Αναζήτηση Αναρτήσεων

Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

Η ΔΗΩ Για τα γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα

Για τα γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα, συνέχεια


Η ανακοίνωση του Οργανισμού ΔΗΩ με τίτλο «Εγκαταλείπει τα γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα το ΥΑΑΤ» πέραν της δημοσιότητας που πήρε, έγινε αφορμή για απαντητική επιστολή από την Ειδική Γραμματεία του ΥΑΑΤ που θεώρησε ότι δεν απηχούσε την πραγματική κατάσταση. Στην απάντηση του ο Οργανισμός ΔΗΩ τονίζει μεταξύ άλλων:

α. Η ανακοίνωση του Οργανισμού ΔΗΩ βασίστηκε στην ομιλία της Υπουργού ΑΑΤ κας Μπατζελή που έγινε στην 4η Επιτροπή Παρακολούθησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλ. Μπαλτατζής» και αναρτήθηκε σε σχετικές ιστοσελίδες, όπου όπως αναφέρθηκε «στα γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα δεν περισσεύουν πόροι ώστε να προχωρήσουμε σε προσκλήσεις στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο» .
Γνωρίζοντας μάλιστα τον σταθερό προσανατολισμό της πολιτικής ηγεσίας για πράσινη ανάπτυξη, από τον Οργανισμό ΔΗΩ δηλώθηκε, ότι η αναφορά αυτή ήρθε να αιφνιδιάσει αρνητικά τους φορείς του αγροτικού χώρου, των βιοκαλλιεργητών, των οικολογικών οργανώσεων αλλά και των καταναλωτών,
Μάλιστα, με την ανακοίνωση του ο Οργανισμός ΔΗΩ, κάλεσε το υπουργείο, αλλά και την κυβέρνηση συνολικά, να επανεξετάσουν τη στάση τους και όσο είναι ακόμη καιρός να προχωρήσουν σε αναθεώρηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» με πρόβλεψη σημαντικής ενίσχυσης για τα γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα.
Από αυτή την άποψη χαιρόμαστε πραγματικά που στις προτεινόμενες τροποποιήσεις εξασφαλίζεται συνολικά ποσό περίπου 400 εκατομ. Ευρώ, όπως αναφέρετε και στην επιστολή σας.

β. Όμως παρά την θετική σας αυτή απόφαση, προκύπτει ότι το πιο πιθανό σενάριο, είναι ότι τα γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα του «Αλ. Μπαλταντζής» παραπέμπονται για τον επόμενο χρόνο, με αποτέλεσμα από το 2006 και μετά, δηλαδή για 4 πλέον χρόνια και με εναλλαγή αρκετών υπουργών και κυβερνήσεων, να μην έχουν προκηρυχθεί δράσεις σε αυτή την κατεύθυνση, παρά το γεγονός ότι προς τα εκεί κινείται η γεωργία σε πολλές άλλες χώρες της ΕΕ. Επιπλέον οι καθυστερήσεις στην πληρωμή των βιοκαλλιεργητών υπερβαίνουν κάθε ανεκτό όριο, έχοντας καταστήσει στην πράξη αναποτελεσματική την εφαρμογή των γεωργοπεριβαλλοντικών μέτρων στην χώρα μας.

γ. Αν και κατανοούμε την αναφορά σας ότι λανθασμένες επιλογές και διαχειριστικές αστοχίες της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας, οδήγησαν λόγω υπέρογκων ανειλημμένων υποχρεώσεων από την 3η Προγραμματική Περίοδο να μην υπάρχουν πλέον διαθέσιμοι πόροι για τις γεωργοπεριβαλλοντικές δράσεις, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι οι διαθέσιμες πιστώσεις για τα γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα ήταν διαχρονικά ένα μικρό ποσοστό των συνολικών μέτρων στον αγροτικό τομέα και μια συνολική στροφή προς την πράσινη ανάπτυξη στον αγροτικό χώρο, θα πρέπει να στηρίζεται σε μια ριζική αναδιανομή των διαθέσιμων κονδυλίων και να μην μένουμε προσκολλημένοι σε προηγούμενες πολιτικές επιλογές.


δ. Πέραν των γεωργοπεριβαλλοντικών μέτρων και άλλες δράσεις, υποστηρικτικές της βιολογικής γεωργίας είτε δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει είτε είναι περιορισμένης απεύθυνσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εφαρμογή του Μέτρου 1.3.2. για την πιστοποίηση των συστημάτων ολοκληρωμένης διαχείρισης και βιολογικής γεωργίας, δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, από τον Οκτώβριο 2009 που είχε προκηρυχθεί, ενώ το ποιοτικό παρακράτημα σύμφωνα με το Άρθρο 68, στα βιολογικά περιορίζεται για μια ακόμη φορά μόνο στην ελαιοκαλλιέργεια και μάλιστα με πολύ μικρότερα ποσά και περισσότερους περιορισμούς.

ε. Για φέτος ήρθε να προστεθεί και το περίφημο θέμα της ψηφιοποίησης όπου η διαχρονική αδυναμία του ελληνικού κράτους να ολοκληρώσει το έργο, έχει σαν αποτέλεσμα περίπου κάθε δίμηνο να προκύπτουν νέα στοιχεία για τις επιλέξιμες εκτάσεις των παραγωγών, γεγονός που οδηγεί σε μια απίστευτη γραφειοκρατία αλλά και ταλαιπωρία του κρατικού μηχανισμού, των ίδιων των αγροτών αλλά και μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές.

στ. Η ενίσχυση των βιοκαλλιεργητών πρέπει απαραίτητα να συνοδευτεί από σειρά θεσμικών μέτρων όπως είναι η ίδρυση Συμβουλίου Βιολογικής Γεωργίας, η εισαγωγή των βιολογικών προϊόντων στα σχολεία και στα νοσοκομεία, η θεσμοποίηση ανεξάρτητων αγορών βιοκαλλιεργητών, η στήριξη δικτύων παραγωγών-καταναλωτών για απευθείας διακίνηση βιολογικών προϊόντων, η προώθηση της επιστημονικής έρευνας, η εκπόνηση προγραμμάτων εκπαίδευσης και ενημέρωσης των αγροτών κλπ. ενέργειες που δεν έχουν ακόμα τεθεί σε εφαρμογή.

ζ. Η βιολογική γεωργία δεν ζητάει τις επιδοτήσεις γιατί είναι προβληματική και δεν μπορεί να σταθεί αλλιώς, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της συμβατικής γεωργίας.
Η βιολογική γεωργία απαιτεί την ενίσχυση της επειδή προστατεύει την υγεία μας, επειδή προστατεύει το περιβάλλον, επειδή προστατεύει και βελτιώνει το έδαφος, επειδή μπορεί να διασφαλίσει υγιή και επαρκή τρόφιμα για τη διατροφή του πλανήτη.
Η ενίσχυση της δεν είναι τίποτε άλλο από την επιστροφή μέρους αυτού του προσφερόμενου οφέλους και στην κατεύθυνση αυτή πρέπει να επιδιωχθεί μια στροφή της αγροτικής πολιτικής της χώρας μας.

η. Αν μείνουν τα πράγματα όπως είναι, ειδικά τώρα στην περίοδο της έντονης οικονομικής κρίσης, φοβούμαστε ότι θα οδηγήσει σε μια σημαντική μείωση, της βιολογικής γεωργία στη χώρα μας τα επόμενα χρόνια (της τάξης του 30-40%), με σημαντικές συνέπειες και στον αγροτικό χώρο, στο χώρο της μεταποίησης, στον χώρο των καταναλωτών, αλλά και σε πολιτικό επίπεδο.


Για τον Οργανισμό ΔΗΩ

Χαρίσης Αργυρόπουλος- Σπύρος Σγούρος
Πρόεδρος του ΔΣ -Γενικός Διευθυντής

Δεν υπάρχουν σχόλια: