Αναζήτηση Αναρτήσεων

Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Φωτοβολταϊκός «πυρετός» διαπερνά την ύπαιθρο

ImageΑπό τα άγρια ξημερώματα έπιασαν στασίδι οι αγρότες για μια θέση στον ήλιο των φωτοβολταϊκών την πρώτη μέρα κατάθεσης του ενδιαφέροντός τους με αποτέλεσμα να εγγραφούν στα βιβλία της ΔΕΗ χιλιάδες αιτήσεις. Όπως είναι αναμενόμενο τις επόμενες ημέρες θα πυκνώσουν οι ουρές καθώς χιλιάδες είναι εκείνοι που θεωρούν το μέτρο κερδοφόρο. Ωστόσο δεν λείπουν και αυτοί που εκφράζουν φόβους για τον κίνδυνο να "φυτευτούν" φωτοβολταϊκά σε εύφορες σήμερα εκτάσεις μαζικά, γεγονός που ίσως δημιουργήσει στο μέλλον προβλήματα στην παραγωγή συγκεκριμένων προϊόντων και ιδιαίτερα σε βασικά τρόφιμα (π.χ. σιτηρά).

Συνολικά την πρώτη ημέρα εγγραφής υποβλήθηκαν 1.850 αιτήσεις από αγρότες, οι οποίες αφορούν σε συνολική ισχύ 270 MW. Ηδη έχουν υποβληθεί στη ΔΕΗ αιτήσεις ιδιωτών παλαιότερα, αλλά και μετά το καλοκαίρι, συνολικής ισχύος 3.500 MW, και συνολικά 3.770 MW με τις χθεσινές αιτήσεις των αγροτών.
Επίσης από την 1η Σεπτεμβρίου έχουν "κρατηθεί" στη ΔΕΗ αιτήματα που αφορούν 1.000 αγρότες. Είναι τουλάχιστον πιθανό ο αριθμός να πολλαπλασιαστεί και συνολικά να υποβληθούν γύρω στις 10.000 αιτήσεις.
Η ΔΕΗ σχετικά ανακοίνωσε ότι όσον αφορά την υποβολή των αιτήσεων των επαγγελματιών αγροτών μπορεί να γίνεται είτε αυτοπροσώπως από τους ενδιαφερόμενους αγρότες είτε από πρόσωπο εξουσιοδοτημένο από αυτούς, με εξουσιοδότηση στην οποία θα βεβαιώνεται από δημόσια υπηρεσία το γνήσιο της υπογραφής.
Με αφορμή το γεγονός ότι κυκλοφορούν ευρέως διαδόσεις ότι δήθεν η ΔΕΗ θα προβεί στην υποδοχή περιορισμένου αριθμού αιτήσεων της κατηγορίας αυτής, διευκρινίζεται ότι δεν έχει τεθεί κανένας περιορισμός ως προς το ύψος του πλήθους των αιτήσεων ή της συνολικής ισχύος των φωτοβολταϊκών συστημάτων των επαγγελματιών αγροτών ή των λοιπών ενδιαφερομένων, είτε στο σύνολο της ηπειρωτικής χώρας είτε ανά νομό. Για το θέμα αυτό εξακολουθούν να ισχύουν τα αναφερόμενα στην 3η ανακοίνωση της ΔΕΗ.

http://www.agronews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: