Αναζήτηση Αναρτήσεων

Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010

Τοξικό νέφος πνίγει τη Μόσχα. Μαίνονται 50 πυρκαγιές. Κερδοσκόποι αυξάνουν τις τιμές των σιτηρών

Θάλαμος αερίων η Μόσχα

Ξένες διπλωματικές αποστολές και οι οικογένειές τους έχουν λάβει προειδοποίηση πως καλό θα ήταν να εγκαταλείψουν τη χώρα, ενώ μαζική είναι η έξοδος χιλιάδων κατοίκων που κινούνται σε... αναγκαστικές διακοπές προς το Νότο της Χώρας.

Ήδη τα επίπεδα του μονοξειδίου του άνθρακα έχουν αυξηθεί και 3,1 φορές πάνω από το κανονικό, ενώ τα σωματίδια 2 φορές και 2,5 φορές οι υδρογονάνθρακες. Οι αρχές της πρωτεύουσας αναγκάστηκαν να ανοίξουν πολλά καταφύγια που διαθέτουν μηχανήματα καθαρισμού του αέρα και είναι χτισμένα για περίπτωση πυρηνικού πολέμου.


Ο δηλητηριώδης καπνός, απο την αργή καύση των επιφανειακών κοιτασμάτων τύρφης αλλά και απο τις δασικές πυρκαγιές στα περίχωρα της πόλης, διαρκώς πυκνώνει και εισχωρεί σε κτίρια, ακόμα και στο μετρό της πόλης.

Ο κόσμος έχει αρχίσει να χάνει την υπομονή του, κατηγορώντας τις αρχές. Έστω και καθυστερημένα, πάντως, δημιουργήθηκαν 123 κέντρα, όπου οι Μοσχοβίτες μπορούν να βρουν... παρηγοριά και λίγο καθαρό αέρα. Τα 123 κλιματιζόμενα δωμάτια βρίσκονται σε κυβερνητικά κτίρια και νοσοκομεία. Σημειώνεται πως τα περισσότερα διαμερίσματα στη Μόσχα δεν διαθέτουν κλιματισμό, με την κατάσταση να γίνεται ακόμη πιο ανυπόφορη για τους ιδιοκτήτες τους.

Τα μνημεία της ρωσικής πρωτεύουσας όπως η εκκλησία του Αγίου Βασιλείου ή οι πύργοι του Κρεμλίνου είναι σχεδόν αόρατα ακόμα και από μικρή απόσταση. Πρόβλημα όμως δεν υπάρχει μόνο στη Μόσχα. Οι νοτιοανατολικοί άνεμοι κατάφεραν να εξαπλώσουν το τοξικό νέφος από τα περίχωρα της ρωσικής πρωτεύουσας έως και τη γειτονική στην Αγία Πετρούπολη περιφέρεια του Νόβγκοροντ, αλλά και στην ίδια τη βορεινή ρωσική πρωτεύουσα.

Για πρώτη φορά σε διάστημα δύο εβδομάδων, πάντως, ο αριθμός των πυρκαγιών που κατασβέστηκαν ήταν μεγαλύτερος από τον αριθμό των νέων εστιών που ξέσπασαν και αυτό χάρη στην απόφαση να διεξάγεται επί 24ωρης βάσης η επιχείρηση κατάσβεσης.

Απαισιόδοξοι οι μετεωρολόγοι, δεν προβλέπουν αλλαγή των καιρικών συνθηκώ παρά μόνο από την ερχόμενη Τετάρτη, οπότε και αναμένεται να αρχίσει να αλλάζει η φορά του ανέμου, αλλά και να πέσει η θερμοκρασία.

Η ατμόσφαιρα γίνεται ακόμα πιο αποπνυκτική εξαιτίας του καύσωνα. Η θερμοκρασία στα περίχωρα της Μόσχας έφτασε τους 40 βαθμούς Κελσίου, ανεβάζοντας το μέσο όρο της περιόδου στους 38 βαθμούς, όταν τις φυσιολογικές χρονιές ο μέσος όρος ήταν γύρω στους 23 βαθμούς.

Ο δήμος της Μόσχας ανακοίνωσε με τη σειρά του ότι στέλνει άλλους 500 άνδρες για την κατάσβεση των πυρκαγιών στα περίχωρα της πόλης, όμως η αίσθηση πλέον στους πολίτες είναι ότι το σύστημα πυρόσβεσης έχει πολλά ελαττώματα και ουσιαστικά δεν ανταποκρίνεται στην αποστολή του.

Κερδοσκόποι αυξάνουν τις τιμές των σιτηρών
Ο σιτοβολώνας του κόσμου καίγεται, ήδη είναι τεράστιες οι ζημιές σε καλλιέργειες, ενώ η τοξικότητα του αέρα έχει σίγουρα επηρεάσει την παραγωγή.
Αποτέλεσμα; Ήδη έχουν αυξηθεί οι τιμές των σιτηρών στην παγκόσμια αγορά με αποτέλεσμα να απειλούνται με ανατιμήσεις δεκάδες προϊόντα που έχουν βάση το σιτάρι, από ψωμί ως ζυμαρικά.




Εκκληση προς τους πολίτες
Οι υπηρεσίες της Μόσχας καλούν τους πολίτες να παραμένουν εντός των σπιτιών τους και να σφραγίζουν τα παράθυρά τους με βρεγμένα πανιά και ταινίες. Επίσης εκατοντάδες χιλιάδες μάσκες πουλήθηκαν ή χορηγήθηκαν τα τελευταία 24ωρα, αν και οι ειδικοί εκφράζουν επιφυλάξεις για τη βοήθεια που μπορούν να προσφέρουν.
Η κίνηση έχει σαφώς μειωθεί στο κέντρο της πόλης, όμως δεν λείπουν κι αυτοί που δεν έχουν σκοπό να εγκαταλείψουν την καθημερινή τους δραστηριότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: