Αναζήτηση Αναρτήσεων

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Σύστημα παροχής γεωργικών συμβουλών προς τους αγρότες ζητά η Commission από τα κράτη μέλη

«Τα κράτη μέλη έχουν την υποχρέωση να θεσπίσουν ένα σύστημα παροχής συμβουλών στους γεωργούς όσον αφορά τη διαχείριση της γης και των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, που θα αναφέρεται» αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε έκθεσή της, προς το Ευρωκοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που έδωσε πρόσφατα στην δημοσιότητα. Όπως τονίζει, το σύστημα παροχής συμβουλών σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις αποτελεί ένα βασικό στοιχείο της μεταρρύθμισης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής του 2003 και έπρεπε να είχε εφαρμοστεί από το 2007.

Σύμφωνα με την έκθεση, στόχος του συστήματος παροχής συμβουλών σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις είναι να συμβάλει στην ευαισθητοποίηση των γεωργών όσον αφορά τις ροές υλικών και τις γεωργικές διαδικασίες που αφορούν το περιβάλλον, την ασφάλεια των τροφίμων, την υγεία και την καλή διαβίωση των ζώων. Θεσπίστηκε ταυτόχρονα με το σύστημα πολλαπλής συμμόρφωσης, σύμφωνα με το οποίο η ενίσχυση στο πλαίσιο της ΚΑΠ καταβάλλεται εξ ολοκλήρου μόνο στην περίπτωση που οι γεωργοί πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις σχετικά με το περιβάλλον, την ασφάλεια των τροφίμων, την υγεία και την καλή διαβίωση των ζώων.

Υπάρχουν δύο μέτρα πολιτικής για την αγροτική ανάπτυξη τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν τα κράτη μέλη να συστήσουν υπηρεσίες παροχής συμβουλών σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις και τους γεωργούς να τις χρησιμοποιήσουν. Το σύστημα παροχής συμβουλών σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις αποτελεί πρωτίστως ένα εργαλείο που θα βοηθήσει τους γεωργούς να ικανοποιήσουν αυτές τις απαιτήσεις και επομένως να αποφύγουν τις οικονομικές κυρώσεις στο πλαίσιο της πολλαπλής συμμόρφωσης.

Σύμφωνα με το άρθρο 12 παράγραφος 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 73/2009 του Συμβουλίου η Επιτροπή υποβάλλει στο Συμβούλιο έκθεση σχετικά με την εφαρμογή του συστήματος παροχής συμβουλών σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις, συνοδευόμενη εφόσον απαιτείται, από κατάλληλες προτάσεις. Αυτός είναι ο σκοπός της παρούσας έκθεσης – να ενημερώσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο όσον αφορά την κατάσταση εφαρμογής των συστημάτων παροχής συμβουλών σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις και να προτείνει πιθανές βελτιώσεις.

Βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε πληροφορίες που κοινοποιήθηκαν από τα κράτη μέλη ως απάντηση σε ένα ερωτηματολόγιο και σε μια μελέτη αξιολόγησης που διενεργήθηκε για την Επιτροπή.

Τα συστήματα παροχής συμβουλών σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις συζητήθηκαν επίσης εκτενώς με τα κράτη μέλη κατά τη διάρκεια πέντε σχετικών συσκέψεων εργασίας που οργάνωσε η Επιτροπή κατά τη χρονική περίοδο 2006-2010. Οι συσκέψεις αυτές κάλυψαν το περιεχόμενο, τις δομές, τις μεθόδους και τα εργαλεία για τις εθνικές υπηρεσίες παροχής συμβουλών.

Η προθεσμία για τη θέσπιση του συστήματος έληγε την 1η Ιανουαρίου 2007. Εφόσον η περίοδος έναρξης διήρκησε από το 2007 έως το 2009 και δεδομένης της πολυπλοκότητας των απαιτούμενων πληροφοριών, δεν είναι ακόμα δυνατόν να πραγματοποιηθεί λεπτομερής ανάλυση όσον αφορά τη δυναμική των εθνικών συστημάτων παροχής συμβουλών σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις ή των υπηρεσιών που παρέχουν στους γεωργούς. Σκοπός της παρούσας έκθεσης δεν είναι επομένως η πλήρης επισκόπηση αλλά η παροχή πληροφοριών για τη συζήτηση στο Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια της περιόδου 2010-2011.

Για περισσότερες πληροφορίες Διαβάστε την έκθεση: [61 KB]

www.paseges.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: