Αναζήτηση Αναρτήσεων

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Δημοσιεύθηκε η αγορανομική διάταξη για των έλεγχο των τιμών σε λιπάσματα και σπόρους

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η αγορανομική διάταξη του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας σύμφωνα με την οποία ορίζεται ότι, εντός έξι ημερών, οι επιχειρήσεις που εμπορεύονται λιπάσματα και αγροτικούς σπόρους υποχρεούνται να υποβάλουν τιμοκαταλόγους χονδρικής στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου. Η εν λόγω διάταξη είχε προαναγγελθεί μετά την συνάντηση των υφυπουργών Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Ντ. Ρόβλια, και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ι. Κουτσούκο, στις 9 Νοεμβρίου με θέμα τον ουσιαστικό έλεγχο της κερδοσκοπίας στις τιμές των αγροτικών εφοδίων

Όπως ανακοινώθηκε μετά την συνάντηση, το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης θα θέσει σε καθεστώς ουσιαστικής παρακολούθησης τις τιμές των αγροτικών εφοδίων, καθώς έχουν διαπιστωθεί αυξήσεις από 20% μέχρι και 40% που ενδεχομένως είναι αδικαιολόγητες ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο παραπομπής του στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για διερεύνηση του θέματος από την πλευρά των εναρμονισμένων πρακτικών και για τις τιμές και για τις αυξήσεις.

Σύμφωνα με την συμπληρωμένη αγορανομική διάταξη (ΑΔ αριθμός 9/2010) ορίζεται ότι εντός έξι ημερών μετά τη δημοσίευση της αγορανομικής στο ΦΕΚ οι επιχειρήσεις (λιπάσματα και αγροτικοί σπόροι προϊόντα που προστίθενται στα φυτοφάρμακα για τα οποία υπήρχε ήδη υποχρέωση υποβολής τιμοκαταλόγων) υποχρεούνται να υποβάλουν τιμοκαταλόγους χονδρικής στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Το ίδιο θα ισχύσει σε κάθε περίπτωση αυξομείωσης των τιμών των συγκεκριμένων ειδών ενώ στις περιπτώσεις αυξήσεων των τιμών οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να καταρτίζουν αναλυτικό κοστολόγιο που να δικαιολογεί τις αυξήσεις.

"Γενικά κάθε αύξηση των τιμών των αγροτικών εφοδίων θα πρέπει στο εξής να αιτιολογείται. Οι αυξήσεις που δεν δικαιολογούνται δεν θα εγκρίνονται και δεν θα γίνονται. Το μήνυμα προς την αγορά είναι ότι θα πει τάξη στον κλάδο αυτό καθώς μεγάλο ποσοστό των αγροτών αδυνατεί να αντιμετωπίσει το αυξημένο κόστος παραγωγής, πόσο μάλλον αν οι αυξήσεις αυτές και αδικαιολόγητες" είχε δηλώσει σχετικά ο κ. Ρόβλιας τονίζοντας ότι "όλοι όσοι διαμορφώνουν τις τιμές πρέπει να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να τηρούν τη νομιμότητα".

Ο υφυπουργός γνωστοποίησε, επίσης, ότι θα λειτουργήσει Παρατηρητήριο Τιμών για το συγκεκριμένο κλάδο και περισσότερες ανακοινώσεις γι αυτό θα γίνουν προσεχώς ενώ σημείωσε ότι ήδη απεστάλη εγκύκλιος στις νομαρχίες να ελέγξουν τα σημεία λιανικής πώλησης ώστε να υπάρχει αναγραφή τιμών και τιμοκατάλογοι.

Η συμπληρωμένη αγορανομική διάταξη δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β/1752/8.11.2010 και για το πλήρες κείμενό της, σε pdf μορφή, πιέστε εδώ:

paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: