Αναζήτηση Αναρτήσεων

Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Σχόλια Κόλλια για προβλήματα του αμπελοοινικού τομέα

ImageΑντιμέτωπος με τεράστια προβλήματα, καθώς έχει περιέλθει σε βαθιά ύφεση που υποθηκεύει το μέλλον και τη βιωσιμότητα του βρίσκεται ο ελληνικός αμπελοοινικός κλάδος, όπως και ολόκληρος ο αγροτικός τομέας, σύμφωνα με τον Γραμματέα Αγροτικού της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτή Κορινθίας Κώστα Κόλλια.


Με αφορμή τη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 13 Ιουλίου στην Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων, στην οποία παρευρέθηκε μαζί με τον Αναπληρωτή Γραμματέα Αγροτικού, Βουλευτή Φλώρινας Στ. Κωνσταντινίδη, ο κ. Κόλλιας υπογραμμίζει ότι η ραγδαία πτώση της κατανάλωσης, η συνεχιζόμενη αύξηση των αποθεμάτων, η χειροτέρευση του ισοζυγίου εισαγωγών - εξαγωγών και η ανεξέλεγκτη κατάσταση στην αγορά, δημιουργούν συνθήκες καταστροφικές για έναν από τους ισχυρότερους αγροτικούς κλάδους.

Σήμερα, οι Έλληνες αμπελοκαλλιεργητές καλούνται να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που δημιουργούν τα μεγάλα αποθέματα οίνου από την προηγούμενη χρονιά. Το δυσάρεστο αποτέλεσμα θα είναι η δυσκολία απορρόφησης της φετινής παραγωγής. Και αυτό θα επιφέρει ραγδαία πτώση των τιμών και του αγροτικού εισοδήματος.

Παράλληλα, η οικονομική κατάσταση του κλάδου επιδεινώνεται από την αδυναμία πολλών οινοποιητικών συνεταιρισμών να αποπληρώσουν το 1/3 του άτοκου δανείου που έλαβαν πέρυσι, γεγονός που οδηγεί την κατάσταση σε αδιέξοδο.

Απέναντι στις σοβαρότατες και επείγουσες παρεμβάσεις που απαιτούνται, η Κυβέρνηση επιδεικνύει αδιαφορία και αρνείται να συζητήσει με τους εκπροσώπους του κλάδου.

Καλούμε την Κυβέρνηση να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση της, να σταθεί με υπευθυνότητα απέναντι σε όσα απειλούν τον αμπελοοινικό τομέα και να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες για:

- Ενεργοποίηση του μηχανισμού απόσταξης κρίσης σε περιοχές που δεν έχουν άλλη διέξοδο.

- Μετάθεση της αποπληρωμής της πρώτης δόσης του άτοκου δανείου που έλαβαν πέρυσι οι οινοποιητικές επιχειρήσεις για πληρωμή των αμπελουργών και άμεση εκταμίευση των ποσών ανακατανομής της άτοκης χρηματοδότησης (β’ δόση).

- Επικαιροποίηση του αμπελουργικού μητρώου, ώστε να εξασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητα, η ποιότητα και η νομιμότητα των οινοποιήσιμων ποικιλιών.

- Υποχρεωτική ταυτοποίηση του αμπελουργικού μητρώου με το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου, ώστε να προσδιοριστούν ποσοτικά και ποιοτικά οι αμπελοκαλλιεργούμενες εκτάσεις.

- Αυστηροί έλεγχοι στην Αγορά για πάταξη της κερδοσκοπίας, της νοθείας, των παράνομων εισαγωγών οινοποιούμενων σταφυλιών.

- Θέσπιση ισοζυγίου οίνου.

- Υποχρεωτική αναγραφή του τόπου προέλευσης, του τύπου και της ποικιλίας οινικών προϊόντων που καταναλώνεται χύμα.

- Δημιουργία διεξόδων της σταφυλικής παραγωγής εκτός οινικού τομέα (παρασκευή ούζου, τσίπουρου, χυμού).

Ο αμπελοοινικος κλάδος έχει πάγια αιτήματα, που απαιτούν μακροπρόθεσμη στρατηγική, διάλογο με τους εκπροσώπους και ξεκάθαρες λύσεις. Μπροστά στον ορατό κίνδυνο κατάρρευσης ενός από τους πλέον δυναμικούς τομείς της εθνικής αγροτικής μας οικονομίας, η Κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει άμεσα ριζικές αποφάσεις και τολμηρές δράσεις.»

www.agronews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: