Αναζήτηση Αναρτήσεων

Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2010

Συζήτηση επί του ν/σ για τη συγχώνευση οργανισμών

ImageΜε τη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ ολοκληρώθηκε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή η επί της αρχής συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για την κατάργηση και συγχώνευση υπηρεσιών, οργανισμών και φορέων του δημόσιου τομέα.

Η ΝΔ δήλωσε ότι συμφωνεί επί της αρχής, αλλά διαφωνεί σε αρκετά από τα άρθρα για κατάργηση ή συγχώνευση συγκεκριμένων υπηρεσιών.

Στο επίκεντρο της διαφωνίας βρίσκεται η ΑΓΡΟΓΗ ΑΕ, η οποία καταργείται και οι 270 εργαζόμενοί της, που προσλήφθηκαν ένα μήνα πριν τις εκλογές του περυσινού Οκτωβρίου, απολύονται αυτοδικαίως με καταγγελία των συμβάσεών τους.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Αρβανιτίδης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως πρώτο βήμα ορθολογικής αναδιάρθρωσης του δημόσιου τομέα με σκοπό τον περιορισμό του εύρους του, σημειώνοντας ότι από την συγχώνευση ή κατάργηση των πρώτων υπηρεσιών και νομικών προσώπων εξοικονομούνται ετησίως περί τα 10,5 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την ΑΓΡΟΓΗ, ο κ. Αρβανιτίδης ανέφερε ότι δεν τηρήθηκαν οι τύποι και οι αρχές διαφάνειας για την πρόσληψη αυτού του προσωπικού, ενώ επεσήμανε ότι παρά τις προεκλογικές της εξαγγελίες για «λιγότερο κράτος» η προηγούμενη κυβέρνηση το διόγκωσε με εκατοντάδες νέες υπηρεσίες και οργανισμούς.

Τότε γιατί δεν τους καταργήσατε αμέσως, όταν ήρθατε στην εξουσία; ρώτησε ο εισηγητής της ΝΔ Προκόπη Παυλόπουλου.

Παρ’ όλα αυτά, κι ενώ η ΝΔ είχε εξαγγείλει το Μάρτιο του ’09 255 συγχωνεύσεις ή καταργήσεις, κι ο αντιπρόεδρος της σημερινής κυβέρνησης μίλησε για πάνω από 200, τελικώς, είπε ο κ. Παυλόπουλος, είναι μόνον 78 από τις οποίες οι 51 αφορούν τον ίδιο φορέα, δηλαδή τα Τοπικά Κέντρα Αγροτικής Ανάπτυξης, δηλ. ουσιαστικά είναι 27 τα καταργούμενα ή συγχωνευόμενα νομικά πρόσωπα.

Ζήτησε επίσης την υπουργική διαβεβαίωση για την τύχη του προσωπικού που μετατάσσεται σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, εκτός των 270 της ΑΓΡΟΓΗΣ, πίσω από την οποία είδε κομματικά κίνητρα.

Την αντίθεσή της στο νομοσχέδιο εξέφρασε η εισηγήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, υποστηρίζοντας ότι «σκοπεύει στην περαιτέρω θωράκιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, ενώ κατηγόρησε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ κρατούν διαχρονικά ομήρους τους εργαζόμενους και εν τέλει τους συκοφαντούν ως προϊόν ρουσφετιού.

Για δειλή και άτολμη κίνηση μίλησε, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Άγγελος Κολοκοτρώνης, τονίζοντας ότι «επιλέχθηκε η πλέον ανώδυνη προσέγγιση για το φόβο του πολιτικού κόστους», ενώ όσον αφορά το οικονομικό όφελος χαρακτήρισε τα 10 εκατ. ως «πολύ φασαρία για το τίποτε»

Επιφυλάξεις εξέφρασε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Μουλόπουλος, ο οποίος δήλωσε εντυπωσιασμένος από τον «καυγά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ποιος καταργεί περισσότερους οργανισμούς». Δεν διαφωνούμε με την μεταφορά αρμοδιοτήτων, αλλά μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά, ανέφερε ο βουλευτής, εννοώντας τους υπαλλήλους, για τους οποίους κατά τον ίδιο δεν υπάρχει ρητή δέσμευση.

Απαντώντας στα περί δειλού βήματος ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος δήλωσε ότι δεν είναι απλή υπόθεση η κατάργηση ή συγχώνευση των οργανισμών και πως θα ακολουθήσουν και άλλα κύματα καταργήσεων και συγχωνεύσεων.

Την Πέμπτη θα εκθέσουν τις απόψεις τους ενώπιον της επιτροπής για το νομοσχέδιο εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ.

www.agronews.gr/

Δημοσίευση σχολίου