Αναζήτηση Αναρτήσεων

Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

Ποιοτικά προϊόντα, το κλειδί για τη βιώσιμη γεωργία

ImageNα εντείνει τις προσπάθειές της για την προβολή και την προώθηση του συστήματος ποιότητας των γεωργικών προϊόντων στην ΕΕ καλεί την Κομισιόν η Επιτροπή των Περιφερειών. Σε σχετική γνωμοδότησή μη δεσμευτικού χαρακτήρα, η Επιτροπή των Περιφερειών τονίζει ότι σκοπός της Κομισιόν πρέπει να είναι η ενδυνάμωση του συστήματος, η αποσαφήνιση των διαφόρων παραμέτρων του, καθώς και η ενίσχυση της κατανάλωσης των εν λόγω προϊόντων, χάρη στη συμμετοχή του συνόλου της ευρωπαϊκής κοινωνίας και στη διατήρηση του παραγωγικού ιστού των αγροτικών περιοχών της ΕΕ.

Η Επιτροπή των Περιφερειών εκτιμά «ότι η καλλιέργεια γεωργικών ειδών διατροφής υψηλής ποιότητας είναι ιδιαίτερα σημαντική για την βιώσιμη ανάπτυξη της υπαίθρου και συντείνει στη μακροχρόνια διατήρηση του τοπίου και της ταυτότητας της περιφέρειας. Παράλληλα, αποτελεί πρότυπο παραγωγής για τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της περιφέρειας.»

Επιπλέον, «υπενθυμίζει τη μεγάλη σημασία αυτού του τύπου παραγωγής, η οποία δικαιολογεί τη θέσπιση ενός πλαισίου στήριξης που θα παρέχει μακροχρόνια σταθερότητα και απόδοση των επενδύσεων. Τούτο μπορεί να επιτευχθεί με την προώθηση, αφενός, μέτρων με αποδέκτη την αγορά –και τα οποία θα προβλέπουν ρυθμίσεις για την εισαγωγή σήμανσης που θα καθορίζει τη χώρα παραγωγής– και αφετέρου, πρότυπων ευρωπαϊκής παραγωγής, κυρίως ως προς την ασφάλεια των τροφίμων, την προστασία του περιβάλλοντος και τις παραδοσιακές τεχνικές παραγωγής.»

Προαιρετικό σήμα

Η Επιτροπή των Περιφερειών εκτιμά ότι θα μπορούσε να εξεταστεί η δυνατότητα καθιέρωσης προαιρετικού σήματος στο οποίο θα αναγράφεται ο τόπος παραγωγής (τόπος συγκομιδής των γεωργικών προϊόντων, τόπος γέννησης και εκτροφής του ζώου, τόπος αρμέγματος γαλακτοφόρων αγελάδων κ.τ.λ.). Ομοίως, θα μπορούσε να εξεταστεί το ενδεχόμενο να απαιτείται η θέσπιση σήματος προέλευσης (στην περίπτωση μεταποιημένου προϊόντος, πρόκειται για τον τόπο της τελευταίας ουσιαστικής μεταποίησης), με προκαταρκτική αξιολόγηση των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων αυτού του ήδη υποχρεωτικού μέτρου για άλλα προϊόντα. Με αυτόν τον τρόπο, θα υπήρχε η δυνατότητα διαφοροποίησης των Ευρωπαίων παραγωγών βάσει αυτής της αναγραφής και θα παρεχόταν πληρέστερη και σαφέστερη ενημέρωση στους καταναλωτές.

Αν και τάσσεται υπέρ της απλοποίησης της σχετικής νομοθεσίας, η Επιτροπή των Περιφερειών αντιτίθεται στο ενδεχόμενο ενοποίησης των τριών υφιστάμενων συστημάτων για λόγους διατήρησης της συνεκτικότητας του συστήματος και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών κάθε προϊόντος. Ομοίως, εισηγείται τη διατήρηση των δύο μέσων, της προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (Π.Ο.Π.) και της προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης (Π.Γ.Ε.), εφόσον αμφότερα έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμα και έχουν γίνει ευρέως αποδεκτά από τους παραγωγούς.

Μάλιστα η Επιτροπή καλείται να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να διασφαλίσει τη μέγιστη προστασία, όποιες και αν είναι οι αρχικές συνέπειες για τις διάφορες Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε. πέραν των συνόρων των περιφερειών ή των κρατών μελών.

Διαβάστε εδώ το σχετικό έγγραφο με τη Γνωμοδότηση Επιτροπής Περιφερειών για ποιότητα αγροτικών προϊόντων

www.agronews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: