Αναζήτηση Αναρτήσεων

Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Σημεία ομιλίας του Υφυπουργού κ. Γιάννη Κουτσούκου στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας στην Ανδρίτσαινα Ηλείας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 17 Δεκεμβρίου 2010

Σημεία ομιλίας του Υφυπουργού κ. Γιάννη Κουτσούκου στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας στην Ανδρίτσαινα Ηλείας

Κύριε, Γενικέ Γραμματέα της Περιφέρειας

Κύριοι Νομάρχες, κύριοι Δήμαρχοι, μέλη του Π.Σ.

Η σημερινή συνεδρίαση του Π.Σ. στην ιστορική Ανδρίτσαινα έχει ιδιαίτερο συμβολισμό τόσο για την επιλογή του τόπου, όσο και για το γεγονός ότι είναι η τελευταία συνεδρίαση του Π.Σ. με τη σημερινή μορφή και σύνθεση, αφού από

1-1-2011 αναλαμβάνει το νεοεκλεγμένο όργανο και ο αιρετός Περιφερειάρχης ο

κ. Απόστολος Κατσιφάρας.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στους νέους αιρετούς άρχοντες, ευχαριστώ τους απερχόμενους για την προσφορά τους και συγχαίρω για την δουλειά που έκανε τον ένα χρόνο που είχε την ευθύνη τον Γενικό Γραμματέα της Π.Δ.Ε., κύριο Τάσο Αποστολόπουλο.

Γνωρίζουμε την κρίσιμη συγκυρία που διέρχεται η χώρα και τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση για να βγούμε από το αδιέξοδο.

Αναγκάστηκε να πάρει σκληρά αλλά αναγκαία μέτρα και δυστυχώς πληρώνουν και όσοι δεν ευθύνονται και δίκαια αγανακτούν. Κατανοούν όμως, και στηρίζουν την προσπάθεια μας.

Αλλάζουμε τα πάντα ώστε να αντιμετωπίσουμε τις εστίες που γεννούν τα ελλείμματα, Δημοσιονομικά – Κοινωνικά – Αναπτυξιακά.

Κριτήριο των επιλογών μας το τρίπτυχο ισότητα – δικαιοσύνη – διαφάνεια παντού.

Η δημοσιονομική εξυγίανση , η επανεκκίνηση της οικονομίας και η αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης είναι «στόχοι» μας.

Ο «Καλλικράτης» και οι νέοι θεσμοί της Αυτοδιοίκησης αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα των αλλαγών που σχεδίασε και υλοποιεί η κυβέρνηση, όχι γιατί το επέβαλε κανείς , αλλά γιατί αποτελούσε προγραμματική της δέσμευση.

Στη σημερινή δύσκολη συγκυρία το ΕΣΠΑ και τα περιφερειακά προγράμματα αποκτούν μεγαλύτερη αξία και συμμετοχή στην οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

Γνωρίζουμε όλοι την κριτική που είχε ασκηθεί στο Δ΄ ΚΠΣ γιατί είχε λιγότερους πόρους καθώς και γιατί ήταν λάθος σχεδιασμένο και κεντρικά ελεγχόμενο.

Αποκτά επομένως, ιδιαίτερη αξία η απορροφητικότητα και η ορθολογική κατανομή των διαθέσιμων πόρων .

Από τα στοιχεία που παρουσίασε ο Γενικός Γραμματέας προκύπτει σημαντική πρόοδος τον τελευταίο χρόνο, αφού βελτιώθηκαν σημαντικά όλοι οι δείκτες που αφορούν το πρόγραμμα.

Η ένταξη έργων που αφορούν οδικούς άξονες, όπως η συνέχεια στο δρόμο Αμαλιάδας – Σιμόπουλο, το Αεροδρόμιο της Ανδραβίδας, η ύδρευση και η αποχέτευση, ο πολιτισμός και οι υποδομές στην υγεία θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

Όμως, από μόνο του το περιφερειακό πρόγραμμα δεν αρκεί, γι’ αυτό κρίσιμη σημασία αποκτά το πλέγμα των μέτρων και των δράσεων που εμπεριέχουν τα Τομεακά προγράμματα και ο αναπτυξιακός νόμος .

Ιδιαίτερη αξία όμως αποκτά για την Περιφέρεια το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης που αφορά την ανάπτυξη της υπαίθρου, την ανταγωνιστικότητα στον αγροτικό τομέα, την προστασία του περιβάλλοντος και την ποιότητα ζωής στην ύπαιθρο.

Το πρόγραμμα πληρωμών του ΥΠΠΑΤ εξελίσσεται ομαλά και για πρώτη φορά οι αγρότες πληρώνονται έγκαιρα την ενιαία ενίσχυση. Έχουμε δεσμευτεί ότι δεν θα χαθεί ούτε ένα ευρώ από το Π.Α.Α. και ότι μέσα στο 2011 θα υλοποιηθούν δράσεις ύψους 2,3 δις. €.

Αυτές αφορούν τους Νέους Γεωργούς , τα Σχέδια Βελτίωσης , την Μεταποίηση και Εμπορία Αγροτικών Προϊόντων, την Ποιότητα και την Προώθηση των αγροτικών προϊόντων ,την Βελτίωση των υποδομών, τα Γεωπεριβαντολογικά, την Βελτίωση της ποιότητας ζωής, τις δράσεις Leader και το Ταμείο Εγγυοδοσίας των αγροτικών επιχειρήσεων.

Στόχος είναι να ενισχύσουμε την παραγωγή και την προστιθέμενη αξία των αγροτικών προϊόντων .

Στο πλαίσιο αυτό η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όπως όλες οι Περιφέρειες, έχει το δικό της μερίδιο και ειδικότερα η Ηλεία ως πυρόπληκτη περιοχή.

Παράλληλα θα κατατεθεί τον Ιανουάριο το Νομοσχέδιο για την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών και το νέο Περιφερειακό Συμβούλιο θα έχει τη δυνατότητα να διαμορφώσει ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο και να δρομολογήσει έργα και δράσεις μέσα από την προβλεπόμενη στο ν/σ Συνολική Επιχορήγηση.

Το αμέσως επόμενο διάστημα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα παρουσιάσει στο Περιφερειακό Συμβούλιο την πρότασή της για το «καλάθι των προϊόντων» της περιοχής, το Π.Σ. θα ιεραρχήσει και θα πάρει σχετικά αποφάσεις και το ΥΠΑΑΤ θα διαμορφώσει επιχειρησιακό σχέδιο για την υποστήριξη του.

Η Περιφέρεια αποκτά ρόλο, έχουμε θεσμούς, χρηματοδοτικά εργαλεία και πολιτική βούληση να αναβαθμίσουμε την παραγωγή και την ποιότητα ζωής, είναι στο χέρι μας να κάνουμε την κρίση ευκαιρία, μας αφορά όλους θα δουλέψουμε μαζί σ’ αυτή την κατεύθυνση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: