Αναζήτηση Αναρτήσεων

Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

Στα 2,86 δισ. ευρώ έφτασαν οι πληρωμές για ενισχύσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ κατά την διάρκεια του 2010,

Στο ποσό ύψους των 2,86 δισ. ευρώ ανέρχονται οι πληρωμές που αφορούν στις ενισχύσεις στον αγροτικό τομέα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και την 20η Ιουλίου 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε ο Οργανισμός. Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων δόθηκε στην ενιαία ενίσχυση (οι άμεσες επιδοτήσεις που εισπράττουν οι παραγωγοί) και έχει συνολικό ύψος 2,45 δισ. ευρώ. Επίσης ανακοινώθηκαν πληρωμές στα μέτρα του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 (υπόλοιπα Leader, αγροπεριβαλλοντικά, εξισωτική κλπ) ύψους 280 εκατ. ευρώ. Εντύπωση προκαλεί το ύψος των ποσών που δόθηκαν στις Οργανώσεις Ελαιουργικών Φορέων και συγκεκριμένα 15,5 εκατ ευρώ που αφορούν στην προβολή και την προώθηση του ελαιόλαδου, καθώς και τη λήψη αγροπεριβαλλοντικών μέτρων. Επίσης ποσό ύψους 7,77 εκατ. ευρώ καταβλήθηκε για την προώθηση των οίνων στην εξωτερική και την εσωτερική.

Εν τω μεταξύ μάχη με το χρόνο καταβάλλουν τα στελέχη και ο υπόλοιπος μηχανισμός του ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου να πληρωθεί στους παραγωγούς η εξισωτική αποζημίωση για το έτος 2009, έως τον Δεκαπενταύγουστο. Σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, (το οποίο μετά και από την δήλωση της υπουργού Αγροπτικής Ανάπτυξης που ακολουθεί επιβαιβεώνεται) τα χρήματα από Ευρωπαϊκά κονδύλια έχουν εξαντληθεί και η εξισωτική αποζημίωση του 2009 θα καταβληθεί από εθνικούς πόρους. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο υφυπουργός κ. Μιχάλης Καρχιμάκης «θα δοθεί μέχρι της Παναγίας (15 Αυγούστου) προκαταβολή το 70% - 80% της εξισωτικής αποζημίωσης του 2009, από εθνικούς πόρους και μέχρι τον Σεπτέμβριο θα γίνει η εξόφληση». Ο κ. Καρχιμάκης πρόσθεσε ότι «ενώ το ΠΑΣΟΚ στο τρίτο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης είχε προβλέψει 1 δις ευρώ, η ΝΔ είχε προβλέψει μόλις 420 εκατ. ευρώ για τη 4η Προγραμματική Περίοδο για την Αγροτική Ανάπτυξη (2007 – 2013). Αυτά τα χρήματα εισπράχθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έτσι αναγκαστήκαμε να καλύψουμε το 2009 από ελληνικά χρήματα».

Δήλωση Μπατζελή:

Εντός της ερχόμενης εβδομάδας καταβάλλεται σε ποσοστό 80% η εξισωτική αποζημίωση του 2009 στους δικαιούχους κτηνοτρόφους, ανέφερε στο MEGA η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή σήμερα Παρασκευή 6 Αυγούστου. Μέχρι τέλος Αυγούστου θα πληρωθούν και οι υπόλοιποι παραγωγοί.

Δείτε αναλυτικά τις πληρωμές που έγιναν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ το 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: