Αναζήτηση Αναρτήσεων

Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

Κρίτων Αρσένης: «Σήμανση των μεταλλαγμένων ζωικών προϊόντων ως ελάχιστη αντίδραση απέναντι στις προσπάθειες Μπαρόζο ...

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Βρυξέλλες, 29 Ιουλίου 2010
Κρίτων Αρσένης: «Σήμανση των μεταλλαγμένων ζωικών προϊόντων ως ελάχιστη αντίδραση απέναντι στις προσπάθειες Μπαρόζο να γίνει η ΕΕ περιοχή ελεύθερης διακίνησης μεταλλαγμένων»

Δηλώσεις με αφορμή την έγκριση έξι νέων μεταλλαγμένων ποικιλιών καλαμποκιού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Την εθελοντική σήμανση των προϊόντων ζώων που έχουν καταναλώσει μεταλλαγμένες ζωοτροφές στην Ελλάδα προτείνει ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης ως ελάχιστο μέτρο απέναντι στην ξεκάθαρη απόφαση του Προέδρου Μπαρόζο να επιτρέψει την καλλιέργεια μεταλλαγμένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πρόταση αυτή έρχεται μετά την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή 6 νέων μεταλλαγμένων προϊόντων και την απόρριψη των νομοθετικών προτάσεων για υποχρεωτική σήμανση από τη συντηρητική πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο δηλώσεων του Κρίτωνα Αρσένη:

«Έξι νέα μεταλλαγμένα προϊόντα ενέκρινε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δείχνοντας την πλήρη αλλαγή στάσης της απέναντι στα μεταλλαγμένα. Αν και για 12 χρόνια η ΕΕ δεν είχε εγκρίνει μεταλλαγμένο προϊόν, φέτος σημειώνεται ένα μπαράζ εγκρίσεων. Μετά την έγκριση της μεταλλαγμένης πατάτας Amflora, η Επιτροπή ενέκρινε χθες έξι ποικιλίες μεταλλαγμένου καλαμποκιού. Την ίδια στιγμή, ενώ με βάση δηλώσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 80-90% των ζωοτροφών περιέχουν μεταλλαγμένα, η Επιτροπή, αλλά και η συντηρητική πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν δέχονται τη σήμανση ζωικών προϊόντων που έχουν παραχθεί από ζώα που κατανάλωσαν μεταλλαγμένες ζωοτροφές.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα δώσουμε εντός της χρονιάς ακόμη μια μάχη για τη σήμανση των μεταλλαγμένων αλλά και για την αξιοπιστία των επίσημων μελετών για τις επιπτώσεις τους στην υγεία. Μια μάχη απέναντι σε διαμορφωμένες συντηρητικές πλειοψηφίες που όχι μόνο θέλουν την καλλιέργεια των μεταλλαγμένων αλλά αρνούνται και το δικαίωμα στην πληροφόρηση.

Ενόσω δίνονται οι θεσμικές μάχες θα πρέπει να δράσουμε και ως πολίτες. Η Ελλάδα ήδη απαγορεύει την καλλιέργεια μεταλλαγμένων προϊόντων αλλά δεν μπορεί να απαγορεύσει την εισαγωγή και διακίνησή τους. Σε χώρες όπως η Βρετανία δημιουργήθηκαν εθελοντικά σήματα σήμανσης ζωικών προϊόντων. Όποια εταιρία θέλει να είναι υπεύθυνη απέναντι στους καταναλωτές μπορεί να πιστοποιηθεί ότι τα προϊόντα της δεν είναι εκτεθειμένα σε μεταλλαγμένα γονιδιώματα. Είναι αναγκαίο να προχωρήσουμε προς σε αυτή τη κατεύθυνση και στην Ελλάδα»

Γραφείο Κρίτωνα Αρσένη

Ευρωβουλευτή

Δεν υπάρχουν σχόλια: