Αναζήτηση Αναρτήσεων

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

ΠΑΣΕΓΕΣ: Μόνο με χρήση εγχώριων πρώτων υλών έχει νόημα η ανάπτυξη της αγοράς των ανανεώσιμων καυσίμων

«Για την ΠΑΣΕΓΕΣ η ανάπτυξη της αγοράς των ανανεώσιμων καυσίμων στη χώρα μας, έχει νόημα στην περίπτωση που χρησιμοποιούνται εγχώριες πρώτες ύλες. Είναι φανερό ότι η στήριξη της εγχώριας παραγωγής ενεργειακών πρώτων υλών, αλλά και η γενικότερη στήριξη του πρωτογενούς τομέα μας, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την διατήρηση και ανάπτυξη της οικονομίας της υπαίθρου, την συγκράτηση του πληθυσμού στις εστίες του, την αποτροπή της εγκατάλειψης των αγροτικών περιοχών και την προστασία-ανάδειξη του περιβάλλοντος», τόνισε ο κ. Μ. Σμύρης, Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Οργάνωσης και Ανάπτυξης της ΠΑΣΕΓΕΣ στην ημερίδα της εφημερίδας ΕΞΠΡΕΣ για τα ανανεώσιμα καύσιμα.

Η ΠΑΣΕΓΕΣ ασχολείται από ετών με το θέμα των βιοκαυσίμων και είναι γνωστό ότι από τις αρχές του 2007 έχει εκπονήσει σε συνεργασία με το ΙΝΑΣΟ ένα πλήρες σχέδιο δράσης για τη βιομάζα και τα βιοκαύσιμα στην Ελλάδα, ανέφερε ο κ. Σμύρης και συνέχισε:

«Βασικός σκοπός της μελέτης (Σχεδίου Δράσης για τη Βιομάζα και τα Βιοκαύσιμα στην Ελλάδα) ήταν:

1. Nα διερευνήσει αναλυτικά τις δυνατότητες και τις βραχυμεσοπρόθεσμες (5-10 έτη) προοπτικές της ενεργειακής γεωργίας στην Ελλάδα, και

2. Nα καθορίσει τις θεσμικές, νομοθετικές, οργανωτικές και χρηματοδοτικές εκείνες δράσεις που πρέπει να αναληφθούν, τόσο από την Πολιτεία όσο και από τους αγροτοσυνεταιριστικούς φορείς, έτσι ώστε να αναπτυχθούν οι πλέον κατάλληλες, εναλλακτικές (ενεργειακές) καλλιέργειες, στις πλέον πρόσφορες γι’ αυτό περιοχές.

Τα κύρια τεχνικοοικονομικά συμπεράσματα της μελέτης, διαμορφώνουν ευκρινώς ένα συγκροτημένο πλαίσιο στρατηγικών κατευθύνσεων και αναγκαίων δράσεων πρώτης προτεραιότητας για την αποτελεσματική ανάπτυξη της ενεργειακής γεωργίας στη χώρα μας.

Το πλαίσιο αυτό εδράζεται σε τρεις (3) βασικές κατευθύνσεις:

  • Στην παροχή ικανοποιητικών οικονομικών κινήτρων για τη βιοενέργεια
  • Στη συντονισμένη δράση των εμπλεκόμενων φορέων (Πολιτείας – Αυτοδιοίκησης – αγροτών - συνεταιρισμών), για τη βελτίωση των κρίσιμων τεχνικοοικονομικών παραμέτρων της εφοδιαστικής και τεχνολογικής αλυσίδας της βιομετατροπής
  • Στο σχεδιασμό/υλοποίηση ολοκληρωμένων προγραμμάτων ενημέρωσης, κατάρτισης και τεχνικής υποστήριξης του αγροτικού κόσμου και των φορέων του στον τομέα των ενεργειακών καλλιεργειών.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του σχεδίου σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις αντικατάστασης συμβατικών με ενεργειακές καλλιέργειες απαιτείται σημαντική (στρεμματική) επιδότηση των τελευταίων (τάξη μεγέθους περίπου 50€/στρέμμα).

Ταυτόχρονα η μελέτη κατέδειξε ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης των αποδόσεων, άρα και της ανάπτυξης των ενεργειακών καλλιεργειών στο μέλλον, που σχετίζονται τόσο με την εφαρμογή νέων διεργασιών βιομετατροπής, όσο και με την βελτίωση των συνθηκών αγοράς, αλλά και της διακίνησης/μεταφοράς/προεπεξεργασίας των πρώτων υλών.

Η ΠΑΣΕΓΕΣ κοινοποίησε τα συμπεράσματα και τις προτάσεις της συγκεκριμένης μελέτης στα αρμόδια Υπουργεία τόσο κατά τη χρονική περίοδο σύνταξης-δημοσιοποίησής της, όσο και πρόσφατα χωρίς μέχρι σήμερα να υπάρξει σχετική απάντηση ή υιοθέτηση των προτάσεων αυτών.

Σημειώνεται ότι τα τελευταία 4 χρόνια δεν σημειώθηκε πρόοδος στον τομέα της χρήσης βιοαιθανόλης στην ελληνική αγορά καυσίμων είτε εγχώριας παραγωγής είτε εισαγόμενης.

Αντίθετα στον τομέα παραγωγής βιοντήζελ λειτούργησαν αρκετές μονάδες παραγωγής, οι οποίες τροφοδοτήθηκαν σε μεγάλο βαθμό και από προϊόντα των εγχώριων ενεργειακών καλλιεργειών.

Σύμφωνα με υφιστάμενη πληροφόρηση κατά την τελευταία καλλιεργητική περίοδο 2009/10 καταγράφεται υπερδιπλασιασμός (+130%) των εκτάσεων ελαιούχων σπόρων (ηλίανθος, ελαιοκράμβη, σόγια), καλύπτοντας συνολικά έκταση της τάξης των 700.000 στρεμμάτων.

Η αύξηση αυτή αναμφισβήτητα οφείλεται στην ελκυστική τιμή πώλησης των προϊόντων των ενεργειακών καλλιεργειών, σε συνδυασμό με την δραματική κάμψη των τιμών των δημητριακών τα προηγούμενα χρόνια.

Επισημαίνεται η σημαντική αύξηση τιμών των σιτηρών και του βαμβακιού κατά το τρέχον έτος καθώς και η διαφαινόμενη τάση για διατήρηση των αυξημένων αυτών τιμών και στο άμεσο μέλλον, γεγονός που ενδεχόμενα θα επηρεάσει σημαντικά, σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας της αγοράς, τις προτιμήσεις των παραγωγών αναφορικά με το είδος των καλλιεργούμενων προϊόντων.

Για την ΠΑΣΕΓΕΣ η ανάπτυξη της αγοράς των ανανεώσιμων καυσίμων στη χώρα μας, έχει νόημα στην περίπτωση που χρησιμοποιούνται εγχώριες πρώτες ύλες.

Είναι φανερό ότι η στήριξη της εγχώριας παραγωγής ενεργειακών πρώτων υλών, αλλά και η γενικότερη στήριξη του πρωτογενούς τομέα μας, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την διατήρηση και ανάπτυξη της οικονομίας της υπαίθρου, την συγκράτηση του πληθυσμού στις εστίες του, την αποτροπή της εγκατάλειψης των αγροτικών περιοχών και την προστασία-ανάδειξη του περιβάλλοντος.

Η εισαγωγή βιοντήζελ χαμηλότερου κόστους, αμφίβολης πολλές φορές προέλευσης, παραγόμενου ενδεχόμενα με καταστροφή φυσικών πόρων σε μεγάλη κλίμακα, με εκτεταμένη συμμετοχή κατά την παραγωγική του διαδικασία παιδικής και πολύ χαμηλού κόστους εργασίας, πιστεύουμε ότι δεν είναι από κανένα αποδεκτή,, ούτε τελικά συμφέρουσα σε μακροχρόνια κλίμακα.

Η ουσιαστική στήριξη από την Πολιτεία της χρήσης των Ελληνικών ενεργειακών πρώτων υλών για την παραγωγή βιοντήζελ στη χώρα μας, κρίνεται αναγκαία και επιβεβλημένη για λόγους οικονομικούς - αναπτυξιακούς - περιβαλλοντικούς αλλά και εθνικούς κατά τη παρούσα δυσμενή συγκυρία.

Το υφιστάμενο σύστημα κατανομής βιοντήζελ αποτελεί τη μόνη στήριξη της εγχώριας παραγωγής ενεργειακών καλλιεργειών και κατά συνέπεια δεν είναι επιθυμητή η άρση της στήριξης αυτής για προφανείς λόγους (δεδομένης και της μακροχρόνιας ύφεσης και οικονομικής κρίσης που διέρχεται ο πρωτογενής τομέας της χώρας)».

«Από τα προηγούμενα καθίσταται σαφές ότι μας βρίσκει αντίθετους η θέσπιση υποχρεωτικών ενδιάμεσων στόχων, εφόσον η θέσπιση αυτή συνεπάγεται άρση της στήριξης της εγχώριας παραγωγής. Είναι αυτονόητο, ότι εφόσον η θέσπιση υποχρεωτικών ενδιάμεσων στόχων συμβαδίσει με τη στήριξη της εγχώριας παραγωγής, η ΠΑΣΕΓΕΣ, δεν θα έχει αντίρρηση στην καθιέρωσή τους», κατέληξε ο κ. Σμύρης.

www.paseges.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: