Αναζήτηση Αναρτήσεων

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

ΚΥΑ ΥΠΑΑΤ - ΥΠΕΚΑ κατάταξης ποιότητας αγροτικής γης-Κριτήρια κατάταξης της αγροτικής γης σε κατηγορίες παραγωγικότητας

Κριτήρια κατάταξης της αγροτικής γης σε κατηγορίες παραγωγικότητας

Με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης καθορίσθηκαν τα κριτήρια με τα οποία διαβαθμίζεται η αγροτική γη σε ποιότητες και κατατάσσεται σε κατηγορίες παραγωγικότητας. Η απόφαση δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και τίθεται σε ισχύ από την ημέρα της υπογραφής της, στις 3 Σεπτεμβρίου.

Αναλυτικότερα, πρόκειται για την απόφαση με αριθμό 168040, η οποία καθορίζει τα παρακάτω οκτώ Κριτήρια Ποιότητας (ΚΠ), με τις κατηγοριοποιήσεις τους, με τα οποία διαβαθμίζεται η Γεωργική (Αγροτική) Γη σε ποιότητες - με τους αντίστοιχους συμβολισμούς τους:


1. ΥΔΡΟΜΟΡΦΙΑ ΕΔΑΦΟΥΣ (συνθήκες στράγγισης εδάφους) ı ΚΠ1

ΚΠ1(Υδρ1): Καλώς αποστραγγιζόμενο

ΚΠ1(Υδρ2): Ατελώς αποστραγγιζόμενο

ΚΠ1(Υδρ3): Κακώς αποστραγγιζόμενο

ΚΠ1(Υδρ4): Πολύ κακώς αποστραγγιζόμενο

2. ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΔΑΦΟΥΣ (κοκκομετρική σύσταση) ı ΚΠ2

ΚΠ2(Μ1): Μέσης κοκκομετρικής σύστασης (πηλώδη εδάφη, με περιεκτικότητα σε άργιλο 8-28%) και μετρίως λεπτόκοκκα εδάφη (με περιεκτικότητα σε άργιλο 28-40%)

ΚΠ2(Μ2): Λεπτόκοκκα εδάφη (με περιεκτικότητα σε άργιλο μεγαλύτερη του 40%)

ΚΠ2(Μ3): Χονδρόκοκκα εδάφη (με περιεκτικότητα σε άργιλο 10-15%) και πολύ λεπτόκοκκα εδάφη (με περιεκτικότητα σε άργιλο μεγαλύτερη του 60%)

ΚΠ2(Μ4): Πολύ χονδρόκοκκα εδάφη (αμμώδη εδάφη, με περιεκτικότητα σε άργιλο μικρότερη του 5%)

3. ΒΑΘΟΣ ΕΔΑΦΟΥΣ ı ΚΠ3

ΚΠ3(Β1): βάθος εδάφους μεγαλύτερο του 1 μέτρου

ΚΠ3(Β2): βάθος εδάφους από 60 - 100 εκ.

ΚΠ3(Β3): βάθος εδάφους από 30 - 60 εκ.

ΚΠ3(Β4): βάθος εδάφους μικρότερο των 30 εκ.

4. ΟΞΥΤΗΤΑ (PH) ΕΔΑΦΟΥΣ ı ΚΠ4

ΚΠ4(PH1): 6,0 - 7,9

ΚΠ4(PH2): 8,0 - 8,5 ή 5,5 - 5,9

ΚΠ4(PH3): >8,5 ή <> 8 ds/m

7. ΚΛΙΣΗ ΕΔΑΦΟΥΣ ı ΚΠ7

ΚΠ7(Κλ1): 0 - 8%

ΚΠ7(Κλ2): 8 - 25%

ΚΠ7(Κλ3): (> 25% )

8. ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΑΝΘΡΑΚΙΚΟ ΑΣΒΕΣΤΙΟ ı ΚΠ8

ΚΠ8(ΑνΑσβ1): περιεκτικότητα μικρότερη του 35%

ΚΠ8(ΑνΑσβ2): περιεκτικότητα μεγαλύτερη του 35%.


Με βάση δε αυτά τα κριτήρια η Γεωργική (Αγροτική) Γη διαβαθμίζεται σε ποιότητες όπως φαίνεται στον Πίνακα του Παραρτήματος 1, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της.

Έτσι σύμφωνα με τα παραπάνω κριτήρια η Αγροτική Γη μπορεί να διαβαθμιστεί, κατά φθίνουσα σειρά, σε τέσσερις (4) Ποιότητες ήτοι:

Α΄ Ποιότητα, Β΄ Ποιότητα, Γ΄ Ποιότητα και τέλος Δ΄ Ποιότητα (ακατάλληλη Γεωργική Γη).

Στην Α Ποιότητα, η οποία είναι και η καλύτερη ποιότητα, όλα τα κριτήρια ποιότητας Γεωργικής Γης βρίσκονται υπό την ευνοϊκότερη συνθήκη (βαθμίδα των κλάσεων), ανήκουν δηλαδή στην κλάση 1.

Στις Β και Γ Ποιότητες όλα τα κριτήρια ποιότητας Γεωργικής Γης ανήκουν σε χαμηλότερες βαθμίδες των κλάσεων των επί μέρους κριτηρίων, δηλαδή στις βαθμίδες των κλάσεων 2 και 3 αντίστοιχα.

Στη δε Δ Ποιότητα (ακατάλληλα εδάφη), στην ακατάλληλη για Γεωργική χρήση Γη, όλοι οι παράγοντες βρίσκονται υπό την απαγορευτική συνθήκη (κλάση 4) όπου υπάρχει.

Τέλος, η βαθμονόμηση και η τελική κατάταξη σε ποιότητες της Γεωργικής Γης, στις περιπτώσεις που όλα τα κριτήρια ποιότητας γης δεν βρίσκονται στην αυτή διαβάθμιση των κλάσεων των επί μέρους κριτηρίων, θα καθορίζεται κάθε φορά από τον περιοριστικό παράγοντα, δηλαδή το Κριτήριο Ποιότητας που βρίσκεται υπό τη δυσμενέστερη συνθήκη.


Τα κριτήρια παραγωγικότητας

Τα Κριτήρια Παραγωγικότητας (ΚΠαρ) με βάση τα οποία κατατάσσεται η Γεωργική (Αγροτική) Γη σε κατηγορίες παραγωγικότητας καθορίζονται ως εξής:

Σύμφωνα με τα παραπάνω κριτήρια κατηγοριοποιείται η Γεωργική (Αγροτική) Γη, από άποψη παραγωγικότητας, στις παρακάτω, τρεις κατά φθίνουσα σειρά, κατηγορίες:

· Γεωργική Γη Υψηλής Παραγωγικότητας

· Γεωργική Γη Μέσης Παραγωγικότητας

· Γεωργική Γη Απλή

Ο χαρακτηρισμός δε και η κατάταξη σε κατηγορίες Παραγωγικότητας της Γεωργικής (Αγροτικής) Γης, που απεικονίζεται στον Πίνακα του Παραρτήματος 2 της απόφασης, γίνεται με την παρακάτω μεθοδολογία, συναρτήσει της Ποιότητάς της και των καθορισθέντων Κριτηρίων Παραγωγικότητας:

· Στην περίπτωση της Γεωργικής Γης Α΄ Ποιότητας αυτή χαρακτηρίζεται αυτομάτως ως Γεωργική Γη Υψηλής Παραγωγικότητας ήτοι στην περίπτωση αυτή δεν απαιτείται η ύπαρξη κανενός Κριτηρίου Παραγωγικότητας για να της προσδώσει το χαρακτηρισμό της Υψηλής Παραγωγικότητας.

· Η ύπαρξη και μόνο ενός οποιουδήποτε από τα πέντε πρώτα Κριτήρια Παραγωγικότητας (ΠΙΝΑΚΑΣ 2), σε οποιαδήποτε περίπτωση ποιότητας, χαρακτηρίζει τη Γεωργική Γη ως υφιστάμενη Γεωργική Γη Υψηλής Παραγωγικότητας.

· Στην περίπτωση των Ποιοτήτων Β΄ και Γ΄ η παντελής απουσία κριτηρίων παραγωγικότητας κατατάσσει τις Γεωργικής Γαίες αυτές στη Γεωργική Γη Μέσης Παραγωγικότητας και Γεωργική Γη απλή αντίστοιχα.

· Στην περίπτωση του κριτηρίου της Νησιωτικότητας ήτοι στην περίπτωση της Γεωργικής Γης των νησιών οι Α΄ και Β΄ Ποιότητας Γεωργικές Γαίες χαρακτηρίζονται αυτομάτως ως Γεωργικές Γαίες Υψηλής Παραγωγικότητας, ανεξαρτήτως της παρουσίας ή όχι άλλου κριτηρίου Παραγωγικότητας η δε κατηγορία Γ΄ χαρακτηρίζεται ως Γεωργική Γη απλή.

· Σε ότι αφορά το έβδομο κριτήριο ήτοι αυτό της Γειτνίασης με προστατευόμενες περιοχές ορίζεται ότι μια τέτοια έκταση που βρίσκεται σε ζώνη περιμέτρου 300 μέτρων από τα όρια των περιοχών αυτών χαρακτηρίζεται ως Γεωργική (Αγροτική) Γη Υψηλής Παραγωγικότητας αφού ως γειτνιάζουσα συνιστά ρυθμιστική ζώνη διαφύλαξης της όμορης προστατευόμενης περιοχής και με την απόλυτη προστασία αυτής της Αγροτικής Γής επιτυγχάνεται ταυτόχρονα η ομαλή εναλλαγή των τοπίων αλλά και η προστασία των προστατευομένων περιοχών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: