Αναζήτηση Αναρτήσεων

Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Πώς θα αποφύγετε τη μύγα της Μεσογείου

ImageΣτον κίνδυνο της προσβολής εσπεριδοειδών από τη μύγα της Μεσογείου, αναφέρεται η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Άρτας- Φιλιππιάδας (ΕΑΣΑ-Φ).
«Η ΕΑΣΑ-Φ καλεί τους παραγωγούς, στα κτήματα των οποίων υπάρχει παραγωγή εσπεριδοειδών, να τοποθετήσουν παγίδες παρακολούθησης της μύγας Μεσογείου. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούν να πραγματοποιήσουν έγκαιρους ψεκασμούς για τον έλεγχο του πληθυσμού του εντόμου.
Στις παραποτάμιες περιοχές και στις υπερπρώϊμες ποικιλίες μανταρινιάς και πορτοκαλιάς αναμένεται εντός ολίγου να αρχίσει να αλλάζει το χρώμα των καρπών και υπάρχει κίνδυνος προσβολής τους από τη μύγα.
Στις περιπτώσεις που προγραμματίζονται δολωματικοί ψεκασμοί, να ξεκινήσουν με την αλλαγή του χρώματος των καρπών και να επαναλαμβάνονται κάθε 7-10 ημέρες μέχρι την αλλαγή χρώματος των καρπών.
Όταν αρχίσει η αλλαγή του χρώματος των καρπών οι δολωματικοί ψεκασμοί δεν είναι αποτελεσματικοί, επειδή η μύγα Μεσογείου έλκεται περισσότερο από τους καρπούς παρά από την πρωτεΐνη.
Για το δολωματικό ψεκασμό χρησιμοποιείται υδρολυόμενη πρωτεΐνη 2% και εντομοκτόνο 0,3% (δραστική ουσία) στα 100 λίτρα νερό.
Στις περιπτώσεις που πραγματοποιηθεί ψεκασμός κάλυψης, ο πρώτος ψεκασμός θα πρέπει να γίνει με την αλλαγή του χρώματος των καρπών και να επαναλαμβάνονται κάθε 15-20 ημέρες, ανάλογα με τη διάρκεια δράσης του εντομοκτόνου και την ημερομηνία συγκομιδής. Τα σκευάσματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν φαίνονται στον πίνακα.
Επιπλέον η ΕΑΣΑΦ από τις παγίδες που έχει τοποθετήσει διαπίστωσε ότι υπάρχει πτήση του εντόμου σε ακτινιδοφυτείες. Για το σκοπό αυτό συστήνεται να τοποθετηθούν παγίδες παρακολούθησης του πληθυσμού της μύγας Μεσογείου.
Να διαβάζετε και να εφαρμόζετε πιστά τις οδηγίες χρήσης που αναγράφονται στην ετικέτα των φυτοπροστατευτικών προϊόντων
• Μην ξεχνάτε:
• -Να έχετε την οδηγία μαζί σας μέχρι την εφαρμογή της. -Γάντια, μάσκα και στολή.
• -Τρεις φορές ξέπλυμα μέσα στο βυτίο το άδειο κουτί,
• -Πριν να βγάλετε τα γάντια πλύνετε τα χέρια σας με νερό και σαπούνι καλά,
• -Τηλέφωνο κέντρου δηλητηριάσεων: 2107793777
• *τελευταία επέμβαση πριν τη συγκομιδή.

Τρόπος εφαρμογής

Δραστ. ουσία

Δόση σε 100λίτρα

Εμπορ. όνομα

Μέρες πριν συγκομιδή

Όγκος ψεκ. υγρ./ Στρ.

Ψεκασμός καλύψεως φυλλώματος

phosmet

120 γρ.

Διάφορα Σκευάσματα

28

200-400

cypermethrin

40 κυβ .εκατ.

Διάφορα Σκευάσματα

14

200-400

deltamethrin

50 κυβ.εκατ.

Διάφορα Σκευάσματα

30

100


www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: