Αναζήτηση Αναρτήσεων

Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

Ενημέρωση για το βαμβάκι.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Ολοκληρωμένη φυτοπροστασία του βαμβακιού», συνεχίζονται οι εργασίες με ταυτόχρονη παρακολούθηση των συλλήψεων του πράσινου και ρόδινου σκουληκιού σε φερομονικές παγίδες καθώς και δειγματοληψίες στον Νομό της Λάρισας.
Οι περιοχές εγκατάστασης του δικτύου παγίδων και παρακολούθησης είναι οι.... εξής: Δημ. Διαμέρισμα Τοποθεσία Σκοτούσσα Μεριάς, Παλιάμπελο, Γιδομάντρι Ζάππειο Ισάδια, Συκιές, Κουτσουπιά Καστρί Βάλτος, Ρύζια, Τριαντάρια Ελευθέριο Τσατάλι, Νέα ή Μπαργκέτα Ενιππέα Καψάλες, Καψάλια, Αμμούδες Βρυσιά Κοκκαλίτσες, Καμπάδικα, Μαυρόγεια Τερψιθέα Μεριάς, Βακούφικα Αγ. Ανάργυροι Υπόλοιπο Κραννώνος Ομορφοχώρι Εννιάρια Μελία Σταχτάρια Γυρτώνη Μαυρόγεια. Με βάση τις παρατηρήσεις που πραγματοποιούνται ανά τρεις ημέρες στο δίκτυο παγίδων, καθώς και από τις δειγματοληψίες επιτόπιων ελέγχων, που διενεργούν Γεωπόνοι του Τμήματος Φυτοπροστασίας της Υπηρεσίας μας, στα πλαίσια του προγράμματος «Ολοκληρωμένη Φυτοπροστασία στο Βαμβάκι» σας πληροφορούμε ότι: Ο αριθμός των συλληφθέντων ατόμων του ρόδινου σκουληκιού τις τελευταίες ημέρες είναι αυξημένος σε αρκετές περιοχές. Ο αριθμός των συλληφθέντων ατόμων του πράσινου σκουληκιού είναι σχετικά μικρός στις περισσότερες περιοχές. Σε ορισμένες μεμονωμένες περιπτώσεις εντοπίσθηκαν μικρές προσβολές από πράσινο σκουλήκι. Από τους υπόλοιπους εχθρούς που προσβάλλουν το βαμβάκι (λύγκος, αφίδες, τετράνυχος κ.α.) δεν παρατηρήθηκαν πληθυσμοί ικανοί να προκαλέσουν προβλήματα στη καλλιέργεια. Συμπεράσματα: Οι πληθυσμοί του ρόδινου σκουληκιού στις περισσότερες περιοχές παρουσιάζουν αυξητική τάση. Συνιστάται στους βαμβακοκαλλιεργητές, ιδιαίτερα των περιοχών: Υπόλοιπο Κραννώνος Αγ. Αναργύρων, Σταχτάρια Μελίας, Νέα ή Μπαργκέτα Ελευθερίου, Μεριάς, Παλιάμπελο και Γιδομάντρι Σκοτούσας, Βακούφικα Τερψιθέας, αλλά και σε όσες τοποθεσίες υπάρχει αυξημένος αριθμός συλλήψεων ή έχουν παρατηρηθεί προσβολές από ρόδινο σκουλήκι, να προβούν τοπικά σε διενέργεια ψεκασμού για την προστασία της καλλιέργειας.
Οι πληθυσμοί του πράσινου σκουληκιού στις περισσότερες περιοχές βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα κάτω από το όριο ψεκασμού. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται σε ορισμένες τοποθεσίες της Νέας Λεύκης, της Χάλκης, στα Ρύζια και Τριαντάρια του Καστρίου, Σταχτάρια Μελίας και στο Υπόλοιπο Κραννώνος Αγ. Αναργύρων, όπου παρατηρούνται σε μεμονωμένες μόνο καλλιέργειες σχετικά αυξημένες προσβολές. Γενικότερα συνιστάται στους βαμβακοκαλλιεργητές, να ελέγχουν τις καλλιέργειές τους και στην περίπτωση που βρεθούν 10 τουλάχιστον προσβολές (ή εναλλακτικά 5 ζωντανές προνύμφες) ανά 100 φυτικά όργανα (χτένια, καρύδια, άνθη), να προβούν άμεσα σε επέμβαση με ένα κατάλληλο εντομοκτόνο. Σε αντίθεση περίπτωση δεν χρειάζεται χημική επέμβαση ώστε να προστατευθούν και τα ωφέλιμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όσες περιπτώσεις οι παραγωγοί προέβησαν σε άσκοπους ψεκασμούς παρατηρήθηκαν στη συνέχεια εξάρσεις πληθυσμών και προσβολών.
Σε κάθε περίπτωση οι Βαμβακοκαλλιεργητές να συμβουλεύονται τον τοπικό του Γεωπόνο.
Αν κάποιος Βαμβακοκαλλιεργητής εντοπίσει σημαντικό πρόβλημα στη καλλιέργεια του, παρακαλούμε να ειδοποιήσει το Τμήμα Φυτοπροστασίας της Υπηρεσίας μας. Οι Γεωπόνοι (Καταστημάτων Γεωργικών Φαρμάκων, Γ.Γ.Α. κ.α.) που πιθανόν εντοπίσουν σημαντική προσβολή ή ανησυχητικό αριθμό συλληφθέντων ατόμων σε φερομονικές παγίδες, παρακαλούμε να επικοινωνήσουν άμεσα μαζί μας, έτσι ώστε σε συνεργασία μαζί τους, να εκδώσουμε προειδοποίηση για την ευρύτερη περιοχή. Στο επόμενο δεκαήμερο θα εκδοθεί νεότερο ενημερωτικό δελτίο για την εξέλιξη του φαινομένου απο την αρμόδια διεύθυνση της Νομαρχίας.
agroschannel.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: