Αναζήτηση Αναρτήσεων

Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010

«Καμπανάκι» κινδύνου από τον FAO για την παγκόσμια διατροφική ασφάλεια

Η διακοπή από τη Ρωσία των εξαγωγών σιτηρών λόγω του καύσωνα δημιούργησε μια "σοβαρή" κατάσταση στην αγορά σταριού και αν συνεχιστεί η εκτίναξη των τιμών προς τα πάνω, μπορεί να προκληθούν προβλήματα διατροφικής ασφάλειας στις φτωχές χώρες, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ.

Η απόφαση αυτή προκαλεί "ένα στοιχείο αστάθειας στην αγορά" σιτηρών και "μια κατάσταση που δεν ήταν σοβαρή, έχει γίνει τώρα σοβαρή", δήλωσε ο Αμπντολρεζά Αμπασιάν, γραμματέας της Διακυβερνητικής Ομάδας του FAO για τα Σιτηρά.

Η "μη αναμενόμενη και πολύ απότομη" αυτή ανακοίνωση από τη Ρωσία δημιουργεί τον κίνδυνο "να διακοπεί προσωρινά το (διεθνές) εμπόριο σιτηρών", καθώς οι κάτοχοι αποθεμάτων θα υπολογίζουν σε μια συνέχιση της ανόδου των τιμών, προσέθεσε.

"Βεβαίως", υπογράμμισε ο ειδικός, "αν οι τιμές αυξηθούν στις φτωχές χώρες και σε αυτές με χαμηλά εισοδήματα, αυτό θα προκαλέσει σίγουρα προβλήματα, όπως είχε συμβεί το 2007-2008", όταν η εκτίναξη των τιμών των προϊόντων διατροφής (περισσότερο από 53% στη διάρκεια των τεσσάρων πρώτων μηνών του 2008 σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2007) είχε πλήξει βαριά τις πιο φτωχές χώρες, προκαλώντας ξέσπασμα λιμού σε χώρες στην Αφρική, στην Καραϊβική και στην Ασία.

"Το πρόβλημα είναι ότι δεν ξέρουμε πόσο καιρό θα διαρκέσει η άνοδος των τιμών. Προς το παρόν, είναι πολύ νωρίς για να πούμε κάτι τέτοιο, θα πρέπει να περιμένουμε δυο με τρεις μήνες", κατέληξε.

Η Ρωσία, ο τρίτος εξαγωγέας σιταριού παγκοσμίως, ανακοίνωσε ότι επιβάλλει εμπάργκο στις εξαγωγές σταριού και των παραγώγων του έως το τέλος της χρονιάς λόγω του καύσωνα που προκάλεσε μείωση της σοδειάς της, απειλώντας την εσωτερική της αγορά με έλλειψη και άνοδο των τιμών.

Ωστόσο σήμερα ο πρώτος αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ιγκόρ Σουβάλοφ σημείωσε ότι η απόφαση αυτή "μπορεί να αναθεωρηθεί ανάλογα με τη σοδειά" της χώρας.

Εξάλλου, το ρωσικό Γεωργικό Επιμελητήριο αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την εφετινή γεωργική παραγωγή (συνολικά) εκτιμώντας την πλέον σε 72-78 εκατ. τόνους από τους 81,5-85 εκατ. τόνους, αριθμός που θα έπρεπε να συγκριθεί με τους 97 εκατ. τόνους του 2009 και τους 108 εκατ. τόνους το 2008.

Ο ίδιος οργανισμός προειδοποίησε ότι οι εξαγωγές της χώρας θα πρέπει να μειωθούν κατά 50%, ενώ και ο αμερικανικός οργανισμός γεωργικών προβλέψεων (USDΑ) κάνει λόγο για μείωση των ρωσικών εξαγωγών σιτηρών εφέτος κατά 23%, δηλαδή για 14 εκατ. τόνους από τους 18,2 εκατ. τόνους πέρυσι..

Στη μεγάλη μείωση της παραγωγής της Ρωσίας, από μια κατεστραμμένη έκταση ίση με την Πολωνία ή τη Νότια Κορέα, ήλθαν να προστεθούν και άλλες μειώσεις από άλλες χώρες. Είναι η Ουκρανία και το Καζακστάν, που πλήττονται από τις ίδιες μετεωρολογικές συνθήκες.

http://www.paseges.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: