Αναζήτηση Αναρτήσεων

Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

ΜΑΓΝΗΣΙΑ: Ανησυχητική η πτώση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα

ksirasia- Σε απόγνωση ο αγροτικός κόσμος που κάθε χρόνο μειώνει τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις

- Σοβαρό το πρόβλημα σε όλη τη Θεσσαλία


Συνεχίζεται η πτώση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα στις αγροτικές περιοχές της Μαγνησίας και συγκεκριμένα σε Κάρλα και Αλμυρό. Μπορεί φέτος η εικόνα να μην είναι τόσο απογοητευτική σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές, λόγω των βροχοπτώσεων κατά τη διάρκεια του χειμώνα και της άνοιξης, ωστόσο οι αγρότες εμφανίζονται προβληματισμένοι.

Η εντατική άντληση νερού για τις ανάγκες των ποτιστικών καλλιεργειών αυτήν την περίοδο επιδεινώνει το υπάρχον πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ευρύτερη περιοχή της Κάρλας και του Βελεστίνου, με τον αγροτικό κόσμο να μειώνει κάθε χρόνο τον αριθμό των καλλιεργούμενων εκτάσεων, προκειμένου να εξασφαλίσει την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων. Αυτή την περίοδο οι αγρότες στην περιοχή της Κάρλας, ξεκίνησαν ήδη να ποτίζουν τις καλλιέργειες βάμβακος, τριφυλλιού, βιομηχανικής τομάτας και ζαχαρότευτλων.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Βόλου, κ. Νικήτας Πρίντζος, δηλώνει ότι «όπως κάθε χρόνο και ιδιαίτερα τον Αύγουστο, η στάθμη του υδροφόρου ορίζοντα πέφτει, καθώς οι αγρότες ποτίζουν με εντατικούς ρυθμούς τις καλλιέργειες».

Τα παραπάνω επιβεβαιώνει και ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ριζομύλου, κ. Ηλίας Ιωάννου, που δεν παραλείπει να αναφερθεί στις συνέπειες που έχει το φαινόμενο στην παραγωγή των προϊόντων. Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που δίνει και αποδεικνύουν την μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων, σε μία προσπάθεια των παραγωγών να διατηρήσουν την ποιότητα των προϊόντων τους. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, το 2000 οι καλλιεργούμενες εκτάσεις άγγιζαν τα 35.000 στρέμματα σε όλη την ευρύτερη αγροτική περιοχή του Δήμου Κάρλας. Δέκα χρόνια μετά ο αριθμός των στρεμμάτων μόλις που φθάνει τις 22.000 στρέμματα.

Όπως εξηγεί ο ίδιος «αυτό συμβαίνει διότι κάθε χρόνο η πτώση του υδροφόρου ορίζοντα είναι σημαντική. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι αγρότες, υπό την απειλή έλλειψης νερού και καταστροφής ολόκληρης της παραγωγής τους να μειώσουν την ποσότητα». «Έτσι, μειώνοντας τα στρέμματα που θα καλλιεργήσουν εξασφαλίζουν το νερό για τις ανάγκες του ποτίσματος» συμπληρώνει και προσθέτει ότι σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή στη μέση της ποτιστικής περιόδου η γεώτρηση στερέψει τότε είναι βέβαιο ότι θα χαθεί όλη η παραγωγή. «Σε αυτήν την περίπτωση δεν είναι δυνατόν να σωθεί η παραγωγή, ούτε και να γίνει αντικατάσταση της γεώτρησης, το κόστος της οποίας είναι πλέον απαγορευτικό» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Ιωάννου.

Την ίδια στιγμή όμως, οι καλλιέργειες κινδυνεύουν και από την υφαλμύρωση του νερού, που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της πτώσης του υδροφόρου ορίζοντα. «Από τη στιγμή που στερεύει το νερό, εισέρχεται στον υπόγειο ορίζοντα θαλασσινό νερό που -όπως ο καθένας μπορεί να καταλάβει- είναι καταστροφικό για τις καλλιέργειες».

«Πλέον ο αγρότης ξέρει τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από το φαινόμενο τα τελευταία χρόνια και μειώνει τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις» δηλώνει ο Πρόεδρος του ΑΣΟ Ριζομύλου και εξηγεί ότι «είναι η απόλυτη καταστροφή για τον αγρότη να ξεμείνει από νερό στα μισά της ποτιστικής περιόδου».

Εκτός όμως από την μείωση των καλλιεργειών, οι επιπτώσεις στην περιοχή από την πτώση του υδροφόρου ορίζοντα συνεχίζονται με την έξαρση των ρηγματώσεων που παρατηρούνται στο έδαφος, στο Δήμο Κάρλας, και όπως έχει αποδειχθεί οφείλονται στην πτώση του υδροφόρου ορίζοντα.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ο αγροτικός κόσμος ζητάει επίμονα την κατασκευή και λειτουργία του αρδευτικού δικτύου. «Αν κατασκευαστεί και λειτουργήσει το αρδευτικό δίκτυο τότε το πρόβλημα έστω και σταδιακά θα λυθεί. Και αυτό δεν είναι σημαντικό μόνο για τους αγρότες αλλά και για την υπόλοιπη τοπική κοινωνία» σημειώνει ο κ. Ιωάννου.

Σημειώνεται ότι οι εργασίες του αρδευτικού δικτύου ξεκίνησαν ήδη, όμως προχωρούν με αργούς ρυθμούς, καθώς πριν από μήνες παρουσιάστηκαν προβλήματα με την χρηματοδότηση. «Ο αγροτικός κόσμος της περιοχής, ελπίζει πλέον ότι οι εργασίες θα συνεχιστούν απρόσκοπτα χωρίς να δημιουργηθούν περαιτέρω προβλήματα και καθυστερήσεις, καθώς το αρδευτικό έργο θεωρείται για τους παραγωγούς ένα από τα πιο σημαντικά έργα της περιοχής».

Μπορεί στο Δήμο Κάρλας, το πρόβλημα να προκαλεί έντονη ανησυχία εξαιτίας των παράλληλων προβλημάτων που παρουσιάζονται, ωστόσο στην αγροτική περιοχή του Αλμυρού, η πτώση του υδροφόρου ορίζοντα φαίνεται να μην απασχολεί με την ίδια ένταση. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αλμυρού, κ. Βέργα, φέτος δεν υπήρξε πρόβλημα λόγω των έντονων και διαρκών βροχοπτώσεων στη διάρκεια του χειμώνα, αλλά και της άνοιξης.

Η εικόνα στη Θεσσαλία

Η ίδια εικόνα όμως παρατηρείται σε όλη τη Θεσσαλία, όπου η υπερεκμετάλλευση του υπόγειου νερού στη Θεσσαλική πεδιάδα, που γίνεται ήδη με ανεξέλεγκτο τρόπο και ρυθμό, άρχισε να δημιουργεί δυσάρεστες επιπτώσεις που θα είναι μη αναστρέψιμες εάν δεν ληφθούν άμεσα και δραστικά μέτρα.

Η κ. Μαρία Σακελλαρίου-Μακραντωνάκη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η οποία έχει ασχοληθεί διεξοδικά με το θέμα, αναφερόμενη στο παρελθόν στο πρόβλημα, έχει υποστηρίξει πως πολλοί υπόγειοι υδροφορείς στη Θεσσαλική πεδιάδα βρίσκονται κάτω από καθεστώς υπερεκμετάλλευσης. Σύμφωνα με την ίδια η πτώση της στάθμης είναι συνεχής από το 1985 έως σήμερα και η δυσκολία αναπλήρωσης των αποθεμάτων είναι εμφανής. Στη Θεσσαλία, η στάθμη του υδροφόρου ορίζοντα κατεβαίνει πέντε μέτρα κάθε χρόνο. Λόγω του γεγονότος ότι, οι λεκάνες απορροής λειτουργούν σαν συγκοινωνούντα δοχεία με τα νερά της θάλασσας, με την υπεράντληση το θαλασσινό νερό εισέρχεται και καταστρέφει τα αποθέματα του γλυκού νερού.

Ενδεικτικό παράδειγμα, είναι η περιοχή του Αλμυρού Μαγνησίας που έχει υφαλμυρωθεί, λειτουργώντας σε ελλειμματικό υδατικό ισοζύγιο λόγω υπεράντλησης των υπόγειων υδάτων, τα οποία βρίσκονται μέσα σε κοκκώδης σχηματισμούς, για την άρδευση απαιτητικών, σε νερό, καλλιεργειών, με τη χρήση ιδιαιτέρως καταναλωτικών αρδευτικών συστημάτων. Πέραν, όμως, της υφαλμύρωσης μια ακόμη δυσμενής συνέπεια της πτώσης του υπόγειου ορίζοντα είναι και οι συνεχώς εμφανιζόμενες καθιζήσεις και ρηγματώσεις σε περιοχές του Θεσσαλικού κάμπου (Ριζόμυλος-Νίκη- Στεφανοβίκειο).


ΠΗΓΗ: Νέος Τύπος- Εφημερίδα Θεσσαλίας (
γράφει Η ΣΟΝΙΑ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: