Αναζήτηση Αναρτήσεων

Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ για μισθούς-Απάντηση υφυπουργού

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Ευχαριστούμε τον Υφυπουργό κ. Ντόλιο.

Προχωρούμε στη με αριθμό 329/7-12-2010 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Γεωργίου Μαυρίκου προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης σχετικά με τη λήψη μέτρων για τον τρόπο πληρωμής των εργαζόμενων στους Δήμους και στις Περιφέρειες μετά την 1-1-2011 κ.λπ.

Το λόγο έχει ο Βουλευτής κ. Γεώργιος Μαυρίκος για δύο λεπτά, για να αναπτύξει την επίκαιρη ερώτηση.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΙΚΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Φέραμε στη Βουλή, κύριε Υπουργέ, την αγωνία και τα ερωτηματικά που έχουν οι εργαζόμενοι στους δήμους και στις περιφέρειες για το τι θα γίνει με τους μισθούς και τις αμοιβές τους μετά την 1-1-2011, που με την εφαρμογή του ν. 3852 δεν είναι βέβαιο κάτω από ποιες διαδικασίες και με ποιες ρυθμίσεις θα είναι εξασφαλισμένη η καταβολή των μισθών των εργαζομένων στους δήμους και στις περιφέρειες.

Είναι γνωστό ότι μέχρι τώρα πληρώνονταν από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Με τις καινούργιες ρυθμίσεις, οι προϋπολογισμοί που θα διαμορφώσουν οι δήμοι και οι περιφέρειες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 του Μάρτη του 2011 και προκύπτει το ερώτημα τι θα γίνει στο ενδιάμεσο διάστημα. Έχουμε υπ' όψιν μας τη ρύθμιση που γίνεται με το άρθρο 10 του πολυνομοσχεδίου, αυτού του αντεργατικού και αντιλαϊκού κατασκευάσματος, που με τη λογική του «άρον-άρον, σταύρωσον Αυτόν», η Κυβέρνηση κατέθεσε σήμερα και θα ψηφίσει αύριο. Εκτιμούμε, όμως, ότι και μέσα από αυτές τις ρυθμίσεις δεν λύνεται επί της ουσίας το θέμα και θέλουμε να έχουμε μία σαφή από την πλευρά σας δέσμευση, τι θα γίνει με τη μισθοδοσία όλων αυτών των εργαζομένων, που μέχρι τώρα πληρώνονταν με τις συγκεκριμένες διαδικασίες.

Πιστεύουμε ότι η άποψη που είχε το ΚΚΕ και που εξακολουθεί να έχει, ότι οι εργαζόμενοι αυτοί θα έπρεπε να πληρώνονται μέσα από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και όχι από τη φορολογία, την επιπλέον, νέα, πρόσθετη φορολογία, που θα επιβάλουν οι φορείς του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη μισθοδοσία αυτών των εργαζομένων, που δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα για τα λαϊκά εισοδήματα και τη λαϊκή τάξη.

Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Ευχαριστούμε.

Το λόγο έχει ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Γεώργιος Ντόλιος για τρία λεπτά.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΤΟΛΙΟΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): Κύριοι συνάδελφοι, όπως διαπιστώσατε, το ίδιο ερώτημα, η ίδια ανησυχία, προέκυψε και σε εμάς, γι’ αυτό και προχωρήσαμε σε τροπολογία την οποία κάναμε διάταξη σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών που ήδη συζητείται στη Βουλή και με την οποία τροπολογία προβλέπουμε ότι οι υπάλληλοι των σημερινών Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων που πληρώνονταν από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και οι μεταταγέντες εθελοντικά ή υποχρεωτικά υπάλληλοι των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων που μετατάσσονται στους δήμους, θα συνεχίσουν να πληρώνονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για τους τέσσερις πρώτους μήνες.

Το ίδιο θα συμβεί και με τους υπαλλήλους της ΤΥΔΚ, οι οποίοι υποχρεωτικά μετατάσσονται από τις σημερινές κρατικές περιφέρειες στους δήμους.

Για τους τέσσερις πρώτους μήνες η επιλογή του αριθμού των τεσσάρων μηνών έγινε γιατί μέχρι τότε θα έχουν ψηφιστεί οι προϋπολογισμοί και των περιφερειών των αιρετών και των δήμων οπότε θα μπορούν να εκτελούνται αυτού του είδους οι δαπάνες από τους ΚΑΠ.

Επειδή όμως είχατε και μία άλλη επιχειρηματολογία θέλω να σας πω ότι όταν κοστολογήσαμε τις αρμοδιότητες που μεταφέρονται από τον ένα στον άλλο βαθμό, μέσα στην κοστολόγηση κυρίως μετρήσαμε το κόστος της μισθοδοσίας και των ασφαλιστικών εισφορών.

Στους ΚΑΠ λοιπόν, οι οποίοι ψηφίστηκαν από τον «Καλλικράτη» και θα τους δείτε γραμμένους και στον προϋπολογισμό, προβλέπεται και η μισθοδοσία όλων αυτών των υπαλλήλων και των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, που γίνονται αυτοδίκαια υπάλληλοι της σημερινής αιρετής περιφέρειας και των μετατασσομένων υπαλλήλων από τις σημερινές νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις και από τις κρατικές περιφέρειες στον πρώτο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης.

Επομένως –επειδή είναι εδώ δίπλα και ο κ. Σαχινίδης- θα πρέπει να αναφέρω, ότι η μισθοδοσία η οποία θα γίνει από τον κρατικό προϋπολογισμό θα αφαιρεθεί κατά το ακριβές ποσό του κόστους της μισθοδοσίας και των ασφαλιστικών εισφορών από τους ΚΑΠ του πρώτου και δεύτερου βαθμού κατά τη διάρκεια του 2011.

Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Ευχαριστούμε τον Υφυπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κύριο Ντόλιο.

Το λόγο έχει ο Βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Γεώργιος Μαυρίκος, για τρία λεπτά.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΙΚΟΣ: Πρώτον, κύριε Υπουργέ, στη ρύθμιση, όπως διατυπώνεται στο άρθρο 10 παράγραφος 1 σχετικά με τη μισθοδοσία, εμείς δεν βλέπουμε που συμπεριλαμβάνονται εδώ ή τι αναφέρει για τους εργαζόμενους σήμερα στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Δεύτερον, δεν βλέπουμε να γίνεται εδώ κάποια αναφορά σχετικά με τους συμβασιούχους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

Τι σημαίνουν αυτές οι παραλείψεις σε ό,τι αφορά τους συμβασιούχους; Είναι χιλιάδες εργαζόμενοι. Σημαίνει ότι στις 31/12/2010 θα απολυθούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι; Γιατί δεν γίνεται καμμία πρόβλεψη εδώ, για το πώς αυτοί θα αμείβονται ή πως θα πληρώνονται οι μισθοί τους;

Λέει συγκεκριμένα η ρύθμιση: «Η μισθοδοσία του μονίμου και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου προσωπικού, που υπηρετεί στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις…». Δεν μιλάει για τους ΟΤΑ, ούτε λέει τίποτα για τους συμβασιούχους. Λέει ότι γι’ αυτούς καταβάλλεται μέχρι τον Απρίλη του 2011 κ.λπ, με βάση τον κρατικό προϋπολογισμό.

Άρα, γεννιέται ένα μεγάλο θέμα: Τι θα γίνει με όλους αυτούς τους ανθρώπους, θα τους απολύσετε; ΄Ενα το κρατούμενο.

Δεύτερον, τι θα γίνει με τους εργαζόμενους σήμερα στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Αυτά πιστεύουμε είναι δύο ζητήματα για τα οποία το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας υποστηρίζει και διεκδικεί την ικανοποίηση των αιτημάτων των εργαζομένων αυτών, γιατί και δίκαια είναι και αναγκαίοι είναι αυτοί οι άνθρωποι στη λειτουργία της νομαρχιακής και περιφερειακής διοίκησης.

Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Ευχαριστούμε τον κύριο Γεώργιο Μαυρίκο.

Το λόγο έχει ο Υφυπουργός κ. Ντόλιος.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΤΟΛΙΟΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι συμβασιούχοι στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, ο αριθμός των οποίων εγκρίθηκε κατά τη διάρκεια του 2010, είναι εννιακόσιοι πενήντα. Δεν είναι χιλιάδες. Γνωρίζουμε ότι αυτοί οι οποίοι υπέγραψαν τελικά τις συμβάσεις είναι πολύ λιγότεροι, είναι περίπου οι μισοί. Αυτοί οι άνθρωποι πληρώνονται όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά από τους ΚΑΠ της σημερινής Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης κι επομένως, θα μπορέσουν να πληρωθούν από την 1η Ιανουαρίου από την ίδια πηγή.

Οι συμβάσεις τους -των περισσοτέρων απ’ αυτούς, της συντριπτικής πλειοψηφίας- δεν λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου, αλλά συνεχίζονται για μερικούς μήνες και κατά τη διάρκεια του 2011 και μέχρι τη λήξη των συμβάσεών τους θα πληρωθούν από τους ΚΑΠ.

Επίσης, θέλω να σας πω για να είστε ενημερωμένος -γιατί πιθανότατα θα σας γεννηθεί κάποιο άλλο ερώτημα- ότι υπάρχουν δύο θέματα. Το ένα είναι στη σημερινή Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αθήνας όπου εδώ στη Βουλή και με δική σας απαίτηση είχε ψηφιστεί η μεταφορά υπαλλήλων από δημοτική επιχείρηση του Δήμου Περιστερίου στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση κι αυτό δεν εντάχθηκε στους ΚΑΠ. Ήταν μία ρύθμιση με την οποία είχαμε διαφωνήσει τότε -ψηφίστηκε από τη Βουλή κι από την προηγούμενη κυβέρνηση- κι αυτοί οι υπάλληλοι οι οποίοι μισθοδοτούνται θα πληρώνονται επίσης, από τους ΚΑΠ.

Ένα ανάλογο περιστατικό υπάρχει στην ιδιαίτερη πατρίδα μου στον Έβρο, όπου υπάρχουν πολύ λιγότεροι, δέκα με δεκαπέντε άνθρωποι, οι οποίοι μεταφέρθηκαν από δημοτική επιχείρηση, παρατύπως θα έλεγα, στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και δεν πληρώνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Είναι μόνιμοι υπάλληλοι –να το πω έτσι απλά- και συνεχίζουν να πληρώνονται από τους ΚΑΠ.

Γι’ αυτές τις δύο ομάδες εργαζομένων, εμείς φροντίσαμε να προβλέψουμε τη μισθοδοσία τους μέσα από τους ΚΑΠ, έτσι ώστε να πληρωθούν από τους παλιούς ΚΑΠ κατά κάποιο τρόπο τους τέσσερις πρώτους μήνες και στη συνέχεια να πληρώνονται κανονικά, όπως όλοι οι υπάλληλοι του δεύτερου και του πρώτου βαθμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τους ΚΑΠ, τους οποίους θα παίρνουν ανά μήνα, τα δωδεκατημόρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: