Αναζήτηση Αναρτήσεων

Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

Υπογραφή συμβάσεων Leader για 13 νέους νομούς

ImageΠέντε συμβάσεις συνολικού ύψους σχεδόν 32 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση τοπικών προγραμμάτων LEADER, στο πλαίσιο του Άξονα 4 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007 – 2013 με τις αντίστοιχες αναπτυξιακές εταιρίες των Νομών Κορινθίας, Αρκαδίας και Αργολίδας, Γρεβενών, Κέρκυρας, Ηρακλείου και Λασιθίου υπέγραψε τη Δευτέρα 26 Ιουλίου, η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή.

Πιο αναλυτικά, οι συμβάσεις είναι οι εξής:

1) Νομοί Κορινθίας, Αρκαδίας και Αργολίδας

Δημόσια Δαπάνη: 6.750.000

Συνολικός προϋπολογισμός: περίπου 10.000.000 Ευρώ

Η περιοχή εφαρμογής του τοπικού προγράμματος Προσέγγισης LEADER των Νομών Κορινθίας, Αρκαδίας και Αργολίδας αφορά 27 Δήμους/ Κοινότητες (205 Δημοτικά/ Κοινοτικά Διαμερίσματα), με συνολική έκταση εφαρμογής 4.244,15 km2 και πληθυσμό 135.145 κατοίκους. Το πρόγραμμα έχει τίτλο «24 Αρχαίοι και Ιστορικοί Τόποι – Πόλοι Ανάπτυξης της Υπαίθρου της Βόρειας Πελοποννήσου» και στοχεύει στην ενίσχυση ιδιωτικών και δημοσίων έργων, δράσεων και συνεργασιών, για την αξιοποίηση του πλούσιου αποθέματος των φυσικών και πολιτιστικών πόρων της περιοχής, την εξασφάλιση προστιθέμενης αξίας των τοπικών αγροτικών προϊόντων ποιότητας και τη δημιουργία υποδομών και προϋποθέσεων ανάπτυξης νέων τουριστικών δραστηριοτήτων, το θεματικό περιεχόμενο των οποίων ταιριάζει με τη φυσιογνωμία και τις διακριτές ιδιαιτερότητες της περιοχής.

2) Νομός Γρεβενών

Δημόσια Δαπάνη: 6.250.000 Ευρώ

Συνολικός προϋπολογισμός: περίπου 11.000.000 Ευρώ

Η περιοχή εφαρμογής του τοπικού προγράμματος Προσέγγισης LEADER του Νομού Γρεβενών αφορά 5 Δήμους (35 Δημοτικά Διαμερίσματα), με συνολική έκταση εφαρμογής 1.296,30 km2 και πληθυσμό 18.454 κατοίκους. Το τοπικό πρόγραμμα στοχεύει στη δημιουργία διακριτής ταυτότητας, μέσω της παραγωγής προϊόντων ποιότητας, της ίδρυσης ανταγωνιστικών βιοτεχνικών μονάδων, του τουρισμού υψηλής ποιότητας και εναλλακτικών μορφών, της ενίσχυσης της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας με έμφαση στους νέους και τις γυναίκες, της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, της άρσης της εγκατάλειψης και απομόνωσης των ορεινών οικισμών.

3) Νομός Κέρκυρας

Δημόσια Δαπάνη: 6.000.000 Ευρώ

Συνολικός προϋπολογισμός: περίπου 10.000.000 Ευρώ

Η περιοχή εφαρμογής του τοπικού προγράμματος Προσέγγισης LEADER του Νομού Κερκύρας αφορά 14 Δήμους (90 Δημοτικά Διαμερίσματα), με συνολική έκταση εφαρμογής 467,52 km2 και πληθυσμό 68.297 κατοίκους. Το πρόγραμμα επικεντρώνεται στην ισόρροπη χωρική και τομεακή κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη, στην προστασία και αξιοποίηση των τοπικών περιβαλλοντικών και πολιτιστικών πόρων, μέσα από τον επαναπροσδιορισμό του αναπτυξιακού προτύπου της περιοχής παρέμβασης, με στροφή στην προστασία και αξιοποίηση του τοπικού κεφαλαίου (φυσικοί, οικιστικοί, ανθρώπινοι, πολιτιστικοί πόροι) και στην παράλληλη τόνωση τοπικών τομεακών/διατομεακών συνεργειών και διατοπικών συνεργασιών.

4) Νομός Ηρακλείου

Δημόσια Δαπάνη: 7.300.000 Ευρώ

Συνολικός προϋπολογισμός: περίπου 11.000.000 Ευρώ

Η περιοχή εφαρμογής του τοπικού προγράμματος Προσέγγισης LEADER του Νομού Ηρακλείου αφορά 15 Δήμους (119 Δημοτικά Διαμερίσματα), με συνολική έκταση εφαρμογής 1.552,50 km2 και πληθυσμό 97.017 κατοίκους. Το τοπικό πρόγραμμα συνιστά δέσμη παρεμβάσεων μέσα από μία αναπτυξιακή στρατηγική η οποία αποσκοπεί στην αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής και στη δημιουργία μιας ανταγωνιστικής οικονομίας που θα εξασφαλίζει την ευημερία και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Στόχος είναι η ισόρροπη ανάπτυξη των τριών βασικών πυλώνων της αειφορίας, δηλαδή της οικονομικής ανάπτυξης, της κοινωνικής συνοχής, της προστασίας του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος. Στρατηγικός στόχος είναι να καταστεί η περιοχή παρέμβασης ένας ελκυστικός τόπος διαβίωσης.

5) Νομός Λασιθίου

Δημόσια Δαπάνη: 5.100.000 Ευρώ

Συνολικός προϋπολογισμός: 8.000.000 Ευρώ

Η περιοχή εφαρμογής του τοπικού προγράμματος Προσέγγισης LEADER του Νομού Λασιθίου αφορά 5 Δήμους / Κοινότητες (30 Δημοτικά/ Κοινοτικά Διαμερίσματα), με συνολική έκταση εφαρμογής 642,30 km2 και πληθυσμό 27.981 κατοίκους. Ο κεντρικός στόχος του προγράμματος είναι «η διατήρηση ζωντανών και βιώσιμων αγροτικών κοινωνιών με ανταγωνιστική οικονομική ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή, ποιότητα ζωής και αειφόρο χρήση φυσικών και πολιτιστικών πόρων». Οι στρατηγικοί στόχοι περιλαμβάνουν την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, την αύξηση της προστιθέμενης αξίας της γεωργοκτηνοτροφικής παραγωγής, τη διαφοροποίηση της οικονομίας, με την ανάπτυξη ήπιων μορφών τουρισμού και συναφών υπηρεσιών, την παροχή ελκυστικών ευκαιριών απασχόλησης για τη συγκράτηση του ενεργού πληθυσμού στην ύπαιθρο, με ενισχυμένες ευκαιρίες σε νέους και γυναίκες, την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, την ενθάρρυνση δικτυώσεων και συνεργασιών σε μείζονες κλάδους της τοπικής οικονομίας, τη διατήρηση και ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος.


Υπογραφή 8 ακόμα συμβάσεων Leader

Την ίδια μέρα, η υπουργός υπέγραψε 8 συμβάσεις με τις αντίστοιχες αναπτυξιακές εταιρίες των Νομών Λευκάδας, Φωκίδας, Μεσσηνίας, Λάρισας, Χανίων και Ρεθύμνης, Ζακύνθου και Κεφαλληνίας, Φλώρινας και Κυκλάδων.

Οι συμβάσεις συνολικού ύψους σχεδόν 49 εκατ. ευρώ αφορούν την υλοποίηση τοπικών προγραμμάτων LEADER, στο πλαίσιο του Άξονα 4 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007 – 2013.

Πιο αναλυτικά:

1) Νομού Λευκάδας

Δημόσια Δαπάνη: 5.200.000

Συνολικός προϋπολογισμός: περίπου 9.000.000 Ευρώ

Η περιοχή εφαρμογής του τοπικού προγράμματος Προσέγγισης LEADER του Νομού Λευκάδας αφορά 3 Δήμους/ Κοινότητες (18 Δημοτικά/ Κοινοτικά Διαμερίσματα), με συνολική έκταση εφαρμογής 130.922km2 και ο πληθυσμός της περιοχής παρέμβασης σε 7.222 κατοίκους. To τοπικό πρόγραμμα επιδιώκει την ανάπτυξη της περιοχής παρέμβασης ώστε να καταστεί η Λευκάδα πρότυπος νησιωτικός προορισμός εναλλακτικού τουρισμού, μέσω της αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος και της παροχής ποιοτικών υπηρεσιών. Στόχοι είναι η ενίσχυση της ταυτότητας της περιοχής, αναδεικνύοντας τον πλούσιο φυσικό και ιστορικό πλούτο της και η τόνωση της τοπικής επιχειρηματικότητας με πρωτοβουλίες ίσων ευκαιριών.

2) Νομού Φωκίδας

Δημόσια Δαπάνη: 5.500.000 Ευρώ

Συνολικός προϋπολογισμός: περίπου 10.000.000 Ευρώ

Η περιοχή εφαρμογής του τοπικού προγράμματος Προσέγγισης LEADER της Νοτιοανατολικής Φωκίδας αφορά 5 Δήμους (25 Δημοτικά Διαμερίσματα), με συνολική έκταση εφαρμογής 747,992 km2 και πληθυσμό 23.854 κατοίκους. Μακροπρόθεσμο στρατηγικό στόχο του προγράμματος αποτελεί η ολοκληρωμένη και βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής με τρόπο τέτοιο που να εξασφαλίζει την οικονομική και κοινωνική αναβάθμισή της, τη διαφύλαξη των φυσικών πόρων και την ανάδειξη των στοιχείων που συνθέτουν τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά της. Σημειώνεται ότι η υπόλοιπη περιοχή του νομού Φωκίδας περιλαμβάνεται στις περιοχές εφαρμογής του Άξονα 3 (ΟΠΑΑΧ) του ΠΑΑ.

3) Νομού Μεσσηνίας

Δημόσια Δαπάνη: 7.200.000 Ευρώ

Συνολικός προϋπολογισμός: περίπου 11.000.000 Ευρώ

Η περιοχή εφαρμογής του τοπικού προγράμματος Προσέγγισης LEADER του Νομού Μεσσηνίας αφορά 14 Δήμους (91 Δημοτικά Διαμερίσματα), με συνολική έκταση εφαρμογής 981,91 km2 και πληθυσμό 69.341 κατοίκους. Μέσω της εφαρμογής του προγράμματος «Η ζωή στον Μεσσηνιακό Ελαιώνα» επιδιώκεται η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων (φυσικών και ανθρωπογενών) της περιοχής, με ήπιες δράσεις διαχείρισης που συμβάλλουν στην προστασία και διατήρησή τους. Βασικοί στόχοι είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, η βελτίωση της ποιοτικής διαβίωσης και η αύξηση της ελκυστικότητας της περιοχής ως τόπου εναλλακτικού τουριστικού προορισμού.

4) Νομού Λάρισας

Δημόσια Δαπάνη: 7.000.000 Ευρώ

Συνολικός προϋπολογισμός: περίπου 11.000.000 Ευρώ

Η περιοχή εφαρμογής του τοπικού προγράμματος Προσέγγισης LEADER του Νομού Λάρισας αφορά 23 Δήμους (103 Δημοτικά Διαμερίσματα), με συνολική έκταση εφαρμογής 3.247,33 km2 και πληθυσμό 102.756 κατοίκους. Το αναπτυξιακό όραμα και η στρατηγική που αφορούν το προς υλοποίηση πρόγραμμα διαμορφώνεται με γνώμονα την κάλυψη των τοπικών αναγκών, μέσα από την κινητοποίηση του ενδογενούς δυναμικού στην κατεύθυνση της ολοκληρωμένης και βιώσιμης ανάπτυξης, λαμβάνοντας υπόψη το υφιστάμενο εξωγενές δυναμικό και τις επιπτώσεις της πρόσφατης μεταρρύθμισης της ΚΑΠ (καπνός – βαμβάκι). Συγκεκριμένα προβλέπονται παρεμβάσεις αγροτουριστικής κατεύθυνσης, ιδρύσεις-επεκτάσεις και εκσυγχρονισμοί μικρών βιοτεχνικών μονάδων, καθώς και επιχειρήσεων παραγωγής ειδών διατροφής μετά την πρώτη μεταποίηση, παρεμβάσεις για την βελτίωση του δομημένου περιβάλλοντος, παρεμβάσεις πολιτιστικού χαρακτήρα, δικτυώσεις καθώς και διατοπικές – διεθνικές συνεργασίες.

5) Νομού Χανίων και Ρεθύμνης

Δημόσια Δαπάνη: 6.300.000 Ευρώ

Συνολικός προϋπολογισμός: 10.000.000 Ευρώ

Η περιοχή εφαρμογής του τοπικού προγράμματος Προσέγγισης LEADER των Νομών Χανίων και Ρεθύμνης αφορά 17 Δήμους (111 Δημοτικά Διαμερίσματα), με συνολική έκταση εφαρμογής 1.046,47 km2 και πληθυσμό 44.366 κατοίκους. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των χωρικών ενοτήτων της περιοχής παρέμβασης, στην ανάδειξη του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος και στην προσέλκυση δραστηριοτήτων αειφορικής διάστασης.

6) Νομού Ζακύνθου και Κεφαλληνίας

Δημόσια Δαπάνη: 5.750.000 Ευρώ

Συνολικός προϋπολογισμός: 9.000.000 Ευρώ

Η περιοχή εφαρμογής του τοπικού προγράμματος Προσέγγισης LEADER των Νομών Ζακύνθου και Κεφαλληνίας αφορά 8 Δήμους (63 Δημοτικά Διαμερίσματα), με συνολική έκταση εφαρμογής 512,8 km2 και πληθυσμό 45.733 κατοίκους. Το αναπτυξιακό όραμα του προγράμματος, με τίτλο «δημιουργικοί διάλογοι στο Νότιο Ιόνιο», συνοψίζεται στο να καταστεί η περιοχή πρότυπος νησιωτικός προορισμός εναλλακτικού τουρισμού που να εγγυάται τη μακροπρόθεσμη ευημερία των κατοίκων της. Συγκεκριμένα, επιδιώκεται η ενίσχυση της ταυτότητας της περιοχής ως ένας τόπος με πλούσιους φυσικούς, πολιτιστικούς και λοιπούς πόρους και η τόνωση της επιχειρηματικότητας ως μηχανισμός αξιοποίησης των πόρων αυτών.

7) Νομού Φλώρινας

Δημόσια Δαπάνη: 6.250.000 Ευρώ

Συνολικός προϋπολογισμός: 10.000.000 Ευρώ

Η περιοχή εφαρμογής του τοπικού προγράμματος Προσέγγισης LEADER του Νομού Φλώρινας αφορά 6 Δήμους (59 Δημοτικά Διαμερίσματα), με συνολική έκταση εφαρμογής 1.119,14 τετ.χλμ. και πληθυσμό 30.321 κατοίκους. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και στη συγκράτηση του τοπικού πληθυσμού με σκοπό την μείωση της ανεργίας. Επιδιώκεται η ανάδειξη της περιοχής μέσω συνεργασιών σε εθνικό και διακρατικό επίπεδο, η προβολή των τοπικών προϊόντων, η διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ δίνεται έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος και στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα με στόχο την αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής.

8) Νομού Κυκλάδων

Δημόσια Δαπάνη: 5.300.000 Ευρώ

Συνολικός προϋπολογισμός: 8.000.000 Ευρώ

Η περιοχή εφαρμογής του τοπικού προγράμματος Προσέγγισης LEADER του Νομού Κυκλάδων αφορά 10 Δήμους και 1 Κοινότητα (35 Δημοτικά Διαμερίσματα και 1 Κοινοτικό Διαμέρισμα), με συνολική έκταση εφαρμογής 866,068 τετ.χλμ. και πληθυσμό 47.189 κατοίκους. Μέσω της εφαρμογής του προγράμματος επιδιώκεται ο εμπλουτισμός των οικονομικών δραστηριοτήτων με την αξιοποίηση του τοπικού παραγωγικού δυναμικού, ο αναπροσανατολισμός της τουριστικής ανάπτυξης των νησιών στην κατεύθυνση ενίσχυσης των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, η προώθηση της ποιότητας και της επώνυμης τοπικής ταυτότητας, η προστασία του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος σε συνδυασμό με την ανάδειξη και αξιοποίηση της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και η βελτίωση της ποιότητας ζωής, προκειμένου να καταστεί δυνατή η διατήρηση του ενεργού πληθυσμού – ειδικά στα μικρότερα νησιά – αλλά και η προσέλκυση νέων κατοίκων μόνιμης εγκατάστασης.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αντλήσουν πληροφορίες για τα τοπικά προγράμματα LEADER στις ιστοσελίδες:

www.anvope.gr (Αναπτυξιακή Βορείου Πελοποννήσου – ΑΝ.ΒΟ.ΠΕ. Α.Ε.)

www.angre.gr (Αναπτυξιακή Γρεβενών Α.Ε.)

www.anion.org.gr (Αναπτυξιακή Ιονίων Νήσων Α.Ε.)

http://www.anher.gr/ (Αναπτυξιακή Ηρακλείου Α.Ε.)

www.anlas.gr (Αναπτυξιακή Λασιθίου Α.Ε.)

www.agronews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: