτελεί το κομβικό σημείο για την επιτυχία της προσπάθειας ανασυγκρότησης της ελληνικής υπαίθρου. Η γεωργική επαγγελματική κατάρτιση, ως δομικό μέρος της Διά Βίου Μάθησης, είναι ίσως το σημαντικότερο εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας, προκειμένου να εφοδιάσουμε τους παραγωγούς με τις εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες, που απαιτούνται για να αντεπεξέλθουν με επιτυχία στις απαιτήσεις του αγροτικού επαγγέλματος.

13. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ

ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

Στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού και της ευρυζωνικής σύνδεσης των απομακρυσμένων περιοχών το ΥΠΑΑΤ θα διαθέσει 50 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλ. Μπαλτατζής».

Οι νέες τεχνολογίες και το διαδίκτυο πρέπει να γίνουν «κτήμα» του Έλληνα αγρότη. Η ενίσχυση των ευρυζωνικών υποδομών σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια αποτελεί προϋπόθεση για την περιφερειακή ανάπτυξη και τη στήριξη των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας.

Σύγχρονος αγρότης είναι ο δια-δικτυωμένος αγρότης.

Οι Έλληνες αγρότες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, με υψηλές ταχύτητες και δυνατότητα άντλησης των πληροφοριών που χρειάζονται.

14. ΝΕΑ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΥΠΑΑΤ

Με ορίζοντα το Δεκέμβριο του 2010, προχωράμε στον επανασχεδιασμό του Οργανισμού του Υπουργείου, έχοντας ήδη αρχίσει τη διαβούλευση σε υπηρεσιακό επίπεδο.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πρέπει να εξελιχθεί σε επιτελικό όχημα σχεδιασμού και στρατηγικής, χωρίς γραφειοκρατικά βαρίδια, φιλικό προς τον πολίτη-αγρότη.

Το νέο Οργανόγραμμα του ΥΠΑΑΤ θα λαμβάνει υπόψη όλες τις νέες συνιστώσες:

ü Τη νέα διοικητική δομή της χώρας όπως ορίζεται από τον «Καλλικράτη».

ü Τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και την αντιστοιχία των Υπηρεσιών με αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ü Την ενίσχυση του διατροφικού τομέα και την ανάδειξη της Ελληνικής Μεσογειακής Διατροφής.

ü Τον καλύτερο συντονισμό με τα συναρμόδια Υπουργεία.

ü Την απαίτηση των πολιτών (αγροτών, επενδυτών, καταναλωτών) για γρήγορη, αξιόπιστη και διαρκή ενημέρωση.

15. ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΕΡΟΙ

ΕΠΟΠΤΕΥΟΜΕΝΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

Με την κατάργηση οργανισμών, όπως τα 51 Τοπικά Κέντρα Αγροτικής Ανάπτυξης και η ΑΓΡΟΓΗ στα πλαίσια της εφαρμογής του συνολικού κυβερνητικού σχεδιασμού για εξυγίανση λειτουργιών και δαπανών, το YΠΑΑΤ συνεχίζει τον εξορθολογισμό των εποπτευόμενων οργανισμών.

Στόχος η εξοικονόμηση δαπανών και ο περιορισμός των λειτουργικών εξόδων.

Πληρωμές, Τρόφιμα, Εκπαίδευση-Έρευνα είναι τα τρία θεματικά πεδία που θα αποτελέσουν τους πόλους συγχώνευσης των συχνά αλληλοεπικαλυπτόμενων Οργανισμών.

Ειδικότερα:

1. Προτεραιότητα δίδεται στα τρόφιμα. Ενισχύονται πολιτικές για την πιστοποίηση, την παραγωγή παραδοσιακών προϊόντων, την ποιότητα και τους ελέγχους σε όλα τα επίπεδα με έμφαση σε αυτό των τιμών. Ενοποιούνται ο ΕΦΕΤ, ο Οργανισμός Γάλακτος και Κρέατος και ο ΟΠΕΓΕΠ.

2. Επανασχεδιάζεται η εκπαίδευση και η έρευνα, σύμφωνα με τις νέες ανάγκες της αγροτικής οικονομίας και των αγροτών. Συνεργάζεται το ΕΘΙΑΓΕ με τον ΟΓΕΕΚΑ-Δήμητρα σε μία ενιαία εστία αγροτικής εκπαίδευσης και σχεδιάζονται νέα προγράμματα έρευνας.

3. Εκσυγχρονίζεται ο Οργανισμός Πληρωμών Ενισχύσεων και Επιδοτήσεων-ΟΠΕΚΕΠΕ με κριτήρια:

ü Πιστοποίηση για διαχειριστική επάρκεια και δικαιούχους ΕΣΠΑ.

ü Αποτελεσματικότητα στον τρόπο κεντρικής και περιφερειακής λειτουργίας των υπηρεσιών.

ü Διαφάνεια στη διαχείριση δικαιωμάτων και εθνικού αποθέματος.

ü Έγκαιρη πληρωμή ενισχύσεων/επιδοτήσεων στους αγρότες.

ü Χρήση του Συστήματος Ελέγχου και Διασταυρώσεων με την επικαιροποιημένη ψηφιοποίηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ:

ü Εγκρίθηκε ως Διαχειριστής για υλοποίηση συνολικού προγράμματος 30 εκατομμυρίων ευρώ.

ü Οι κοινοτικές επιδοτήσεις του 2010 αναμένεται να πληρωθούν τον Οκτώβριο 2010.

ü Έχει ολοκληρωθεί το σύστημα ΟΣΔΕ, ο έλεγχος και η διασταύρωση στοιχείων επιδοτήσεων με επιλέξιμες εκτάσεις και δικαιούχους.

ü Στην ιστοσελίδα e-enisxyseis.gr έχει γίνει από το Φεβρουάριο 2010 σταδιακή ανάρτηση όλων των δεδομένων, των δικαιωμάτων και της κατανομής των εθνικών αποθεμάτων σε ετήσια βάση, που αφορούν πάνω από 900.000 δικαιούχους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: