Αναζήτηση Αναρτήσεων

Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

ΣΒΙΒΕ: Ούτε σταγόνα βιοντίζελ στην ελληνική αγορά

ImageΤην απογοήτευση του για την καθυστέρηση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στην ολοκλήρωση της διαδικασίας απόφασης κατανομής βιοντίζελ 2010 εκφράζει ακόμα μια φορά ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Βιοντίζελ Ελλάδας.


Στη σχετική ανακοίνωσή του ο ΣΒΙΒΕ κάνει λόγο για καταστροφική καθυστέρηση της απόφασης κατανομής από το ΥΠΕΚΑ, που φαίνεται να οδηγεί τον κλάδο παραγωγής ανανεώσιμων καυσίμων σε οικονομικό τέλμα, καθώς εδώ και τρεις εβδομάδες δεν υπάρχει ούτε σταγόνα βιοντίζελ – όπως χαρακτηριστικά αναφέρει- στην ελληνική αγορά.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση του ο ΣΒΙΒΕ, αναφέρει τα εξής: Όλοι εμείς οι παραγωγοί ανανεώσιμων καυσίμων, πιστέψαμε ότι συνομιλούσαμε με μια πολιτική ηγεσία περιβαλλοντικά ευαίσθητη που θα υλοποιούσε ουσιαστικά το εξαγγελθέν όραμα της «πράσινης ανάπτυξης».

Ο ΣΒΙΒΕ, με καλή πίστη, αποδέχτηκε την πρώτη δημόσια δέσμευση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Μαθιουδάκη για ολοκλήρωση της διαδικασίας μέχρι το τέλος Ιουνίου. Στο ίδιο πλαίσιο, έδειξε κατανόηση και αποδέχτηκε και την δεύτερη δημόσια δέσμευση του Γενικού Γραμματέα για ολοκλήρωση της διαδικασίας στα μέσα Ιουλίου.

Ως θεσμικοί εκπρόσωποι του τελματωμένου – πλέον – κλάδου παραγωγής ανανεώσιμων καυσίμων καταλήγουμε ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου δεν αναλογίζεται τη σοβαρότητα του πραγματικού ενδεχομένου εξολόθρευσης του κλάδου μας αλλά και των αγροτών ενεργειακών καλλιεργειών. Απορούμε πως είναι δυνατόν, ακόμα και σήμερα, οι αρμόδιοι του ΥΠΕΚΑ να επικαλούνται γραφειοκρατικές διαδικασίες και «κωλύματα», ώστε να δικαιολογηθεί η απαράδεκτη και καταστροφική για τον κλάδο μας καθυστέρηση.

Παρατηρούμε επίσης με απογοήτευση, ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ λειτουργεί με αποτελεσματικότητα μόνο στην ικανοποίηση των αξιώσεων για μείωση της συνολικής ποσότητας βιοντίζελ προς απορρόφηση. Σημειώνουμε, δε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 18η θέση στην Ευρωπαϊκή κατάταξη απορρόφησης βιοκαυσίμων, ενώ παραμένει «πρωταθλήτρια» στις εκπομπές ρύπων στις μεταφορές και οι Ευρωπαϊκοί στόχοι αποτελούν πλέον ένα «άπιαστο όνειρο». Με την ίδια αποτελεσματικότητα, το ΥΠΕΚΑ «αποδυναμώνει» την εγχώρια παραγωγή ανανεώσιμων καυσίμων από Ελληνικές ενεργειακές καλλιέργειες και πριμοδοτεί εισαγωγές από «αμφίβολης προέλευσης» προμηθευτές που σε πολλές περιπτώσεις «εξευρωπαΐζουν» Αργεντίνικο και Καναδέζικο βιοντίζελ.

Σήμερα, 28 Ιουλίου 2010, δεν υπάρχει σταγόνα βιοντίζελ στην Ελλάδα εδώ και 3 εβδομάδες, τα εργοστάσια παραγωγής ανανεώσιμων καυσίμων παραμένουν κλειστά και οι αγρότες ενεργειακών καλλιεργειών δεν γνωρίζουν αν τελικά θα απορροφηθεί η παραγωγή τους. Η αναβλητικότητα, η κωλυσιεργία και η ασυνέπεια του ΥΠΕΚΑ να διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία απορρόφησης βιοκαυσίμων από την Ελληνική αγορά είναι καταστροφική. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι, εφόσον δεν έχει ολοκληρωθεί η κατανομή οι παραγωγοί ανανεώσιμων καυσίμων δεν μπορούν να δανειοδοτηθούν αλλά και να πληρώσουν και να απορροφήσουν τις ενεργειακές καλλιέργειες χιλιάδων Ελλήνων αγροτών που αγωνιούν και αυτοί για το μέλλον.

Όλοι οι παραγωγοί ανανεώσιμων καυσίμων, επιφυλασσόμαστε των νόμιμων δικαιωμάτων μας, και κάνουμε την τελευταία μας έκκληση προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ:

- Ολοκληρώστε την διαδικασία απόφασης κατανομής βιοντίζελ σήμερα, ώστε να αρχίσουν οι παραδόσεις, την πρώτη βδομάδα του Αυγούστου.

- Επιμερίστε την ποσότητα Ιουλίου στους υπόλοιπους μήνες

- Προστατέψτε την απρόσκοπτη απορρόφηση με δημιουργία στρατηγικών αποθεμάτων

- Λάβετε μέτρα για την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής και «ελέγξτε» τις εισαγωγές

- Τηρήστε τις Ευρωπαϊκές οδηγίες και σχεδιάστε την επίτευξη των Ευρωπαϊκών στόχων

- Μελετήστε τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές και εφαρμόστε ανάλογες (π.χ. πετρελαιοκίνηση στις μεγαλουπόλεις).

www.agronews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: