Αναζήτηση Αναρτήσεων

Δευτέρα, 4 Οκτωβρίου 2010

Το Δημόσιο παίρνει πάνω του τα χρέη ΕΛΓΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ

ImageΣτο λογαριασμό του Δημοσίου χρέους εγγράφονται με ειδική νομοθετική ρύθμιση πάνω από 4 δις ευρώ που αντιστοιχούν σε πιστωτικές οφειλές του ΕΛΓΑ και του ΟΠΕΚΕΠΕ προς τις τράπεζες και κυρίως προς την ΑΤΕbank. Η σχετική τροπολογία κατατέθηκε την Παρασκευή 1 Οκτωβρίου στη Βουλή και, μάλιστα, έχει τις «ευλογίες» της τρόικας στα πλαίσια της εξυγίανσης του δημόσιου τομέα και του ξεκαθαρίσματος των –«θολών», όπως είχε παραδεχτεί και η Κομισιόν- στατιστικών στοιχείων της γενικής κυβέρνησης. Πρόκειται για δάνεια που είχε πάρει ο ΕΛΓΑ με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου από το 2001 μέχρι και φέτος για την πληρωμή αγροτών των οποίων η παραγωγή υπέστη ζημιές (από πλημμύρες, πυρκαγιές κ.α.) και το κράτος είχε αναλάβει την αποζημίωσή τους, καθώς επίσης και για πιστωτικές διευκολύνσεις που είχε λάβει ο ΟΠΕΚΕΠΕ για την πληρωμή ενισχύσεων σε αγρότες.


Στην πλειοψηφία τους, πρόκειται για δάνεια που είχαν ληφθεί με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου κυρίως από την ΑΤΕ, αλλά και από την Τράπεζα Πειραιώς και την Εθνική.

Οι οφειλές του ΕΛΓΑ υπολογίζονται σε 3,012 δισ. ευρώ, ενώ του ΟΠΕΚΕΠΕ ανέρχονται σε 1,01 δισ. ευρώ- ποσά τα οποία θα επιβαρύνουν τώρα το δημόσιο χρέος κατά ένα ποσοστό της τάξης του 1,7% του ΑΕΠ.

Ένεση κεφαλαίων και για την ΑΤΕ

Με την κίνηση αυτή η κυβέρνηση επιτυγχάνει «με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια» καθώς, πέρα από την εξυγίανση του ΕΛΓΑ και του ΟΠΕΚΕΠΕ (που, σύμφωνα με τις εξαγγελίες, θα λειτουργήσουν πλέον με νέο θεσμικό πλαίσιο) ενισχύεται και η κεφαλαιακή επάρκεια της Αγροτικής την οποία αφορά το μεγαλύτερο μέρος των δανείων που εκκρεμούν.

Με ομόλογα η εξόφληση

Στην τροπολογία προβλέπεται ότι για να εξοφληθούν οι τράπεζες θα μπορούν να ζητήσουν από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) να εκδώσει ομόλογα ίσης αξίας με τις οφειλές των οργανισμών προς αυτές.

Η προθεσμία για την υποβολή του σχετικού αιτήματος από τις τράπεζες εκπνέει στις 30 Ιουνίου 2011.
Στην συνέχεια οι τράπεζες θα μπορούν να δώσουν τα ομόλογα αυτά ως ενέχυρο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και να αντλήσουν ρευστότητα.
Ανάλογες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν σύντομα τόσο για τα χρέη του ΟΣΕ (ξεπερνούν τα 10 δις ευρώ) όσο και των υπόλοιπων ΔΕΚΟ.

www.agronews.gr/

Δημοσίευση σχολίου