Αναζήτηση Αναρτήσεων

Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

Αδιαφορία της κυβέρνησης καταγγέλλουν οι βιοκαλλιεργητές

«Στην χώρα μας οι αγορές βιοκαλλιεργητών που είναι και οι μόνες αγορές παραγωγών, μοιάζουν ως πρωτοτυπία όταν σε όλη την Ευρώπη λειτουργούν χιλιάδες αγορές παραγωγών εδώ και πολλές δεκαετίες» επισημαίνει η Ομοσπονδία Ενώσεων Βιοκαλλιεργητών Ελλάδας ενώ, παράλληλα, καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι αδιαφορεί για την θεσμοθέτησή τους παρά τους σχεδιασμούς της για «πράσινη ανάπτυξη». Συγκεκριμένα, οι βιοκαλλιεργητές τονίζουν ότι έχουν καταθέσει αρμοδίως από τον φετινό Μάρτιο τεκμηριωμένες προτάσεις, καθώς και έρευνα σχετικά με τις αγορές βιοκαλλιεργητών και την άμεση διάθεση της τροφής στην Ελλάδα και τον κόσμο, αλλά δεν έχουν λάβει απαντήσεις ακόμη.

Αναλυτικότερα, σε σχετική ανακοίνωση που έδωσαν στην δημοσιότητα αναφέρουν, επιπλέον, τα εξής: «Και πως ορίζονται αυτές οι αγορές; Είναι αγορές όπου συμμετέχουν μόνο παραγωγοί και μόνο με τα δικά τους ιδιοπαραγώμενα πιστοποιημένα προϊόντα. Αδειοδοτούνται από την τοπική αυτοδιοίκηση και ελέγχονται από το Υπουργείο Γεωργίας. Η όλη διαδικασία είναι γρήγορη απλή και φθηνή. Τα αποτελέσματα είναι θεαματικά τόσο για τους παραγωγούς όσο και για τους καταναλωτές. Στην Ιταλία μάλιστα η απευθείας διάθεση των βιολογικών προϊόντων από αγροκτήματα και αγορές βιοκαλλιεργητών έχει φτάσει να αποτελεί το 40% της αγοράς ενώ στην Ελλάδα βρίσκεται μέχρι στιγμής στο 5%.

Για όλα τα παραπάνω τον Μάρτιο του 2010 συναντήθηκε η Ομοσπονδία Ενώσεων Βιοκαλλιεργητών Ελλάδας με τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου κ. Κομνηνό, όπου αναλύθηκε η διαχρονική διεκδίκηση των βιοκαλλιεργητών για την αναγκαιότητα σωστού θεσμικού πλαισίου για αγορές αγροτών- αγορές βιοκαλλιεργητών, παραθέτοντας τα στοιχεία και για όλα τα υπόλοιπα κράτη μέλη. Ζητήθηκε να κατατεθεί υπόμνημα με τα παραπάνω και με τις σχετικές νομικές παραπομπές. Τα σωματεία των αγορών βιοκαλλλιεργητών και η Ομοσπονδία Ενώσεων Βιοκαλλιεργητών Ελλάδας κατέθεσαν πληρέστατη μελέτη με όλα παραπάνω. Προτάθηκε μάλιστα να δοθεί βάση κυρίως στην ιταλική νομοθεσία, ως πλησιέστερη στα δικά μας δεδομένα. Κάθε ευρωπαϊκή χώρα που εφαρμόζει συγκροτημένη αγροδιατροφική πολιτική εντάσσει την απευθείας διάθεση στον πολιτικό σχεδιασμό της με τις αγορές αγροτών και τις αγορές βιοκαλλιεργητών να αποτελούν κεντρικό άξονα. Η εν λόγω έρευνα κοινοποιήθηκε αμέσως και στο Υπουργεί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προκειμένου να αποφανθεί.

Μέχρι σήμερα οι βιοκαλλιεργητές ουδέποτε έλαβαν απάντηση επί των προτάσεων αυτών. Αντ' αυτού επόπτες του Οργανισμού Λαϊκών Αγορών μοιράζουν ανακοινώσεις στα μέλη των αγορών βιοκαλλιεργητών ώστε να προσέλθουν για άδειες. Η στάση αυτή είναι ακατανόητη και απολύτως αναντίστοιχη με κάθε σχεδιασμό της κυβέρνησης για πράσινη ανάπτυξη και κάθε πρόταση του ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση.

  • Απαιτούμε απάντηση επί των απολύτως συγκεκριμένων και τεκμηριωμένων προτάσεων που κάναμε από τα αρμόδια Υπουργεία.
  • Πόσο ακόμα θα βασιλεύουν οι μεσάζοντες εις βάρος αγροτών και καταναλωτών;
  • Απαιτούμε αγορές αγροτών- αγορές βιοκαλλιεργητών στην χώρα μας!!!»

Το πλήρες κείμενο της έρευνας θα το βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο: http://www.bioagores.org/texts/ereunaagoresbiokalliergitonl.pdf

www.paseges.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: