Αναζήτηση Αναρτήσεων

Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Από αγορανομικό «κόσκινο» οι αλευροβιομηχανίες

ImageΚρίσιμη για την αλευροβιομηχανία και το κύκλωμα σιτάρι – αλεύρι – ψωμί χαρακτηρίζεται η έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού που αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στην εβδομάδα.


Έχοντας συλλέξει στοιχεία κατά τη διάρκεια των αιφνιδιαστικών ελέγχων στα γραφεία των Συνδέσμων αλευροβιομηχανιών, η επιτροπή θα κρίνει αν οι αλευροβιομήχανοι δολίως επιχειρούν να παραβιάσουν τον ανταγωνισμό και να επιβάλουν προς όφελός τους αδικαιολόγητες αυξήσεις στα άλευρα ή αν οι προαναγγελθείσες ανατιμήσεις είναι όντως δικαιολογημένες και προκύπτουν από τις διεθνείς τιμές.

Στην περίπτωση που διαπιστωθεί επιχείρηση παραβίασης του ανταγωνισμού και της νομοθεσίας, η επιτροπή θα οδηγηθεί στην επιβολή ασφαλιστικών μέτρων στους συνδέσμους αλευροβιομηχανιών προκειμένου να αποτρέψει μια άμεση ανατίμηση των αλεύρων, ενώ στη συνέχεια θα πραγματοποιήσει ελέγχους σε βάθος ώστε να διερευνήσει διεξοδικά το θέμα.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου του υπουργείου Οικονομίας της οποίας ηγείται ο κ. Στέφανος Κομνηνός, αναμένεται να ανακοινώσει σειρά προστίμων σε αλευροβιομηχανίες για παραβάσεις αγορανομικών διατάξεων, καθώς στους κοστολογικούς ελέγχους που διενεργήθηκαν τις τελευταίες ημέρες προκύπτουν σαφείς παραβάσεις της νομοθεσίας.

Ενδέχεται να ακολουθήσουν πρόστιμα και σε επιχειρήσεις του ευρύτερου κυκλώματος σίτου, αλεύρου και άρτου.

Επαφές με παράγοντες της αγοράς

ImageΣτο μεταξύ, συνεχίζονται οι επαφές των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με παράγοντες της αγοράς. Ήδη για σήμερα έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων ζωοτροφών προκειμένου να αποφευχθούν πιθανές, αιφνιδιαστικές ανατιμήσεις.

Με τους εμπλεκόμενους φορείς του τομέα των δημητριακών συναντάται την Τρίτη 24 Αυγούστου η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κατερίνα Μπατζελή, κατά τη διάρκεια της οποίας θα προτείνει νέους φορείς συγκέντρωσης και διαχείρισης δημητριακών προκειμένου να ελεγχθούν η προσφορά και η ζήτηση.

Σε σχετικές δηλώσεις της η υπουργός υπογράμμισε ότι το θέμα των σιτηρών δεν είναι μόνο εθνική υπόθεση, αλλά και ευρωπαϊκή. Παράλληλα, αναφέρθηκε στο έργο του υπουργείου, λέγοντας ότι «μέσα από τα νομοσχέδια του ΥΠΑΑΤ επιδιώκεται η δημιουργία δομών, θεσμών, ώστε να είναι δυνατή η παρακολούθηση της αγροτικής οικονομίας».

Όσον αφορά το θέμα των επιδοτήσεων, η υπουργός έκανε γνωστό ότι «για πρώτη φορά έχει ολοκληρωθεί μετά από πάρα πολλά χρόνια το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης πληρωμών ώστε να μπορούν οι αγρότες- εφόσον αυτό επιτραπεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή- να πάρουν προκαταβολή των κοινοτικών τους επιδοτήσεων στα μέσα Οκτωβρίου». Εκτός των άλλων- σύμφωνα με όσα ανέφερε η κ. Μπατζελή- βασικές τομές που υλοποιεί το ΥΠΑΑΤ είναι η πολιτική διαχείρισης αγροτικής γης και η ιχνηλασιμότητα, δηλαδή η παρακολούθηση της πορείας ενός προϊόντος από τη στιγμή που είναι σπόρος μέχρι της τελικής πώλησής του στο ράφι.

Η κα Μπατζελή σημείωσε πως τρία ζητήματα απασχολούν το υπουργείο και αφορούν στην προετοιμασία για τη ΔΕΘ, διότι υπάρχει ζήτημα ανταγωνιστικότητας, καινοτομίας και βελτίωσης της παραγωγικότητας και στην αγροτική οικονομία, στην προετοιμασία έγκρισης των πολιτικών και των δομών για την ιχνηλασιμότητα και επιμέρους ζητήματα, όπως αυτό των δημητριακών, καθώς το ψωμί είναι ο βασικός δείκτης του τιμάριθμου.


Έλεγχοι σε αρτοποιεία

ImageΑγορανομικούς και κοστολογικούς ελέγχους και σε αρτοποιεία ξεκινάει από την Τρίτη 24 Αυγούστου το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, για να διαπιστώσει εάν υπάρχουν αυξήσεις στην τιμή του ψωμιού.

''Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο και κανένας λόγος για αύξηση της τιμής του ψωμιού, ακόμα και εάν οι τιμές του μαλακού σιταριού διεθνώς έχουν αυξητικές τάσεις'', σημειώνει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, με αφορμή τη σημερινή σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τις τιμές των σιτηρών.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας: Υπενθυμίζεται ότι η Υπηρεσία Εποπτείας Αγοράς διενεργεί ήδη σειρά από αγορανομικούς και κοστολογικούς ελέγχους στις μεγάλες εισαγωγικές εταιρείες και στις αλευροβιομηχανίες (στην Ελλάδα το 60% του μαλακού σιταριού εισάγεται, ενώ το 40% προέρχεται από την ελληνική παραγωγή), ενώ ταυτόχρονα έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν και σε φούρνους και σημειώνεται ότι σε περίπτωση που οι υπηρεσίες διαπιστώσουν παραβιάσεις αγορανομικών διατάξεων θα επιβληθούν και τα αντίστοιχα πρόστιμα.

Τη Δευτέρα το γραφείο του υφυπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μ. Μπόλαρη, επικοινώνησε με το γραφείο του Επιτρόπου Αγροτικής Ανάπτυξης και προκύπτει ότι οι τιμές για το σιτάρι σε σχέση με τα τέλη Ιουλίου είναι πτωτικές. Επαναβεβαιώθηκε ότι η παραγωγή εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλύπτει τις ανάγκες των χωρών-μελών σε κάθε περίπτωση και ότι οι αντιδράσεις της αγοράς είναι υπερβολικές σε σχέση με το πρόβλημα, γι’ αυτό τα όποια φαινόμενα κερδοσκοπίας είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστούν και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από τα κράτη-μέλη.

ΥΠΟΙΑΝ: "Κανένα περιθώριο για αύξηση της τιμής του ψωμιού"

Image"Οι σημερινές τιμές του ψωμιού απεικονίζουν τις τιμές κατά την κορύφωση της επισιτιστικής κρίσης του 2008, όταν τα μαλακά σιτηρά (τα οποία χρησιμοποιούνται για το ψωμί) και το αλεύρι εκτινάχθηκαν στα ύψη", διευκρινίζει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Σημειώνεται εξάλλου ότι αν και "οι διεθνείς τιμές των μαλακών σιτηρών και των αλεύρων κατέρρευσαν μετά την επισιτιστική κρίση του 2008, οι τιμές όμως του ψωμιού στην Ελλάδα παρέμειναν σταθερές".

Επομένως, επισημαίνεται σχετικά "δεν υπάρχει κανένα περιθώριο και κανένας λόγος για αύξηση της τιμής του ψωμιού, ακόμα και εάν οι τιμές του μαλακού σιταριού διεθνώς έχουν αυξητικές τάσεις. Η σημερινή τιμή του ψωμιού στην Ελλάδα εξακολουθεί να αντιστοιχεί στα επίπεδα της τιμής του μαλακού σιταριού κατά την επισιτιστική κρίση του 2008, που ήταν κατά πολύ υψηλότερη της σημερινής".

Το υπουργείο υπογραμμίζει παράλληλα ότι οι επιπτώσεις από το εμπάργκο στις εξαγωγές σιτηρών της Ρωσίας θα είναι ελάχιστες επισημαίνοντας σχετικά: "Κατά τη δήλωση του, ο Frederic Vincent, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου στις 17-8-2010 ότι η εσωτερική παραγωγή σιτηρών της Ένωσης ανέρχεται σε 280 έως 300 εκατομμύρια τόνους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εισάγει λιγότερο από 1 εκατομμύριο τόνους σιτηρών από τη Ρωσία. Η σύγκριση των αριθμών αυτών δείχνει ότι οι επιπτώσεις θα είναι ελάχιστες, σχεδόν ανύπαρκτες, σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή αγορά σιτηρών από το εμπάργκο στις εξαγωγές σιτηρών της Ρωσίας λόγω της καταστροφής της συγκομιδής της από τον καύσωνα. Παράλληλα, επεσήμανε ότι η Ε.Ε. διαθέτει μεγάλα αποθέματα σιτηρών και επομένως δεν υπάρχει καμία ανησυχία. Είναι, επομένως, απόλυτα αναγκαίο να αντιμετωπιστούν τα όποια φαινόμενα κερδοσκοπίας".

Το υπουργείο έχει δρομολογήσει τέλος σειρά ενεργειών και ειδικότερα:

- Η Υπηρεσία Εποπτείας Αγοράς διενεργεί ήδη σειρά από αγορανομικούς και κοστολογικούς ελέγχους στις μεγάλες εισαγωγικές εταιρείες και στις αλευροβιομηχανίες (στην Ελλάδα το 60% του μαλακού σιταριού εισάγεται, ενώ το 40% προέρχεται από την ελληνική παραγωγή), ενώ ταυτόχρονα έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν και σε φούρνους. Σημειώνουμε ότι σε περίπτωση που οι Υπηρεσίες διαπιστώσουν παραβιάσεις αγορανομικών διατάξεων θα επιβληθούν και τα αντίστοιχα πρόστιμα.

- Την Τετάρτη 18-8-2010 πραγματοποιήθηκε σχετική σύσκεψη στο γραφείο του Υφυπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μ. Μπόλαρη, με τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου, κ. Στ. Κομνηνό, και την Γενική Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής & Διεθνών Σχέσεων, κα Γ. Μπαζώτη, για τον συντονισμό των ενεργειών.

- Την Πέμπτη 19-8-2010 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο γραφείο του Υφυπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μ. Μπόλαρη, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου, κ. Στ. Κομνηνό, και του Γενικού Γραμματέα Καταναλωτή, κ. Δ. Σπυράκου, με εκπροσώπους 3 μεγάλων εταιρειών εισαγωγής σιτηρών σχετικά με την αναστάτωση που προκλήθηκε από ισχυρισμούς εμπλεκομένων στο φάσμα παραγωγής και εμπορίας δημητριακών προϊόντων, για αυξήσεις στις τιμές των αλεύρων.

- Την Πέμπτη 19-8-2010 εστάλη στην Επιτροπή Ανταγωνισμού επιστολή για διερεύνηση ενδεχόμενων εναρμονισμένων πρακτικών στην αναπροσαρμογή τιμών αλεύρων και σύσταση, εάν κρίνεται σκόπιμο, να γίνει χρήση του άρθρου 9 παρ.7 του ν.703/77 για λήψη ασφαλιστικών μέτρων για την αποτροπή άμεσα επικείμενου κινδύνου ανεπανόρθωτης βλάβης στο δημόσιο συμφέρον.

- Στις 23-08-2010 το γραφείο του Υφυπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μ. Μπόλαρη, επικοινώνησε με το cabinet του Επιτρόπου Αγροτικής Ανάπτυξης και προκύπτει ότι οι τιμές για το σιτάρι σε σχέση με τα τέλη Ιουλίου είναι πτωτικές. Επαναβεβαιώθηκε ότι η παραγωγή εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλύπτει τις ανάγκες των χωρών μελών σε κάθε περίπτωση και ότι οι αντιδράσεις της αγοράς είναι υπερβολικές σε σχέση με το πρόβλημα, γι’ αυτό τα όποια φαινόμενα κερδοσκοπίας είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστούν και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από τα κράτη μέλη.

http://www.agronews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: