Αναζήτηση Αναρτήσεων

Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

Στους λογαριασμούς η εξισωτική του 2009

ImageΣτην καταβολή του 70% της εξισωτικής αποζημίωσης του 2009, ύψους 90,4 εκατ. ευρώ, σε 67.585 δικαιούχους προχώρησε το μεσημέρι της Τρίτης 10 Αυγούστου, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Όπως είχε γράψει η εφημερίδα Agrenda και το agronews, μόλις τελείωνε η διαδικασία από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, πριν το δεκαπενταύγουστο θα καταβάλλονταν οι προκαταβολές της εξισωτικής.

Η καταβολή γίνεται σε όσους δικαιούχους έχουν υποβάλει όλα τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά δια μέσου των ΕΑΣ και πληρούν τα κριτήρια ένταξης στο μέτρο. Για τις περιπτώσεις που οι ΕΑΣ ή οι ίδιοι οι δικαιούχοι δεν έχουν προσκομίσει όλα τα δικαιολογητικά, μπορούν να τα προσκομίσουν μέχρι τις 25 Αυγούστου, ώστε αμέσως μετά τον διοικητικό έλεγχο να λάβουν και αυτοί χρηματική προκαταβολή.

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπο, με τις πληρωμές της εξισωτικής αποζημίωσης του 2009 επιλύονται τα προβλήματα με τις εντάξεις και τις πληρωμές του προγράμματος της εξισωτικής αποζημίωσης που έχουν ως αφετηρία την απόφαση που λήφθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση το 2007 για μείωση των πιστώσεων που αφορούσαν το πρόγραμμα της περιόδου 2007-2013 κατά 50%. Συγκεκριμένα από 826 εκατ. ευρώ που είχαν εγκριθεί για την περίοδο 2000-2006 τα ποσά, για την περίοδο 2007-2013 είχαν μειωθεί σε 425 εκατ. ευρώ.

Αποτέλεσμα αυτής της επιλογής ήταν να δημιουργηθούν προβλήματα στις εντάξεις και τις πληρωμές της εξισωτικής αποζημίωσης πολύ ενωρίς από την περίοδο 2007-2008. Παρά την οικονομική κρίση εξοικονομήθηκαν τα αναγκαία ποσά με αύξηση των εθνικών πιστώσεων για το πρόγραμμα για την ομαλή συνέχισή του.

Η άμεση καταβολή της χρηματικής προκαταβολής γίνεται ώστε αυτή την εποχή οι κτηνοτρόφοι που αποτελούν την πλειοψηφία των δικαιούχων της εξισωτικής αποζημίωσης να διευκολυνθούν στην έγκαιρη αγορά ζωοτροφών σε καλύτερες τιμές, αναφέρεται στο δελτίο τύπου.

«Μέσα σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία εξασφαλίσαμε τους πόρους εκείνους ώστε να συνεχίσουμε να καταβάλλουμε απρόσκοπτα τις Εξισωτικές Αποζημιώσεις. Εγκαινιάζουμε μια νέα εποχή για την πληρωμή των επιδοτήσεων με διαφάνεια όπου οι αποζημιώσεις θα πηγαίνουν στους πραγματικούς δικαιούχους έτσι ώστε να στηρίζεται το αγροτικό εισόδημα και η ανάπτυξη της υπαίθρου.» τόνισε σε δήλωση της η υπουργός Κατερίνα Μπατζελή.

«Η εξισωτική αποζημίωση είναι ένα μέτρο στήριξης για τους κτηνοτρόφους μας. Έναν κλάδο που αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα. Στεκόμαστε στο πλευρό τους αφιερώνοντας και εθνικούς πόρους» ανέφερε ο υφυπουργός, Μιχάλης Καρχιμάκης.

Βρείτε εδώ τον σχετικό πίνακα με την Καταβολή προκαταβολής για την εξισωτική 2009 με τα ποσά ανά νομό

http://www.agronews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: