Αναζήτηση Αναρτήσεων

Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Ψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ για την ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής

Με ψήφους 52 υπέρ ΠΑΣΟΚ , έναντι 47 κατά (ΝΔ, ΚΚΕ ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ και ο ανεξάρτητος Κ. Κιλτίδης) σε σύνολο 99 ψηφισάντων, έγινε δεκτό επί της αρχής κατά πλειοψηφία από το β' θερινό τμήμα της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης «Σύστημα προστασίας και ασφάλισης της αγροτικής δραστηριότητας».

Επί της αρχής του νομοσχεδίου διεξήχθη ονομαστική ψηφοφορία κατόπιν αιτήματος του ΛΑΟΣ, το οποίο συνυπέγραψε και ο Κ. Κιλτίδης, φέρνοντας τον έτσι ένα βήμα πιο κοντά στο κόμμα του κ. Καρατζαφέρη.

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου την Τετάρτη, η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κ. Μπατζελή είχε δεχτεί τα πυρά της αντιπολίτευσης, η οποία την κατηγόρησε για παράδοση των ασφαλίσεων στους ιδιώτες.

Ο εισηγητής της ΝΔ Κ. Κόλλιας έκανε λόγο για διατάξεις που καταλύουν τον κοινωνικό χαρακτήρα του ΕΛΓΑ Όπως υποστήριξε, το 20% δεν καλύπτει απολύτως τίποτα και πρόσθεσε πως ο αγρότης, ο μοναδικός χρηματοδότης, καλείται να εξυγιάνει τον Οργανισμό.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο κ. Σταύρος Σκοπελίτης δήλωσε ότι καταψηφίζει το νομοσχέδιο γιατί - όπως ανέφερε- βρίσκεται σε πλήρη διάσταση με αυτό που θέλει ο μικρό - μεσαίος αγροτοκτηνοτρόφος: Πλήρη ασφάλιση και όχι μερική της φυτικής και αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου με αποκλειστικά δημόσιο ΕΛΓΑ.

Ο κ. Αστέριος Ροντούλης από τον ΛΑΟΣ ανέφερε ότι υπάρχει μια προϊούσα απαξίωση της γεωργικής ασφάλισης της χώρας, που θα λειτουργήσει σαν καταλύτης για να μειωθεί ο αγροτικός πληθυσμός της χώρας.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ η κ. Ηρώ Διώτη υποστήριξε ότι νομοσχέδιο υπηρετεί τους στόχους κάθε νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης να μείνουν στην παραγωγή μεγαλύτεροι και ισχυρότεροι επιχειρηματίες, «γιατί περί αυτού πρόκειται».

Από την πλευρά της, η κ. Μπατζελή έκανε λόγο για θετική επίδραση του ν/σχ στην προστασία του αγροτικού εισοδήματος. Τόνισε επίσης ότι το Δημόσιο αναλαμβάνει όλα τα χρέη και τις δανειακές συμβάσεις του ΕΛΓΑ που φτάνουν τα 3,8 δισ. ευρώ, ανακοινώνοντας ότι, σε συμφωνία με τον υπουργό Οικονομικών, θα κατατεθεί σχετική τροπολογία σε επόμενο νομοσχέδιο.

www.agri.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: