Αναζήτηση Αναρτήσεων

Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

ΠΟΣΓ: Νομοσχέδιο για την Ασφάλιση της Αγροτικής Δραστηριότητας

Σε μία περίοδο μαζικών ανακατατάξεων στην Οργανωτική και Διοικητική δομή της Χώρας, κατετέθη το Νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του Θεσμικού πλαισίου της Ασφάλισης της Αγροτικής Δραστηριότητας.

Η αδιαμφισβήτητη ανάγκη αναμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου ασφάλισης της αγροτικής δραστηριότητας καθίσταται επιτακτική και απαραίτητη καθώς είναι προφανές ότι το Γεωργοασφαλιστικό σύστημα πρέπει να εκσυγχρονιστεί.

Στην πρόταση Νόμου όμως του ΥΠΑΑΤ τίθενται ερωτήματα και γεννώνται ερωτηματικά που αποδυναμώνουν και ενδεχομένως δυναμιτίζουν την όποια προσπάθεια.

Αυτά είναι:

* Διατηρείται ή όχι ο Κοινωνικός ρόλος της ασφάλισης της αγροτικής δραστηριότητας και αν ναι τότε πως μπορεί αυτό να διασφαλιστεί με ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και προφανείς αδυναμίες είσπραξης των οφειλομένων, χωρίς κρατική επιχορήγηση ;

* Πως και με ποιο τρόπο θα ρυθμιστούν οι μέχρι τώρα οικονομικές οφειλές του ΕΛΓΑ ύψους 4,2 δις Ευρώ.

* Η διαχείριση των ΠΣΕΑ με ποιο σκεπτικό μεταφέρεται, με δεδομένο ότι στον ΕΛΓΑ έχει δημιουργηθεί και υπάρχει δομή εξυπηρέτησης του εν λόγω έργου, ενώ οι Δ.Α.Α. που αναφέρονται σαν νέοι φορείς εντός ολίγου καταργούνται. Σε κάθε περίπτωση ο έλεγχος των οικονομικών των ΠΣΕΑ μπορεί να ανήκει στο ΥΠΑΑΤ σε φορέα επιλογής αλλά το εκτιμητικό έργο μπορεί και πρέπει να παραμείνει στον ΕΛΓΑ.

* Οι όποιες προσλήψεις απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία του ΕΛΓΑ πρέπει να γίνονται μέσω ΑΣΕΠ όπως διακηρύχθηκε στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και όχι με συμβάσεις έργου. Το εκτιμητικό έργο έχει τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο και πρέπει να περιβάλλεται με το μεγαλύτερο δυνατόν κύρος που παρέχεται εως τώρα από υψηλού επιπέδου επιστήμονες καταρτισμένους και ειδικευμένους για το έργο αυτό.

* Γιατί οι όποιες ρυθμίσεις των οφειλών των ΝΠΙΔ προς τον ΕΛΓΑ παραπέμπονται σε μελλοντικές Υ.Α. και δεν διασαφηνίζεται ο τρόπος που αυτό θα γίνει.

* Οι Εκτιμητές και το επίπεδο δεξιοτήτων και εκπαίδευσης που απαιτείται για το εκτιμητικό έργο προσδιορίζονται πλήρως από τον υπάρχοντα κανονισμό λειτουργίας είναι απολύτως επαρκείς. Η όποια ανατροπή τους τι θα εξυπηρετήσει πέρα από την υπονόμευση του κύρους και της ποιότητας των εκτιμήσεων. Η τροπολογία περί δίμηνης απασχόλησης με συμβάσεις έργου των εκτάκτων εκτιμητών πέρα από την αποικιακή σχέση εργασίας που εγκαθιστά, θέτει ευθέως σε κίνδυνο την ποιότητα και αξιοπιστία των εκτιμήσεων.

* Οι διατάξεις του Δημοσίου Λογιστικού δεν μπορεί να ισχύουν σε Ν.Π.Ι.Δ. όπως ο ΕΛΓΑ και μάλιστα όταν είναι τελείως αναχρονιστικές και θα ανατρέψουν πλήρως την έγκαιρη και αποτελεσματική διενέργεια των εκτιμήσεων.

* Η επιδότηση ασφαλίστρου εφόσον προβλέπεται, γιατί δεν μπορεί να ισχύει και για την υποχρεωτική ασφάλιση ;

* Η εμπλοκή ιδιωτικών ασφαλιστικών φορέων χωρίς επιδοτούμενο ασφάλιστρο δεν αποκλειόταν ούτε έως σήμερα αλλά δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον για την αγροτική δραστηριότητα. Η επιδότηση ασφαλίστρου θα είναι επαρκές κίνητρο για την εμπλοκή τους? Τι θα διασφαλίζει τον αγροτικό κόσμο από τυχόν προβλήματα ακόμη και αν τελικά υπάρξουν κάποιοι πού θα ασχοληθούν ;

Από όλα τα παραπάνω είναι προφανές ότι ενώ η ανάγκη για εξυγίανση και εκσυγχρονισμό του Συστήματος Ασφάλισης Αγροτικής δραστηριότητας πρέπει να εξυπηρετηθεί από τον παρόν Νομοσχέδιο, η πολιτική του στόχευση έχει εκτραπεί από την διατήρηση ενός Δημόσιου-Κοινωνικά δίκαιου και Αλληλέγγυου Γεωργοασφαλιστικού συστήματος.

Η εκτροπή αυτή θα οδηγήσει σε αδιέξοδο την πολύ σημαντική λειτουργία της κάλυψης και προστασίας της Αγροτικής Δραστηριότητας

Με βάση όλες τις παραπάνω παρατηρήσεις η ΠΟΣΓ καλεί την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ να φέρει σε διαβούλευση το τελικό σχέδιο Νόμου όπως διαμορφώθηκε, και να λάβει υπόψιν όλες τις παρατηρήσεις των εμπλεκόμενων φορέων με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα που δεν θα διαταράξει τον προγραμματισμό του ΥΠΑΑΤ και της Κυβέρνησης.

Σε όποια τέτοια διαδικασία η ΠΟΣΓ με αίσθημα ευθύνης θα συμβάλλει με θέσεις και προτάσεις

Τέλος η ΠΟΣΓ εκφράζει την αλληλεγγύη της και στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων του ΕΛΓΑ για ένα Δημόσιο και Κοινωνικά δίκαιο σύστημα ασφάλισης της Αγροτικής Δραστηριότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: