Αναζήτηση Αναρτήσεων

Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Πήλιο, το νέος δάσος - πρότυπο

ImageΗ δυνατότητα ένταξης του Πηλίου στο Διεθνές Δίκτυο Πρότυπων Δασών με χρηματοδότηση για τα διαχειριστικά έξοδα, ήταν το βασικό θέμα που απασχόλησε κατά προτεραιότητα, τις εργασίας του διεθνούς συνεδρίου με θέμα «Πολιτικές Διαχείρισης Δασών – Η έννοια του Πρότυπου Δάσους» που ολοκληρώθηκε με επιτυχία στην Πορταριά από την ΚΕΚΑΝΕΜ.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΚΑΝΕΜ, Παντελής Μαστρογιάννης, ξεκινώντας τις εργασίες του Συνεδρίου, ότι το Πρόγραμμα «MODEL FOREST», αφορά στην εγκαθίδρυση ενός μηχανισμού συντονισμού των επιμέρους ευρωπαϊκών περιφερειακών πολιτικών για τα δάση με τη βοήθεια ενός εργαλείου καλής διακυβέρνησης, το λεγόμενο «Δάσος – Πρότυπο» (model forest), ενώ βασικός στόχος του Προγράμματος είναι η δημιουργία ενός μηχανισμού πρότυπου δάσους σε κάθε μία χώρα των οκτώ εταίρων της σύμπραξης.

Ο νομαρχιακός σύμβουλος Νίκος Ντίτορας, εκπροσωπώντας το νομάρχη Μαγνησίας Απόστολο Παπατόλια, τόνισε ότι το Πρότυπο Δάσος προτείνει λύσεις τις οποίες επί δεκαετίες αδυνατούσαν να εντοπίσουν και να εφαρμόσουν οι εμπλεκόμενοι με τη διαχείριση των δασών (περιβαλλοντολόγοι, κυβερνήσεις, ντόπιος πληθυσμός, υλοτόμοι κ.λπ.) σε θέματα υλοτομίας, βιοποικιλότητας και οικονομικής αειφορίας του οικοσυστήματος. Επίσης, ανέφερε ότι βασικός στόχος είναι η προετοιμασία φακέλου υποψηφιότητας της Μαγνησίας για ένταξη του Πηλίου στο Διεθνές Δίκτυο Προτύπων Δασών το οποίο εδρεύει στον Καναδά. Η επιτυχής ένταξη του Πηλίου στο Διεθνές Δίκτυο συνεπάγεται την παροχή τεχνογνωσίας και διαχειριστικών συμβουλών με την παράλληλη ετήσια χρηματοδότηση μέρους των διαχειριστικών εξόδων του Πηλίου.

Εισηγητές από την ελληνική πλευρά ήταν η κ. Νατάσα Οικονόμου, Αντινομάρχης Μαγνησίας σε θέματα περιβάλλοντος και αειφόρου ανάπτυξης, η οποία μίλησε για την ανάγκη κατάρτισης ενός σχεδίου για τη διαχείριση των δασών που θα συνεκτιμά και θα συνδυάζει την εθνική δασική πολιτική, την κοινοτική πολιτική για τα δάση και τις απόψεις των εμπλεκόμενων φορέων και πολιτών στα δάση.

Η Διευθύντρια Δασών Μαγνησίας Δημητρακοπούλου – Μπίλλιου Ελένη αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον παραδοσιακό τρόπο κατά τον οποίο διαχειριζόμαστε και μεταφέρουμε τα προϊόντα, στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των δασών και στις δυνατότητες χρηματοδότησης και απορρόφησης κονδυλίων.

Ο κ. Τσαμπάζης Χαρίλαος Υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας Μαγνησίας αναφέρθηκε εκτενώς στις δράσεις της πολιτικής προστασίας και στην άψογη συνεργασία με τους εθελοντές του δάσους εκπρόσωπος των οποίων ήταν ο Βασίλης Ηλιόπουλος ο οποίος και μίλησε για τις ενέργειες των εθελοντών κατά τη διάρκεια εκτάκτων αναγκών αλλά και για την πρόληψη πυρκαγιών και άλλων συμβάντων.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκαν εισηγήσεις εκπροσώπων των Φορέων Διαχείρισης Δασών όλων των Μεσογειακών Χωρών και το συνέδριο έκλεισε με ανοικτή συζήτηση, στην οποία οι ξένοι σύνεδροι επισήμαναν ότι το Συνέδριο είχε μεγάλη επιτυχία, τόσο ως προς το οργανωτικό μέρος, όσο και ως προς το περιεχόμενο των εισηγήσεων. Αναφέρθηκε μάλιστα χαρακτηριστικά, ότι η ΚΕΚΑΝΕΜ «ανέβασε ψηλά τον πήχυ».

Ο πρόεδρος της ΚΕΚΑΝΕΜ Παντελής Μαστρογιάννης, κλείνοντας τις εργασίες του Συνεδρίου και συνοψίζοντας τα βασικά του συμπεράσματα, τόνισε ότι το κλειδί στη δημιουργία ενός Προτύπου Δάσους είναι ο συντονισμός, η επικοινωνία και η συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων, αλλά και η εδραίωση διαδικασιών διαβούλευσης, ώστε να εξασφαλιστούν η διαφάνεια στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και ο δομημένος διάλογος, με στόχο την επιλογή ορθολογικότερων λύσεων σε θέματα που απασχολούν, εδώ και χρόνια, τους εμπλεκόμενους στη διαχείριση δασών.

Στο πλαίσιο αυτό, καθοριστική θα είναι η συμβολή του θεσμικού πλαισίου του «Καλλικράτη» με τη νέα κατανομή αρμοδιοτήτων που προβλέπει, ιδίως σε επίπεδο Περιφέρειας. Για το λόγο αυτό, το συγκεκριμένο Πρόγραμμα αποτελεί ουσιαστικά πιλότο για την εφαρμογή του συνολικά στις δασικές εκτάσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας, όπως είναι για παράδειγμα στον Όλυμπο.

www.agronews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: