Αναζήτηση Αναρτήσεων

Κυριακή, 3 Οκτωβρίου 2010

Τριγωνίσκος, φυτό πολλαπλών χρήσεων

ImageΟ τριγωνίσκος, ή τριγωνέλλα, Trigonella foenum-graecum, είναι φυτό αρωματικό, φαρμακευτικό, κτηνοτροφικό και εδώδιμο της ελληνικής χλωρίδας με πολλαπλές χρήσεις. Οι σπόροι και ο σανός του χρησιμοποιείται σε ειδικά σιτηρέσια ασθενών ζώων. Σαλάτα από πράσινα φυτάρια είναι δίαιτα αδυνατίσματος.

Ο τριγωνίσκος είναι ετήσιο φυτό ψυχανθές, ύψους 50 - 60 εκ. Τα άνθη του είναι λευκά με χαρακτηριστικά μπλε στίγματα. Οι σπόροι του, οι οποίοι βρίσκουν φαρμακευτική χρήση, είναι καφέ, μεγέθους περίπου 3 χιλ., σχήματος πλαγίου παραλληλόγραμμου. Περιέχονται από 10 έως 20 σε δρεπανοειδείς λοβούς μήκους 7-9 εκ. που η κορυφή τους μοιάζει με ράμφος πτηνού. Η γεύση τους είναι πικρή και ιδιάζουσα που θυμίζει σέλινο.

Στη χώρα μας υπάρχουν και άλλα είδη του γένους Trigonella που απαντώνται στην Ελλάδα τα οποία είναι όλα ξηροφυτικά, μονοετή είδη που αυτοφύονται σε ξηρά βοσκοτόπια της ηπειρωτικής Ελλάδος, της Πελοποννήσου και των Κυκλάδων.

Ο τριγωνίσκος είναι φυτό με ευρεία προσαρμοστικότητα σε διάφορα κλίματα ως προς τις χαμηλές και υψηλές θερμοκρασίες. Αναπτύσσεται καλύτερα σε πλήρη φωτισμό. Ευδοκιμεί σε ποικιλία εδαφών, μέτρια ελαφρά έως μέτρια βαριά, αρκεί να περιέχουν τουλάχιστον μέτρια ποσότητα οργανικής ουσίας (1-1,5%). Ως ψυχανθές φυτό αυτοεφοδιάζεται με άζωτο, ιδιαίτερα σε εδάφη που έχουν pH 6,5 -7, ενώ μετά τη συγκομιδή του υπέργειου τμήματος αφήνει μαζί με τις ρίζες του το δεσμευμένο άζωτο στο έδαφος, για την επόμενη καλλιέργεια. Όταν ο φώσφορος δεν είναι επαρκής στο έδαφος τότε πρέπει να προστεθούν μέχρι 10 μονάδες ανά στρέμμα υπό μορφή φυσικών πετρωμάτων φωσφορίτου ή γουανό. Χρειάζεται νερό σε περιόδους παρατεταμένης ξηρασίας.

Ο τριγωνίσκος πολλαπλασιάζεται με σπόρο. Η σπορά μπορεί να γίνει τέλος χειμώνα - αρχή άνοιξης. Το χωράφι που θα εγκατασταθεί η καλλιέργεια χρειάζεται ένα φθινοπωρινό όργωμα, σε μέτριο βάθος (έως 22-25 εκ.), στο τέλος του χειμώνα πέρασμα με καλλιεργητή και λίγο πριν τη σπορά φρεζάρισμα. Η μέση επιθυμητή πυκνότητα φυτών ανά στρέμμα είναι 25.000 φυτά. Όταν σπέρνεται στα πεταχτά με το χέρι για σίγουρο φύτρωμα απαιτούνται περίπου 2 κιλά σπόρος ανά στρέμμα. Ενώ για σπορά σε γραμμές (20 εκ. η μια από την άλλη) με σύγχρονες ρυθμιζόμενες μηχανές απαιτούνται 200-250 γρ.

Το Ινστιτούτο κτηνοτροφικών φυτών και βοσκών Λάρισας του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. έχει δημιουργήσει από εγχώριο πληθυσμό τριγωνίσκου την ποικιλία «Ιωνία».

Απόδοση και χρήσεις

Ο τριγωνίσκος μπορεί να συγκομισθεί φρέσκος για ανθρώπινη τροφή. Όταν καλλιεργείται για σπόρο, ο οποίος παρουσιάζει και το μεγαλύτερο εμπορικό ενδιαφέρον, τα φυτά συγκομίζονται και αλωνίζονται όταν ωριμάσουν πλήρως. Όταν δεν υπάρχουν μηχανήματα το αλώνισμα γίνεται παραδοσιακά με χτύπημα ή πάτημα των θερισμένων φυτών σε αλώνι, λίχνισμα των αλωνισμένων ξηρών βλαστών, για να ξεχωρίσει ο σπόρος και κατόπιν κοσκίνισμα του σπόρου. Η μέση απόδοση σε σπόρο είναι 60 κιλά. Ο σανός και τα άχυρα τριγωνίσκου μετά την απόληψη του σπόρου αποτελούν πολύ καλή ζωοτροφή.

Οι σπόροι τριγωνίσκου περιέχουν συστατικά ανάλογα του μουρουνέλαιου. Με κατάλληλη κατεργασία χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο του μουρουνέλαιου. Είναι κατάλληλοι για "sprouts" (φυτάρια που μόλις φύτρωσαν για άμεση κατανάλωση) τα οποία συμπεριλαμβάνονται σε ειδικές δίαιτες για διατήρηση της υγείας και του χαμηλού σωματικού βάρους. Ο σπόρος και ο σανός του φυτού χρησιμοποιούνται επίσης στην κτηνιατρική, για την παρασκευή ειδικών σιτηρεσίων ζώων που ασθενούν.

www.agronews.gr/

Δημοσίευση σχολίου