Αναζήτηση Αναρτήσεων

Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

Πρόεδρος ΟΠΕΚΕΠΕ Αθανάσιος Καπρέλης - Πληρωμές .Έρχεται το τσεκ μέσα στο 2010

Έρχεται το τσεκ μέσα στο 2010

Ένας Αύγουστος με εντατικούς ρυθμούς δουλειάς έρχεται για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αφού προγραμματιστεί εντός του μήνα οι πληρωμές της εξισωτικής αποζημίωσης του 2009 και θα ξεκινήσει σταδιακά η αποπληρωμή των δικαιούχων βιολογικής γεωργίας/ κτηνοτροφίας και νιτρορύπανσης. Παράλληλα, όλο τον μήνα «τρέχουν» οι επιτόπιοι έλεγχοι και η τηλεπισκόπηση των αγροτεμαχίων, προκειμένου μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου να υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα για την ενιαία ενίσχυση του 2010. Εν μέσω όλων αυτών των ουσιαστικών για το εισόδημα του αγρότη διαδικασιών, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Αθανάσιος Καπρέλης, έδωσε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στην Agrenda.
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ, τουλάχιστον η κεντρική διοίκηση, είναι ίσως ο πιο απρόσιτος οργανισμός για τους αγρότες. Πιστεύετε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια και από σας για την ενημέρωση των αγροτών;
Υπάρχουν εν δυνάμει 900.000 παραγωγοί, που ζητούν προσωποποιημένη πληροφόρηση, με αποτέλεσμα το σύστημα μέσω των συμβατικών τεχνολογιών να αδυνατεί να του απαντήσει ακριβώς στις πληροφορίες που ζητάει. Αυτό το έχουμε διαισθανθεί από τότε που αναλάβαμε. Ούτε είναι δυνατόν αγρότες από όλη την Ελλάδα να επισκέπτονται την Αθήνα γι’ αυτό το λόγο.
Κινούμαστε σε δύο κατευθύνσεις για να λύσουμε το θέμα τις επικοινωνίας. Καταρχάς επεξεργαζόμαστε και πολύ σύντομα θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο η Χάρτα Εξυπηρέτησης των Αγροτών. Είμαστε ένας δημόσιος οργανισμός ιδιωτικού δικαίου κι έχουμε κι εμείς υποχρεώσεις έναντι του πολίτη. Έτσι, θα γνωρίζουν οι αγρότες τα δικαιώματά τους και οι υπάλληλοι τις υποχρεώσεις τους. Το δεύτερο μέσο που θα αξιοποιήσουμε είναι οι προσωποποιημένες υπηρεσίες πληροφόρησης με sms και e-mail προς τον αγρότη. Ήδη το ξεκινήσαμε πιλοτικά τον Μάρτιο ενόψει της έναρξης της περιόδου υποβολής αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης.
Πώς προχωράει η διαδικασία συγχώνευσης με την ΑΓΡΟΓΗ; Τελικά θα γίνει ένας οργανισμός για τις πληρωμές μαζί με τον ΕΛΓΑ ή εγκαταλείφθηκε αυτό το σχέδιο;
Σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας έχει ξεκαθαριστεί ότι με τον ΕΛΓΑ δεν υπάρχει θέμα συγχώνευσης. Για την ΑΓΡΟΓΗ ισχύουν οι κυβερνητικές εξαγγελίες. Εμείς θα είμαστε αποδέκτης των συνεπειών του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εσωτερικών.
Ποια είναι η πρώτη εικόνα από τα δηλωθέντα στοιχεία στο ΟΣΔΕ 2010;
Δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Έχουμε συλλέξει περίπου 820.000 αιτήσεις. Για πρώτη φορά ψηφιοποιημένες σε ένα υπόβαθρο και γίνονται όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι. Ολοκληρωμένη εικόνα θα έχουμε αρχές Σεπτέμβρη.
Το πλεονέκτημα θα το βρούμε μπροστά μας γιατί θα πηγαίνουμε με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς να διευθετούμε τα θέματα και τις πληρωμές των παραγωγών.
Στο χρονοδιάγραμμά μας έχουμε δύο ειδών ελέγχους. Έχουμε τους επιτόπιους, που είναι το 1%, γύρω στις 9.000 αιτήσεις κι έχουμε και τους ελέγχους με τηλεπισκόπηση, στους οποίους δίνουμε πολύ μεγάλο βάρος. Φέτος και με την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προχωρήσαμε σε ένα δείγμα του 5% (περίπου 50.000 αιτήσεις). Η τηλεπισκόπηση παρέχει μεγαλύτερη αξιοπιστία, οικονομία και μεγαλύτερη ασφάλεια των δεδομένων που συλλέγουμε. Στόχος είναι να τελειώσουν αυτοί οι έλεγχοι στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτέμβρη.
Δηλαδή πότε θα πληρωθούν την ενιαία ενίσχυση οι αγρότες; Θα τα καταφέρετε μέσα στο 2010;
Εφόσον το επιτρέψουν και οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί - έχει γίνει και ταυτόχρονο αίτημα από το υπουργείο - στόχος μας είναι φέτος να πληρώσουμε για πρώτη φορά το 70% της ενιαίας ενίσχυσης του 2010 εντός του έτους, χωρίς ταμειακή διευκόλυνση.
Εκκρεμούν ακόμα η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης καυσίμων στους αγρότες, πληρωμές γεωργοπεριβαλλοντικών μέτρων και η εξισωτική αποζημίωση 2008-2009.
Μέχρι στιγμής ο ΟΠΕΚΕΠΕ στα διάφορα καθεστώτα έχει πληρώσει 2,86 δισ. ευρώ από 1η Μαρτίου. Είναι τεράστιο το νούμερο. Εάν γίνει και η πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης θα αγγίξουμε τα 4,8 δισ. ευρώ μέσα στο 2010.
Όσον αφορά το πετρέλαιο, τη Δευτέρα στείλαμε τα στοιχεία των παραγωγών που μας ζητήθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών, ώστε να γίνουν η επεξεργασία και οι διασταυρώσεις. Θα υπάρξει ΚΥΑ με βάση τα νέα στοιχεία, τις νέες τιμές των καυσίμων και την αναπροσαρμογή του ΕΦΚ. Από κει και πέρα εναπόκειται στο υπουργείο Οικονομικών να πληρώσει.
Στα γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα και συγκεκριμένα στα βιολογικά έχουμε πληρώσει περίπου 25 εκατ. ευρώ εκκρεμότητες του 2007 και του 2008. Το 2009, επειδή η ψηφιοποίηση εμφάνισε τις πραγματικές εκτάσεις των αγροτεμαχίων που είχαν ενταχθεί, υπήρχαν δύο δρόμοι με βάση τον κανονισμό:
α) Στις περιπτώσεις με απόκλιση 5%, μειώνονται οι εκτάσεις κατά 10% και με μία ποινή προχωράνε στο πρόγραμμα.
β) Στις περιπτώσεις όπου υπάρχει απόκλιση πάνω από το 20% οι δικαιούχοι απεντάσσονται εντελώς και επιστρέφονται οι ενισχύσεις όλων των ετών.
Επειδή υπήρχαν μεγάλες αποκλίσεις και μεγάλος αριθμός δικαιούχων που θα πλήττονταν, ολοκληρώσαμε πρώτα την ψηφιοποίηση και τους ελέγχους. Αυτό έγινε με την τελευταία πληρωμή της 30ής Ιουνίου, μαζί με τις διορθώσεις. Εδώ και περίπου 15 μέρες στείλαμε τα ενημερωμένα στοιχεία στις διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης και επίσης υπογράφτηκε και μία απόφαση τριυπουργική που επιτρέπει την τροποποίηση των συμβάσεων των ανειλημμένων υποχρεώσεων των προγραμμάτων στα πλαίσια της ψηφιοποίησης.
Οι δικαιούχοι δεν χρειάζεται να υποβάλουν καινούρια χαρτιά. Τους δίνουμε εμείς έτοιμα τα στοιχεία και διορθώνουν τους φακέλους οι διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης. Για τη βιολογική γεωργία/κτηνοτροφία και τη νιτρορύπανση είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε τους ενημερωμένους φακέλους και να γίνει προοδευτικά η πληρωμή τους. Θα ακολουθήσουν η εκτατικοποίηση της κτηνοτροφίας, ο ελαιώνας της Άμφισσας κλπ.
Όσον αφορά την εξισωτική του 2008 οι παραγωγοί είχαν πληρωθεί με ταμειακή διευκόλυνση. Ήρθε η κανονική πληρωμή φέτος, το κλείσιμο του λογαριασμού, στο οποίο έχουν γίνει οι απαραίτητοι συμψηφισμοί και οι διορθώσεις, γι’ αυτό είδαν στα βιβλιάριά τους περίεργες κινήσεις. Και όσοι παραγωγοί έχουν μείνει απ’ έξω για το 2008 είναι γιατί βρίσκονται σε ελεγκτική διαδικασία με επιλογή του Οργανισμού για συγκεκριμένες περιοχές της χώρας και θα «κλείσουν» τον Αύγουστο. Ουσιαστικά οι λογαριασμοί τώρα πιστώθηκαν και επιστράφηκε «εικονικά» η ταμειακή διευκόλυνση.
Για το 2009 θα πληρωθούν πάλι με ταμειακή διευκόλυνση στις αρχές Αυγούστου για το 70-75%. Το υπόλοιπο θα εξοφληθεί στα μέσα Σεπτέμβρη.
Συνέντευξη στον Πέτρο Αλεξανδρή

http://www.agronews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: